Matkan tiedot

Kuuban pyöräilymatka

Tutustu letkeään kuubalaiseen elämänmenoon pyörän satulasta käsin.

Kuuba herättää vahvoja mielikuvia niin kuuluisasta 1950-luvun vallankumouksesta ja Havannan vanhankaupungin rapistuvista rakennuksista kuin myös aurinkorannoista, rommista, sikareista, paikallisesta musiikista ja elämänilosta. Latinalaisamerikkalaisen sosialismin mallimaa tarjoaa toki kaikkea tätä, mutta myös sademetsien peittämiä vuoristoja, sokeriruoko- ja tupakkapeltojen täplittämää maaseutua sekä rannikon koralliriuttoja ja rauhallisia laguuneja.

Pyöräily on erinomainen tapa tutustua Kuuban idylliseen maaseutuun ja sen elämänmenoon sekä maan lukuisiin historiallisiin maailmanperintökohteisiin. Vierailemme pyöräilymatkalla mm. Havannassa, Trinidadin, Santa Claran ja Cienfuegosin kaupungeissa, Escambray-vuorilla sekä Viñalesin laaksossa. Majoitumme matkalla yksityisissä casa particular -majoituksissa.

Matkareitti: Havanna - Viñales - Cayo Jutias - Viñales - Parque Guama - Laguna de Tesoro - Cienfuegos - Trinidad - Topes de Collantes - Santa Clara - Matanzas - Havanna

HUOM: Majoituskapasiteetti Kuuban kohteissamme on pieni ja täyttyy yleensä useita kuukausia ennen matka-ajankohtaa. Varaathan siis matkasi hyvissä ajoin, mielellään viimeistään 2 kk ennen matkaa.

Matkan hinta sisältää lennot kohteeseen, kaikki maan sisäiset lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset, kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset, matkaohjelmassa mainitut retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut, matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.
Matkavakuutusta, viisumeita, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.

Aiheet

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Ainutlaatuinen Havannan kaupunki
 • Trinidadin ja Cienfuegosin upeat maailmanperintökohteet
 • Rauhallista maaseutua, vehreää vuoristoa ja rantoja
 • Leppoisat pyöräilyosuudet
 • Paljon kulttuuria ja historiaa
 • Vähän vierailtuja kohteita
 • Kuubalaista elämäniloa

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

RYHMÄKOKO: 10-20 hlö

MATKAOHJELMA:

PÄIVÄ 1 > HELSINKI - HAVANNA
Lennot Suomesta Kuubaan. Saapuminen Havannaan, kuljetus casa particular -majoituspaikkaan.

PÄIVÄ 2 > HAVANNA 
Aamiaisen jälkeen teemme kävelykierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa. Iltapäivällä vapaata aikaa. Yöpyminen Havannassa. (A)

PÄIVÄ 3 > HAVANNA - VINALES 
Kuljetus Havannasta länteen upeiden vuoristomaisemien halki Viñalesin laaksoon ja pikkukaupunkiin. Viñalesin vehreä, suojeltu laakso on maailmanperintökohde ja tupakanviljelyalueen keskus, joka on tunnettu karstikukkuloistaan ja luolistaan. Pyöräilemme n. 20km matkan viehättävissä maalaismaisemissa ennen saapumista majoituspaikkaamme laaksossa. (A,I)

PÄIVÄ 4 > VINALES, CAYO JUTIAS
Toinen pyöräilypäivä vie meidät Viñalesin alueelta Kuuban luoteisrannikon Colorados-saarille. Pyöräilymatkalla rannikolle ohitamme maaseudun tupakkaviljelmiä. Lounas ja vapaa-aikaa Cayo Jutias –saarella ennen paluuta Viñalesiin illaliselle. Pyöräilyä yht. 45 km. (A,I)

PÄIVÄ 5 > VINALES
Jatkamme pyöräilyä Viñalesin laakson pikkuteillä. Tutustumme päivän aikana mm. tupakkatilaan ja kuubalaisten sikarien valmistukseen. Pyöräilyä n. 20km. (A,I)

