Matkan tiedot
 • Matkan kesto: 
  14 päivää
 • Valitse lähtöpäivä:

Bolivian ja Chilen kiertomatka – Andeilta aavikoille

Mykistäviä maisemia, historiaa ja elävää intiaanikulttuuria Etelä-Amerikassa.

Kattava kiertomatka Boliviaan ja Chileen vie meidät Andien vuoriston historiallisista kaupungeista La Pazista, Sucresta ja Potosista Uyunin suola-aavikolle ja Bolivian ylätasangon suola-laguunien värikkäisiin ainutlaatuisiin maisemiin. Chilessä tutustumme maailman kuivimpaan autiomaahan Atacamaan sekä maan kosmopoliittiin pääkaupunkiin Santiagoon.

Matkareitti: La Paz – Sucre – Potosi – Uyuni – Colchani – San Pedro de Qemez – Ojos de Perdiz – Laguna Colorada – Hito Cajón – San Pedro de Atacama – Calama – Santiago de Chile

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää!
Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää!
Kerro meille mihin haluaisit mennä, suunnittelemme matkan toiveidesi mukaan. Soita tai lähetä viestiä, niin kerromme lisää.

Aiheet

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Uyunin suola-aavikon autius
 • Sucren ja Potosin siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri
 • Altiplanon suolalaguunit flamingoineen
 • Atacaman autiomaa arkeologisine kohteineen

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > HELSINKI –
Lennot Suomesta yön yli Etelä-Amerikkaan, Bolivian La Paziin.

PÄIVÄ 2 > - LA PAZ
Saapuminen La Paziin, Bolivian hallinnolliseen pääkaupunkiin. La Paz sijaitsee yli 3600 metrin korkeudessa ja on maailman korkein pääkaupunki. Otammekin ensimmäisen päivän rauhallisesti ja totuttelemme Andien ohueen ilmanalaan.

PÄIVÄ 3 > LA PAZ (A)
Tutustumme La Pazin mielenkiintoisiin toreihin ja vanhaankaupunkiin kaupunkikierroksella. Päätämme kierroksen kevyellä kävelyretkellä Valle de la Lunassa eli Kuulaksossa, joka sijaitsee noin 11 km päässä La Pazista. 


PÄIVÄ 4 > LA PAZ – SUCRE (A)
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja lento Bolivien perustuslailliseen pääkaupunkiin Sucreen, joka sijaitsee n. 2800 metrin korkeudessa. Iltapäivällä tutustumme tämän UNESCOn maailmanperintökohteeksi julistaman kaupungin siirtomaa-aikaiseen arkkitehtuuriin kirkkoineen ja luostareineen. 

PÄIVÄ 5 > SUCRE – POTOSI (A)
Aamulla 160 km ajomatka Sucresta lounaaseen, korkealla Andien vuoristossa sijaitsevaan Potosin kaupunkiin (4090 m merenpinnasta). Siirtomaa-ajalla Potosi tunnettiin hopeakaivoksiensa ansiosta yhtenä maailman rikkaimmista kaupungeista. Iltapäivän vietämme tutustumalla Potosin kiehtovaan historiaan ja nähtävyyksiin.

PÄIVÄ 6 > POTOSI – UYUNI (A)
Tänään on vuorossa 6-7 tunnin pituinen, mahtavilla maisemilla varustettu ajo Potosista Andien ylätasangolle ja Uyuniin, 10 000 neliökilometrin kokoisen Salar de Uyunin suola-aavikon kupeeseen. Uyunin kaupunki sijaitsee Etelä-Boliviassa, 3660 metrin korkeudessa. Kaupungin haluttiin kasvavan liike-elämän keskukseksi 1800-luvulla, mikä ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Tästä todisteena Uyuniin ovat jääneet leveät tiet ja junien hautausmaa, joka toimii nykyään mielenkiintoisena nähtävyytenä. Kaupunki elää nykyisin suolasta ja matkailusta. Uyuni toimii tärkeänä kulkureittinä maailman suurimmalle suola-aavikolle, Salar de Uyunille.

