Huomioitavaa

Yleistä tietoa Mandala Travelin matkoista

Matkan varaaminen

Olemme tehneet matkan varaamisesta niin helppoa kuin se vain voi olla. Valitse minne haluat lähteä, milloin ja kenen kanssa, ja voit suoraan vahvistaa varauksesi maksamalla varausmaksun. Toki voit edelleen lähettää sähköpostia tai soittaa meille, niin teemme varauksen puolestasi. Samalla voit kysellä matkaan liittyvistä yksityiskohdista. Muistathan aina varata matkan sillä nimellä miten se on passiisi kirjoitettu.

Tarkemmat varausohjeet löydät tästä linkistä.

Varmistat varauksesi maksamalla varausmaksun 400€/ henkilö, joka sisältyy matkan kokonaishintaan. Huomaathan, että varaus = maksettu varausmaksu, eli tietosi eivät rekisteröidy varausjärjestelmäämme, ennen kuin varausmaksu on suoritettu.

Matkan loppulasku erääntyy noin 35 vrk ennen matkaa. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus matkan hinnasta saatetaan veloittaa jo aikaisemmin. Osaan matkoistamme sovellamme erityisehtoja. Tällöin perimme normaalista varausmaksusta poikkeavan ennakkomaksun ja sovellamme matkakohtaisia erityisiä peruutusehtoja.

Varaukset ryhmämatkoille on syytä tehdä hyvissä ajoin, aivan viimeistään 1kk ennen matkan alkua, jolloin annamme matkustajien nimet lentoyhtiölle. (Yleensä matkat sulkeutuvat myynnistä jo ennen tätä.)

Kaikille ryhmämatkoillemme voi ilmoittautua myös mies- tai naispaikalla, mikä tarkoittaa sitä, ettet joudu maksamaan yhden hengen huoneen lisää, mikäli ilmoittaudut nais- tai miespaikalle ja löydämme sinulle matkalle huonetoverin. Jaamme mies- ja naispaikat ryhmissä ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos toista mies- tai naispaikkalaista ei löydy, sinulle varataan matkalle lisämaksullinen yhden hengen huone.

Jos haluat matkalle lisämaksullisen yhden hengen huoneen, sen voit varata lisäpalveluna 'Varaa matkasi'- napin painamisen jälkeen.

Matkavarauksen peruminen ylivoimaisen esteen, esim. sairastapauksen tai muun vakavan tapaturman vuoksi on valmismatkalain ja yleisten valmismatkaehtojen mukainen oikeutesi. Mandala Travelilla on oikeus periä kohtuullinen korvaus peruuttamisesta aiheutuvista tarpeellisista toimenpiteistä kuten ennakkoon maksetuista palveluista, joista matkanjärjestäjällä ei ole hinnanpalautusoikeutta. Matkanjärjestäjä ei ole oikeutettu korvaukseen menetetystä liikevoitosta. 

Pidätämme peruutusehtojemme mukaisesti vähintään puolet varausmaksusta, mikäli joudut perumaan matkasi. Matkavakuutus, jossa on peruutusturva korvaa peruutuksesi kulut mikäli peruutukseen on vakuutusyhtiölle kelpaava syy, kuten esimerkiksi sairastuminen.

Ilmoita peruutuksesta meille viipymättä kirjallisesti sähköpostilla. Viime hetken peruutuksien yhteydessä peruutuskulut ovat usein huomattavasti varaus- ja ennakkomaksuja suuremmat. Tämän vuoksi suosittelemme peruutusturvan sisältävän matkavakuutuksen ottamista heti matkavarauksen tehtyäsi. Huomaa myös, että matkanjärjestäjällä on myös oikeus peruuttaa varauksesi, ellei varausmaksua ole suoritettu eräpäivään mennessä.

Maksaminen

Varmistat matkavarauksesi maksamalla varausmaksun 400€/ henkilö varauksen tekohetkellä. Maksun voit suorittaa nettipankitunnuksilla tai luottokortilla. Saat loppulaskun sähköpostiisi yleensä noin 60-45 päivää ennen matkaa ja se erääntyy maksettavaksi noin 35-30 päivää ennen matkan alkua ellei toisin mainita. Joissain tapauksissa lentolippujen osuus voidaan veloittaa jo aikaisemmin. Pidätämme vähintään matkaehtojemme mukaisen puolet varausmaksusta mikäli asiakas peruuttaa matkansa.

Matkan hinta

Opastettujen ryhmämatkojemme hinnat sisältävät matkaohjelmien mukaiset ateriat, lennot, retket, kuljetukset, majoitukset ja suomalaisen matkanjohtajan sekä paikallisoppaiden palvelut. Pyrimme varaamaan kaikki palvelut etukäteen, jotta voit nauttia huoletta matkastasi. Lentoja sisältävien matkapakettien hintaan sisältyvät myös pakolliset lentokenttämaksut, verot ja polttoainelisät ellei matkaohjelman ja hinnan ilmoittamisen yhteydessä ole toisin mainittu.

