Matkaohjelma

Jokaiselta ryhmämatkaltamme on olemassa päiväkohtainen matkaohjelma, josta käy ilmi mm. matkareittimme, vierailtavat kohteet sekä matkan hintaan kuuluva majoitus ja ateriat. Matkaohjelmia voi tarkastella Mandala Travelin internetsivuilla matkojen omilla esittelysivuilla. Matkaohjelman voi tulostaa kotisivuilta mukaan matkalle.

Majoitus

Matkan hintaan kuuluvat matkaohjelmassa mainitut majoitukset. Majoitustaso matkoillamme vaihtelee kohteen, reitin ja matkan vaatimustason mukaan. Olemme luokitelleet käyttämämme hotellit oman asteikkomme mukaan, joka on usein virallista mittaustapaa konservatiivisempi. Hotellitiedot ja luokitukset löydät osalla matkoistamme verkkosivuiltamme, osalla matkoista ne varmistetaan teille ennen matkaa. Pyrimme majoittautumaan paikallisomistuksessa oleviin persoonallisiin ja laadukkaisiin hotelleihin. Pidätämme oikeuden hotellien vaihtoon vastaavaan tai korkeampitasoiseen hotelliin tilanteen niin vaatiessa.

Kuljetukset

Matkaohjelmassa mainitut kuljetukset kuuluvat matkan hintaan. Lennämme matkakohteisiin luotettavien lentoyhtiöiden reittilennoilla. Suosimme mahdollisimman suoria ja vaivattomia lentoyhteyksiä. Kuljetukset kohdemaissa hoidetaan useimmiten minibusseilla. Ohjelmissa olevien kuljetusten kestoa on vaikea arvioida, johtuen esim. eroista kohdealueiden tiestön kunnossa ja pysähdysten määrässä. Pyrimme leppoisaan matkavauhtiin, eikä kiertomatkoillammekaan istuta bussissa koko päivää.

Matkareittejämme voit tarkastella Google Maps –palveluun tehdyillä reittikartoillamme, joita pääset katselemaan kyseisen matkan oman esittelysivun kautta.

Ateriat

Matkaohjelmassa mainitut ateriat kuuluvat matkan hintaan. Osaan matkoistamme sisältyy täysihoito, osaan vain aamiaiset. Tämä johtuu pitkälti matkan luonteesta, siitä missä päin maailmaa liikumme ja millaiset ravintola- ja majoituspalvelut alueella tai reitillä on. Olemme merkinneet matkaan sisältyvät ateriat matkaohjelmiin.

Kannustamme matkustajiamme kokeilemaan aitoja paikallisia ravintoloita ja uusia ruokalajeja. halutessasi saat matkanjohtajalta ja paikallisoppaalta vinkkejä hyvistä ravintoloista ja paikallisista herkuista. Vettä kannattaa muistaa nauttia matkalla säännöllisesti. Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaellusten aikana tämä ei aina ole mahdollista. Muistathan siis ottaa vaellukselle oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana juodaan keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käytetään jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikanpäältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia.

 

Turvallisuus ja terveys matkalla
Liikenne ja muut turvallisuusuhat

Liikenneonnettomuudet ovat matkailijoiden yleisin kuolinsyy maailmalla. Liikennekulttuuri ja tiestön kunto kohdemaissa poikkeavat usein suurestikin siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet, emmekä voi matkailijoina luottaa siihen, että kaikki noudattavat meille tuttuja liikennesääntöjä. Tämä on hyvä pitää mielessä liikuttaessa jalankulkijana niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita maailman valtioista, joissa annetaan tietoa kohdemaiden turvallisuustilanteesta. Ajankohtaiseen paikalliseen turvallisuustilanteeseen voit perehtyä myös katsomalla uutisia tai seuraamalla kohdemaahan liittyvää uutisointia internetissä. Uutisointi toimii kuitenkin omalla logiikallaan ja saattaa antaa maailmastamme ja matkakohteistamme sangen yksipuolisen ja turvallisuusuhkia liioittelevankin kuvan. Kannattaakin pitää mielessä, että liikenne ja terveyteen liittyvät ongelmat ovat lähes aina tilastollisesti suurempia uhkia turvallisuudellesi kuin terrorismi tai rikollisuus, ja että esim. rikollisuus on usein suurempi ongelma Euroopan suurkaupungeissa kuin monissa kohdemaissamme. Silti on toki syytä pitää matkan aikana hyvää huolta rahoistaan, tavaroistaan ja omasta turvallisuudestaan sekä seurata aina paikallisia ja oppaiden antamia turvallisuusohjeita.

Ruoka ja juoma

Ruoka on ulkomailla matkustettaessa yleinen infektioiden lähde. Esim. matkailijoilla suhteellisen yleinen ripuli ja harvinaisempi salmonella tarttuvat heikosti valmistellun tai valmistelemattoman ruoan välityksellä. Valitsemalla syömäsi ruoat ja juomat huolellisesti ja huolehtimalla käsihygieniasta voit useimmiten välttää nämä ikävät sairaudet. Tiettyjä ruokalajeja ja ruoka-aineita kuten kylmiä ruokia, kuorimattomia hedelmiä, kananmunia ja majoneesia, tuoreita kasviksia ja jääkuutioita kannattaa välttää.