PÄIVÄ 6 > VINALES - CIENFUEGOS 
Matkaamme 
Viñalesista kaakkoon kohti Cienfuegosia, jossa majoitumme. Ranskalaisten siirtolaisten perustama Cienfuegos on sokerinviljelyalueen keskus, jonka vanha keskusta on nykyisin maailmanperintökohde. Matkalla pysähdymme ihailemaan Zapatan niemimaan luontoa ja ja teemme veneretken Laguna de Tesoron järvellä. Ohitamme myös kuuluisan Sikojenlahden ennen saapumista Cienfuegosiin, jossa teemme vielä kaupunkikierroksen pyörillä ennen iltaa. (A)

PÄIVÄ 7 > CIENFUEGOS - TRINIDAD
Vaihtoehtoisesti 45km tai 100km pyöräilymatka Karibianmeren rannikkoa seurailleen Cienfuegosista Trinidadin historialliseen kaupunkiin, jossa majoitumme. 

Pyöräilemme Escambray-vuoriston juurella nauttien samalla rannikkovuoriston vehreistä maisemista ja rullavista maalaismaisemista. 1500-luvun alussa perustettu Trinidad on eräs Karibian alueen parhaimmin säilyneistä historiallisista kaupungeista ja Unescon maailmanperintökohde. Saavuttuamme Trinidadiin pidämme loppupäivän vapaata. (A,I)

PÄIVÄT 8 & 9 > TRINIDAD 
Aamupäivän kaupunkikierros Trinidadin vanhassa keskustassa. Loppupäivä vapaata aikaa, jonka voi käyttää vaikkapa vierailemalla läheisellä Playa Anconin rannalle, jossa voi uida ja snorklata. Myös seuraava päivä on vapaata aikaa Trinidadissa. Halukkaat voivat lähteä tutustumaan lähialueen kohteisiin, kuten esimerkiksi sokeriviljelmiin ja rautatiehen Valle de los Ingeniosin laaksossa. (A,I)

PÄIVÄ 10 > TRINIDAD - TOPES DE COLLANTES - SANTA CLARA
Pyöräilemme hieman haastavamman osuuden Trinidadista pohjoiseen, Santa Claran kaupunkiin, jossa käytiin Kuuban vallankumouksen viimeinen, ratkaiseva taistelu, ja jonne Che Guevara on haudattu. Nousemme linja-autolla Karibianmeren rannikolta metsän peittämille Escambray-vuorille. Vuorilla vierailemme Topes de Collantesin suojelualuella ja ekomatkailukeskuksessa, joka perustettiin alun perin tuberkuloosiparantolaksi. Alueelta avautuvat hienot näköalat vehreään vuoristoon, Karibianmerelle ja ympäröiville alangoille. Topes de Collantesista pyöräilemme noin 40km matkan kohti Santa Claraa, jossa majoitumme. (A,I)

PÄIVÄ 11 > SANTA CLARA - MATANZAS - HAVANNA
Viimeisen pyöräilypäivämme kohteina ovat Matanzasin satamakaupunki, josta Kuuban sokeri matkaa maailmalle, sekä Yumurín laakso, jota seuraillen pyöräilemme takaisin kohti Havannaa. Havannassa yhteinen jäähyväisillallinen. (A,I)

 PÄIVÄ 12 > HAVANNA -
Kuljetus takaisin Havannaan lentokentälle ja paluulennot yön yli kohti kotimaata. (A)

PÄIVÄ 13 > PALUU SUOMEEN

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Pyöränvuokraus kuuluu matkan hintaan. Pyörät ovat käsijarrullisia vaihdepyöriä (3x8 vaihdetta). Pyöräilyosuudet saa halutessaan kulkea myös huoltoauton kyydissä. 

HUOM: OMA PYÖRÄILYKYPÄRÄ MUKAAN. 

