Matkan tiedot
 • Matkan kesto: 
  11 päivää
 • Valitse lähtöpäivä:

Rajasthanin kiertomatka, Intia

Intian kuuluisimmat nähtävyydet ja Rajasthanin ihmeet samalla matkalla.

Matka halki Pohjois-Intian Rajasthanin osavaltion tutustuttaa Intian mielenkiintoiseen historiaan maharadzojen ja mogulien jalanjäljillä, sekä tietenkin maan värikkääseen kulttuuriin. Matkan varrelle osuvat niin Delhin suurkaupunki maailmanperintökohteineen ja edullisine ostosmahdollisuuksineen, majesteettinen Taj Mahal Agrassa, Jaipurin mogulivallan aikaiset linnoitukset kuin myös Jodhpurin turkoosi kaupunki sekä romanttinen Udaipur palatseineen. Majoitumme matkalla mukavasti laadukkaissa hotelleissa ja liikumme ilmastoidulla pikkubussilla.

Matkareitti: Delhi – Agra –  Fatehpur Sikri - Jaipur – Jodhpur – Ranakpur - Udaipur – Delhi

 

Matkan hinta sisältää kaikki matkaohjelmassa mainitut lennot, kuljetukset ja retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, englanninkielisen paikallisoppaan palvelut sekä matkaohjelmassa mainitut majoitukset ja ateriat. Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!
Matkavakuutusta, viisumia, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja, mahdollisia maastapoistumismaksuja eikä tippejä. Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!
Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.

Aiheet

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Intian Kultaisen kolmion kuuluisat nähtävyydet
 • Rajasthanin historialliset kohteet ja basaarit
 • Majesteettinen Taj Mahal ja Jaipurin arkkitehtuuri
 • Udaipurin palatsit ja risteily
 • Delhin suurkaupunki ostosmahdollisuuksineen
 • Laadukkaat majoitukset puolihoidolla

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > HELSINKI –
Lento Suomesta yön yli Intian pääkaupunkiin.

PÄIVÄ 2 > DELHI (I)

Saapuminen Delhiin aikaisin aamulla. Kuljetus lentokentältä hotellille lepäämään. Iltapäivällä teemme kaupunkikierroksen Delhissä. Näemme mm. mogulivallan aikaisen Punaisen linnoituksen, Jama Masjidin moskeijan, Qutb Minarin minareetin ja Raj Ghatin muistomerkin paikassa, jossa Mahatma Gandhi polttohaudattiin vuonna 1948. Illalla yhteinen tervetuliaisillallinen hotellilla.

PÄIVÄ 3 > DELHI - AGRA (A,I)

Aamiaisen jälkeen noin 4 tunnin ajomatka Agraan. Bussin ikkunoista on mukava ihastella Intian pohjoisen tasankoalueen maisemia. Vierailemme Agran linnoituksella sekä ehkäpä Intian kuuluisimmalla nähtävyydellä, 1600-luvulla rakennetulla Taj Mahalin muistomerkillä. Yövymme Agrassa.

PÄIVÄ 4 > AGRA – FATEHPUR SIKRI - JAIPUR (A,I)

Matkamme jatkuu aamiaisen jälkeen noin 4,5 tunnin ajomatkalla Rajasthanin osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Jaipuriin, palatseistaan ja linnoituksistaan tunnettuun vaaleanpunaiseen kaupunkiin. Matkan varrella vierailemme Fatehpur Sikrissä, 1500-luvulla rakennetussa ja myöhemmin alueen kaivojen kuivuttua hylätyssä mogulihallitsija Akbarin pääkaupungissa ja palatsissa. Jaipuriin saavuttuamme loppuiltapäivä vapaata aikaa esimerkiksi ostosten tekoon.

PÄIVÄ 5 > JAIPUR (A,I)

Koko päivä tutustumista Jaipurin nähtävyyksiin. Aamupäivällä vierailemme alueen upeimmalla linnoituksella, 1600-luvulla rakennetussa Amber Fortissa. Linnoitukseen voi ratsastaa vaikka norsun selässä. Iltapäivän kaupunkikierros esittelee Jaipurin parhaita nähtävyyksiä, upeaa mogulivallan aikaista arkkitehtuuria sekä värikkäitä markkinoita.

