Albanian ja Pohjois-Makedonian patikointimatka

Albanian ja Pohjois-Makedonian patikointimatka

Vuoristomaisemia ja hienoja historiallisia kohteita eksoottisissa Albaniassa ja Pohjois-Makedoniassa

Patikointi
8
Vuorokautta
2
Majoituksen taso
2
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Balkanin alueen Albania ja Pohjois-Makedonia ovat toistaiseksi suurille massoille melko tuntemattomia, mutta erinomaisia aktiivimatkakohteita kauniine vuoristomaisemineen, vanhoinen perinteineen ja mielenkiintoisine historiallisine nähtävyyksineen. Lisäarvoa näille eksoottisille Balkanin maille antavat myös laadukas turkkilais- ja italialaisvaikutteinen ruokakulttuuri sekä Euroopan edullisimpiin kuuluva hintataso.

Albanian ja Pohjois-Makedonian patikointimatkalla tutustumme samalla kertaa näiden kahden pienen Balkanin maan kulttuuriin ja luontoon, hienoihin linnoihin, kirkkoihin ja luostareihin, mielenkiintoiseen historiaan, maailmanperintökohteisiin sekä idyllisiin pikkukyliin, upeita vuoriston maisemia tietenkään unohtamatta.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - TIRANA

Lennot Albaniaan, Tiranan Äiti Teresan mukaan nimetylle lentokentälle. Kuljetus hotellille ja yöpyminen Tiranassa.

Hotel Central Inn tai vastaava

2. päivä - TIRANA - PETRALA - ELBASAN - OHRID

Aamiaisen jälkeen lyhyt kuljetus Petrelan kylään, josta aloitamme patikoinnin Petrela-vuoren lounaisrinteellä, jossa sijaitsevat mm. 300-luvulta jaa. peräisin olevat Persqopin kylän rauniot. Kuljemme hienoissa maisemissa Petrela- ja Durisht-vuorten välisen solan halki. Noin kahden tunnin patikoinnin (nousuja ja laskuja n. 150m) jälkeen siirrymme autokyydillä Elbasanin historialliseen kaupunkiin Rooman valtakunnan aikaisen kauppareitin varrella. Tutustuttuamme kaupunkiin ja sen linnaan jatkamme matkaamme kohti Pohjois-Makedoniaa, makeavetistä Ohridjärveä sekä Ohridin kaupunkia, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. (A,L)

Hotel Tino tai vastaava

Patikointi

3. päivä - OHRID, VELESTOVO, GORNO KONJSKO

Tänään tutustumme Ohridjärven ympäristöön patikoiden sekä alueen hienoihin historiallisiin kohteisiin. Aamiaisen jälkeen lyhyt autokuljetus Velestovon kylään, josta aloitamme päivän patikointireitin Ohridjärven maisemissa. Nousemme ihailemaan maisemia järvelle ja laskeudumme takaisin Velestovoon Gorno Konjskon kylän kautta. Patikointia yhteensä n. 3h, nousuja ja laskuja n. 450m.

Iltapäivällä tutustumme opastetulla kierroksella Ohridin antiikin- ja keskiaikaisiin historiallisiin nähtävyyksiin, jotka ovat myös Unescon maailmanperintökohteiden listalla. (A,L)

Hotel Tino tai vastaava

Patikointia

4. päivä - GALICICAN KANSALLISPUISTO - VOSKOPOJE

Tänään patikoimme Ohrid- ja Prespajärvien välissä olevan Galicican vuoren kansallispuistossa. Ajamme aamiaisen jälkeen noin 1570 metrin korkeuteen vuoren rinteelle, josta aloitamme patikoinnin kohti 2254-metristä Magaron huippua. Huipulta avautuvat hyvällä säällä upeat näkymät molemmille suurille järville. Patikointia yhteensä n. 4h, nousuja ja laskuja n. 700m, retkilounas reitin varrella.

Patikointiretken jälkeen lähdemme takaisin kohti Albaniaa. Ennen rajanylitystä pysähdymme vielä 900-luvun alussa jaa. rakennetulla Sveti Naumin luostarilla. Majoitumme Albanian puolella viehättävässä, historiallisessa Voskopojen kylässä. (A,L)

Vila Falo tai vastaava

Patikointia

5. päivä - VOSKOPOJE, SHIPSKE, KORCA

Tänään patikoimme Voskopojen kylän ympäristössä. Aloitamme patikoinnin kylästä pohjoiseen kohti Shipskeä, josta siirrymme polulle halki maaseudun peltojen, laidunten, vuoristopurojen ja metsien mausemissa. Patikointia yhteensä n. 3h, nousuja ja laskuja n. 350m, retkilounas reitin varrella.

