Matkan tiedot
 • Matkan kesto: 
  16 päivää
 • Vaikeusaste:
 • Valitse lähtöpäivä:

Mustangin vaellus, Nepal

Vaellusmatka vähän tallattuja polkuja pitkin syrjäiselle Ylä-Mustangin alueelle Nepalin Himalajalla.

Mustangin muinainen kuningaskunta korkealla Himalajan vuoristossa Nepalissa toimi aikoinaan tärkeänä kauppareittinä Tiibetin ja Intian välillä. Eristyneessä Ylä-Mustangissa alueen perinteinen tiibetinbuddhalainen kulttuuri elää edelleen vahvana. Matkailijoita alueelle on päästetty vasta 20 vuoden ajan, ja heidän lukumääräänsä on rajoitettu alueen perinteiden suojelemiseksi.

Vaellusmatkalla nautimme syrjäisen vuoristoalueen häikäisevistä näköaloista, vanhoista luostareista, perinteisestä paimentolaiskulttuurista ja villistä luonnosta telttavaelluksella halki tämän ainutlaatuisen alueen. Tutustumme matkalla myös Katmandun ja Pokharan kaupunkeihin.

Matkareitti: Katmandu - Pokhara - Jomsom - Kagbeni - Tangbe - Chukksang - Chele - Geling - Nyi La - Chinji La - Lo Manthang - Dhi La - Dhi - Yara - Luri Gompa - Yara - Sertang Danda - Tange - Lelo La - Pha - Tetang - Gyu La - Muktinath - Jomsom - Katmandu - Delhi

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!
Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!
Kerro meille, mihin haluaisit mennä - suunnittelemme matkan toiveidesi mukaan. Soita, lähetä meille sähköpostia tai täytä yhteydenottolomake, niin kerromme lisää.

Aiheet

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Lon vanha kuningaskunta on yksi maailman ylistetyimmistä kulttuurikohteista
 • Tiibetin ylängön karut maisemat syvällä Himalajan vuoristossa
 • Vahva tiibetinbuddhalainen kulttuuri
 • Upeat vanhat linnoituskaupungit
 • Maailman syvin laakso Annapurnan ja Dhaulagirin vuoristojen välissä

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > LENNOT HELSINKI - KATMANDU

PÄIVÄ 2 > KATMANDU
Saapuminen Katmanduun. Majoitumme suositun Thamelin alueen läheisyyteen. Iltapäivällä tutustumme Katmandun keskustan nähtävyyksiin. Illalla on mahdollisuus tehdä viime hetken hankintoja vaellusta varten.

PÄIVÄ 3 > POKHARA
Aamiaisen jälkeen siirtyminen lentokentälle ja puolen tunnin lento Pokharan kaupunkiin Fewa Tal -järven rannalle. Himalajan lumihuiput näyttäytyvät täällä ensimmäistä kertaa. Iltapäivä vapaata aikaa kaupunkiin tutustumista varten. (A)

PÄIVÄ 4 > JOMSOM - KAGBENI - CHELE
Aamulento Pokharasta Mustangin alueelle, Kali Gandakin laaksossa sijaitsevaan Jomsomiin (2713m), josta ajamme jeepeillä Kagbenin kylään. Rekisteröidymme alueen poliisille ja aloitamme vaelluksen jokea seuraillen. Ensimmäinen vaelluspäivä vie meidät Tangben ja Chukksangin kylien kautta Cheleen (3100m), jossa leiriydymme. (A)

PÄIVÄT 5-7 > GELING – LO MANTHANG
Kiipeämme leiripaikan yläpuolella olevalle harjanteelle, josta seuraamme kallionjyrkänteen reunamaa kulkevaa polkua kohti seuraavaa leiripaikkaamme Gelingiä (3570m). Seuraavana päivänä siirrymme autokyydillä halki upeiden maisemien Mustangin alueen sydämeen. Matka kulkee läpi Nyi Lan ja Chinji Lan yli 4000 metriä korkeiden solien. Saavumme illaksi Mustangin kuningaskunnan vanhaan pääkaupunkiin Lo Manthangiin (3840m), jonka ulkopuolelle leiriydymme seuraavaksi 2 yöksi. Seuraava päivä tutustumista tähän upeaan keskiaikaiseen linnoituskaupunkiin ja sen ympäristöön.

PÄIVÄT 8-9 > YARA, LURI GOMPA
Aloitamme päivän vaellusosuuden Lo Manthangista Muktinathiin. Vaellamme ensin Dhi Lan solaan (4100m), josta laskeudumme Kali Gandakin laakson yläosiin Dhin kylään. Sieltä nousemme pienempää sivujokea seuraillen Yaran kylään (3760m), jonne leiriydymme seuraaviksi 2 yöksi. Seuraavana päivänä patikoimme 1200-luvulla perustettuun, seinämaalauksistaan kuuluisaan Luri Gompan luolaluostariin (3920m) ja takaisin Yaraan.

