Matkan tiedot
 • Matkan kesto: 
  12 päivää
 • Vaikeusaste:
 • 1HH-lisä: 
  190 €
 • Valitse lähtöpäivä:
  16.07.2018 2490€ Varaa

Tienshan-vaellusmatka, Kirgisia

Tienšanin vuoristo Keski-Aasiassa tarjoaa silmiähiveleviä maisemia, koskematonta luontoa ja aitoa paimentolaiskulttuuria. Yli 7000 metriin kohoavat lumihuippuiset vuoret ulottuvat Kiinasta Kazakstaniin ja Kirgisiaan, yhdistyen Etelä-Kirgisiassa Pamirin vuoristoon.

Teemme matkalla 6 päivän telttavaelluksen Tienšanin vuoristoon. Matkalla näemme myös Kirgisian kuuluisimpia nähtävyyksiä ja nautimme paikallisesta vieraanvaraisuudesta, kuumista lähteistä sekä Issyk Kulin vuoristojärven virkistävistä vesistä.

Matkareitti: Bishkek - Burana - Karakol - Jety-Oguz - Tilety - Karakol-kanjoni - Ala-Kul - Keldyke - Arashan - Cholpon-Ata - Bishkek

Matkan hinta sisältää lennot kohteeseen, kaikki maan sisäiset lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset, kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset, matkaohjelmassa mainitut retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut, matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.
Matkavakuutusta, viisumeita, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.

Aiheet

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Vuoristovaellus vähän kuljetuilla poluilla
 • Kirgiisien perinteinen paimentolaiskulttuuri
 • Majesteettiset vuoristomaisemat
 • Majoitukset pysyvissä telttaleireissä
 • Hyvät leiripalvelut täyshoidolla

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

RYHMÄKOKO: 10-20 hlö

MATKAOHJELMA:

PÄIVÄ 1 > HELSINKI - BISHKEK
Lennot yön yli Suomesta Kirgisian pääkaupunkiin Biškekiin.

PÄIVÄ 2 > BISHKEK (A,L,I)
Saapuminen Kirgisian pääkaupunkiin Biškekiin aamulla. Kuljetus hotelliin aamiaiselle je lepäämään. Iltapäivällä kaupunkikierros Biškekin nähtävyyksillä. Illallinen ja yöpyminen Biškekissä.

PÄIVÄ 3 > BISHKEK - KARAKOL (A,L,I)
Aamiaisen jälkeen pitkä, 8 tunnin ajomatka Issyk Kul -järven rantaa myötäillen vuoriston juurelle Karakolin pikkukaupunkiin. Matkalla pysähdymme katsomaan Buranan vanhaa minareettia ja Cholpon-Atan kalliomaalauksia. Yövymme majatalossa Karakolissa. 

PÄIVÄ 4 > KARAKOL - JETY-OGUZ (A,L,I)
Aamupäivällä tutustumme lyhyesti Karakolin nähtävyyksiin ennen autokuljetusta ylös vuoristoon,  Karakolin länsipuolella sijaitsevaan Jety-Oguzin solaan, josta vaelluksemme alkaa. Yövymme 2600 metrin korkeudella jurttaleirissä. 

PÄIVÄ 5 > TILETY (A,L,I)
Vaellus Tienshanin vuoristossa alkaa. Vuorossa on 6-8 tunnin vaelluspäivä (16 km); kuljemme paimenpolkuja pitkin jokivartta seuraillen Tiletyn solaan. Yövymme telttaleirissä 3050m korkeudella.

PÄIVÄT 6-7 > KARAKOL-KANJONI (A,L,I)
Vaellus jatkuu 6-8 tunnin päivämatkoilla (16-18 km). Ohitamme Tiletyn solan korkeimman kohdan (3770m) ja siirrymme vanhoja paimentolaisten polkuja pitkin Karakolin kanjoniin. Täällä yövymme telttaleirissä (2550m) paimentolaisten laidunten vierellä. Seuraavana päivänä saman pituinen vaellus kanjonista 2950 metriin vuoristomajalle ja takaisin.

PÄIVÄ 8 > ALA-KUL (A,L,I)
Vaellamme 9 kilometrin matkan korkeammalle vuoristoon, Ala-Kulin vuoristojärvelle (3530m), josta avautuvat upeat maisemat läheiselle jäätikölle. 6-8 tuntia vaellusta. Yövymme telttaleirissä järven rannalla.

