Italian Liparisaaret -patikointimatka

Patikontiviikko Välimerellä, eteläisen Italian vulkaanisilla Liparisaarilla

Patikointi
8
Vuorokautta
2
Majoituksen taso
2
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Patikointiviikko Välimeren upeimpiin kuuluvissa maisemissa Italian vulkaanisilla Liparisaarilla. Tyrrhenanmeressä Sisilian pohjoispuolella sijaitsevat Liparisaaret tunnetaan myös Eolisina tai Aiolisina saarina. Saariryhmän seitsemän pääsaarta ovat merestä kohoavia tulivuoria. Saarten tuliperäinen hedelmällinen maaperä, vulkaanisten mineraalien kaivokset ja merenkulullisesti edullinen sijainti ovat tehneet niistä suositun asuinpaikan aina neoliittiselta ajalta lähtien, ja saarilla näkeekin runsaasti todisteita monien niin antiikin aikaisten kuin uudempien kulttuurien läsnäolosta.

Nimi Aioliset saaret tulee antiikin kreikkalaiselta tuulen jumalalta Aiolokselta. Nykyisin saaret ovat Unescon maailmanperintökohde ja kesäaikaan suosittu matkailukohde, jossa pääset jylhien maisemien ja tummahiekkaisten Välimeren rantojen lisäksi tutustumaan mahdollisuuksien mukaan toimiviin tulivuoriin lähietäisyydeltä, sekä vierailemaan suojelluissa historiallisissa kylissä perinteisine valkaistuine kivitaloineen, välimerellisine puutarhoineen ja terrakottatiilineen.

Tällä matkalla tutustumme Liparisaarten hienoimpiin nähtävyyksiin viidellä erilaisella saarella, patikoiden tulivuorten rinteillä ja pittoreskien pikkukylien halki, nousten myös aktiivisten tulivuorten kraattereiden reunalle. Majoitumme mukavasti koko matkan ajan pääsaari Liparilla, josta käsin teemme päiväretkiä ympäröiville saarille ja retkikohteisiin. Ohjelmassa on myös vapaata aikaa omatoimisiin aktiviteetteihin tai rentoutumiseen.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - CATANIA - MILAZZO - LIPARI

Lennot Sisiliaan Catanian lentokentälle, josta kuljetus Milazzon satamaan Sisilian pohjoisrannikolla ja lauttamatka Aiolisten saarten suurimmalle saarelle Liparille, jossa asuu ympäri vuoden noin 13 000 asukasta. Tulivuoret ovat jo täällä vahvasti läsnä, vaikka saarella ei aktiivisia tulivuoria olekaan. Liparilla louhitaan obsidiaania ja hohkakiveä eli jähmettynyttä laavaa, saaren rannat ovat enimmäkseen vulkaanista tummaa hiekkaa, ja maaperän aukoista purkautuu Islannin tapaan vesihöyryä komeina fumaroleina. Liparin satamakaupungin lisäksi saarella on neljä suurempaa kylää: Pianoconte, Quattropani, Acquacalda sekä Canneto. Majoittuminen hotelliin, tervetuliaismaljat ja illallinen paikallisessa ravintolassa. (I)

Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

2. päivä - LIPARI

Ensimmäisenä patikointipäivänä tutustumme Liparin saareen. Aloitamme patikoinnin kuljetuksella Liparin saaren pohjoisosaan Quattropanin kylään, josta patikoimme noin 5 tunnin matkan antiikinaikaisten kaivosten ja kääpiöpalmumetsän halki San Calogeroon, jossa sijaitsi aiemmin maailman vanhimpiin kuuluva mineraalikylpylä. Keväisin tätä rehevää aluetta koristavat kukkivat orkideat. Vapaata aikaa ja paluukuljetus hotellille iltapäivällä. (A)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

3. päivä - SALINA

Toisen patikointipäivämme kohteena on saariston toiseksi suurin ja vehrein saari Salina, joka sijaitsee lyhyen venematkan päässä Liparin saaren pohjoispuolella. Kuudesta eri muinaisesta tulivuoresta muodostuneella Salinalla on noin 2 600 ympärivuotista asukasta, ja saari tunnetaan erityisesti malvasia-valkoviinistään. Jylhän saaren vanhoista tulivuorista korkeimmat ovat Monte Fossa delle Felci (968 m) ja Monte dei Porri (886 m). Aloitamme noin 5 tunnin patikointireittimme Valdichiesan kylästä, ja nousemme vehreän maaston ympäröiminä saarten korkeimmalle huipulle, Monte Fossa delle Felcille, josta avautuvat hyvällä säällä upeat maisemat yli koko saariston sekä etelässä häämöttävälle Sisilian Etnan tulivuorelle. Palaamme Liparille ja hotellillemme iltapäivän päätteeksi. (A)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

4. päivä - VULCANO

Tänään retkikohteenamme on Aiolisten saarten eteläisin saari, heti Liparin eteläpuolella sijaitseva Vulcano, joka on saanut nimensä antiikin Rooman tulenjumala Vulkanukselta ja antanut nimen edelleen tulivuorta tarkoittaville sanoille useimmissa eurooppalaisissa kielissä. Saaren maisema poikkeaa melkoisesti aiempien päivien rehevistä retkimaisemista: Karulla Vulcanolla on useita tulivuoren kraattereita, joista 501 metrin korkeuteen nouseva La Fossa di Vulcano saaren sataman eteläpuolella on edelleen aktiivinen, ja saaren asukkaita onkin jouduttu evakuoimaan tuliperäisen toiminnan takia viimeksi marraskuussa 2021. Nousemme noin kolmen tunnin matkan saaren keskiosasta La Fossan kraatterin reunalle nauttien samalla saaren avarista, jatkuvan tuliperäisen toiminnan muokkaamista maisemista, ja laskeudumme kraatteriin ihailemaan mm. vesihöyryä ilmaan syökseviä fumaroleja. Paluu takaisin Liparille ja hotelliin iltapäivän päätteeksi. (A)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