PÄIVÄT 10-12 > TANGE – PHA - TETANG
Jatkamme vaellusta Yarasta etelään. Ylitämme Sertang Dandan 3850m korkean solan kautta. Yöpyminen Tangen kylässä (3240m). Seuraavana päivänä rankempi kiipeäminen Lelo Lan solaan (4200m), josta avautuvat hienot näköalat Dhaulagirin vuorelle. Laskeudumme yöpymään Phan laidunalueelle. Seuraavan päivän vaellusosuus laskeutuu takaisin kohti laaksoa Siyarko Dandan harjannetta pitkin. Yöpyminen Tetangin kylässä (3040m).

PÄIVÄ 13 > MUKTINATH - JOMSOM
Viimeisenä vaelluspäivänä ylitämme vielä Gyu Lan solan (4077m), jossa ihailemme näkoaloja Annapurnan ja Dhaulagirin massiiveille ennen laskeutumista pyhiinvaeltajien keskukseen Muktinathiin (3710m). Sekä hindujen että buddhalaisten pyhänä pitämään paikkaan tutustumisen jälkeen ajomatka takaisin Jomsomiin, jossa yövymme.

PÄIVÄ 14 > JOMSOM - POKHARA - KATMANDU
Lennot Jomsomista Pokharaan ja edelleen Katmanduun. Kuljetus hotelliin.

PÄIVÄ 15 > KATMANDU
Tutustumista Katmandun nähtävyyksiin ja palautumista vaelluksesta. Vierailu Bouddhanathin buddhalaisella Stupalla sekä Pashupatinathin hindutemppelialueella. Illalla yhteinen jäähyväisillallinen. (A,I)

PÄIVÄ 16 > KATMANDU - HELSINKI
Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

HUOM: Vaelluksella ei voida taata etukäteen 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Kohteitamme:

Katmandu
Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on miljoonan asukkaan suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Pokhara
Pokharan kaupunki sijaitsee Himalajan vuoriston juurella Keski-Nepalissa, noin 200 km Katmandusta länteen ja noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupungissa on noin 250 000 asukasta. Pokhara tunnetaan kauniista Fewa Tal -järvestään, lumen peittämistä vuorenhuipuista ja vehreästä luonnostaan. Kaupungissa on kiireetön ilmapiiri ja trooppinen lämmin ilmasto. Pokhara toimii aloitus- ja päätepisteenä suosituille Annapurnan alueen vaelluksille.

Annapurnan suojelualue
Annapurnan suojelualue Nepalin keskiosassa on Nepalin suurin ja käsittää yli 7600 neliökilometriä Himalajan vuoristoaluetta. Alueen korkeimmat huiput nousevat yli 8000 metrin korkeuteen merenpinnasta. Annapurnan hevosenkengän mallinen massiivi nousee hindukylien ja riisiviljelmien halki kohti korkeuksia. Manangin ja Ala-Mustangin vanhojen kuningaskuntien keskiaikaiset tiibetiläiskylät buddhalaisluostareineen ovat sadunhohtoisia elämyksiä. Karu erämaa, upea vuoristo ja monipuolinen kulttuuri tekevät Annapurnan alueella vaelluksesta kokonaisvaltaisen elämyksen. Alueen mieleenpainuvin maamerkki, Machapucchare-vuori on paikallisväestölle Shiva-jumalan asuinpaikka ja siksi sille kiipeäminen on kiellettyä.

 

Aiheet

Aktiivimatkat Kiertomatkat Luonto- ja kulttuurimatkat Safarimatkat

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Lon vanha kuningaskunta on yksi maailman ylistetyimmistä kulttuurikohteista
 • Tiibetin ylängön karut maisemat syvällä Himalajan vuoristossa
 • Vahva tiibetinbuddhalainen kulttuuri
 • Upeat vanhat linnoituskaupungit
 • Maailman syvin laakso Annapurnan ja Dhaulagirin vuoristojen välissä

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Mustangin vaelluksella kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti. Korkein kohta vaelluksen aikana on 4200 metriä merenpinnasta Lelo Lan solassa. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.
Tyypillinen vaelluspäivä: 
Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Saapuessamme leiriimme on aikaa rentoutumiseen. Illallinen nautitaan leirissä n. 19.00.–20.00.
Tietoa maasta: 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 25 USD alle 15 päivän matkalla ja 40 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Varaathan mukaasi kaksi passikuvaa vaelluslupia varten. Vaellusluvat hankitaan puolestasi ja ne sisältyvät matkan hintaan. Toimita tätä varten matkan varattuasi meille kopio matkalla käyttämäsi passin henkilötietosivusta. Kopion voi lähettää sähköisesti esim. jpg- tai pdf-tiedostona osoitteeseen myynti(ät)mandalatravel.fi tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin ja Intiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: www.rokote.fi

Nepalin vaellusmatkoille tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksenne peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Varaa matkalle noin 20–25€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Nepalin ilmasto vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Annapurnan suojelualueella muovisten kertakäyttöisten juomapullojen myynti on kiellettyä. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

 

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin

 

Yhteistyössä: 

Partioaitta logo 

Youtube-videot: 

Näytä Mustangin vaellus, Nepal suuremmalla kartalla

Vaellusmatka vähän tallattuja polkuja pitkin syrjäiselle Ylä-Mustangin alueelle Nepalin Himalajalla.