Aiheet

Aktiivimatkat Kiertomatkat Luonto- ja kulttuurimatkat Safarimatkat

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Ainutlaatuinen Havannan kaupunki
 • Trinidadin ja Cienfuegosin upeat maailmanperintökohteet
 • Rauhallista maaseutua, vehreää vuoristoa ja rantoja
 • Leppoisat pyöräilyosuudet
 • Paljon kulttuuria ja historiaa
 • Vähän vierailtuja kohteita
 • Kuubalaista elämäniloa

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Matkalla pärjäät normaalilla peruskunnolla. Suosittelemme silti valmistautumaan fyysisesti matkaan käymällä säännöllisesti pyörälenkeillä. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat pyöräilymatkasta irti.
Tietoa maasta: 

Kuuban viisumina toimii turistikortti, joka esitetään maahantuloviranomaisille maahan saapuessa ja maasta poistuttaessa. Kortin saa ryhmämatkalle kauttamme hintaan 22€. Turistikortin englannin- tai espanjankielisen hakemuslomakkeen voi täyttää myös internetsivulla: http://www.cubadiplomatica.cu/finlandia/EN/ConsularServices.aspx . Kortin hinta on n. 22 € jos haet korttia henkilökohtaisesti, ja n. 47 € postitse haettaessa. 

Täytä kortti huolellisesti ja säilytä se koko matkan ajan. Matkavakuutus on Kuubaan matkustaville pakollinen ja vakuutustodistus näytetään maahan saavuttaessa. Passisi on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan alkamisen jälkeen. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kuubaan matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Matkavakuutus on kaikille Kuubaan matkustaville pakollinen. Vakuutustodistus näytetään maahan saavuttaessa. Tarvitset matkalle vakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien hoitokulut. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden. 
 
Kuuban virallinen kieli on espanja. Englantia puhutaan vähemmän, lähinnä hotelleissa ja suosituimmissa matkailukohteissa. Jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. Suomalainen matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään ongelmatilanteissa. 
 
Kuuban viralliset rahayksiköt ovat Kuuban peso (CUP) ja Yhdysvaltain dollariin sidottu Kuuban vaihdettava peso (CUC), jota matkailijat käyttävät. Hotellien, ravintoloiden ja matkamuistomyymälöiden hinnat ovat vaihdettavissa pesoissa. Paikallisilla pesoilla taas voi ostaa edullisemmin esim. markkinoilla, mutta ostomahdollisuudet ovat rajoitetummat. Euroja voi vaihtaa pesoihin maahan saavuttaessa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä eri puolilla maata. Pankkiautomaatteja on vain lentokentillä ja suurimmissa kaupungeissa, ja luottokortit käyvät maksuvälineinä vain harvoissa kaupoissa ja ravintoloissa, joten ota mukaasi riittävästi käteistä.
 
Kuuban ilmasto on subtrooppinen ja lämmin ympäri vuoden. Talvikuukaudet ovat jonkin verran viileämpiä kuin kesäaika. Kuiva kausi ja paras aika matkustaa Kuubaan on marraskuusta huhtikuuhun. Sadekaudella touko-lokakuussa saadaan ajoittaisia rankkojakin sateita. Hirmumyrskyjä esiintyy ajoittain hurrikaanikaudella kesä-marraskuun aikana.
 
Tippikulttuuri on tyypillistä Kuubassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Myös hotellisiivoojille, paikallisoppaille ja autonkuljettajille voi jättää tippiä.
 

Varusteita matkalle 

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkeinä:

Jalat

- Pyöräilykengät

Kalvoton, vain miehille: Merrell Freewheel Mesh 

Kalvollinen, myös naisille: Asolo Shiver  
 
Ylävartalo
- Lyhythihainen ajopaita x 2: Norrona Fjora Equilizer / Icebreaker Tech T-Lite  
- Kevyt vedenpitävä takki: Tierra Backup / Marmot Precip / Haglöfs l-i-m proof
 
- Fleece: Houdini / Tierra Nallo
 
Kädet
- Ajohanskat: Yoko Performance
    
Päiväreppu
- Camelbag tai vastaava juomareppu n. 2 l: Osprey
 
- Kamera
- Aurinkorasvaa. minimi suojakerroin 20: Evy
 
- Huulirasvaa: Annecy Cosmetics
       
Housut
- Pehmustetut pyöräilyshortsit x 1
- Vedenpitävät kuorihousut: Tierra Back Up  
    
Pää
- Pyöräilylasit: Julbo Pipeline / Gloryfy G9
 
 
- Kypärä (pakollinen)
- Otsalamppu: Ledlenser
- Uimavarusteet: Packtowl
  
Youtube-videot: 

Tutustu letkeään kuubalaiseen elämänmenoon pyörän satulasta käsin.