PÄIVÄ 9 > ARASHAN (A,L,I)
Viimeinen täysimittainen vaelluspäivä. Vaellamme yli Ala-Kulin solan (3800m) Keldyken laaksoon, ihaillen samalla ympärillämme olevia Tienšanin yli 5000-metrisiä huippuja. 6-8 tunnin ja 18 km vaellus vie meidät Arashanin laaksoon, jossa yövymme telttaleirissä 2600 metrin korkeudella. Laaksossa on mahdollista kylpeä n. 50C-asteisissa kuumissa lähteissä.

PÄIVÄ 10 > ARASHAN – CHOLPON-ATA (A,L,I)
Arashanin laaksosta avautuvat näkymät Palatkan (5260m) lumihuipulle. Mahdollisuus vielä lyhyeen patikointiin alas laaksoa pitkin. Autokuljetus Issyk Kul -vuoristojärven pohjoisrannalle Cholpon-Atan pikkukaupunkiin, jossa yövymme hotellissa.

PÄIVÄ 11 > ISSYK KUL – BISHKEK (A,L,I)
Aamiaisen jälkeen paluumatka Biškekiin. Lounas nautitaan matkan varrella. Illalla yhteinen jäähyväisillallinen.

PÄIVÄ 12 > LENNOT BISKEK–HELSINKI 
Kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. 

ATERIAT: [A] AAMIAINEN   [L]  LOUNAS   [I]  ILLALLINEN

HUOM: Lounaat matkalla ovat retkilounaita. Vaelluksella telttamajoitus, oma makuupussi mukaan. 1 hengen huoneita ei ole tarjolla kaikissa majataloissa.

Lennämme Kirgisiaan Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 

Aiheet

Aktiivimatkat Kiertomatkat Luonto- ja kulttuurimatkat Safarimatkat

Matkan kohokohdat

Matkan kohokohdat: 
 • Vuoristovaellus vähän kuljetuilla poluilla
 • Kirgiisien perinteinen paimentolaiskulttuuri
 • Majesteettiset vuoristomaisemat
 • Majoitukset pysyvissä telttaleireissä
 • Hyvät leiripalvelut täyshoidolla

Haluaisitko tälle matkalle?
Kysy kaveria mukaan.

Jaa sivu Facebookissa Jaa sivu Facebookissa

Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Kirgisian vaellusmatkalla kuljemme vaihtelevassa, osin louhikkoisessa ja haastavassa maastossa. Päivämatkat vaelluksella ovat noin 4 - 8h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat vaelluksesta irti.
Tyypillinen vaelluspäivä: 
Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 9.00. Lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana kävellään ryhmässä, sillä alueella ei ole merkittyjä polkuja. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme leiripaikkaamme on aikaa rentoutumiseen. Illallinen nautitaan leirissä 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.
Tietoa maasta: 
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kirgisiaan. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen.
 
Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kirgisiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Tarvitset vaellusmatkalle matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksesi tulee kattaa myös vuoristotaudin aiheuttamat oireet ja oleskelu yli 3500 metrin korkeudessa, sekä mahdollinen helikopterievakuointi.

Kirgisian viralliset kielet ovat kirgiisi ja venäjä. Englantia maassa ei juuri puhuta, mutta venäjän taidoista on suurta hyötyä.

 
Kirgisian rahayksikkö on som (KGS). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa maahan saavuttuamme. Euroja voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä kaupungeissa, ja niistä voi usein nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen ei ole maassa tavallista.
 
Ilmasto Kirgisiassa on mantereinen ja vaihtelee kuivasta aroilmastosta kylmään ja karuun vuoristoilmastoon. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät lyhyitä ja kuumia. Vuoristossa lämpötilojen vaihtelu on suurta myös päivän ja yön välillä.
 
Vaelluksella hevoskuskeille/kantajille annettava varustemäärä on 12 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin. 
 