Mustangin muinainen kuningaskunta korkealla Himalajan vuoristossa Nepalissa toimi aikoinaan tärkeänä kauppareittinä Tiibetin ja Intian välillä. Eristyneessä Ylä-Mustangissa alueen perinteinen tiibetinbuddhalainen kulttuuri elää edelleen vahvana. Matkailijoita alueelle on päästetty vasta 20 vuoden ajan, ja heidän lukumääräänsä on rajoitettu alueen perinteiden suojelemiseksi.

Vaellusmatkalla nautimme syrjäisen vuoristoalueen häikäisevistä näköaloista, vanhoista luostareista, perinteisestä paimentolaiskulttuurista ja villistä luonnosta telttavaelluksella halki tämän ainutlaatuisen alueen. Tutustumme matkalla myös Katmandun ja Pokharan kaupunkeihin.

Matkareitti: Katmandu - Pokhara - Jomsom - Kagbeni - Tangbe - Chukksang - Chele - Geling - Nyi La - Chinji La - Lo Manthang - Dhi La - Dhi - Yara - Luri Gompa - Yara - Sertang Danda - Tange - Lelo La - Pha - Tetang - Gyu La - Muktinath - Jomsom - Katmandu - DelhiMatkaohjelma

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > LENNOT HELSINKI - KATMANDU

PÄIVÄ 2 > KATMANDU
Saapuminen Katmanduun. Majoitumme suositun Thamelin alueen läheisyyteen. Iltapäivällä tutustumme Katmandun keskustan nähtävyyksiin. Illalla on mahdollisuus tehdä viime hetken hankintoja vaellusta varten.

PÄIVÄ 3 > POKHARA
Aamiaisen jälkeen siirtyminen lentokentälle ja puolen tunnin lento Pokharan kaupunkiin Fewa Tal -järven rannalle. Himalajan lumihuiput näyttäytyvät täällä ensimmäistä kertaa. Iltapäivä vapaata aikaa kaupunkiin tutustumista varten. (A)

PÄIVÄ 4 > JOMSOM - KAGBENI - CHELE
Aamulento Pokharasta Mustangin alueelle, Kali Gandakin laaksossa sijaitsevaan Jomsomiin (2713m), josta ajamme jeepeillä Kagbenin kylään. Rekisteröidymme alueen poliisille ja aloitamme vaelluksen jokea seuraillen. Ensimmäinen vaelluspäivä vie meidät Tangben ja Chukksangin kylien kautta Cheleen (3100m), jossa leiriydymme. (A)

PÄIVÄT 5-7 > GELING – LO MANTHANG
Kiipeämme leiripaikan yläpuolella olevalle harjanteelle, josta seuraamme kallionjyrkänteen reunamaa kulkevaa polkua kohti seuraavaa leiripaikkaamme Gelingiä (3570m). Seuraavana päivänä siirrymme autokyydillä halki upeiden maisemien Mustangin alueen sydämeen. Matka kulkee läpi Nyi Lan ja Chinji Lan yli 4000 metriä korkeiden solien. Saavumme illaksi Mustangin kuningaskunnan vanhaan pääkaupunkiin Lo Manthangiin (3840m), jonka ulkopuolelle leiriydymme seuraavaksi 2 yöksi. Seuraava päivä tutustumista tähän upeaan keskiaikaiseen linnoituskaupunkiin ja sen ympäristöön.

PÄIVÄT 8-9 > YARA, LURI GOMPA
Aloitamme päivän vaellusosuuden Lo Manthangista Muktinathiin. Vaellamme ensin Dhi Lan solaan (4100m), josta laskeudumme Kali Gandakin laakson yläosiin Dhin kylään. Sieltä nousemme pienempää sivujokea seuraillen Yaran kylään (3760m), jonne leiriydymme seuraaviksi 2 yöksi. Seuraavana päivänä patikoimme 1200-luvulla perustettuun, seinämaalauksistaan kuuluisaan Luri Gompan luolaluostariin (3920m) ja takaisin Yaraan.