Huolehdi matkan aikana riittävästä alkoholittoman juotavan saannista – suositus on vähintään 2–3 litraa päivässä. Pullotettu vesi on useimmiten paras juomavaihtoehto. Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksillamme tämä ei usein ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikanpäältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia.

Korkea ilmanala

Monet matkamme suuntaavat maailman korkeimpiin kuuluville vuoristoalueille. Vuoristotauti on vaarana liikuttaessa korkeassa ilmanalassa. Sen ehkäisy onnistuu parhaiten totuttautumalla korkeaan ilmanalaan pikku hiljaa. Kaikki ohjelmamme on suunniteltu soveltumaan ryhmien kanssa liikkumiseen. Vaellustemme päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa. Kiirettä ei ole ja järjestäen matkamme ovat hieman pidempiä kuin kilpailijoidemme matkatarjonta vastaaviin kohteisiin. Tästä syystä olemme erittäin menestyksekkäitä huipullenousujemme kanssa ja koemme, että on ennen kaikkea meidän etumme, että asiakkaamme nauttivat vuoristomatkailusta.

Matkanjohtajamme tuntevat hyvin vuoriston olosuhteet ja opastavat asiakkaitamme sen mukaisesti kaikilla matkoillamme. Suhtautumisemme vuoristoon on yhtä vakaumuksellinen suuntasi matkasi sitten Poon Hill-kukkulalle tai Aconcaguan korkeuksiin. Vuoristotautia ei tarvitse pelätä eikä sitä tarvitse huomioida valitessasi sinulle sopivaa matkaa: Me pidämme huolen että matkasi on turvallinen, ja olet vuoristossa liikkuessasi osaavissa käsissä.

Terveyskysymyksiä

Terveenä pysyminen matkan aikana on luonnollisesti meidän kaikkien tavoitteena. Sairastumisilta ei aina voi välttyä, mutta sairastumisriskiä voi silti pienentää omilla toimillaan oleellisesti. Rokotuksista ja sairauksien lääke-ehkäisystä on syytä huolehtia jo ennen matkaa. Matkan aikana ruoka ja juoma ovat yleisiä infektioiden lähde, ja ulkomaisessa vesijohtovedessä saattaa piillä vaarallisia mikrobeja. Esim. matkailijoilla suhteellisen yleinen ripuli ja harvinaisempi salmonella tarttuvat heikosti valmistellun tai valmistelemattoman ruoan välityksellä. Myös hyönteiset levittävät erilaisia tauteja kuten malariaa, keltakuumetta ja denguekuumetta. Hyönteisten pistoilta suojautuminen on tärkeää tartuntojen ehkäisemiseksi. Myös hygieniasta huolehtiminen on matkan aikana tärkeää, jotta pysyisit terveenä. Esim. käsiä kannattaa desinfioida säännöllisin väliajoin ja aina ennen ruokailua.

Sairaanhoidon ja muiden terveyspalveluiden saatavuus, hinta ja taso vaihtelevat paljon matkakohteestasi riippuen. Siksi onkin tärkeää huolehtia vakuutusturvasi kattavuudesta ennen matkaa. Matkalla kannattaa myös pitää mukana oma pieni matka-apteekki, joka sisältää esim. ripulilääkettä, desinfiointiainetta, laastaria ym. pientä tarpeellista. Jos tarvitset matkalle mukaan lääkkeitä, ne kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Lääkereseptit on myös otettava mukaan. Monissa valtioissa tiettyjen lääkeaineiden maahantuonti on kiellettyä tai luvanvaraista. Matkalta palatessasi muista, että myös Suomessa on lääkkeiden maahantuontia koskevia rajoituksia.

Lisätietoja ja maakohtaisia vinkkejä matkailuterveydestä antavat esim. Ulkoministeriö matkustustiedotteissaan, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus.

             Ulkoministeriö: www.formin.finland.fi

             Matkailijan terveysopas: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat

             Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus: www.fimea.fi/vaesto/matkailijan_laakkeet

 

Turvallisuusvinkkejä

Olet matkalla ollessasi ensisijaisesti itse vastuussa omasta ja omaisuutesi turvallisuudesta. Siksi kannattaakin aina noudattaa oppaan, vakuutusyhtiön, Ulkoministeriön tai paikallisen Suomen suurlähetystön ohjeistuksia. Muistathan, että paikallisia lakeja on aina noudatettava ja  paikallisia tapoja ja uskontoja kunnioitettava. Turvallisuusriskejä voi minimoida myös välttämällä esim. väentungoksia ja yksin liikkumista pimeällä, pitämällä rahavaroja ja asiakirjoja useammassa kuin yhdessä paikassa, ja kiinnittämällä erityistä huomiota liikenteeseen ja omaan alkoholinkäyttöön. 