PÄIVÄ 6 > JAIPUR – JODHPUR (A,I)
Aamiaisen jälkeen matkaamme syvemmälle Rajasthaniin kohti tarunhohtoista Jodhpurin kaupunkia Tharin aavikon laidalla. 6 tunnin autokuljetus vie halki osavaltion vaihtelevien maisemien.  Jodhpuriin saavuttuamme loppuiltapäivä vapaata aikaa tutustua esimerkiksi Jodhpurin muurien ympäröimään vanhaankaupunkiin turkoosinvärisine taloineen, käsityöbasaareineen ja kujineen.

PÄIVÄ 7 > JODHPUR (A,I)
Aamupäivällä tutustumme Jodhpurin historiallisiin nähtävyyksiin opastetulla kierroksella. Vierailemme Mehrangarhin linnoituksessa palatseineen, sekä kaupunkia 1800-luvulla hallinneen Jaswant Singh II:n muistomerkillä. Iltapäivä vapaata aikaa Jodhpurissa.

PÄIVÄ 8 > JODHPUR – RANAKPUR – UDAIPUR (A,I)
Aikainen aamiainen ja 4 tunnin ajomatka Jodhpurista etelään, Aravallikukkuloiden kupeessa sijaitsevaan rauhalliseen Ranakpuriin, jossa tutustumme kylän kuuluisaan jainalaistemppeliin. Sieltä jatkamme 2 tunnin matkan Udaipurin vehreään järvenrantakaupunkiin. Uidapur on kuuluisa kahdesta historiallisesta palatsistaan ja linnoituksistaan. Hotelliin kirjautumisen jälkeen loppuiltapäivä vapaata aikaa Udaipurissa.

PÄIVÄ 9 > UDAIPUR (A,I)
Tänään tutustumme auringonnousun kaupunkinakin tunnetun Udaipurin nähtävyyksiin. Aamulla on vuorossa vierailu 1700-luvulla rakennetussa maharadžan palatsissa. Tutustumme myös Udaipurin vanhankaupungin basaareihin. Illalla teemme veneristeilyn pichola-järvellä ihaillen auringonlaskua ja Udaipurin loistohotelliksi muutettua järvipalatsia. Yöpyminen Udaipurissa.

PÄIVÄ 10 > UDAIPUR - DELHI (A,I)

Aamiaisen jälkeen kuljatus Udaipurin lentokentälle ja lento takaisin Delhiin, jonne majoitumme viimeiseksi yöksi. Delhissä on vielä vapaata aikaa ennen yhteistä jäähyväisillallista hotellilla.

PÄIVÄ 11 > DELHI – HELSINKI (A)

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja paluulento kotimaahan.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN

ESIMERKKIHOTELLIT:

Delhi: 
The Suryaa / Crowne Plaza Today tai vastaava
Agra: Four Points by Sheraton tai vastaava

Jaipur: Holiday Inn City Centre tai vastaava
Jodhpur: Indana Palace tai vastaava
Udaipur: Rajputana Resorts tai vastaava

Aiheet

Aktiivimatkat Kiertomatkat Luonto- ja kulttuurimatkat Safarimatkat

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Intian Kultaisen kolmion kuuluisat nähtävyydet
 • Rajasthanin historialliset kohteet ja basaarit
 • Majesteettinen Taj Mahal ja Jaipurin arkkitehtuuri
 • Udaipurin palatsit ja risteily
 • Delhin suurkaupunki ostosmahdollisuuksineen
 • Laadukkaat majoitukset puolihoidolla

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Lisätietoa matkasta

Tietoa maasta: 

Tarvitset matkalle mukaan vähintään 6kk matka-ajankohdan jälkeen voimassa olevan passin, sekä tulosteen Intian viisumin hyväksynnästä. Intian viisumille tulee hakea hyväksyntä ennen matkaa Internetin kautta osoitteesta https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html viimeistään neljä päivää ennen matkan alkua. Hyväksytty lupa tulostetaan mukaan matkalle. Viisumin saa passiinsa lentokentällä maahan saavuttaessa. Intian viisumi maksaa n. 50USD ja se maksetaan luottokortilla viisumia haettaessa. 