Matkojemme hinnat eivät sisällä esim. vakuutuksia, mahdollisia viisumikuluja tai juomarahoja. Suosittelemme asiakkaitamme ottamaan matkavakuutuksen peruutusturvalla sekä tutustumaan vakuutuksensa ehtoihin tarkasti. Matkalla tarvittavien viisumien hinnoista ja hankinnasta löydät lisätietoja internetsivuiltamme yksittäisten matkojen esittelysivuilta.  Juomarahat taas toimivat kannustimena hyvään palveluun ja ovat yleensä vapaaehtoisia. Matkanjohtajamme tuntevat paikallisen tippikulttuurin ja neuvovat siinä mielellään.

Matkaehdot

Matkoillamme noudatetaan yleisiä valmismatkaehtoja, joihin voit tutustua internetissä joko Kuluttajaviraston sivuilla tai meidän sivuillamme. Matkojemme erityisluonteesta johtuen sovellamme kaikkiin Mandala Travelin matkoihin yleisten valmismatkaehtojen lisäksi Mandala Travelin lisä- ja erityismatkaehtoja sekä mahdollisesti myös matkakohtaisia erityismatkaehtoja. Matkakohtaiset erityisehdot on mainittu pidemmissä matkaohjelmissa, jotka ovat saatavilla Mandala Travelin toimistolta sekä internetsivuiltamme.

Yleiset valmismatkaehdot 

Mandala Travelin erikois- ja lisämatkaehdot 

Muutokset

Matkojemme esitteessä ja internetsivuilla oleva hinnoittelu perustuu matkan myyntiinavaamisajankohtana vallinneisiin lentoyhtiöiden sekä palvelujen tarjoajien tariffeihin, valuuttakursseihin, lentokenttämaksuihin, veroihin sekä voimassaoleviin polttoainelisämaksuihin. Maailmanmarkkinoiden heilahteluista sekä tarjonnan ylittävästä kysynnästä johtuen palvelujen hinnat saattavat äkillisesti nousta.

Matkojemme erikoisluonteesta johtuen voimme joutua korottamaan matkojemme hintoja. Pidätämme oikeuden matkan hinnan tarkistukseen ja muuttamiseen kaikilla matkoillamme kuluttaja-asiamiehen suosituksen mukaisesti viimeistään 1 kk ennen matkaan lähtöä. Mikäli matkasi hintaan on tulossa muutoksia, olemme sinuun yhteydessä välittömästi saatuamme tiedon muuttuneista tai muuttuvista kustannuksista.

Mikäli matkustaja haluaa luovuttaa matkan toiselle tulee tästä ilmoittaa Mandala Travelille viipymättä. Matkojen luovuttaminen ei ole mahdollista kaikkien matkojen osalta, sillä joistakin matkoistamme joudumme hyvissä ajoin hankkimaan paikallisviranomaisten myöntämät erikoisluvat sekä etukäteen järjestetyt viisumit.

Muistathan, että nimesi on oltava lentolipussa samassa muodossa kuin passissasi. Uudelleen kirjoitettavista lipuista ja matkadokumenteista veloitetaan muutosmaksu 80 €/ henkilö sekä palveluntuottajan perimät kulut. Jos lentoyhtiön säännöt eivät salli nimenmuutosta, veloitetaan koko lentolipun hinta.

 

Ennen matkaa

Valmistautuminen matkalle

Suuri osa aktiivimatkoistamme ei vaadi erityistä fyysistä valmistautumista normaalin peruskunnon lisäksi. Osalle matkoistamme, kuten pyöräily- ja kiipeilymatkat ja vaativammat vaellukset, suosittelemme silti etukäteisvalmistautumista. Voit esim. käydä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen matkaa. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat matkasta irti. Hyvät eväät reppuun ja viikonlopuksi lähimetsään kävelemään koko päiväksi antaa hyvän pohjan tulevaa matkaa ajatellen.

Tärkeä osa valmistautumista matkalle ovat myös passi-, vakuutus-, viisumi- ja rokotusasioista huolehtiminen hyvissä ajoin ennen matkaa. Näistä ennen matkaa hoidettavista käytännön asioista kerrotaan lisää alla.

Vakuutus

Suosittelemme asiakkaitamme ottamaan matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Aktiivimatkoillamme matkavakuutuksesi vakuutusturvan kattavuuden tarkistaminen on myös tarpeen. Saatat nimittäin tarvita matkalle sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi esim. korkeassa ilmanalassa oleskelun, vaellukset, maastopyöräilyn tai vuoristotaudin hoito- ja evakuointikulut. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksenne peruutusturvan kattavuuden.