PÄIVÄ 7 > SALAR DE UYUNI (A,L,I)
Matka jatkuu koko päivän retkeilyllä Uyunin suola-aavikolla, jonka horisonttiin saakka ulottuva suolavaippa tuo mieleen loputtoman lumitasangon. Vierailemme mm. Colchanin kylässä, Incawasin saarella sekä Isla Pescadon saarella, joka on tunnettu valtavista ikivanhoista kaktuksistaan ja upeista näköaloista alas suola-aavikolle. Yövymme pienessä San Pedro de Qemezin kylässä.

PÄIVÄ 8 > SAN PEDRO DE QEMEZ - OJOS DE PERDIZ (A,L,I)
Tänään ajamme suola-aavikolta etelään kohti Chilen rajaa. Matkaamme Bolivian korkean ylätasangon eli Altiplanon majesteettisissa maisemissa, vierailemme matkan varrella mm. Pueblo Quemadon aavekaupungissa ja ihailemme Ollaguen tulivuorta ja vuoristoylängön suolalaguuneja, joissa viihtyvät mm. värikkäät chilen- ja andienflamingot. Majoitumme Silolin aavikon reunalle.

PÄIVÄ 9 > LAGUNA COLORADA – SAN PEDRO DE ATACAMA (A,L)
Ajamme halki Silolin aavikon Coloradan laguunille. 4350 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva Laguuni on tunnettu runsaista flamingoparvistaan ja kirkkaanpunaisesta vedestään. Tämänkaltaisia maisemia et muualla maailmassa näe. Matkalla Chilen rajalle halki Eduardo Avaroan suojelualueen ihailemme myös geysireitä, kuumia lähteitä ja mielikuvituksellisia vulkaanisia muodostumia. Ylitämme rajan Chilen puolelle Hito Cajonissa ja siirrymme Atacaman aavikolle, San Pedro de Atacaman idylliseen kylään, joka toimii alueen matkailun keskuksena.

PÄIVÄ 10 > ATACAMAN AUTIOMAA (A)
Koko päivä tutustumista Atacaman alueeseen San Pedrosta lähtevillä kansainvälisillä retkillä. Aamulla retki Tulorin ja Quitorin raunioille. Tulorin kylä oli tiettävästi ensimmäinen pysyvä asutus San Pedron alueella. Tällöin alueen sademäärät olivat nykyistä suuremmat ja kylän kohtaloksi koitunut tulva jätti jälkeensä suurenmoisen aarteen arkeologian tutkijoille. Tulorin kylän tuhouduttua muinaiset atacamenot rakensivat uuden pääasutuksensa San Pedro -joen suulle kallioiselle mäelle. Paikka oli valittu myös puolustuksellisia seikkoja silmällä pitäen, ja Quitor joutui antautumaan vasta inkojen saapuessa Atacaman autiomaahan ja säilyi asuttuna espanjalaisten tuloon asti. Paluu San Pedroon ja iltapäivällä toinen retki Kuun laaksoon ja Cordillera del Salin alueelle, jonka maisemat ovat varsin eriskummallisia: Alueen pinnanmuodot ovat muodostuneet kuivuneesta punertavasta mudasta, valkoisesta suolasta ja kipsistä, sekä harmaasta kalkkikivestä ja laavasta. Seuraamme auringonlaskua hiekkadyynin päältä ennen paluuta San Pedroon.

PÄIVÄ 11 > SAN PEDRO – SANTIAGO DE CHILE (A)
Aamiaisen jälkeen 2,5 tunnin ajo länteen Calaman kaivoskaupungin lentokentälle ja lento Chilen pääkaupunkiin Santiagoon, joka sijaitsee laaksossa Andien kupeessa, 500-700 metrin korkeudella merenpinnasta. Santiagossa kuljetus lentokentältä hotellille ja loppupäivä vapaata aikaa tässä välimerellisen oloisessa suurkaupungissa.