Kuuba herättää vahvoja mielikuvia niin kuuluisasta 1950-luvun vallankumouksesta ja Havannan vanhankaupungin rapistuvista rakennuksista kuin myös aurinkorannoista, rommista, sikareista, paikallisesta musiikista ja elämänilosta. Latinalaisamerikkalaisen sosialismin mallimaa tarjoaa toki kaikkea tätä, mutta myös sademetsien peittämiä vuoristoja, sokeriruoko- ja tupakkapeltojen täplittämää maaseutua sekä rannikon koralliriuttoja ja rauhallisia laguuneja.

Pyöräily on erinomainen tapa tutustua Kuuban idylliseen maaseutuun ja sen elämänmenoon sekä maan lukuisiin historiallisiin maailmanperintökohteisiin. Vierailemme pyöräilymatkalla mm. Havannassa, Trinidadin, Santa Claran ja Cienfuegosin kaupungeissa, Escambray-vuorilla sekä Viñalesin laaksossa. Majoitumme matkalla yksityisissä casa particular -majoituksissa.

Matkareitti: Havanna - Viñales - Cayo Jutias - Viñales - Parque Guama - Laguna de Tesoro - Cienfuegos - Trinidad - Topes de Collantes - Santa Clara - Matanzas - Havanna

HUOM: Majoituskapasiteetti Kuuban kohteissamme on pieni ja täyttyy yleensä useita kuukausia ennen matka-ajankohtaa. Varaathan siis matkasi hyvissä ajoin, mielellään viimeistään 2 kk ennen matkaa.Matkaohjelma

RYHMÄKOKO: 10-20 hlö

MATKAOHJELMA:

PÄIVÄ 1 > HELSINKI - HAVANNA
Lennot Suomesta Kuubaan. Saapuminen Havannaan, kuljetus casa particular -majoituspaikkaan.

PÄIVÄ 2 > HAVANNA 
Aamiaisen jälkeen teemme kävelykierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa. Iltapäivällä vapaata aikaa. Yöpyminen Havannassa. (A)

PÄIVÄ 3 > HAVANNA - VINALES 
Kuljetus Havannasta länteen upeiden vuoristomaisemien halki Viñalesin laaksoon ja pikkukaupunkiin. Viñalesin vehreä, suojeltu laakso on maailmanperintökohde ja tupakanviljelyalueen keskus, joka on tunnettu karstikukkuloistaan ja luolistaan. Pyöräilemme n. 20km matkan viehättävissä maalaismaisemissa ennen saapumista majoituspaikkaamme laaksossa. (A,I)

PÄIVÄ 4 > VINALES, CAYO JUTIAS
Toinen pyöräilypäivä vie meidät Viñalesin alueelta Kuuban luoteisrannikon Colorados-saarille. Pyöräilymatkalla rannikolle ohitamme maaseudun tupakkaviljelmiä. Lounas ja vapaa-aikaa Cayo Jutias –saarella ennen paluuta Viñalesiin illaliselle. Pyöräilyä yht. 45 km. (A,I)

PÄIVÄ 5 > VINALES
Jatkamme pyöräilyä Viñalesin laakson pikkuteillä. Tutustumme päivän aikana mm. tupakkatilaan ja kuubalaisten sikarien valmistukseen. Pyöräilyä n. 20km. (A,I)