Pullotettua vettä on tarjolla ajoneuvoissa ja lisää voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksella tämä ei ole mahdollista. Muista ottaa oma täytettävä juomapullo mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota saa päivittäin keittiöteltasta, ja/tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa esim. retkeilyliikkeistä ennen matkaa. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Kävelysauvat on myös hyvä olla mukana, ne auttavat purojen ylityksissä ja sorarinteillä kuljettaessa.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin

 

Yhteistyössä: 

Partioaitta logo 

Youtube-videot: 

Tienšanin vuoristo Keski-Aasiassa tarjoaa silmiähiveleviä maisemia, koskematonta luontoa ja aitoa paimentolaiskulttuuria. Yli 7000 metriin kohoavat lumihuippuiset vuoret ulottuvat Kiinasta Kazakstaniin ja Kirgisiaan, yhdistyen Etelä-Kirgisiassa Pamirin vuoristoon.

Teemme matkalla 6 päivän telttavaelluksen Tienšanin vuoristoon. Matkalla näemme myös Kirgisian kuuluisimpia nähtävyyksiä ja nautimme paikallisesta vieraanvaraisuudesta, kuumista lähteistä sekä Issyk Kulin vuoristojärven virkistävistä vesistä.

Matkareitti: Bishkek - Burana - Karakol - Jety-Oguz - Tilety - Karakol-kanjoni - Ala-Kul - Keldyke - Arashan - Cholpon-Ata - BishkekMatkaohjelma

RYHMÄKOKO: 10-20 hlö

MATKAOHJELMA:

PÄIVÄ 1 > HELSINKI - BISHKEK
Lennot yön yli Suomesta Kirgisian pääkaupunkiin Biškekiin.

PÄIVÄ 2 > BISHKEK (A,L,I)
Saapuminen Kirgisian pääkaupunkiin Biškekiin aamulla. Kuljetus hotelliin aamiaiselle je lepäämään. Iltapäivällä kaupunkikierros Biškekin nähtävyyksillä. Illallinen ja yöpyminen Biškekissä.

PÄIVÄ 3 > BISHKEK - KARAKOL (A,L,I)
Aamiaisen jälkeen pitkä, 8 tunnin ajomatka Issyk Kul -järven rantaa myötäillen vuoriston juurelle Karakolin pikkukaupunkiin. Matkalla pysähdymme katsomaan Buranan vanhaa minareettia ja Cholpon-Atan kalliomaalauksia. Yövymme majatalossa Karakolissa. 

PÄIVÄ 4 > KARAKOL - JETY-OGUZ (A,L,I)
Aamupäivällä tutustumme lyhyesti Karakolin nähtävyyksiin ennen autokuljetusta ylös vuoristoon,  Karakolin länsipuolella sijaitsevaan Jety-Oguzin solaan, josta vaelluksemme alkaa. Yövymme 2600 metrin korkeudella jurttaleirissä. 

PÄIVÄ 5 > TILETY (A,L,I)
Vaellus Tienshanin vuoristossa alkaa. Vuorossa on 6-8 tunnin vaelluspäivä (16 km); kuljemme paimenpolkuja pitkin jokivartta seuraillen Tiletyn solaan. Yövymme telttaleirissä 3050m korkeudella.

PÄIVÄT 6-7 > KARAKOL-KANJONI (A,L,I)
Vaellus jatkuu 6-8 tunnin päivämatkoilla (16-18 km). Ohitamme Tiletyn solan korkeimman kohdan (3770m) ja siirrymme vanhoja paimentolaisten polkuja pitkin Karakolin kanjoniin. Täällä yövymme telttaleirissä (2550m) paimentolaisten laidunten vierellä. Seuraavana päivänä saman pituinen vaellus kanjonista 2950 metriin vuoristomajalle ja takaisin.

PÄIVÄ 8 > ALA-KUL (A,L,I)
Vaellamme 9 kilometrin matkan korkeammalle vuoristoon, Ala-Kulin vuoristojärvelle (3530m), josta avautuvat upeat maisemat läheiselle jäätikölle. 6-8 tuntia vaellusta. Yövymme telttaleirissä järven rannalla.

PÄIVÄ 9 > ARASHAN (A,L,I)
Viimeinen täysimittainen vaelluspäivä. Vaellamme yli Ala-Kulin solan (3800m) Keldyken laaksoon, ihaillen samalla ympärillämme olevia Tienšanin yli 5000-metrisiä huippuja. 6-8 tunnin ja 18 km vaellus vie meidät Arashanin laaksoon, jossa yövymme telttaleirissä 2600 metrin korkeudella. Laaksossa on mahdollista kylpeä n. 50C-asteisissa kuumissa lähteissä.