PÄIVÄ 12 > SANTIAGO DE CHILE (A)
Aamiaisen jälkeen kaupunkikierros Santiagossa vie meidät kaupungin siirtomaa-aikaiseen vanhaankaupunkiin, Santa Lucian ja Cerro San Cristobalin kukkuloille sekä värikkääseen Bellavistan kaupunginosaan. Iltapäivä vapaata aikaa Santiagossa.

PÄIVÄ 13 > SANTIAGO – (A)
Aamiaisen jälkeen vapaata aikaa ennen lentokenttäkuljetusta, hyvästejä Etelä-Amerikalle ja yön yli lentoja takaisin kotimaahan.

PÄIVÄ 14 > - HELSINKI
Saapuminen Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN

HUOM: osa lounaista on retkilounaita.

KOHTEITAMME:

La Paz, Bolivian värikäs ja kiehtova hallintokaupunki sijaitsee yli 3600 metrin korkeudessa Andeilla. Se onkin maailman korkein pääkaupunki. Kaupunki näyttää siltä kuin se olisi rakennettu kraaterin pohjalle. Suuresta väkiluvustaan huolimatta La Paz on melko rauhallinen. Kaupunki on tunnettu sen kapeista kujista, värikkäistä intiaanimarkkinoista sekä suosituista noitien torista, Mercado de Hechieceria, missä myydään kansan parannuskeinoja, yrttejä ja intiaanien ennustuksia. La Pazin läheltä löytyy myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jonne voi tehdä vierailuja. Valle de la Luna eli Kuulakso sijaitsee noin 11 km päässä La Pazista, jossa mahdollisuus tutustua upeisiin minikanjoneihin.

Uyunin suola-aavikko. 12 000 neliökilometriä suolatasankoa on huima näky ja yksi Etelä-Amerikan vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä. Suola-aavikko on kuiva suurimman osaa vuotta, mutta sadekauden aikana se muuttuu vuosittain suureksi suolaiseksi järveksi muistuttaen alueen historiasta. Uyunin alue oli vuoriston poimuttuessa veden alla ja siksi suola-aavikon laitamilla voi nähdä koralliriuttojen jäänteitä.

Atacaman autiomaa sijaitsee pääosin Chilen pohjoisosissa, Tyynenmeren rannikkovuorten ja Andien välissä. Atacaman aavikon pinta-ala on noin 180 000 neliökilometriä ja sen arvellaan syntyneen 15 miljoonaa vuotta sitten. Aavikko koostuu perättäisistä suola-altaista, joita erottavat hiekkakentältä ja laavatasangot. Kylmä Perunvirta tuo kuivaa ilmaa Tyyneltämereltä, mutta mereltä saapuva sumu jää monin paikoin rannikkovuorten rinteille. Andit puolestaan estävät kostean ilman saapumisen lännestä. Tuloksena on autiomaa, jota pidetään maapallon kuivimpana ja elottomimpana alueena; joissain paikoissa ei tiedetä sataneen koskaan. Atacaman karua maastoa onkin usein verrattu Marsiin. 

San Pedro de Atacama on ensimmäinen espanjalaisten Chilen alueelle perustama kylä. Tosin alueen asutuksella on jo noin 10 000 -vuotinen historia. Alkuperäisväestö atacameñot asettuivat silloin seudulle. Vuosituhansien saatossa paikallinen kulttuuri muodostui värikkääksi saaden vaikutteita muilta Andien kulttuureilta, kuten Tiwanaku ja inkat, mutta samalla säilyttäen omat erityispiirteensä. Tänä päivänä noin 5000 asukkaan kylä on paikallisen turismin keskus, joka on kasvustaan huolimatta säilyttänyt mukavan leppoisan tunnelmansa. Ravintoloiden ja hotellien tarjonta on San Pedrossa varsin kattavaa, ja siten olonsa voi Atacaman autiomaan sydämessä tehdä mukavaksi.

