Everest Kolmen solan vaellus

Everest Kolmen solan vaellus

Kolmen solan vaellus maailman katolla Everestin kansallispuistossa

Vaellus
25
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Jos etsit haastavampaa vaellusta Nepalissa, 14-päiväinen Kolmen solan reitti Everestin kansallispuiston alueella tarjoaa alueen upeimpia maisemia vähän liikutuilla vaelluspoluilla. 5000 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevat Gokyon vuoristojärvet ovat maailman korkeimpia makean veden altaita, ja vaelluksella näet myös Ngozumpan ja Gokyo-Ri:n majesteettiset jäätiköt.

Gokyo Ri:n jäätikölle nousu ja useat yli 5000-metristen solien ylitykset tarjoavat kyllin haastetta kokeneellekin vaeltajalle. Haastava vaellus palkitaan huikeilla näkymillä Mt. Everestin, Lhotsen ja Cho Oyun huipuille. 

Huom: syksyn 2024 ryhmä on lentoteknisistä syistä kestoltaan 1vrk kevään ryhmää pidempi.

Matkaohjelma

1. päivä - Lennot Katmanduun

Lennot Helsingistä yön yli Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. 

2. päivä - Katmandu

Saapuminen Katmanduun ja viime hetken hankinnat vaellusta varten. Sukellamme kaupungin vilinään vaihtamaan rahaa ja tutustumaan paikalliseen ravintolatarjontaan.

Hotel Moonlight Tai vastaava

3. päivä - Katmandu - Lukla - Phakding

Aikainen lento Luklaan, josta vaelluksemme alkaa. Varusteemme siirtyvät sherpakantajiemme kyytiin. Yöpyminen Phakdingin kylässä (2610 m). (A)

VAELLUSMAJA

vaellus

4. päivä - Namche Bazaar

Nousemme halki mänty- ja kuusimetsien sherpojen pääkaupunkiin, Namche Bazaariin (3450 m).

VAELLUSMAJA

vaellus

5. päivä - Namche Bazaar

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan tekemällä muutaman tunnin kävelyretken kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle, josta aukeavat upeat näkymät kohti Everestin massiivia.

VAELLUSMAJA

vaellus

6. päivä - Phortse

Päivän reitti alkaa n. 2h tasaisella siirtymisellä Sanasaan, jonka jälkeen nousemme rauhallista ja ilmavaa reittiä Mong La:n solaan, missä lounastamme. Laskeudumme Phortse Thangaan, josta n. tunnin nousu Phortsen kylään (3840 m).  Maisemat Kang Tegan ja Gokyo-laakson jäätiköille ovat uljaat.

VAELLUSMAJA

vaellus

7. päivä - Pangboche

Yksi vaelluksen kauneimmista reiteistä vie meidät korkealla Imja Khola -joen yläpuolella Pangbochen (3860 m) kylään, joka on yksi korkeimmalla sijaitsevista ympäri vuoden asutuista kylistä Everestin alueella.

VAELLUSMAJA

vaellus

8. päivä - Dingboche

Reittimme nousee tasaisesti yli puurajan Dingbochen (4410 m) kylään Khumbun laakson alkupäähän. Island Peak näyttäytyy Dingbochesta ensimmäistä kertaa. Iltapäivällä rentoutumista ja totuttelua ohuempaan ilmanalaan.

VAELLUSMAJA

vaellus

9. päivä - Dingboche

Lepopäivä Dingbochessa. Rentoudumme tai teemme päiväretken kylän yläpuoliselle harjanteelle, josta on näköalat Ama Dablamin seinämille.

VAELLUSMAJA

vaellus

10. päivä - Chukung

Nousemme aamupalan jälkeen Chukungin (4730 m) kylään, joka toimii Island Peak retkikuntien aloitus ja lopetus pisteenä.

VAELLUSMAJA

vaellus

11. päivä - Chukung

Lepopäivä Chukungissa. Halukkaat voivat kiivetä kylän yläpuoliselle Chukung Ri (5550m) harjanteelle.

VAELLUSMAJA

vaellus

12. päivä - Kongma La 5550m - Lobuche

Ylitämme päivän aikana ensimmäisen, reitin kolmesta solasta. Reitti lähestyy solaa tasaisesti nousten, kivikkoisessa maastossa. Solaa on vaikeaa havaita itäpuolelta lähestyttäessä, ja se tulee näkyviin vasta vasta hetki ennen ylitystä. Nautimme retkilounaan ennen solaa, jonka jälkeen laskeudymme jyrkästi Chumbun jäätikän reunaan ja edelleen Lobucheen kylään (4910 m).

VAELLUSMAJA

vaellus

13. päivä - Gorakshep

Jatkamme matkaa Khumbun jäätikköä seuraten Gorakshepiin (5140 m). Mahdollisuus nousta Kala Patharin harjanteelle (5545 m), josta avautuvat parhaat näköalat Everestin huipulle ja perusleiriin.

VAELLUSMAJA

vaellus

14. päivä - Everest Base Camp

Aloitamme aamun aikaisin. Vaellamme Khumbun jäätikön reunaa seuraillen Everestin perusleiriin (5360 m). Näköalat Khumbun jääputoukselle ovat henkeäsalpaavat. Palaamme samaa reittiä Lobucheen.

