Egyptin aarteet ja Niilin risteily

Kairon, Assuanin ja Luxorin hienoimmat muinaiset nähtävyydet samalla matkalla

Kulttuuri
8
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Kompakti reilun viikon kulttuurimatka Egyptiin tutustumaan muinaisen Egyptin klassikkokohteisiin ja kulttuuriaarteisiin. Kairossa tutustumme matkan aluksi Gizan pyramideihin ja sfinksiin, Kairon basaareihin sekä Egyptin rikkaasta historiasta kertovaan Kairon egyptiläiseen museoon. Teemme kolmen yön pituisen risteilyn Niilillä Aswanista (Assuanista) Luxoriin, matkustaen ja yöpyen laadukkaalla risteilyaluksella, ja vierailemme useissa ikivanhoissa temppeleissä ja pyhätöissä. Risteilyn päätteeksi tutustumme Luxorin mahtaviin muinaismuistokohteisiin mm. legendaarisessa Kuninkaiden laaksossa.

Matkaohjelma

1. päivä - Lennot Helsinki - Kairo

Lennot Helsingistä Istanbulin kautta Kairoon. Saapuminen Kairon kansainväliselle lentokentälle seuraavan vuorokauden puolella. Kuljetus hotellille ja yöpyminen Kairossa.

Majoitus

Pyramids Park Hotel tai vastaava

2. päivä - Kairon pyramidit, museo ja basaari

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Gizan suuriin pyramideihin, Sfinksiin, Kairon maailmankuuluun Egyptiläiseen museoon sekä Khan El Khalilin basaariin. Gizan kolme suurta pyramidia modernin Kairon laitamilla ovat säilyneet tuhansia vuosia ja ovat ihmeellinen muistutus taidoista, jotka otettiin käyttöön muinaisessa Egyptissä pyramidien rakentamiseksi. Sfinksi eli faarao Khufun hautakompleksin vartijahenki, sisälsi myös aikoinaan faaraon hautareliikkejä. Egyptiläinen museo on Lähi-idän vanhin arkeologinen museo, ja siellä on maailman suurin kokoelma mittaamattoman arvokasta faaraoiden esineistöä. Museossa on esillä laaja kokoelma historiallisia esineitä Egyptin esidynastiasta kreikkalais-roomalaiseen aikaan. Palaamme päiväretken jälkeen takaisin hotellille. (A)

Aktiviteetit
Päiväretki
Majoitus

Pyramids Park Hotel tai vastaava

3. päivä - Assuan ja Filain temppelit

Aamiaisen jälkeen uloskirjautuminen hotellista ja kuljetus Kairon kotimaan lentokentälle Assuanin (Aswan) lentoa varten. Saapuminen Aswanin lentokentälle ja kuljetus Niilin risteilyalukselle, jonne majoitumme seuraaviksi kolmeksi yöksi. Assuanissa vierailemme vuonna 1970 valmistuneella Assuanin padolla, keskeneräiseksi jääneellä obeliskilla sekä Filain (Philae) temppelialueella. Muinaisen Egyptin aikana Niilin saarella sijaitseva Filai oli Isis-kultin keskus. Saaren ja sen temppeleiden ympärille rakennettiin korkeat graniittipohjaiset muurit, koska se oli altis Niilin tulville. Keskeneräinen obeliski taas rakennettiin hyvin ainutlaatuisella tavalla, koska se perustui kreikkalaiseen arkkitehtuurityyliin, jossa neljä sivua yhtyivät minipyramidin muotoon obeliskin huipulla. Kuningatar Hatshepsut, kuningas Thutmose II:n vaimo, rakensi sen Egyptin uuden valtakunnan 18. dynastian aikana. Retken lopuksi paluu risteilyalukselle. (A,I)

Aktiviteetit
Päiväretki
Majoitus

Crown Empress -risteilyalus

4. päivä - Niilin risteily: Kom-Ombo - Edfu

Siirrymme mahtavaa Niiliä pitkin risteillen Kom-Ombon kaupunkiin ja vierailemme joen varrella sijaitsevassa Kom-Ombon temppelissä. Kom-Ombon temppeli on epätavallinen kaksoistemppeli, joka rakennettiin Ptolemaioksen dynastian aikana. Temppelin toinen puoli on omistettu krokotiilijumala Sobekille, hedelmällisyyden jumalalle ja maailman luojalle. Toinen puoli taas on omistettu auringon ja taivaan haukkajumalalle Horukselle. Jatkamme risteilyä Niilin alajuoksun suuntaan kohti Edfua. (A,L,I)

Aktiviteetit
Risteily, Päiväretki
Majoitus

Crown Empress -risteilyalus

5. päivä - Niilin risteily: Edfu - Luxor

Aamupäivällä vieraileme Edfun temppelissä, joka on yksi silmiinpistävimmistä ja täydellisimmistä muinaistemppeleistä Egyptissä. Se on omistettu Horuksen palvonnalle. Edfun temppeli sijaitsee Niilin länsirannalla, ja sen rakentaminen aloitettiin Ptolemaios III:n hallituskaudella vuonna 237 eKr., mutta se valmistui Ptolemaios XII:n hallituskaudella vuonna 57 eKr., vasta 180 vuotta myöhemmin.