Santiago de Chile, Chilen pääkaupunki sijaitsee maan keskiosissa Andien vuorijonon ja rannikkovuoriston välissä, noin 500-700 metrin korkeudessa merenpinnasta. Yli kuuden miljoonan asukkaan metropoli on eteläamerikkalaiseksi kaupungiksi varsin eurooppalainen. Ilmasto Santiagossa, kuten koko Keski-Chilessä, on välimerellinen. Talvet ovat koleat ja sateiset ja kesät kuumat ja kuivat elohopeankohotessa 35 asteen paremmalle puolelle.

Aiheet

Aktiivimatkat Kiertomatkat Luonto- ja kulttuurimatkat Safarimatkat

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Uyunin suola-aavikon autius
 • Sucren ja Potosin siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri
 • Altiplanon suolalaguunit flamingoineen
 • Atacaman autiomaa arkeologisine kohteineen

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Lisätietoa matkasta

Tietoa maasta: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Boliviaan eikä Chileen. Boliviaan saavuttaessa myönnetään kaksiosainen turistikortti, joka tulee säilyttää koko matkan ajan. Korttia kysytään majoittautuessa hotelleihin ja maasta poistuessa.

Kaikille Boliviaan ja Chileen matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta ja perusrokotuksien voimassaolon tarkistusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: www.rokote.fi

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksen tulee kattaa oleskelu yli 4000 metrin korkeudessa, sekä mahdolliset vuoristotaudin hoitokulut.

Saapuminen La Paziin, 3600m merenpinnan yläpuolelle saattaa aiheuttaa joillakin lievää päänsärkyä ja hengästymistä. Nämä lievät vuoristotaudin oireet katoavat kuitenkin usein ja vuorokauden kuluessa. Matkanjohtajalla on mukana tarvittavat lääkkeet vuoristotaudin hoitoon.
 
Bolivian viralliset kielet ovat espanja, ketsua ja aymara. Chilen virallinen kieli on espanja. Lisäksi molemmissa maissa puhutaan lukuisia intiaanikieliä, Chilessä myös siirtolaisten mukanaan tuomia kieliä, esim. saksaa. Harvat bolivialaiset ja chileläiset puhuvat englantia, ja jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. 
 
Bolivian rahayksikkö on Bolivian boliviano (BOB) ja Chilen taas Chilen peso (CLP). Kaupungeissa on runsaasti pankkiautomaatteja, jotka tunnistavat yleisimmät kansainväliset luottokortit. Automaateista voi nostaa paikallista valuttaa yleisimmillä luottokorteilla. Bolivian ja Chilen valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa ennen matkaa. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan US-dollareita alle 100 $:n seteleinä. 
 
Ilmasto Boliviassa vaihtelee lännen korkeiden ja kuivien vuoristoalueiden ja itäosien trooppisen lämpimän ja kostean alangon välillä. Ilmasto Andeilla voidaan jakaa sateiseen kesäkauteen marras-huhtikuussa ja kuivaan talvikauteen huhti-syyskuussa. Etelä-Amerikan talvella lämpötilat vaihtelevat +10- ja +25 C-asteen välillä korkeudesta riippuen. Alueella on tällöin pääosin kuivaa, kirkasta ja lämmintä sekä parasta aikaa vierailla ja liikkua vuoristossa. Öisin lämpötilat usein putoavat lähelle nollaa. Etelä-Amerikan kesäkautena lämpötilat nousevat + 20- 30 C-asteeseen. Tällöin alueella on erittäin kosteaa ja sateista; tiet voivat olla mutaisia ja vaikeakulkuisia. Ilmasto Andeilla saattaa vaihdella suuresti päivittäin ja on ailahtelevaa.
 
Chilen ilmasto vaihtelee leveysasteiden mukaan. Pohjois-Chilessä on kuiva subtrooppinen ilmasto, ja siellä sijaitsee myös maailman kuivin autiomaa Atacama. Maan keskiosan ilmasto on välimerellinen, ja eteläisessä Patagoniassa taas kostea lauhkeine kesineen ja lumisine talvineen. Keskilämpötilat Atacaman alueella syksyisin ja keväisin ovat päivisin reilusti yli 20 astetta, mutta öisin lähellä nollaa. Santiago de Chilessä päivälämpötila pysyttelee 20-30 asteen välillä.
 