5. päivä - PANAREA

Patikointipäivämme kohteena on Aiolisten saarten pienin asuttu saari Panarea, jolla on noin 280 ympärivuotista asukasta. Panarea tunnetaan erityisesti hyvinsäilyneestä perinteisestä rakennuskannastaan, ja saaren valkeaksi kalkitut kivitalot vasten turkoosia merta ovatkin upea näky. Ei ihme, että saari on matkakohteena myös maailman rikkaiden ja kuuluisien suosiossa. Patikoimme Panarealla noin 4 tunnin reitin nauttien saaren arkeologisista kohteista, kauniista pikku rannoista sekä Timpone del Corvon huipulta (421m) avautuvista näkymistä. Palaamme Liparille ja hotellillemme iltapäivän päätteeksi. (A)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

6. päivä - STROMBOLI

Aamupäivä vapaata aikaa Liparilla esimerkiksi rannalla rentoutumiseen. Iltapäivällä on vuorossa kenties matkan kohokohta, retki saariston pohjoisimmalle saarelle Strombolille, joka tunnettiin antiikin aikana kreikkalaisen tuulenjumalan kotisaarena. Saarta hallitsee mahtava musta Strombolin tulivuori, joka on edelleen aktiivinen, ja pieniä purkauksia tapahtuu täällä jatkuvasti. Strombolin saari tunnetaankin pimeällä loistavien purkausten vuoksi lempinimellä "Välimeren majakka". Iltapäivän päätteeksi, mikäli olosuhteet sen sallivat, noin 6 tunnin patikointiretki Strombolin tulivuoren kraatterin reunalle. Nousu aina 918 metrin korkeuteen on osin jyrkkä ja sisältää paljon portaita, ja onkin matkan retkistä haastavin, mutta tarjoaa myös ainutlaatuiset näkymät aktiivisen tulivuoren kraatteriin ja ympäri saarta. Purkautuva tulivuori auringonlaskun aikaan on taatusti upea elämys! Palaamme illan päätteeksi yöpymään Liparille. (A)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus

Albergo Boutique Casajanca tai vastaava

7. päivä - LIPARI - MILAZZO - CATANIA

Kuljetus kantosiipialuksella takaisin Sisiliaan ja edelleen bussilla Catanian kaupunkiin, jossa loppupäivä vapaata aikaa tutustua tähän Sisilian toiseksi suurimpaan, yli 300 000 asukkaan kaupunkiin. (A)

Majoitus

hotelli

8. päivä - CATANIA - HELSINKI

Kuljetus Catanian lentokentälle, josta paluulennot Riian kautta kotimaahan. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hinta sisältää:

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Paikan päällä hotellissa maksettavaa saarten paikallista kaupunkiveroa
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokuluja 10 €/ henkilö.

Huom: Matkaohjelman reitit ja niiden järjestys saattavat vaihdella; Paikallisopas tekee lopulliset päätökset reiteistä vallitsevien sääolojen, vulkaanisen toiminnan ja ryhmän kunnon mukaan.

Lennämme Sisiliaan Air Balticin reittilennoilla Riian kautta. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen: 

Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu kaikille patikoinnista kiinnostuneille. Tärkeintä on, että asiakkaamme kokevat itse saaneensa matkasta oikean määrän haastetta. Tällä patikointimatkalla liikutaan matalassa ilmanalassa, patikoiden noin 4-6 tuntia päivässä. Päiväpatikat ovat kohtuullisen lyhyitä ja sisältävät lepotaukoja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että korkeuserot reiteillä ovat jyrkkiä ja portaita on paljon. Paikallisopas tekee päätökset päiväohjelman toteutuksesta retkiolosuhteiden, ryhmän kunnon ja toiveiden mukaan. Suosittelemme käymään säännöllisesti esimerkiksi kävelylenkeillä, sillä mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän nautit patikointiretkistä.

Tyypillinen vaelluspäivä: 

Matkatavarat säilyvät matkan aikana mukavasti hotellissa, joten patikointien aikana ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on mukana päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä.

Tietoa maasta: 

Italia kuuluu Euroopan Unioniin, euroalueeseen ja Schengen-sopimukseen. Tarvitset matkalle matkavakuutuksen, joka kattaa liikunnalliset aktiviteetit. Mandala Travel suosittelee sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Ilmasto Italiassa vaihtelee etelän ja Välimeren rannikon lämpimästä Alppien viileään, mantereiseen ilmastoon. Kesät Italiassa ovat kuumia ja kuivia ja talvet vastaavasti viileitä ja osin sateisia. Kevät ja syksy ovat hyviä aikoja aktiivilomailla Italiassa: lomailevien keskieurooppalaisten massat ovat poissa ja lämpötilat ovat sopivampia liikkumiseen. Kevät- ja syyspäivät ovat pääosin lämpimiä ja aurinkoisia, mutta iltaisin saattaa silti olla viileää.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

 • Vaelluskengät, suositteleme nilkkoja tukevia malleja 
 • Lenkkitossut 
 • Vaellussukat * 2
 •  kosteutta siirtävä urheilu t-paita * 2 
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava)
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
 • Softshell tai fleecetakki
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Noin 30 L päiväreppu
 • 2 * 1L vesipulloja
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20)
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40 


Takaisin sivulle
Italian matkat