Intian lentovarauksia varten tarvitsemme kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voi lähettää meille sähköpostilla tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Intiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Myös malariaa esiintyy osissa Intiaa. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Intian rahayksikkö on Intian rupia (INR). Kansainväliset luottokortit kuten Visa ja Mastercard käyvät Intiassa suuremmissa liikkeissä. Intian rupioita voi vaihtaa ennen matkaa Suomessa tai paikan päällä. Suuremmissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa Intian rupioita tavallisimmilla luottokorteilla. Käteistä rahaa on mahdollista vaihtaa rupioiksi rahanvaihtopisteissä, pankeissa ja hotelleissa. 

Matkaohjelma on puolihoidolla. Varaa matkalle noin 15-20€/vrk lounaisiin, ruokajuomiin sekä paikallisoppaan ja kuljettajan tippeihin. Muistathan myös viisumikulut.

Intian kansalliskieli on hindi. Englanti on hindin ohella toinen keskushallinnon käyttämistä virallisista kielistä. Tämän lisäksi perustuslaissa mainitaan 22 muuta kieltä, joilla on virallinen asema osavaltiotasolla. Näitä ovat mm. bengali, telugu, marathi, tamili ja urdu. Intiassa puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Paikallisopas auttaa mielellään pulmatilanteissa.

Ilmastoon Pohjois-Intiassa vaikuttavat monsuunit. Kesäinen lounaismonsuuni tuo alueelle sateita kesä-heinäkuussa, ja koillismonsuuni lopettaa sadekauden elo-syyskuussa. Lämpötilat ovat Pohjois-Intiassa viileitä joulu-helmikuussa, kun taas lämpötiloiltaan kuumin kausi osuu toukokuulle ennen sadekauden alkua. Päivälämpötilat vaihtelevat talvisaikaan 15–25 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla hyvinkin viileää. Ilmasto Rajasthanissa on keskimäärin kuivempi kuin muualla Pohjois-Intiassa.

Tippikulttuuri on tyypillistä Intiassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Varaa mukaan hieman ylimääräistä rahaa myös paikallisoppaiden ja autonkuljettajien tippeihin.

 

Youtube-videot: 

Intian kuuluisimmat nähtävyydet ja Rajasthanin ihmeet samalla matkalla.

Matka halki Pohjois-Intian Rajasthanin osavaltion tutustuttaa Intian mielenkiintoiseen historiaan maharadzojen ja mogulien jalanjäljillä, sekä tietenkin maan värikkääseen kulttuuriin. Matkan varrelle osuvat niin Delhin suurkaupunki maailmanperintökohteineen ja edullisine ostosmahdollisuuksineen, majesteettinen Taj Mahal Agrassa, Jaipurin mogulivallan aikaiset linnoitukset kuin myös Jodhpurin turkoosi kaupunki sekä romanttinen Udaipur palatseineen. Majoitumme matkalla mukavasti laadukkaissa hotelleissa ja liikumme ilmastoidulla pikkubussilla.

Matkareitti: Delhi – Agra –  Fatehpur Sikri - Jaipur – Jodhpur – Ranakpur - Udaipur – Delhi

 Matkaohjelma

Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

PÄIVÄ 1 > HELSINKI –
Lento Suomesta yön yli Intian pääkaupunkiin.

PÄIVÄ 2 > DELHI (I)

Saapuminen Delhiin aikaisin aamulla. Kuljetus lentokentältä hotellille lepäämään. Iltapäivällä teemme kaupunkikierroksen Delhissä. Näemme mm. mogulivallan aikaisen Punaisen linnoituksen, Jama Masjidin moskeijan, Qutb Minarin minareetin ja Raj Ghatin muistomerkin paikassa, jossa Mahatma Gandhi polttohaudattiin vuonna 1948. Illalla yhteinen tervetuliaisillallinen hotellilla.