Vakuutusyhtiöt tiukentavat jatkuvasti vakuutusehtojaan, ja myös siksi suosittelemme vakuutuksesi kattavuuden tarkistamista. Etenkin vuorimatkoille voi olla vaikea löytää tarpeeksi kattavaa vakuutusta. Monet vakuutusyhtiöt rajaavat korvauksistaan pois yli 3000 metrissä tapahtuvan toiminnan, jäätiköillä liikkumisen, teknisen vuorikiipeilyn tai vuoristotaudin aiheuttamat tilanteet. Matkaohjelma on hyvä toimittaa vakuutusyhtiöön hyväksyttäväksi.

Passi ja viisumit

Useissa kohdemaistamme vierailuun tarvitaan viisumi. Osan viisumeista voi ostaa maahan saapuessa, mutta jotkin vaativat etukäteisjärjestelyjä, jotka kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa. Annamme yksityiskohtaisempia tietoja matkalla mahdollisesti tarvittavista viisumeista, niiden hinnoista ja hankkimisesta internetsivuillamme yksittäisten matkojemme esittelyjen yhteydessä. Avustamme ja ohjeistamme matkakohtaisesti tarvittavien viisumien hankinnassa. Matkustajat ovat kuitenkin itse vastuussa kohdemaiden viisumien järjestämisestä, ellei matkaohjelmassa toisin mainita. Huomaathan myös, että jos olet jonkin muun maan kuin Suomen kansalainen, viisumiehdot saattavat olla kohdallasi erilaiset kuin internetsivuillamme mainitaan. Muiden maiden kuin Suomen passien haltijoiden tulee ilmoittaa kansalaisuudestaan varauksen yhteydessä. 

Monet valtiot myös edellyttävät, että passisi on voimassa tietyn ajan, esim. 6 kk maahan saapumisen jälkeen. Passisi voimassaoloaika kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Matkoille osallistujien tulee myös huolehtia, että matkustajan passissa on riittävästi tyhjiä sivuja viisumeita ja leimoja varten. Osalle matkoistamme tarvitset jopa 3-4 tyhjää sivua. Suosittelemme myös ottamaan passista ja muista matkalla tarvitsemistasi asiakirjoista kopiot mukaan matkalle ja säilyttämään niitä erillään alkuperäisistä. Myös puhelimeen kannattaa ottaa kuvat passista sekä muista matkustusasiakirjoista. Lisätietoja kohdevaltioiden maahantulomääräyksistä saat Mandala Travelin sivujen lisäksi tarvittaessa esim. kohdemaan Suomen edustuston sivuilta. Listan eri valtioiden edustustoista Suomessa löydät Ulkoministeriön internetsivuilta.

Ulkoministeriö: www.formin.finland.fi

Rokotukset

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa, että perusrokotuksesi kuten polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Tarkista myös, mitä mahdollisia lisärokotuksia kohdemaahan matkustavalle suositellaan. Esim. hepatiitti A –rokotusta suositellaan lähes kaikkialle Euroopan ulkopuolelle matkustettaessa, ja keltakuumerokotuskortti on pakollinen joihinkin valtioihin matkustettaessa. Myös lääkärin suosituksia malarian lääke-ehkäisystä on syytä noudattaa.

Teemme yhteistyötä Aava Matkailuklinikan kanssa, josta voit hankkia helposti puhelinajan matkailulääkärille konsultointia varten. Kiipeily- tai vuorivaellusmatkoille, missä tarvitset mahdollisesti Diamoxia, ota yhteyttä ensin Mandalan toimistoon niin ohjaamme sinut oikealle lääkärille.

Aava Matkailuklinikka: https://www.aava.fi/toimipiste/aava-matkailuklinikka

Matkailijan rokoteopas: http://rokote.fi

Matkailijan terveysopas: www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/matkailijan_terveysopas/

Valuutta

Matkoillamme tarvittavan käteisen rahan määrä vaihtelee matkasta riippuen. Matkaohjelmaan kuulumattomat ateriat, ruokajuomat, juomarahat ja usein myös viisumikulut maksetaan paikan päällä. Kannattaa myös varata mukaan hieman ylimääräistä rahaa tuliaisiin ja muihin ostoksiin. Luottokortti on hyvä olla mukana matkalla. Esim. Visa, MasterCard ja Visa Electron –kortit käyvät maksuvälineinä  monissa paikoissa, mutta niillä maksaminen tai rahan nostaminen ei kuitenkaan ole mahdollista kaikkialla matkojemme aikana.