Tippikulttuuri on tyypillistä Etelä-Amerikassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Poikkeuksena tästä ovat lentokenttien laukunkantajat, jotka saavat palkkansa tipeistä. Normaali tippi lentokenttien laukunkantajalle on 1 sol/laukku (25 senttiä). Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. 
Youtube-videot: 

Mykistäviä maisemia, historiaa ja elävää intiaanikulttuuria Etelä-Amerikassa.

Kattava kiertomatka Boliviaan ja Chileen vie meidät Andien vuoriston historiallisista kaupungeista La Pazista, Sucresta ja Potosista Uyunin suola-aavikolle ja Bolivian ylätasangon suola-laguunien värikkäisiin ainutlaatuisiin maisemiin. Chilessä tutustumme maailman kuivimpaan autiomaahan Atacamaan sekä maan kosmopoliittiin pääkaupunkiin Santiagoon.

Matkareitti: La Paz – Sucre – Potosi – Uyuni – Colchani – San Pedro de Qemez – Ojos de Perdiz – Laguna Colorada – Hito Cajón – San Pedro de Atacama – Calama – Santiago de ChileMatkaohjelma

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > HELSINKI –
Lennot Suomesta yön yli Etelä-Amerikkaan, Bolivian La Paziin.

PÄIVÄ 2 > - LA PAZ
Saapuminen La Paziin, Bolivian hallinnolliseen pääkaupunkiin. La Paz sijaitsee yli 3600 metrin korkeudessa ja on maailman korkein pääkaupunki. Otammekin ensimmäisen päivän rauhallisesti ja totuttelemme Andien ohueen ilmanalaan.

PÄIVÄ 3 > LA PAZ (A)
Tutustumme La Pazin mielenkiintoisiin toreihin ja vanhaankaupunkiin kaupunkikierroksella. Päätämme kierroksen kevyellä kävelyretkellä Valle de la Lunassa eli Kuulaksossa, joka sijaitsee noin 11 km päässä La Pazista. 


PÄIVÄ 4 > LA PAZ – SUCRE (A)
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja lento Bolivien perustuslailliseen pääkaupunkiin Sucreen, joka sijaitsee n. 2800 metrin korkeudessa. Iltapäivällä tutustumme tämän UNESCOn maailmanperintökohteeksi julistaman kaupungin siirtomaa-aikaiseen arkkitehtuuriin kirkkoineen ja luostareineen. 

PÄIVÄ 5 > SUCRE – POTOSI (A)
Aamulla 160 km ajomatka Sucresta lounaaseen, korkealla Andien vuoristossa sijaitsevaan Potosin kaupunkiin (4090 m merenpinnasta). Siirtomaa-ajalla Potosi tunnettiin hopeakaivoksiensa ansiosta yhtenä maailman rikkaimmista kaupungeista. Iltapäivän vietämme tutustumalla Potosin kiehtovaan historiaan ja nähtävyyksiin.

PÄIVÄ 6 > POTOSI – UYUNI (A)
Tänään on vuorossa 6-7 tunnin pituinen, mahtavilla maisemilla varustettu ajo Potosista Andien ylätasangolle ja Uyuniin, 10 000 neliökilometrin kokoisen Salar de Uyunin suola-aavikon kupeeseen. Uyunin kaupunki sijaitsee Etelä-Boliviassa, 3660 metrin korkeudessa. Kaupungin haluttiin kasvavan liike-elämän keskukseksi 1800-luvulla, mikä ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Tästä todisteena Uyuniin ovat jääneet leveät tiet ja junien hautausmaa, joka toimii nykyään mielenkiintoisena nähtävyytenä. Kaupunki elää nykyisin suolasta ja matkailusta. Uyuni toimii tärkeänä kulkureittinä maailman suurimmalle suola-aavikolle, Salar de Uyunille.