PÄIVÄ 3 > DELHI - AGRA (A,I)

Aamiaisen jälkeen noin 4 tunnin ajomatka Agraan. Bussin ikkunoista on mukava ihastella Intian pohjoisen tasankoalueen maisemia. Vierailemme Agran linnoituksella sekä ehkäpä Intian kuuluisimmalla nähtävyydellä, 1600-luvulla rakennetulla Taj Mahalin muistomerkillä. Yövymme Agrassa.

PÄIVÄ 4 > AGRA – FATEHPUR SIKRI - JAIPUR (A,I)

Matkamme jatkuu aamiaisen jälkeen noin 4,5 tunnin ajomatkalla Rajasthanin osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Jaipuriin, palatseistaan ja linnoituksistaan tunnettuun vaaleanpunaiseen kaupunkiin. Matkan varrella vierailemme Fatehpur Sikrissä, 1500-luvulla rakennetussa ja myöhemmin alueen kaivojen kuivuttua hylätyssä mogulihallitsija Akbarin pääkaupungissa ja palatsissa. Jaipuriin saavuttuamme loppuiltapäivä vapaata aikaa esimerkiksi ostosten tekoon.

PÄIVÄ 5 > JAIPUR (A,I)

Koko päivä tutustumista Jaipurin nähtävyyksiin. Aamupäivällä vierailemme alueen upeimmalla linnoituksella, 1600-luvulla rakennetussa Amber Fortissa. Linnoitukseen voi ratsastaa vaikka norsun selässä. Iltapäivän kaupunkikierros esittelee Jaipurin parhaita nähtävyyksiä, upeaa mogulivallan aikaista arkkitehtuuria sekä värikkäitä markkinoita.

PÄIVÄ 6 > JAIPUR – JODHPUR (A,I)
Aamiaisen jälkeen matkaamme syvemmälle Rajasthaniin kohti tarunhohtoista Jodhpurin kaupunkia Tharin aavikon laidalla. 6 tunnin autokuljetus vie halki osavaltion vaihtelevien maisemien.  Jodhpuriin saavuttuamme loppuiltapäivä vapaata aikaa tutustua esimerkiksi Jodhpurin muurien ympäröimään vanhaankaupunkiin turkoosinvärisine taloineen, käsityöbasaareineen ja kujineen.

PÄIVÄ 7 > JODHPUR (A,I)
Aamupäivällä tutustumme Jodhpurin historiallisiin nähtävyyksiin opastetulla kierroksella. Vierailemme Mehrangarhin linnoituksessa palatseineen, sekä kaupunkia 1800-luvulla hallinneen Jaswant Singh II:n muistomerkillä. Iltapäivä vapaata aikaa Jodhpurissa.

PÄIVÄ 8 > JODHPUR – RANAKPUR – UDAIPUR (A,I)
Aikainen aamiainen ja 4 tunnin ajomatka Jodhpurista etelään, Aravallikukkuloiden kupeessa sijaitsevaan rauhalliseen Ranakpuriin, jossa tutustumme kylän kuuluisaan jainalaistemppeliin. Sieltä jatkamme 2 tunnin matkan Udaipurin vehreään järvenrantakaupunkiin. Uidapur on kuuluisa kahdesta historiallisesta palatsistaan ja linnoituksistaan. Hotelliin kirjautumisen jälkeen loppuiltapäivä vapaata aikaa Udaipurissa.

PÄIVÄ 9 > UDAIPUR (A,I)
Tänään tutustumme auringonnousun kaupunkinakin tunnetun Udaipurin nähtävyyksiin. Aamulla on vuorossa vierailu 1700-luvulla rakennetussa maharadžan palatsissa. Tutustumme myös Udaipurin vanhankaupungin basaareihin. Illalla teemme veneristeilyn pichola-järvellä ihaillen auringonlaskua ja Udaipurin loistohotelliksi muutettua järvipalatsia. Yöpyminen Udaipurissa.