Rahanvaihto ennen matkaa kohdemaan valuuttaan on suositeltavaa, mutta se on mahdollista myös kohteeseen saavuttaessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa myös pankkiautomaateista maahan saavuttaessa. Kaikkien kohdevaltioidemme valuuttaa ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa. Annamme yksityiskohtaisempia tietoja matkalla tarvittavan käteisen rahan määrästä ja rahanvaihdosta ennen matkaa lähetettävissä matkaohjeissa. Kannattaa myös tutustua kohdevaltioiden valuuttakursseihin ennen matkaa. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa osa matkakassasta mukaan käteisenä, jos kävisi niin että paikalliset automaatit eivät toimi tai jostain syystä oma kortti ei toimisi.

Valuuttakurssit ympäri maailman: www.xe.com

Forex valuutanvaihto: www.forex.fi

Lentoliput

Matkoillamme lennetään luotettavien lentoyhtiöiden reittilennoilla. Suosimme mahdollisimman suoria ja vaivattomia lentoyhteyksiä. Varaamme, hankimme ja lähetämme lentoliput matkallesi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkaliput ovat nykyisin tulostettavia e-lippuja, jotka saat suoraan sähköpostiisi.  Lentojen lähtö- ja saapumisajat ja lentojen numerot on ilmoitettu lentolipuissa. Suosittelemme tulostamaan matkustusdokumentit mukaan matkalle. Helsinki-Vantaan kentältä lähtiessä et tarvitse muuta kuin oman passin ja mahdolliset kohdemaan viisumit.

Muistathan, että nimesi on oltava lentolipussa samassa muodossa kuin passissasi, mutta ilman ä- ja ö- kirjaimia. Uudelleen kirjoitettavista lipuista ja matkadokumenteista veloitetaan muutosmaksu 80 €/ henkilö sekä palveluntuottajan perimät kulut. Jos lentoyhtiön säännöt eivät salli nimen muutosta, veloitetaan koko lentolipun hinta.

Pakkaaminen

Matkaa varten pakatessa on hyvä miettiä huolella, millaisia varusteita matkalle tarvitaan, ja kannattaako ne pakata käsimatkatavaroihin vai ruumaan meneviin matkalaukkuihin. Kannattaa myös harkita tarkkaan, mitä todella tarvitset mukaasi, sillä matkatavaroita joudutaan matkan aikana siirtelemään useasti paikasta toiseen.  Nyrkkisääntönä voisi pitää: mitä vähemmän tavaraa otat mukaan, sitä vähemmän vaivaa matkatavaroista on matkan aikana.

Ryhmämatkamme on suunniteltu siten, että matka-ajankohdat osuvat ilmastollisesti mahdollisimman suotuisiin aikoihin. Pakatessa vaatetusta matkalle kannattaa kuitenkin aina tarkistaa millaiset ovat matkakohteen ilmasto ja sääolot matka-ajankohtana. Parhaan kuvan kohdemaan ilmastosta keskilämpötiloineen ja mahdollisine sadekausineen saat matkaopaskirjoista tai internetissä esim. kohdemaan sivuilta Wikipediasta, kohdasta Maantiede tai Ilmasto. Ajankohtaisia säätietoja kohteessa voit tarkistaa useista internetin säätietopalveluista. Myös monilla uutiskanavilla, kuten BBC ja CNN, on kansainväliset säätietopalvelusivunsa.

Lentoyhtiöillä on sekä ruumaan menevien matkatavaroiden että käsimatkatavaroiden kokoon ja painoon sekä laatuun liittyviä rajoituksia. Ne voit tarkistaa matkoilla käyttämiemme lentoyhtiöiden omilta kotisivuilta tai turvallisuuskysymysten osalta Suomen turvaprojektien Mitä mukaan lennolle -sivulta. Huomaa, että lentoyhtiöt perivät lisämaksua esim. polkupyörän tai surffilaudan kuljettamisesta lennolla ja sen tuomisesta koneeseen  on ilmoitettava jo matkaa varattaessa. 

Weatherbase-säätietopalvelu: www.weatherbase.com

Weather Underground –säätietopalvelu: www.wunderground.com

Wikipedia – Internetin vapaa tietosanakirja: www.wikipedia.org

Suomen Turvaprojektit - Mitä mukaan lennolle: www.mitamukaanlennolle.fi

Kulut matkalla

Matkojemme hinnat sisältävät matkaohjelmien mukaiset ateriat, lennot, retket, kuljetukset, majoitukset, paikallisoppaat ja opastettujen ryhmämatkojemme osalta myös suomalaisen matkanjohtajan palvelut. Matkan hintaan sisältymättömiin kuluihin kuten vakuutus-, viisumi- ja rokotuskuluihin sekä matkan aikana juomarahoihin, ostoksiin, ruokajuomiin ja matkaohjelman ulkopuolisiin aterioihin tai vapaaehtoisiin lisäretkiin kannattaa varata valuuttaa.