VAELLUSMAJA

vaellus

15. päivä - Zonghla

Laskeudumme Lobuchesta Chumbun jäätikön reunaan, josta suuntaamme lähteen Zonghlan pieneen kylään (4330m). Matkan varrella kauniit näköalat Thamserkun ja Amadablamin huipuille sekä Zongla järvelle.

16. päivä - Gokyo

Ylitämme päivän aikana vaelluksen toisen solan, Cho La Passin (5414m). Nousun aikana on lännestä lähestyessä muutama jyrkkä kallioinen osuus, joiden jälkeen seuraa laakea lumikenttä, ennen solaa. Solan ylityksen jälkeen laskeudumme Thangnan kylän kautta Gokyon järville (4500m), missä yövymme. 

VAELLUSMAJA

vaellus

17. päivä - Gokyo

Lepopäivä Gokyossa. Halukkaat voivat tehdä päiväretken Gokyo Ri nimiselle pienemmälle 5357m huipulle.

VAELLUSMAJA

vaellus

18. päivä - Lungde

Velluksen viimeinen solan ylitys Renjo La (5340m). Reitti jyrkkenee kohti solaa noustessa ja viimeinen osuus on usein lumen peitossa. Solan jälkeen laskeudumme ohi Mustan järven Lungdeen (4350m). 

VAELLUSMAJA

vaellus

19. päivä - Thame

Reitti laskeutuu Thamen kylään( 3820m), joka on viimeinen ympäri vuoden asutuista kylistä laaksossa. Aikoinaan Nepalin ja Tiibetin väliset  suola karavaanit kulkivat kylän halki kohti pohjoista.  

VAELLUSMAJA

vaellus

20. päivä - Namche Bazaar

Lyhyt laskeutuminen takaisin Namche Bazaarin kylään, jossa loppupäivä kylän palvelutarjonnasta nauttien ja rentoutuen.

VAELLUSMAJA

vaellus

21. päivä - Phakding - Lukla

Laskeutuminen jo tuttua reittiä alas Phakdingiin ja edelleen Luklaan päättyy hienoon nousuun kohti Luklan porttia. Syömme majatalossa yhteisen illallisen kantajien kanssa ja hyvästelemme avuliaat paikallisoppaamme illan päättyessä. 

VAELLUSMAJA

vaellus

22. päivä - Lukla - Katmandu

Lennämme aamulla Luklasta Katmanduun, josta autokuljetus hotelliin.

Hotel Moonlight Tai vastaava

23. päivä - Katmandu

Vierailemme Katmandun Boudhanathin buddhalaisella stupalla sekä Pashupatinathin Hindutemppelillä. Yhteinen jäähyväisillallinen ja yöpyminen Katmandussa. (A,I)

Hotel Moonlight Tai vastaava

Katmandun kiertoajelu

24. päivä - Paluu Suomeen

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen. Saapuminen kotimaahan samana päivänä.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata yhden hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Ryhmäkoko: 10-20hlö

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lennot 
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset ohjelman mukaan
 • Kaikki kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Vaellusluvat ja kansallispuistomaksut
 • Suomalaisen matkanjohtajan ja englantia puhuvan paikallisoppaan palvelut
 • Kantajien palvelut vaelluksella
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita tai retkiä
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja. 

Lennämme Nepaliin Qatar Airwaysin / Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöillä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen

Everest 3 solan vaelluksella kuljemme vaihtelevassa ja paikoittain vaikeassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä kunnolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti. Korkein kohtamme vaelluksen aikana on 5545 m Kala Patharin harjanteella. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.

Tyypillinen vaelluspäivä

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Lisätietoa Nepalista ja Nepalin matkoista löydät tästä linkistä.

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset matkalle vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa  50 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan maahan saavuttaessa.

Vaelluslupia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla esim. jpg- tai pdf-tiedostona osoitteeseen info(ät)mandalatravel.fi.

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 12,5 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin. 

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle.

 • Vaelluskengät
 • Lenkkikengät / vaellussandaalit
 • Vaellussukat * 3 
 • Lämpimät sukat
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava)
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
 • Softshell tai fleecetakki
 • Aluskerrasto lyhyt (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä yläkerta (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä alakerta (merino)
 • Säärystimet
 • Untuva- tai toppatakki
 • Sormikkaat 
 • Rukkaset
 • Pipo 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Aurinkolasit
 • Noin 30 L päiväreppu
 • Otsalamppu
 • 2 * 1L vesipulloja
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) 
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40
 • Retkipyyhe
 • 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C) 
 • Korvatulpat 
 • Vedenpitävä pakkauspussi
 • Vaellussauvat 
 • kevyet jääraudat/liukuesteet vaelluskenkiin

​Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia Paracetamolia
 • Sideharsoa 

Suosittelemme konsultoimaan omaa lääkäriä tai ottamaan yhteyttä yhteistyökumppaniimme, Aava Matkailuklinikkaan, ja tarkastamaan omat rokotukset sekä lääkitykset kyseistä matkaa varten.

Chat on WhatsApp