Patikoinnin jälkeen autokuljetus Albanian itäisimpänä kaupunkina tunnettuun, Morava-vuoren kyljessä sijaitsevaan Korcaan. Siellä tutustumme opastetulla kierroksella kaupungin historiallisiin kohteisiin ja perinteiseen toriin. Majoitumme Korcassa. (A,L)

Hotel Casa Gace tai vastaava

Patikointia

6. päivä - KORCA - BERAT

Pidämme vapaapäivän patikoinnista ja jatkamme matkaa Korcasta länteen, yhteen Albanian tunnetuimmista ja hienoimmista historiallisista kohteista, yli 2400-vuotiaaseen Beratin kaupunkiin, joka tunnetaan itäisten ja läntisten kulttuurien, perinteiden ja arkkitehtuurin kohtaamispaikkana. Beratissa tutustumme kaupungin historiallisiin kohteisiin sekä Onufrin ikonimuseoon. Yövymme Beratissa. (A,L)

Hotel Onufri tai vastaava

Patikointi

7. päivä - SINJE - MT SHPIRAGU - TIRANA

Viimeisen patikointipäivämme kohteena on Shpiragun huippu (1198m) Beratin lähellä. Ajamme Sinjen kylään, josta aloitamme noin 5 tunnin patikoinnin harjannetta seuraillen vuoren huipulle ja takaisin, ihaillen samalla näköaloja Adrian- ja Joonianmerelle sekä Albanian vuoristoihin. Nousuja ja laskuja n. 500m. Patikointiretken jälkeen palaamme eteläisestä Albaniasta takaisin maan pääkaupunkiin Tiranaan. Yhteinen jäähyväisillallinen ja yöpyminen Tiranassa. (A,L,I)

Hotel Central Inn tai vastaava

Patikointia

8. päivä - TIRANA - HELSINKI

Kuljetus lentokentälle ja lennot takaisin kotimaahan. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyvät:

 • Lennot 
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset ohjelman mukaan
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomalaisen matkanjohtajan ja englantia puhuvan paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita tai ohjelmaa
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja.

Lounaat patikointipäivinä 4 & 5 ovat retkilounaita.

Matkaohjelman reitit ja niiden järjestys saattavat vaihdella; Paikallisopas tekee lopulliset päätökset reiteistä vallitsevien sääolojen ja ryhmän kunnon mukaan.

Valmistautuminen: 

Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu patikoinnista kiinnostuneille, normaalikuntoisille ja motivoituneille ulkoilijoille. Tärkeintä on, että asiakkaamme kokevat itse saaneensa matkasta oikean määrän haastetta. Patikointireitit alueella ovat toistaiseksi vähän käytettyjä ja siksi polut kapeita, kivikkoisia ja usein myös merkitsemättömiä. Päiväpatikat ovat kuitenkin kohtuullisen lyhyitä ja sisältävät runsaasti lepotaukoja. Paikallisopas tekee päätökset päiväohjelman toteutuksesta sääolosuhteiden, ryhmän kunnon ja toiveiden mukaan. Suosittelemme käymään säännöllisesti esimerkiksi kävelylenkeillä, sillä mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän nautit patikointiretkistämme.

Tyypillinen vaelluspäivä: 

Matkatavarat säilyvät matkan aikana mukavasti hotellissa tai ajoneuvon kyydissä, joten patikointien aikana ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on mukana päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä.

Lisätietoa Albaniasta ja Albanian matkoista löydät tästä linkistä.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Albaniaan tai Pohjois-Makedoniaan. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan. 

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä.

 • Vaelluskengät, suositteleme nilkkoja tukevia malleja
 •  Lenkkitossut
 • Vaellussukat * 2
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava)
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
 • Softshell tai fleecetakki
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Noin 30 L päiväreppu
 • 2 * 1L vesipulloja
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20)
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40
 • Vaellussauvat

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia tai Paracetamolia
Chat on WhatsApp