Matkalla tarvittavan valuutan määrä vaihtelee matkasta riippuen. Annamme yksityiskohtaisempia tietoja matkalla tarvittavan käteisen rahan määrästä ja rahanvaihdosta 1kk ennen matkaa lähetettävissä kirjallisissa matkaohjeissa.

Ohjeet ja infotilaisuus

Lähetämme tarkemmat matkaasi koskevat ohjeet mm. passi- ja viisumiasioista, varusteista ja muista matkaasi liittyvistä yksityiskohdista sähköpostitse noin 1kk ennen matkaa. Järjestämme myös ennen vaativampia vuoristovaellus- ja kiipeilymatkojamme maksuttoman infotilaisuuden, jossa on mahdollista tavata matkakumppaneitasi ja mahdollisuuksien mukaan myös matkanjohtaja, sekä saada Mandala Travelin väeltä lisätietoa matkakohteesta jo ennen matkaa. Infotilaisuudessa käymme tarkkaan läpi matkaan liittyvät yksityiskohdat ja voit varmasti lähteä luottavaisin mielin matkaan.

Luettavaa ennen matkaa

Saat matkastasi enemmän irti tutustumalla kohdemaata ja -aluetta käsittelevään kirjallisuuteen jo ennen matkaa. Kirjastot tarjoavat valikoimissaan useimpiin kohdemaihimme liittyvää matkakirjallisuutta. Kohdealueen oloihin, kulttuuriin ja tapoihin voit tutustua myös internetissä. Esimerkiksi matkaoppaat ja kartat kohdemaista ovat kätevää matkalle mukaan otettavaa lukemista. Myös sanakirjat ovat hyödyllistä matkalukemista. Esim. Lonely Planet Phrasebook -sarjan julkaisut ovat sopivia matkalle mukaan otettaviksi.  

Lonely Planet – matkaoppaat: tietoja kohdemaista: www.lonelyplanet.com/destinations

Google Maps –karttapalvelu: maps.google.fi

Matkakohteemme kartalla ja linkit reittikarttoihimme: http://goo.gl/maps/LZ5Gx

Matkalla

Matkaohjelma

Jokaiselta ryhmämatkaltamme on olemassa päiväkohtainen matkaohjelma, josta käy ilmi mm. matkareittimme, vierailtavat kohteet sekä matkan hintaan kuuluva majoitus ja ateriat. Matkaohjelmia voi tarkastella Mandala Travelin internetsivuilla matkojen omilla esittelysivuilla. Matkaohjelman voi halutessaan myös tulostaa kotisivuilta mukaan matkalle. Huomioithan, että muutoksia päiväohjelmiin on aina mahdollista tulla. Tämä voi johtua esimerkiksi pyhäpäivistä, sääoloista, kunnostustöistä, luonnonilmiöistä tai muista erikoistapauksista. 

Majoitus

Matkan hintaan kuuluvat matkaohjelmassa mainitut majoitukset. Majoitustaso matkoillamme vaihtelee kohteen, reitin ja matkan vaatimustason mukaan. Olemme luokitelleet käyttämämme hotellit oman asteikkomme mukaan, joka on usein virallista mittaustapaa konservatiivisempi. Hotellitiedot ja luokitukset löydät osalla matkoistamme verkkosivuiltamme, osalla matkoista ne varmistetaan teille ennen matkaa. Pyrimme majoittautumaan paikallisomistuksessa oleviin persoonallisiin ja laadukkaisiin hotelleihin. Pidätämme oikeuden hotellien vaihtoon vastaavaan tai korkeampitasoiseen hotelliin tilanteen niin vaatiessa.

Kuljetukset

Matkaohjelmassa mainitut kuljetukset kuuluvat matkan hintaan. Lennämme matkakohteisiin luotettavien lentoyhtiöiden reittilennoilla. Suosimme mahdollisimman suoria ja vaivattomia lentoyhteyksiä. Kuljetukset kohdemaissa hoidetaan useimmiten minibusseilla. Ohjelmissa olevien kuljetusten kestoa on vaikea arvioida, johtuen esim. eroista kohdealueiden tiestön kunnossa ja pysähdysten määrässä. Pyrimme leppoisaan matkavauhtiin, eikä kiertomatkoillammekaan istuta bussissa koko päivää.

Ateriat

Matkaohjelmassa mainitut ateriat kuuluvat matkan hintaan. Osaan matkoistamme sisältyy täysihoito, osaan vain aamiaiset. Tämä johtuu pitkälti matkan luonteesta, siitä missä päin maailmaa liikumme ja millaiset ravintola- ja majoituspalvelut alueella tai reitillä on. Olemme merkinneet matkaan sisältyvät ateriat matkaohjelmiin tunnuksin A=aamiainen, L=lounas, I=illallinen.