PÄIVÄ 6 > VINALES - CIENFUEGOS 
Matkaamme 
Viñalesista kaakkoon kohti Cienfuegosia, jossa majoitumme. Ranskalaisten siirtolaisten perustama Cienfuegos on sokerinviljelyalueen keskus, jonka vanha keskusta on nykyisin maailmanperintökohde. Matkalla pysähdymme ihailemaan Zapatan niemimaan luontoa ja ja teemme veneretken Laguna de Tesoron järvellä. Ohitamme myös kuuluisan Sikojenlahden ennen saapumista Cienfuegosiin, jossa teemme vielä kaupunkikierroksen pyörillä ennen iltaa. (A)

PÄIVÄ 7 > CIENFUEGOS - TRINIDAD
Vaihtoehtoisesti 45km tai 100km pyöräilymatka Karibianmeren rannikkoa seurailleen Cienfuegosista Trinidadin historialliseen kaupunkiin, jossa majoitumme. 

Pyöräilemme Escambray-vuoriston juurella nauttien samalla rannikkovuoriston vehreistä maisemista ja rullavista maalaismaisemista. 1500-luvun alussa perustettu Trinidad on eräs Karibian alueen parhaimmin säilyneistä historiallisista kaupungeista ja Unescon maailmanperintökohde. Saavuttuamme Trinidadiin pidämme loppupäivän vapaata. (A,I)

PÄIVÄT 8 & 9 > TRINIDAD 
Aamupäivän kaupunkikierros Trinidadin vanhassa keskustassa. Loppupäivä vapaata aikaa, jonka voi käyttää vaikkapa vierailemalla läheisellä Playa Anconin rannalle, jossa voi uida ja snorklata. Myös seuraava päivä on vapaata aikaa Trinidadissa. Halukkaat voivat lähteä tutustumaan lähialueen kohteisiin, kuten esimerkiksi sokeriviljelmiin ja rautatiehen Valle de los Ingeniosin laaksossa. (A,I)

PÄIVÄ 10 > TRINIDAD - TOPES DE COLLANTES - SANTA CLARA
Pyöräilemme hieman haastavamman osuuden Trinidadista pohjoiseen, Santa Claran kaupunkiin, jossa käytiin Kuuban vallankumouksen viimeinen, ratkaiseva taistelu, ja jonne Che Guevara on haudattu. Nousemme linja-autolla Karibianmeren rannikolta metsän peittämille Escambray-vuorille. Vuorilla vierailemme Topes de Collantesin suojelualuella ja ekomatkailukeskuksessa, joka perustettiin alun perin tuberkuloosiparantolaksi. Alueelta avautuvat hienot näköalat vehreään vuoristoon, Karibianmerelle ja ympäröiville alangoille. Topes de Collantesista pyöräilemme noin 40km matkan kohti Santa Claraa, jossa majoitumme. (A,I)

PÄIVÄ 11 > SANTA CLARA - MATANZAS - HAVANNA
Viimeisen pyöräilypäivämme kohteina ovat Matanzasin satamakaupunki, josta Kuuban sokeri matkaa maailmalle, sekä Yumurín laakso, jota seuraillen pyöräilemme takaisin kohti Havannaa. Havannassa yhteinen jäähyväisillallinen. (A,I)

 PÄIVÄ 12 > HAVANNA -
Kuljetus takaisin Havannaan lentokentälle ja paluulennot yön yli kohti kotimaata. (A)

PÄIVÄ 13 > PALUU SUOMEEN

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Pyöränvuokraus kuuluu matkan hintaan. Pyörät ovat käsijarrullisia vaihdepyöriä (3x8 vaihdetta). Pyöräilyosuudet saa halutessaan kulkea myös huoltoauton kyydissä. 

HUOM: OMA PYÖRÄILYKYPÄRÄ MUKAAN. 


Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Matkalla pärjäät normaalilla peruskunnolla. Suosittelemme silti valmistautumaan fyysisesti matkaan käymällä säännöllisesti pyörälenkeillä. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat pyöräilymatkasta irti.
Tietoa maasta: 

Kuuban viisumina toimii turistikortti, joka esitetään maahantuloviranomaisille maahan saapuessa ja maasta poistuttaessa. Kortin saa ryhmämatkalle kauttamme hintaan 22€. Turistikortin englannin- tai espanjankielisen hakemuslomakkeen voi täyttää myös internetsivulla: http://www.cubadiplomatica.cu/finlandia/EN/ConsularServices.aspx . Kortin hinta on n. 22 € jos haet korttia henkilökohtaisesti, ja n. 47 € postitse haettaessa. 

