Isfahan

Iran

Eksoottinen matkakohde, tarunhohtoinen Persia

Muinaisen Persian valtakunnan perillinen Iran on alueellinen suurvalta ja myös yksi Aasian suurimmista maista. Sen myös suurten vastakohtien maa: Matka Iraniin voi pitää sisällään historiallisia kohteita, muinaisten kaupunkien kuten Persepoliin raunioita, idyllistä maaseutua tai moderneja suurkaupunkeja ostosmahdollisuuksineen, ja kulkea kuumilta aavikoilta Persianlahden koralliriutoille, pääkaupunki Teheranista tarunhohtoiseen Shiraziin ja Isfahaniin, tai Iranin vuoristojen lumihuipuille ja laskettelukeskuksiin.

Matkailu Iraniin on nykyisen hallinnon valtakaudella ollut melko rajoitettua, ja myös matkailijoiden oletetaan noudattavan yhteisiä käytös- ja pukeutumissääntöjä. Iranilaiset ovat kuitenkin yleisesti ottaen hyvin vieraanvaraisia ja kiinnostuneita matkailijoista. Mandala Travel järjestää kiertomatkat ja räätälöidyt matkat Iraniin pienryhmille.

Tietoa maasta: 

Iraniin tarvitaan viisumi, joka tilataan ryhmämatkoillamme osallistujille kootusti ennen matkaa. Iranin viisumi maksaa tällä hetkellä 75€. Passinne on oltava voimassa 6kk matkan jälkeen ja siinä on oltava vähintään 2 tyhjää sivua.

Iraniin matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta, sekä perusrokotuksienne voimassaolon tarkistamista. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Iranin virallinen kieli on persia eli farsi. Maassa puhutaan myös monia muita kieliä kuten azeria ja kurdia. Iranissa käytetään arabialaisia aakkosia, vaikka maa ei arabimaa olekaan. Nuoremmat suḱupolvet Iranissa osaavat varsinkin suuremmissa kaupungeissa melko yleisesti englantia.

Iranissa hiukset peittävän huivin pitäminen on naisille pakollista julkisilla paikoilla. Tämä laki koskee myös matkailijoita.

Iranin rahayksikkö on rial (IRR). Iranin valuuttaa ei voi vaihtaa ennen matkaa Suomessa. Matkalle kannattaa ottaa mukaan euroja käteisenä, joita voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan rahanvaihtopisteissä. Huom: Pankki- ja luottokorttisi eivät toimi Iranissa.

Aikavyöhyke Iranissa on GMT+3,5 (Suomessa GMT+2).

Puheluiden maatunnus Iranissa on +98.

Ilmasto Iranissa vaihtelee suuren maan eri kolkissa ja pinnanmuotojen mukaan. Ilmasto Iranin pohjoisosassa on enimmäkseen subtrooppinen, mutta se vaihtelee voimakkaasti pinnanmuotojen mukaan.  Talvet ovat alueella kylmiä ja vuoristoalueilla myös lumisia, kesät taas lämpimiä ja melko kuivia. Iranin itä- ja eteläosissa vallitsee kuiva ja kuuma aavikkoilmasto, maan pohjoinen Kaspianmeren rannikko taas saa enemmän sateita. Kevät- ja syyskuukaudet ovat sään kannalta parasta aikaa matkustaa Iraniin. 

Chat on WhatsApp