Kannustamme matkustajiamme kokeilemaan aitoja paikallisia ravintoloita ja uusia ruokalajeja. Halutessasi saat matkanjohtajalta ja paikallisoppaalta vinkkejä hyvistä ravintoloista ja paikallisista herkuista. Vettä kannattaa muistaa nauttia matkalla säännöllisesti. Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaellusten aikana tämä ei aina ole mahdollista. Muistathan siis ottaa vaellukselle oman täytettävän juomapullon mukaan. Pidempien vuoristovaellusten aikana juodaan keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käytetään jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja tai jodinestettä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Suosittelemme hankkimaan vedenpuhdistukseen tarvittavat välineet jo ennen lähtöä.

Turvallisuus ja terveys matkalla

Liikenne ja muut turvallisuusuhat

Liikenneonnettomuudet ovat matkailijoiden yleisin kuolinsyy maailmalla. Liikennekulttuuri ja tiestön kunto kohdemaissa poikkeavat usein suurestikin siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet, emmekä voi matkailijoina luottaa siihen, että kaikki noudattavat meille tuttuja liikennesääntöjä. Tämä on hyvä pitää mielessä liikuttaessa jalankulkijana niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita maailman valtioista, joissa annetaan tietoa kohdemaiden turvallisuustilanteesta. Ajankohtaiseen paikalliseen turvallisuustilanteeseen voit perehtyä myös katsomalla uutisia tai seuraamalla kohdemaahan liittyvää uutisointia internetissä. Uutisointi toimii kuitenkin omalla logiikallaan ja saattaa antaa maailmastamme ja matkakohteistamme sangen yksipuolisen ja turvallisuusuhkia liioittelevankin kuvan. Kannattaakin pitää mielessä, että liikenne ja terveyteen liittyvät ongelmat ovat lähes aina tilastollisesti suurempia uhkia turvallisuudellesi kuin terrorismi tai rikollisuus, ja että esim. rikollisuus on usein suurempi ongelma Euroopan suurkaupungeissa kuin monissa kohdemaissamme. Silti on toki syytä pitää matkan aikana hyvää huolta rahoistaan, tavaroistaan ja omasta turvallisuudestaan sekä seurata aina paikallisia ja oppaiden antamia turvallisuusohjeita.

Me emme lähetä asiakkaitamme kohteisiin, jotka koemme turvattomiksi tai riskialtiiksi. On tosin hyvä huomioida Mandalan matkojen erityispiirteet ja se, että Suomi on varsin erilainen kuin monet kohdemaistamme.

Ruoka ja juoma

Ruoka on ulkomailla matkustettaessa yleinen infektioiden lähde. Esim. matkailijoilla suhteellisen yleinen ripuli ja harvinaisempi salmonella tarttuvat heikosti valmistellun tai valmistelemattoman ruoan välityksellä. Valitsemalla syömäsi ruoat ja juomat huolellisesti ja huolehtimalla käsihygieniasta voit useimmiten välttää nämä ikävät sairaudet. Tiettyjä ruokalajeja ja ruoka-aineita kuten kylmiä ruokia, kuorimattomia hedelmiä, kananmunia ja majoneesia, tuoreita kasviksia ja jääkuutioita kannattaa välttää.

Huolehdi matkan aikana riittävästä alkoholittoman juotavan saannista – suositus on vähintään 2–3 litraa päivässä. Pullotettu vesi on useimmiten paras juomavaihtoehto. Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vuoristovaelluksilla tämä ei usein ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. 

Korkea ilmanala

Monet matkamme suuntaavat maailman korkeimpiin kuuluville vuoristoalueille. Vuoristotauti on vaarana liikuttaessa korkeassa ilmanalassa. Sen ehkäisy onnistuu parhaiten totuttautumalla korkeaan ilmanalaan pikku hiljaa. Kaikki ohjelmamme on suunniteltu soveltumaan ryhmien kanssa liikkumiseen. Vaellustemme päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa. Kiirettä ei ole ja järjestäen matkamme ovat hieman pidempiä kuin kilpailijoidemme matkatarjonta vastaaviin kohteisiin. Tästä syystä olemme erittäin menestyksekkäitä huipullenousujemme kanssa. Koemme, että on ennen kaikkea meidän etumme, että asiakkaamme nauttivat vuoristomatkailusta ja onnistuneista huipuillenousuista.

Aktiivimatkanjohtajamme tuntevat hyvin vuoriston olosuhteet ja opastavat asiakkaitamme sen mukaisesti kaikilla matkoillamme. Suhtautumisemme vuoristoon on yhtä vakaumuksellinen suuntasi matkasi sitten Nepalin Poon Hill-kukkulalle tai Aconcaguan korkeuksiin. Vuoristotautia ei tarvitse pelätä eikä sitä tarvitse erityisesti huomioida valitessasi sinulle sopivaa matkaa: Me pidämme huolen siitä, että matkasi on turvallinen, ja olet vuoristossa liikkuessasi osaavissa käsissä.