Jatkamme risteilyä Luxoriin, jossa vierailemme maailmankuuluissa Karnakin ja Luxorin temppeleissä. Karnakin temppelikompleksi sisältää monia yksittäisiä temppeleitä, jotka on omistettu Amunille, hänen vaimolleen Mutille ja heidän pojalleen Khonsulle, kuujumalalle. Karnakin temppelikompleksi sisältää myös Thutmosis I:n, Ramses III:n ja Tuthmosis III:n muistomerkit. Puhdistukseen käytetty Pyhä järvi, joka sijaitsee pääsalin ulkopuolella, on rakennettu Amenhotep I:n ajalla. Itse Luxorin temppeli on kahden faraon, Amenhotep III:n ja Ramses II:n rakennuttama ja oli omistettu yhdelle Egyptin pääjumalista, Amon-Ralle, jonka häitä Mutin kanssa juhlittiin pyhällä kulkueella veneellä Karnakista Luxoriin joka vuosi. Temppelin sisäänkäynnissä on valtava Ramses II:n rakennuttama pylväs ja kaksi istuvaa kuninkaan patsasta. Pylonin edessä seisoi alun perin myös kaksi suurta obeliskia, ​​mutta yhden niistä ryösti Napoleon, ja seisoo nyt Place de Ia Concordessa Pariisissa. (A,L,I)

Aktiviteetit
Risteily, Päiväretki
Majoitus

Crown Empress -risteilyalus

6. päivä - Luxor

Aamiaisen jälkeen jätämme risteilyaluksen taaksemme ja lähdemme vierailulle Niilin länsirannalla Kuninkaiden laaksoon, kuningatar Hatshepsutin temppelille ja Memnonin kolosseille.  Kuninkaiden ja kuningattarien laaksojen haudat ovat Egyptin uuden kuningaskunnan hautauspaikkoja, jotka on kaiverrettu laakson kalliopinnoille suojaamaan niitä hautaryöstöiltä. Laakson tärkeimmät haudat ovat kuningatar Nefertarin, Ramses II:n vaimon, Tutankhamenin, Ramses III:n, Seti I:n, Ramses VI:n, Amenhotep II:n, Hur-Mohebin ja Tuthmosis III:n haudat. Kuningatar Hatshepsut rakensi alueelle Deir el-Baharin temppelin harjoittaakseen sitä, mitä jotkut pitivät noituudena. Memnonin kolossit ovat Amenhotep III:lle rakennetun temppelin ainoat jäänteet. Muinaiset kreikkalaiset nimesivät temppelin uudelleen Troijan sodissa kuolleen legendaarisen sankarin Memnonin mukaan. Näissä lähes 20 metriä korkeissa patsaissa on halkeamia, jotka "laulavat" tuulten mukana. Päiväretken jälkeen kuljetus hotellille ja vapaata aikaa. (A)

Aktiviteetit
Päiväretki
Majoitus

Sonesta Luxor Hotel tai vastaava

7. päivä - Luxor - Kairo

Kuljetus Luxorin lentokentälle ja lento Kairoon, jossa kuljetus hotellille. Loppupäivä vapaata aikaa Kairossa esim. ostosten tekoon. (A)

Majoitus

Pyramids Park Hotel tai vastaava

8. päivä - Lennot Kairo - Helsinki

Aamiaisen jälkeen kuljetus Kairon kansainväliselle lentokentälle ja paluulennot Istanbulin kautta kotimaahan. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat 
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita tai ohjelmaa
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokuluja 10 €/ henkilö.

Niilin risteily tehdään Crown Empress -aluksella, jossa on 5 kerrosta ja 128 ilmastoitua hyttiä omine kylpyhuoneineen. 

Tietoa maasta:

Egyptin viisumin saa maahan saavuttaessa Kairon lentokentältä. Egyptin viisumi maksaa 30 USD. Passinne on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen.

Tarkista, että perus- ja koronarokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Egyptiin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: rokote.fi

Egyptin virallinen kieli on arabia. Englantia puhutaan maassa melko yleisesti.

Egyptin rahayksikkö on Egyptin punta (EGP). Valuuttaa voi vaihtaa maahan saavuttaessa lentokentällä tai nostaa pankkiautomaatista yleisimmillä luottokorteilla.

Ilmasto Egyptissä on Välimeren rannikkoa lukuun ottamatta kuiva ja lämmin aavikkoilmasto. Paras aika vierailla Egyptissä on kuumimpien kesäkuukausien ulkopuolella.

Tippikulttuuri on tyypillistä Egyptissä. Hotellien ja bussien laukunkantajille, kuljettajille ja tarjoilijoille annetaan pientä palvelurahaa paikallisessa valuutassa. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille ravintoloissa jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Varaa matkalle ylimääräistä rahaa myös oppaiden ja autonkuljettajien tippeihin. Matkanjohtaja kerää ryhmältä yhteiset juomarahat paikallisoppaille.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä.

 • Kengät kävelyä varten 
 • Sandaalit tms. 
 • Kevyet housut ja paidat 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi 
 • Kevyt päiväreppu 
 • Vesipullo 
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) 
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40