Everest Base Camp -vaellus

Everest Base Camp -vaellus

Vaellus legendaariseen Mount Everestin perusleiriin Nepalin Himalajalla

Vaellus
20
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Legendaarinen vuoristovaellus Nepalin Himalajalla.

Everest Base Camp -vaellusreitti Himalajan vuoristossa Nepalissa kulkee halki Mount Everestin eli Sagarmathan kansallispuiston pienten sherpa-kylien ja buddhalaisten luostarien nousten kuuluisaan Mount Everestin perusleiriin. Majoittuminen vaelluksella tapahtuu paikallisten ylläpitämissä vaellusmajoissa. Nousu Everestin perusleiriin kestää yhteensä yksitoista päivää.

Vaellusmatka alkaa ikimuistoisella lennolla vaellusreitin alkupisteeseen Luklaan, ja huipentuu nousuun Kala Patharin harjanteelle (5545 m), josta aukeavat mahtavat näköalat maailman korkeimmalle vuorelle, Mount Everestille ja muille lumen peittämille Himalajan huipuille.

HUOM: Kevään 2025 matkaohjelma on uudistunut: Lennämme Luklaan ikimuistoisella helikopterikyydillä välttääksemme huonon sään usein mukanaan tuomia viivytyksiä Luklan pienkonelentoihin. Myös paluu Katmanduun sujuu kätevästi helikopterikyydillä. 

Katso osat 2-4 Mandalan Youtube kanavalta

Matkaohjelma

1. päivä - Lennot Katmanduun

 

Lennot Helsingistä yön yli Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. 

 

 

 

2. päivä - Katmandu

 

Saapuminen Katmanduun ja viime hetken hankinnat vaellusta varten. Sukellamme kaupungin vilinään vaihtamaan rahaa ja tutustumaan paikalliseen ravintolatarjontaan.

 

 

Hotel Moonlight Tai vastaava

 

 

3. päivä - Katmandu - Lukla - Phakding

 

Aikainen lento (kevään 2025 ryhmällä ikimuistoinen helikopterikyyti) Luklaan, josta vaelluksemme alkaa. Varusteemme siirtyvät sherpakantajiemme kyytiin. Yöpyminen Phakdingin kylässä (2610 m). (A)

 

 

Majatalo

 

vaellus

4. päivä - Namche Bazaar

 

Nousemme halki mänty- ja kuusimetsien sherpojen pääkaupunkiin, Namche Bazaariin (3450 m).

 

 

Majatalo

 

vaellus

5. päivä - Namche Bazaar

 

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan tekemällä muutaman tunnin kävelyretken kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle, josta aukeavat upeat näkymät kohti Everestin massiivia.

 

 

Majatalo

 

vaellus

6. päivä - Phortse

 

Päivän vaellusreitti alkaa n. 2h tasaisella siirtymisellä Sanasaan, jonka jälkeen nousemme rauhallista ja ilmavaa reittiä Mong La:n solaan, missä lounastamme. Laskeudumme Phortse Thangaan, josta n. tunnin nousu Phortsen kylään (3840 m).  Maisemat Kang Tegan ja Gokyo-laakson jäätiköille ovat uljaat.

 

 

Majatalo

 

vaellus

7. päivä - Pangboche

 

Yksi vaelluksen kauneimmista reiteistä vie meidät korkealla Imja Khola -joen yläpuolella Pangbochen (3860 m) kylään, joka on yksi korkeimmalla sijaitsevista ympäri vuoden asutuista kylistä Everestin alueella.

 

 

Majatalo

 

vaellus

8. päivä - Dingboche

 

Reittimme nousee tasaisesti yli puurajan Dingbochen (4410 m) kylään Khumbun laakson alkupäähän. Island Peak näyttäytyy Dingbochesta ensimmäistä kertaa. Iltapäivällä mahdollista käydä Pherichen kylässä kuuntelemassa HRA:n luentoa korkeasta ilmanalasta.

 

 

Majatalo

 

vaellus

9. päivä - Dingboche

 

Lepopäivä Dingbochessa. Rentoudumme tai teemme päiväretken Chukungiin, josta on näköala Imja-laaksoihin ja Lhotsen huipuille.

 

 

Majatalo

 

vaellus

10. päivä - Dughla

 

Lyhyt vaelluspäivä Dughlaan (4600 m). Iltapäivällä mahdollisuus nousta Khumbun jäätikön reunamoreenille, josta aukeavat huimat näköalat ylempään laaksoon.

 

 

Majatalo

 

Patikointi

11. päivä - Lobuche

 

Nousemme Khumbun jäätikköä seuraillen karuun Lobuchen (4910 m) kylään. Iltapäivällä mahdollisuus kiivetä jäätikön reunalle ihastelemaan valtavaa Khumbun jäävirtaa.