PÄIVÄ 7 > SALAR DE UYUNI (A,L,I)
Matka jatkuu koko päivän retkeilyllä Uyunin suola-aavikolla, jonka horisonttiin saakka ulottuva suolavaippa tuo mieleen loputtoman lumitasangon. Vierailemme mm. Colchanin kylässä, Incawasin saarella sekä Isla Pescadon saarella, joka on tunnettu valtavista ikivanhoista kaktuksistaan ja upeista näköaloista alas suola-aavikolle. Yövymme pienessä San Pedro de Qemezin kylässä.

PÄIVÄ 8 > SAN PEDRO DE QEMEZ - OJOS DE PERDIZ (A,L,I)
Tänään ajamme suola-aavikolta etelään kohti Chilen rajaa. Matkaamme Bolivian korkean ylätasangon eli Altiplanon majesteettisissa maisemissa, vierailemme matkan varrella mm. Pueblo Quemadon aavekaupungissa ja ihailemme Ollaguen tulivuorta ja vuoristoylängön suolalaguuneja, joissa viihtyvät mm. värikkäät chilen- ja andienflamingot. Majoitumme Silolin aavikon reunalle.

PÄIVÄ 9 > LAGUNA COLORADA – SAN PEDRO DE ATACAMA (A,L)
Ajamme halki Silolin aavikon Coloradan laguunille. 4350 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva Laguuni on tunnettu runsaista flamingoparvistaan ja kirkkaanpunaisesta vedestään. Tämänkaltaisia maisemia et muualla maailmassa näe. Matkalla Chilen rajalle halki Eduardo Avaroan suojelualueen ihailemme myös geysireitä, kuumia lähteitä ja mielikuvituksellisia vulkaanisia muodostumia. Ylitämme rajan Chilen puolelle Hito Cajonissa ja siirrymme Atacaman aavikolle, San Pedro de Atacaman idylliseen kylään, joka toimii alueen matkailun keskuksena.

PÄIVÄ 10 > ATACAMAN AUTIOMAA (A)
Koko päivä tutustumista Atacaman alueeseen San Pedrosta lähtevillä kansainvälisillä retkillä. Aamulla retki Tulorin ja Quitorin raunioille. Tulorin kylä oli tiettävästi ensimmäinen pysyvä asutus San Pedron alueella. Tällöin alueen sademäärät olivat nykyistä suuremmat ja kylän kohtaloksi koitunut tulva jätti jälkeensä suurenmoisen aarteen arkeologian tutkijoille. Tulorin kylän tuhouduttua muinaiset atacamenot rakensivat uuden pääasutuksensa San Pedro -joen suulle kallioiselle mäelle. Paikka oli valittu myös puolustuksellisia seikkoja silmällä pitäen, ja Quitor joutui antautumaan vasta inkojen saapuessa Atacaman autiomaahan ja säilyi asuttuna espanjalaisten tuloon asti. Paluu San Pedroon ja iltapäivällä toinen retki Kuun laaksoon ja Cordillera del Salin alueelle, jonka maisemat ovat varsin eriskummallisia: Alueen pinnanmuodot ovat muodostuneet kuivuneesta punertavasta mudasta, valkoisesta suolasta ja kipsistä, sekä harmaasta kalkkikivestä ja laavasta. Seuraamme auringonlaskua hiekkadyynin päältä ennen paluuta San Pedroon.

PÄIVÄ 11 > SAN PEDRO – SANTIAGO DE CHILE (A)
Aamiaisen jälkeen 2,5 tunnin ajo länteen Calaman kaivoskaupungin lentokentälle ja lento Chilen pääkaupunkiin Santiagoon, joka sijaitsee laaksossa Andien kupeessa, 500-700 metrin korkeudella merenpinnasta. Santiagossa kuljetus lentokentältä hotellille ja loppupäivä vapaata aikaa tässä välimerellisen oloisessa suurkaupungissa.

PÄIVÄ 12 > SANTIAGO DE CHILE (A)
Aamiaisen jälkeen kaupunkikierros Santiagossa vie meidät kaupungin siirtomaa-aikaiseen vanhaankaupunkiin, Santa Lucian ja Cerro San Cristobalin kukkuloille sekä värikkääseen Bellavistan kaupunginosaan. Iltapäivä vapaata aikaa Santiagossa.