Terveyskysymyksiä

Terveenä pysyminen matkan aikana on luonnollisesti meidän kaikkien tavoitteena. Sairastumisilta ei aina voi välttyä, mutta sairastumisriskiä voi silti pienentää omilla toimillaan oleellisesti. Rokotuksista ja sairauksien lääke-ehkäisystä on syytä huolehtia jo ennen matkaa. Matkan aikana ruoka ja juoma ovat yleisiä infektioiden lähde, ja ulkomaisessa vesijohtovedessä saattaa piillä vaarallisia mikrobeja. Esim. matkailijoilla suhteellisen yleinen ripuli ja harvinaisempi salmonella tarttuvat heikosti valmistellun tai valmistelemattoman ruoan välityksellä. Myös hyönteiset levittävät erilaisia tauteja kuten malariaa, keltakuumetta ja denguekuumetta. Hyönteisten pistoilta suojautuminen on tärkeää tartuntojen ehkäisemiseksi. Myös hygieniasta huolehtiminen on matkan aikana tärkeää, jotta pysyisit terveenä. Esim. käsiä kannattaa desinfioida säännöllisin väliajoin ja aina ennen ruokailua.

Sairaanhoidon ja muiden terveyspalveluiden saatavuus, hinta ja taso vaihtelevat paljon matkakohteestasi riippuen. Siksi onkin tärkeää huolehtia vakuutusturvasi kattavuudesta ennen matkaa. Matkalla kannattaa myös pitää mukana oma pieni matka-apteekki, joka sisältää esim. ripulilääkettä, desinfiointiainetta, laastaria ym. pientä tarpeellista. Jos tarvitset matkalle mukaan lääkkeitä, ne kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Lääkereseptit on myös suositeltavaa ottaa mukaan. Monissa valtioissa tiettyjen lääkeaineiden maahantuonti on kiellettyä tai luvanvaraista. Matkalta palatessasi muista, että myös Suomessa on lääkkeiden maahantuontia koskevia rajoituksia.

Lisätietoja ja maakohtaisia vinkkejä matkailuterveydestä antavat esim. Ulkoministeriö matkustustiedotteissaan, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus.

             Ulkoministeriö: www.formin.finland.fi

             Matkailijan terveysopas: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat

             Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus: www.fimea.fi/vaesto/matkailijan_laakkeet 

Turvallisuusvinkkejä

Olet matkalla ollessasi ensisijaisesti itse vastuussa omasta ja omaisuutesi turvallisuudesta. Siksi kannattaakin aina noudattaa matkanjohtajan, oppaan, vakuutusyhtiön, Ulkoministeriön tai paikallisen Suomen suurlähetystön ohjeistuksia. Muistathan, että paikallisia lakeja on aina noudatettava ja  paikallisia tapoja ja uskontoja kunnioitettava. Turvallisuusriskejä voi minimoida myös välttämällä esim. väentungoksia ja yksin liikkumista pimeällä, pitämällä rahavaroja ja asiakirjoja useammassa kuin yhdessä paikassa, ja kiinnittämällä erityistä huomiota liikenteeseen ja omaan alkoholinkäyttöön. 

Muuta matkalla muistettavaa

Juomarahat

Tippikulttuuri on tyypillistä monissa kohdemaissamme. Tulee kuitenkin muistaa, että juomarahan antaminen on vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Mandala Travelin matkanjohtajat ovat tietoisia paikallisista juomarahakäytännöistä ja antavat mielellään neuvoja sopivasta tipin määrästä. Vaelluksilla voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin paikallista valuuttaa. Matkanjohtaja kerää tipit vaelluksen viimeisenä iltana ja jakaa ne kantajien sekä vaellusoppaiden kesken. Myös safareilla on tapana antaa matkan lopuksi tippiä paikalliselle kuljettajalle. Lisätietoja kohdealueiden juomarahakulttuurista ja sopivista tippimääristä saat esim. ennen matkaa lähetettävistä kirjallisista matkaohjeista tai matkan infotilaisuudessa.

Valokuvaus

Matkalle kannattaa varata mukaan riittävästi muistikortteja, sillä ne ovat useimmissa kohteissa vaikeasti saatavissa ja/tai kalliimpia kuin Suomessa. Kameran akun lataukseen ei aina ole mahdollisuutta, joten vara-akku tai varaparistot on hyvä olla matkassa. Paikalliset ihmiset kohdemaissa ovat usein erittäin kuvauksellisia. Muistathan kuitenkin kysyä aina luvan henkilöltä itseltään valokuvia ottaessa ja kunnioittaa myös heidän toiveitaan vastauksen ollessa kieltävä. Kannattaa myös pitää mielessä, että useissa kohteissamme arkaluonteisiksi koettujen kohteiden kuvaaminen on kiellettyä, ja kieltojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa ongelmiin paikallisten viranomaisten kanssa.