 

 

Majatalo

 

vaellus

12. päivä - Gorakshep

 

Jatkamme matkaa Khumbun jäätikköä seuraten Gorakshepiin (5140 m), joka toimi aikoinaan jakkien laidunpaikkana. Mahdollisuus nousta Kala Patharin harjanteelle (5545 m), josta avautuvat parhaat näköalat Everestin huipulle ja alaspäin perusleiriin.

 

 

Majatalo

 

vaellus

13. päivä - Everest Base Camp ja Lobuche

 

Heräämme aikaisin ja aloitamme matkan Khumbun jäätikön reunaa seuraillen Everestin perusleiriin (5360 m). Keväisin Base Camp on täynnä kiipeilijöitä ja heitä avustavia sherpoja, jotka valmistautuvat nousuun Mount Everestin huipulle. Näköalat Khumbun jääputoukselle ovat henkeäsalpaavat. Palaamme samaa reittiä Gorakshepiin ja laskeudumme edelleen Lobucheen (4910m) yöksi.

 

 

Majatalo

 

vaellus

14. päivä - Tengboche

 

Paluumatka kohti Luklaa alkaa. Kuljemme alas ohittaen kyliä, joissa yövyimme nousumatkalla. Jalka nousee edelleen mukavasti kun nenä on alamäkeen. Yövymme Tengbochessa (3860 m).

 

 

Majatalo

 

vaellus

15. päivä - Namche Bazaar

 

Jatkamme paluutamme kohti Namche Bazaaria. Illalla mahdollisuus suomalaiseen saunaan!

 

 

Majatalo

 

vaellus

16. päivä - Lukla

 

Viimeisen päivän vaellus on pääosin pitkää alamäkeä, ja päättyy hienoon nousuun kohti Luklan porttia. Syömme majatalossa yhteisen illallisen kantajien kanssa ja hyvästelemme avuliaat paikallisoppaamme illan päättyessä.

 

 

Majatalo

 

vaellus

17. päivä - Lukla - Katmandu

 

SYKSY 2024: Lennämme aamulla Luklasta Manthaliin, josta autokuljetus takaisin Katmandun ihmisvilinään.

KEVÄT 2025: Helikopterikyyti luklasta takaisin Katmandun ihmisvilinään. Yhteinen jäähyväisillallinen ja yöpyminen Katmandussa. (I)

 

 

Hotel Moonlight Tai vastaava

 

 

18. päivä - Katmandu / PALUU Suomeen

 

SYKSY 2024: Vierailemme Katmandun Boudhanathin buddhalaisella stupalla sekä Pashupatinathin Hindutemppelillä. Yhteinen jäähyväisillallinen ja yöpyminen Katmandussa. (A,I)

KEVÄT 2025: Aikaisin aamulla kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. Saapuminen Suomeen saman päivän aikana.

 

 

Hotel Moonlight Tai vastaava (syksyn 2024 ryhmä)

 

 

19. päivä - Paluu Suomeen (syksyn 2024 ryhmä)

 

SYKSY 2024: Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

 

 

 

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Ryhmäkoko: 10-16 hlö

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lennot 
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset ohjelman mukaan
 • Kaikki kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Vaellusluvat ja kansallispuistomaksut
 • Suomalaisen matkanjohtajan ja englantia puhuvan paikallisoppaan palvelut
 • Kantajien palvelut vaelluksella
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja. 

Lennämme Nepaliin Qatar Airwaysin/Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöillä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen

Everest Base Camp -vaelluksella kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti. Korkein kohtamme vaelluksen aikana on 5545 m Kala Patharin harjanteella. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.

Tyypillinen vaelluspäivä

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Lisätietoa Nepalista ja Nepalin matkoista tästä linkistä.

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset matkalle vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa  50 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

HUOM: Vaelluslupia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla (esim. jpg- tai pdf-tiedostona) osoitteeseen info(ät)mandalatravel.fi.

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 12,5 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä.

 • Vaelluskengät
 • Lenkkikengät / vaellussandaalit
 • Vaellussukat * 3 
 • Lämpimät sukat
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava)
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
 • Softshell tai fleecetakki
 • Aluskerrasto lyhyt (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä yläkerta (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä alakerta (merino)
 • Untuva- tai toppatakki
 • Sormikkaat 
 • Rukkaset
 • Pipo 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Aurinkolasit
 • Noin 30 L päiväreppu
 • Otsalamppu
 • 2 * 1L vesipulloja
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) 
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40 '
 • Retkipyyhe
 • 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C) 
 • Korvatulpat 
 • Vaellussauvat 
 • Vedenpitävä pakkauspussi

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 

Suosittelemme konsultoimaan omaa lääkäriä tai ottamaan yhteyttä yhteistyökumppaniimme, Aava Matkailuklinikkaan, ja tarkastamaan omat rokotukset sekä lääkitykset kyseistä matkaa varten.

Chat on WhatsApp