Täytä kortti huolellisesti ja säilytä se koko matkan ajan. Matkavakuutus on Kuubaan matkustaville pakollinen ja vakuutustodistus näytetään maahan saavuttaessa. Passisi on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan alkamisen jälkeen. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kuubaan matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Matkavakuutus on kaikille Kuubaan matkustaville pakollinen. Vakuutustodistus näytetään maahan saavuttaessa. Tarvitset matkalle vakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien hoitokulut. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden. 
 
Kuuban virallinen kieli on espanja. Englantia puhutaan vähemmän, lähinnä hotelleissa ja suosituimmissa matkailukohteissa. Jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. Suomalainen matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään ongelmatilanteissa. 
 
Kuuban viralliset rahayksiköt ovat Kuuban peso (CUP) ja Yhdysvaltain dollariin sidottu Kuuban vaihdettava peso (CUC), jota matkailijat käyttävät. Hotellien, ravintoloiden ja matkamuistomyymälöiden hinnat ovat vaihdettavissa pesoissa. Paikallisilla pesoilla taas voi ostaa edullisemmin esim. markkinoilla, mutta ostomahdollisuudet ovat rajoitetummat. Euroja voi vaihtaa pesoihin maahan saavuttaessa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä eri puolilla maata. Pankkiautomaatteja on vain lentokentillä ja suurimmissa kaupungeissa, ja luottokortit käyvät maksuvälineinä vain harvoissa kaupoissa ja ravintoloissa, joten ota mukaasi riittävästi käteistä.
 
Kuuban ilmasto on subtrooppinen ja lämmin ympäri vuoden. Talvikuukaudet ovat jonkin verran viileämpiä kuin kesäaika. Kuiva kausi ja paras aika matkustaa Kuubaan on marraskuusta huhtikuuhun. Sadekaudella touko-lokakuussa saadaan ajoittaisia rankkojakin sateita. Hirmumyrskyjä esiintyy ajoittain hurrikaanikaudella kesä-marraskuun aikana.
 
Tippikulttuuri on tyypillistä Kuubassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Myös hotellisiivoojille, paikallisoppaille ja autonkuljettajille voi jättää tippiä.
 

Varusteita matkalle 

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkeinä:

Jalat

- Pyöräilykengät

Kalvoton, vain miehille: Merrell Freewheel Mesh 

Kalvollinen, myös naisille: Asolo Shiver  
 
Ylävartalo
- Lyhythihainen ajopaita x 2: Norrona Fjora Equilizer / Icebreaker Tech T-Lite  
- Kevyt vedenpitävä takki: Tierra Backup / Marmot Precip / Haglöfs l-i-m proof
 
- Fleece: Houdini / Tierra Nallo
 
Kädet
- Ajohanskat: Yoko Performance
    
Päiväreppu
- Camelbag tai vastaava juomareppu n. 2 l: Osprey
 
- Kamera
- Aurinkorasvaa. minimi suojakerroin 20: Evy
 
- Huulirasvaa: Annecy Cosmetics
       
Housut
- Pehmustetut pyöräilyshortsit x 1
- Vedenpitävät kuorihousut: Tierra Back Up  
    
Pää
- Pyöräilylasit: Julbo Pipeline / Gloryfy G9
 
 
- Kypärä (pakollinen)
- Otsalamppu: Ledlenser
- Uimavarusteet: Packtowl
  

Matkan hintaan sisältyy

Matkan hinta sisältää lennot kohteeseen, kaikki maan sisäiset lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset, kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset, matkaohjelmassa mainitut retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut, matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hintaan ei sisällä

Matkavakuutusta, viisumeita, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.

Kuinka matka varataan?

Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.