Vaelluksella: Tyypillinen vaelluspäivä

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7:00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8:00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Päivän aikana he pitävät yhteyttä tarvittaessa radiopuhelimien avulla. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja mahdollisuuksien mukaan peseytymiseen. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19:00–20:00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tavaramäärä vaelluksella

Suurin osa vaelluksillamme tarvitsemistasi tavaroista voit luovuttaa kantajien tai aasien kannettavaksi. Itse kannat vain päivärepun. Vaelluksilla kantajille annettava varustemäärä vaihtelee kohteesta riippuen. Osassa vaelluskohteistamme säädökset varustemäärästä ovat tiukempia kuin toisaalla. Kantajille annettava varustemäärä vaihtelee välillä 7-15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita et tarvitse vaelluksella säilytykseen hotelliin vaelluksen ajaksi.

Tullimääräykset

Suomen voimassa olevat tullimääräykset voit tarkistaa Tullin kotisivuilta. Suosittelemme tarkistamaan myös kohdemaan tullimääräykset suoraan kyseisen valtion Suomen edustuston internetsivuilta. Listan eri valtioiden edustustoista Suomessa löydät Ulkoministeriön internetsivuilta.

Lentoyhtiöillä on sekä ruumaan menevien matkatavaroiden että käsimatkatavaroiden kokoon ja painoon sekä laatuun liittyviä rajoituksia. Ne voit tarkistaa matkoilla käyttämiemme lentoyhtiöiden omilta kotisivuilta tai turvallisuuskysymysten osalta Suomen turvaprojektien Mitä mukaan lennolle -sivuilta.

          Tullimääräykset matkailijoille: www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/

          Ulkoministeriö: www.formin.finland.fi

          Suomen Turvaprojektit - Mitä mukaan lennolle: www.mitamukaanlennolle.fi

 

Reilun matkailun vinkkejä

Matkailu on paitsi elämyksiä myös liiketoimintaa, johon voi liittyä myös monia negatiivisia puolia. Vastuuntuntoisena matkanjärjestäjänä pyrimme minimoimaan matkojemme aiheuttamat negatiiviset sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. Mandalan matkassa osallistut myös automaattisesti tekemään maailmastamme hieman paremman paikan. Pyrimme käyttämään matkoillamme paikallisten omistamia palveluita ja majoituspaikkoja, toimimme tiiviissä yhteistyössä Mano a Mano -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa sekä toteutamme Kapua-hyväntekeväisyysjärjestön vuorimatkat.

Yksittäisenä matkailijana myös sinä voit vaikuttaa siihen, millaiseksi matkailu kohdealueillemme tulevaisuudessa muodostuu toimimalla omalta osaltasi samojen periaatteiden mukaan. Hyviä vinkkejä kestävämpään matkailuun antavat esimerkiksi suomalainen Reilun matkailun yhdistys, joka on julkaissut reilun matkailijan ohjeet, sekä kansainvälinen kestävän matkailun järjestö GSTC, jonka internetsivuilta löydät kestävän matkailun minimikriteerit. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös kansainvälisen ekomatkailujärjestö TIES:n ja lasten hyväksikäyttöä kohdealueilla torjuvan ECPAT:n sivuihin ja toimintaan.

Mandala Travelin kestävän kehityksen tavoitteet

Mano A Mano: www.manoamano.info

Kapua: www.kapua.fi

Reilun matkailun yhdistys: www.reilumatkailu.fi

Global Sustainable Tourism Council (GSTC): www.gstcouncil.org

The International Ecotourism Society (TIES): www.ecotourism.org

ECPAT: www.ecpat.net

Matkan jälkeen

Palautteen antaminen

Takaamme, että palaat kotiin matkaltamme monta ainutlaatuista elämystä rikkaampana. Toivomme, että matkasi oli kaikin puolin onnistunut. Matkakuumeen jälleen vaivatessa tiedätkin jo, mistä apu löytyy. 

Otamme mielellämme vastaan palautetta matkasi sujumisesta, ja välitämme palautteesi myös yhteistyökumppanillemme kohdemaassa.  Lähetämme sinulle sähköpostitse täytettäväksi sähköisen palautekaavakkeen matkasi päättymisen jälkeen.  Palautteesi on meille arvokasta, jotta voimme entisestään parantaa matkojemme tasoa sekä puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

 

Chat on WhatsApp