PÄIVÄ 10 > ARASHAN – CHOLPON-ATA (A,L,I)
Arashanin laaksosta avautuvat näkymät Palatkan (5260m) lumihuipulle. Mahdollisuus vielä lyhyeen patikointiin alas laaksoa pitkin. Autokuljetus Issyk Kul -vuoristojärven pohjoisrannalle Cholpon-Atan pikkukaupunkiin, jossa yövymme hotellissa.

PÄIVÄ 11 > ISSYK KUL – BISHKEK (A,L,I)
Aamiaisen jälkeen paluumatka Biškekiin. Lounas nautitaan matkan varrella. Illalla yhteinen jäähyväisillallinen.

PÄIVÄ 12 > LENNOT BISKEK–HELSINKI 
Kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. 

ATERIAT: [A] AAMIAINEN   [L]  LOUNAS   [I]  ILLALLINEN

HUOM: Lounaat matkalla ovat retkilounaita. Vaelluksella telttamajoitus, oma makuupussi mukaan. 1 hengen huoneita ei ole tarjolla kaikissa majataloissa.

Lennämme Kirgisiaan Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 


Lisätietoa matkasta

Valmistautuminen: 
Kirgisian vaellusmatkalla kuljemme vaihtelevassa, osin louhikkoisessa ja haastavassa maastossa. Päivämatkat vaelluksella ovat noin 4 - 8h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat vaelluksesta irti.
Tyypillinen vaelluspäivä: 
Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 9.00. Lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana kävellään ryhmässä, sillä alueella ei ole merkittyjä polkuja. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme leiripaikkaamme on aikaa rentoutumiseen. Illallinen nautitaan leirissä 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.
Tietoa maasta: 
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kirgisiaan. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen.
 
Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kirgisiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Tarvitset vaellusmatkalle matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksesi tulee kattaa myös vuoristotaudin aiheuttamat oireet ja oleskelu yli 3500 metrin korkeudessa, sekä mahdollinen helikopterievakuointi.

Kirgisian viralliset kielet ovat kirgiisi ja venäjä. Englantia maassa ei juuri puhuta, mutta venäjän taidoista on suurta hyötyä.

 
Kirgisian rahayksikkö on som (KGS). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa maahan saavuttuamme. Euroja voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä kaupungeissa, ja niistä voi usein nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen ei ole maassa tavallista.
 
Ilmasto Kirgisiassa on mantereinen ja vaihtelee kuivasta aroilmastosta kylmään ja karuun vuoristoilmastoon. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät lyhyitä ja kuumia. Vuoristossa lämpötilojen vaihtelu on suurta myös päivän ja yön välillä.
 
Vaelluksella hevoskuskeille/kantajille annettava varustemäärä on 12 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin. 
 
Pullotettua vettä on tarjolla ajoneuvoissa ja lisää voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksella tämä ei ole mahdollista. Muista ottaa oma täytettävä juomapullo mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota saa päivittäin keittiöteltasta, ja/tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa esim. retkeilyliikkeistä ennen matkaa. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Kävelysauvat on myös hyvä olla mukana, ne auttavat purojen ylityksissä ja sorarinteillä kuljettaessa.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin

 

Yhteistyössä: 

Partioaitta logo 


Matkan hintaan sisältyy

Matkan hinta sisältää lennot kohteeseen, kaikki maan sisäiset lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset, kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset, matkaohjelmassa mainitut retket, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut, matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hintaan ei sisällä

Matkavakuutusta, viisumeita, matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita, ruokajuomia, henkilökohtaisia kuluja, lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.

Kuinka matka varataan?

Voit varata matkan internetsivujemme kautta, soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tulemalla käymään toimistollamme. Ilmoita varauksen yhteydessä nimi, niin kuin se passissa kirjoitetaan, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä lähetä kopio passistasi toimistollemme. Ilmoitathan samalla haluatko yhdenhengen huoneen tai mies-/naispaikan. Voit lähettää passinkopion postitse tai sähköpostilla osoitteeseen myynti(@)mandalatravel.fi. Lähetämme sinulle varausmaksun, jonka eräpäivä on 7 päivän päästä. Loppulasku erääntyy 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa 60 päivää ennen matkan alkua.