PÄIVÄ 13 > SANTIAGO – (A)
Aamiaisen jälkeen vapaata aikaa ennen lentokenttäkuljetusta, hyvästejä Etelä-Amerikalle ja yön yli lentoja takaisin kotimaahan.

PÄIVÄ 14 > - HELSINKI
Saapuminen Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN

HUOM: osa lounaista on retkilounaita.

KOHTEITAMME:

La Paz, Bolivian värikäs ja kiehtova hallintokaupunki sijaitsee yli 3600 metrin korkeudessa Andeilla. Se onkin maailman korkein pääkaupunki. Kaupunki näyttää siltä kuin se olisi rakennettu kraaterin pohjalle. Suuresta väkiluvustaan huolimatta La Paz on melko rauhallinen. Kaupunki on tunnettu sen kapeista kujista, värikkäistä intiaanimarkkinoista sekä suosituista noitien torista, Mercado de Hechieceria, missä myydään kansan parannuskeinoja, yrttejä ja intiaanien ennustuksia. La Pazin läheltä löytyy myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jonne voi tehdä vierailuja. Valle de la Luna eli Kuulakso sijaitsee noin 11 km päässä La Pazista, jossa mahdollisuus tutustua upeisiin minikanjoneihin.

Uyunin suola-aavikko. 12 000 neliökilometriä suolatasankoa on huima näky ja yksi Etelä-Amerikan vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä. Suola-aavikko on kuiva suurimman osaa vuotta, mutta sadekauden aikana se muuttuu vuosittain suureksi suolaiseksi järveksi muistuttaen alueen historiasta. Uyunin alue oli vuoriston poimuttuessa veden alla ja siksi suola-aavikon laitamilla voi nähdä koralliriuttojen jäänteitä.

Atacaman autiomaa sijaitsee pääosin Chilen pohjoisosissa, Tyynenmeren rannikkovuorten ja Andien välissä. Atacaman aavikon pinta-ala on noin 180 000 neliökilometriä ja sen arvellaan syntyneen 15 miljoonaa vuotta sitten. Aavikko koostuu perättäisistä suola-altaista, joita erottavat hiekkakentältä ja laavatasangot. Kylmä Perunvirta tuo kuivaa ilmaa Tyyneltämereltä, mutta mereltä saapuva sumu jää monin paikoin rannikkovuorten rinteille. Andit puolestaan estävät kostean ilman saapumisen lännestä. Tuloksena on autiomaa, jota pidetään maapallon kuivimpana ja elottomimpana alueena; joissain paikoissa ei tiedetä sataneen koskaan. Atacaman karua maastoa onkin usein verrattu Marsiin. 

San Pedro de Atacama on ensimmäinen espanjalaisten Chilen alueelle perustama kylä. Tosin alueen asutuksella on jo noin 10 000 -vuotinen historia. Alkuperäisväestö atacameñot asettuivat silloin seudulle. Vuosituhansien saatossa paikallinen kulttuuri muodostui värikkääksi saaden vaikutteita muilta Andien kulttuureilta, kuten Tiwanaku ja inkat, mutta samalla säilyttäen omat erityispiirteensä. Tänä päivänä noin 5000 asukkaan kylä on paikallisen turismin keskus, joka on kasvustaan huolimatta säilyttänyt mukavan leppoisan tunnelmansa. Ravintoloiden ja hotellien tarjonta on San Pedrossa varsin kattavaa, ja siten olonsa voi Atacaman autiomaan sydämessä tehdä mukavaksi.

Santiago de Chile, Chilen pääkaupunki sijaitsee maan keskiosissa Andien vuorijonon ja rannikkovuoriston välissä, noin 500-700 metrin korkeudessa merenpinnasta. Yli kuuden miljoonan asukkaan metropoli on eteläamerikkalaiseksi kaupungiksi varsin eurooppalainen. Ilmasto Santiagossa, kuten koko Keski-Chilessä, on välimerellinen. Talvet ovat koleat ja sateiset ja kesät kuumat ja kuivat elohopeankohotessa 35 asteen paremmalle puolelle.