PÄIVÄ 10 > UDAIPUR - DELHI (A,I)

Aamiaisen jälkeen kuljatus Udaipurin lentokentälle ja lento takaisin Delhiin, jonne majoitumme viimeiseksi yöksi. Delhissä on vielä vapaata aikaa ennen yhteistä jäähyväisillallista hotellilla.

PÄIVÄ 11 > DELHI – HELSINKI (A)

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja paluulento kotimaahan.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN

ESIMERKKIHOTELLIT:

Delhi: 
The Suryaa / Crowne Plaza Today tai vastaava
Agra: Four Points by Sheraton tai vastaava

Jaipur: Holiday Inn City Centre tai vastaava
Jodhpur: Indana Palace tai vastaava
Udaipur: Rajputana Resorts tai vastaava


Lisätietoa matkasta

Tietoa maasta: 

Tarvitset matkalle mukaan vähintään 6kk matka-ajankohdan jälkeen voimassa olevan passin, sekä tulosteen Intian viisumin hyväksynnästä. Intian viisumille tulee hakea hyväksyntä ennen matkaa Internetin kautta osoitteesta https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html viimeistään neljä päivää ennen matkan alkua. Hyväksytty lupa tulostetaan mukaan matkalle. Viisumin saa passiinsa lentokentällä maahan saavuttaessa. Intian viisumi maksaa n. 50USD ja se maksetaan luottokortilla viisumia haettaessa. 

Intian lentovarauksia varten tarvitsemme kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voi lähettää meille sähköpostilla tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Intiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Myös malariaa esiintyy osissa Intiaa. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Intian rahayksikkö on Intian rupia (INR). Kansainväliset luottokortit kuten Visa ja Mastercard käyvät Intiassa suuremmissa liikkeissä. Intian rupioita voi vaihtaa ennen matkaa Suomessa tai paikan päällä. Suuremmissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa Intian rupioita tavallisimmilla luottokorteilla. Käteistä rahaa on mahdollista vaihtaa rupioiksi rahanvaihtopisteissä, pankeissa ja hotelleissa. 

Matkaohjelma on puolihoidolla. Varaa matkalle noin 15-20€/vrk lounaisiin, ruokajuomiin sekä paikallisoppaan ja kuljettajan tippeihin. Muistathan myös viisumikulut.

Intian kansalliskieli on hindi. Englanti on hindin ohella toinen keskushallinnon käyttämistä virallisista kielistä. Tämän lisäksi perustuslaissa mainitaan 22 muuta kieltä, joilla on virallinen asema osavaltiotasolla. Näitä ovat mm. bengali, telugu, marathi, tamili ja urdu. Intiassa puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Paikallisopas auttaa mielellään pulmatilanteissa.

Ilmastoon Pohjois-Intiassa vaikuttavat monsuunit. Kesäinen lounaismonsuuni tuo alueelle sateita kesä-heinäkuussa, ja koillismonsuuni lopettaa sadekauden elo-syyskuussa. Lämpötilat ovat Pohjois-Intiassa viileitä joulu-helmikuussa, kun taas lämpötiloiltaan kuumin kausi osuu toukokuulle ennen sadekauden alkua. Päivälämpötilat vaihtelevat talvisaikaan 15–25 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla hyvinkin viileää. Ilmasto Rajasthanissa on keskimäärin kuivempi kuin muualla Pohjois-Intiassa.

Tippikulttuuri on tyypillistä Intiassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Varaa mukaan hieman ylimääräistä rahaa myös paikallisoppaiden ja autonkuljettajien tippeihin.

 


Matkan hintaan sisältyy

Matkan hinta sisältää kaikki matkaohjelmassa mainitut lennot, kuljetukset ja retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, englanninkielisen paikallisoppaan palvelut sekä matkaohjelmassa mainitut majoitukset ja ateriat. Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

Matkan hintaan ei sisällä

Matkavakuutusta, viisumia, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja, mahdollisia maastapoistumismaksuja eikä tippejä. Tämä on esimerkki räätälöidystä matkasta. Tarkemman tarjouksen saat, kun juuri sinulle räätälöity matka on suunniteltu. Kysy lisää toimistoltamme!

Kuinka matka varataan?

Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.