PÄIVÄT 10-12 > TANGE – PHA - TETANG
Jatkamme vaellusta Yarasta etelään. Ylitämme Sertang Dandan 3850m korkean solan kautta. Yöpyminen Tangen kylässä (3240m). Seuraavana päivänä rankempi kiipeäminen Lelo Lan solaan (4200m), josta avautuvat hienot näköalat Dhaulagirin vuorelle. Laskeudumme yöpymään Phan laidunalueelle. Seuraavan päivän vaellusosuus laskeutuu takaisin kohti laaksoa Siyarko Dandan harjannetta pitkin. Yöpyminen Tetangin kylässä (3040m).

PÄIVÄ 13 > MUKTINATH - JOMSOM
Viimeisenä vaelluspäivänä ylitämme vielä Gyu Lan solan (4077m), jossa ihailemme näkoaloja Annapurnan ja Dhaulagirin massiiveille ennen laskeutumista pyhiinvaeltajien keskukseen Muktinathiin (3710m). Sekä hindujen että buddhalaisten pyhänä pitämään paikkaan tutustumisen jälkeen ajomatka takaisin Jomsomiin, jossa yövymme.

PÄIVÄ 14 > JOMSOM - POKHARA - KATMANDU
Lennot Jomsomista Pokharaan ja edelleen Katmanduun. Kuljetus hotelliin.

PÄIVÄ 15 > KATMANDU
Tutustumista Katmandun nähtävyyksiin ja palautumista vaelluksesta. Vierailu Bouddhanathin buddhalaisella Stupalla sekä Pashupatinathin hindutemppelialueella. Illalla yhteinen jäähyväisillallinen. (A,I)

PÄIVÄ 16 > KATMANDU - HELSINKI
Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

HUOM: Vaelluksella ei voida taata etukäteen 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Kohteitamme:

Katmandu
Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on miljoonan asukkaan suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Pokhara
Pokharan kaupunki sijaitsee Himalajan vuoriston juurella Keski-Nepalissa, noin 200 km Katmandusta länteen ja noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupungissa on noin 250 000 asukasta. Pokhara tunnetaan kauniista Fewa Tal -järvestään, lumen peittämistä vuorenhuipuista ja vehreästä luonnostaan. Kaupungissa on kiireetön ilmapiiri ja trooppinen lämmin ilmasto. Pokhara toimii aloitus- ja päätepisteenä suosituille Annapurnan alueen vaelluksille.

Annapurnan suojelualue
Annapurnan suojelualue Nepalin keskiosassa on Nepalin suurin ja käsittää yli 7600 neliökilometriä Himalajan vuoristoaluetta. Alueen korkeimmat huiput nousevat yli 8000 metrin korkeuteen merenpinnasta. Annapurnan hevosenkengän mallinen massiivi nousee hindukylien ja riisiviljelmien halki kohti korkeuksia. Manangin ja Ala-Mustangin vanhojen kuningaskuntien keskiaikaiset tiibetiläiskylät buddhalaisluostareineen ovat sadunhohtoisia elämyksiä. Karu erämaa, upea vuoristo ja monipuolinen kulttuuri tekevät Annapurnan alueella vaelluksesta kokonaisvaltaisen elämyksen. Alueen mieleenpainuvin maamerkki, Machapucchare-vuori on paikallisväestölle Shiva-jumalan asuinpaikka ja siksi sille kiipeäminen on kiellettyä.

 


Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Mustangin vaelluksella kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti. Korkein kohta vaelluksen aikana on 4200 metriä merenpinnasta Lelo Lan solassa. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.
Tyypillinen vaelluspäivä: 
Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Saapuessamme leiriimme on aikaa rentoutumiseen. Illallinen nautitaan leirissä n. 19.00.–20.00.
Tietoa maasta: 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 25 USD alle 15 päivän matkalla ja 40 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Varaathan mukaasi kaksi passikuvaa vaelluslupia varten. Vaellusluvat hankitaan puolestasi ja ne sisältyvät matkan hintaan. Toimita tätä varten matkan varattuasi meille kopio matkalla käyttämäsi passin henkilötietosivusta. Kopion voi lähettää sähköisesti esim. jpg- tai pdf-tiedostona osoitteeseen myynti(ät)mandalatravel.fi tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin ja Intiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: www.rokote.fi

Nepalin vaellusmatkoille tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksenne peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Varaa matkalle noin 20–25€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Nepalin ilmasto vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Annapurnan suojelualueella muovisten kertakäyttöisten juomapullojen myynti on kiellettyä. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

 

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin

 

Yhteistyössä: 

Partioaitta logo 


Näytä Mustangin vaellus, Nepal suuremmalla kartalla

Matkan hintaan sisältyy

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

Matkan hintaan ei sisällä

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

Kuinka matka varataan?

Kerro meille, mihin haluaisit mennä - suunnittelemme matkan toiveidesi mukaan. Soita, lähetä meille sähköpostia tai täytä yhteydenottolomake, niin kerromme lisää.