 

Muuta matkalla muistettavaa
Juomarahat

Tippikulttuuri on tyypillistä monissa kohdemaissamme. Tulee kuitenkin muistaa, että juomarahan antaminen on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Mandala Travelin matkanjohtaja vastaa hotellien laukunkantajien ja kaupunkioppaiden tipeistä ryhmämatkojen aikana ja antaa myös mielellään neuvoja sopivasta tipin määrästä. Vaelluksilla voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin paikallista valuuttaa. Matkanjohtaja kerää tipit vaelluksen viimeisenä iltana ja jakaa ne kantajien sekä vaellusoppaiden kesken. Myös safareilla on tapana antaa matkan lopuksi tippiä kuljettajalle. Lisätietoja kohdealueiden juomarahakulttuurista ja sopivista tippimääristä saat esim. ennen matkaa lähetettävistä kirjallisista matkaohjeista tai matkan infotilaisuuksissa.

Valokuvaus

Matkalle kannattaa varata mukaan riittävästi muistikortteja, sillä ne ovat useimmissa kohteissa vaikeasti saatavissa ja/tai kalliimpia kuin Suomessa. Kameran akun lataukseen ei aina ole mahdollisuutta, joten vara-akku tai varaparistot on hyvä olla matkassa. Paikalliset ihmiset kohdemaissa ovat usein erittäin kuvauksellisia. Muistathan kuitenkin kysyä aina luvan henkilöltä itseltään valokuvia ottaessa ja kunnioittaa myös heidän toiveitaan vastauksen ollessa kieltävä. Kannattaa myös pitää mielessä, että useissa kohteissamme arkaluonteisiksi koettujen kohteiden kuvaaminen on kiellettyä, ja kieltojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa ongelmiin paikallisten viranomaisten kanssa.

Vaelluksella: Tyypillinen vaelluspäivä

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7:00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8:00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Päivän aikana he pitävät yhteyttä tarvittaessa radiopuhelimien avulla. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19:00–20:00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tavaramäärä vaelluksella

Suurin osa vaelluksillamme tarvitsemistasi tavaroista voit luovuttaa kantajien tai aasien kannettavaksi. Itse kannat vain päivärepun. Vaelluksilla kantajille annettava varustemäärä vaihtelee kohteesta riippuen. Osassa vaelluskohteistamme säädökset varustemäärästä ovat tiukempia kuin toisaalla. Kantajille annettava varustemäärä vaihtelee välillä 7-15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita et tarvitse vaelluksella säilytykseen hotelliin vaelluksen ajaksi.

Tullimääräykset

Suomen voimassa olevat tullimääräykset voit tarkistaa Tullin kotisivuilta. Suosittelemme tarkistamaan myös kohdemaan tullimääräykset suoraan kyseisen valtion Suomen edustuston internetsivuilta. Listan eri valtioiden edustustoista Suomessa löydät Ulkoministeriön internetsivuilta.

Lentoyhtiöillä on sekä ruumaan menevien matkatavaroiden että käsimatkatavaroiden kokoon ja painoon sekä laatuun liittyviä rajoituksia. Ne voit tarkistaa matkoilla käyttämiemme lentoyhtiöiden omilta kotisivuilta tai turvallisuuskysymysten osalta Suomen turvaprojektien Mitä mukaan lennolle -sivuilta.

          Tullimääräykset matkailijoille: www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/

          Ulkoministeriö: www.formin.finland.fi

          Suomen Turvaprojektit - Mitä mukaan lennolle: www.mitamukaanlennolle.fi

 

Reilun matkailun vinkkejä

Matkailu on paitsi elämyksiä myös liiketoimintaa, johon voi liittyä myös monia negatiivisia puolia. Vastuuntuntoisena matkanjärjestäjänä pyrimme minimoimaan matkojemme aiheuttamat negatiiviset sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. Mandalan matkassa osallistut myös automaattisesti tekemään maailmastamme hieman paremman paikan. Pyrimme käyttämään matkoillamme paikallisten omistamia palveluita ja majoituspaikkoja, toimimme tiiviissä yhteistyössä Mano a Mano -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa sekä toteutamme Kapua-hyväntekeväisyysjärjestön vuorimatkat.

Yksittäisenä matkailijana myös sinä voit vaikuttaa siihen, millaiseksi matkailu kohdealueillemme tulevaisuudessa muodostuu toimimalla omalta osaltasi samojen periaatteiden mukaan. Hyviä vinkkejä kestävämpään matkailuun antavat esimerkiksi suomalainen Reilun matkailun yhdistys, joka on julkaissut reilun matkailijan ohjeet, sekä kansainvälinen kestävän matkailun järjestö GSTC, jonka internetsivuilta löydät kestävän matkailun minimikriteerit. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös kansainvälisen ekomatkailujärjestö TIES:n ja lasten hyväksikäyttöä kohdealueilla torjuvan ECPAT:n sivuihin ja toimintaan.

Mano A Mano: www.manoamano.info

Kapua: www.kapua.fi

Reilun matkailun yhdistys: www.reilumatkailu.fi

Global Sustainable Tourism Council (GSTC): www.gstcouncil.org

The International Ecotourism Society (TIES): www.ecotourism.org

ECPAT: www.ecpat.net