Lisätietoa matkasta

Tietoa maasta: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Boliviaan eikä Chileen. Boliviaan saavuttaessa myönnetään kaksiosainen turistikortti, joka tulee säilyttää koko matkan ajan. Korttia kysytään majoittautuessa hotelleihin ja maasta poistuessa.

Kaikille Boliviaan ja Chileen matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta ja perusrokotuksien voimassaolon tarkistusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: www.rokote.fi

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksen tulee kattaa oleskelu yli 4000 metrin korkeudessa, sekä mahdolliset vuoristotaudin hoitokulut.

Saapuminen La Paziin, 3600m merenpinnan yläpuolelle saattaa aiheuttaa joillakin lievää päänsärkyä ja hengästymistä. Nämä lievät vuoristotaudin oireet katoavat kuitenkin usein ja vuorokauden kuluessa. Matkanjohtajalla on mukana tarvittavat lääkkeet vuoristotaudin hoitoon.
 
Bolivian viralliset kielet ovat espanja, ketsua ja aymara. Chilen virallinen kieli on espanja. Lisäksi molemmissa maissa puhutaan lukuisia intiaanikieliä, Chilessä myös siirtolaisten mukanaan tuomia kieliä, esim. saksaa. Harvat bolivialaiset ja chileläiset puhuvat englantia, ja jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. 
 
Bolivian rahayksikkö on Bolivian boliviano (BOB) ja Chilen taas Chilen peso (CLP). Kaupungeissa on runsaasti pankkiautomaatteja, jotka tunnistavat yleisimmät kansainväliset luottokortit. Automaateista voi nostaa paikallista valuttaa yleisimmillä luottokorteilla. Bolivian ja Chilen valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa ennen matkaa. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan US-dollareita alle 100 $:n seteleinä. 
 
Ilmasto Boliviassa vaihtelee lännen korkeiden ja kuivien vuoristoalueiden ja itäosien trooppisen lämpimän ja kostean alangon välillä. Ilmasto Andeilla voidaan jakaa sateiseen kesäkauteen marras-huhtikuussa ja kuivaan talvikauteen huhti-syyskuussa. Etelä-Amerikan talvella lämpötilat vaihtelevat +10- ja +25 C-asteen välillä korkeudesta riippuen. Alueella on tällöin pääosin kuivaa, kirkasta ja lämmintä sekä parasta aikaa vierailla ja liikkua vuoristossa. Öisin lämpötilat usein putoavat lähelle nollaa. Etelä-Amerikan kesäkautena lämpötilat nousevat + 20- 30 C-asteeseen. Tällöin alueella on erittäin kosteaa ja sateista; tiet voivat olla mutaisia ja vaikeakulkuisia. Ilmasto Andeilla saattaa vaihdella suuresti päivittäin ja on ailahtelevaa.
 
Chilen ilmasto vaihtelee leveysasteiden mukaan. Pohjois-Chilessä on kuiva subtrooppinen ilmasto, ja siellä sijaitsee myös maailman kuivin autiomaa Atacama. Maan keskiosan ilmasto on välimerellinen, ja eteläisessä Patagoniassa taas kostea lauhkeine kesineen ja lumisine talvineen. Keskilämpötilat Atacaman alueella syksyisin ja keväisin ovat päivisin reilusti yli 20 astetta, mutta öisin lähellä nollaa. Santiago de Chilessä päivälämpötila pysyttelee 20-30 asteen välillä.
 
Tippikulttuuri on tyypillistä Etelä-Amerikassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Poikkeuksena tästä ovat lentokenttien laukunkantajat, jotka saavat palkkansa tipeistä. Normaali tippi lentokenttien laukunkantajalle on 1 sol/laukku (25 senttiä). Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. 

Matkan hintaan sisältyy

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää!

Matkan hintaan ei sisällä

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää!

Kuinka matka varataan?

Kerro meille mihin haluaisit mennä, suunnittelemme matkan toiveidesi mukaan. Soita tai lähetä viestiä, niin kerromme lisää.