Everest Kolmen solan vaellus

Kolmen solan vaellus maailman katolla Everestin kansallispuistossa

Vaellus
25
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Matkaohjelma

1. päivä - Lennot Katmanduun

Lennot Helsingistä yön yli Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. 

2. päivä - Katmandu

Saapuminen Katmanduun ja viime hetken hankinnat vaellusta varten. Sukellamme kaupungin vilinään vaihtamaan rahaa ja tutustumaan paikalliseen ravintolatarjontaan.

Majoitus

Hotel Moonlight Tai vastaava

3. päivä - Katmandu - Lukla - Phakding

Aikainen lento Luklaan, josta vaelluksemme alkaa. Varusteemme siirtyvät sherpakantajiemme kyytiin. Yöpyminen Phakdingin kylässä (2610 m). (A)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

4. päivä - Namche Bazaar

Nousemme halki mänty- ja kuusimetsien sherpojen pääkaupunkiin, Namche Bazaariin (3450 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

5. päivä - Namche Bazaar

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan tekemällä muutaman tunnin kävelyretken kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle, josta aukeavat upeat näkymät kohti Everestin massiivia.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

6. päivä - Phortse

Päivän reitti alkaa n. 2h tasaisella siirtymisellä Sanasaan, jonka jälkeen nousemme rauhallista ja ilmavaa reittiä Mong La:n solaan, missä lounastamme. Laskeudumme Phortse Thangaan, josta n. tunnin nousu Phortsen kylään (3840 m).  Maisemat Kang Tegan ja Gokyo-laakson jäätiköille ovat uljaat.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

7. päivä - Pangboche

Yksi vaelluksen kauneimmista reiteistä vie meidät korkealla Imja Khola -joen yläpuolella Pangbochen (3860 m) kylään, joka on yksi korkeimmalla sijaitsevista ympäri vuoden asutuista kylistä Everestin alueella.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

8. päivä - Dingboche

Reittimme nousee tasaisesti yli puurajan Dingbochen (4410 m) kylään Khumbun laakson alkupäähän. Island Peak näyttäytyy Dingbochesta ensimmäistä kertaa. Iltapäivällä rentoutumista ja totuttelua ohuempaan ilmanalaan.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

9. päivä - Dingboche

Lepopäivä Dingbochessa. Rentoudumme tai teemme päiväretken kylän yläpuoliselle harjanteelle, josta on näköalat Ama Dablamin seinämille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

10. päivä - Chukung

Nousemme aamupalan jälkeen Chukungin (4730 m) kylään, joka toimii Island Peak retkikuntien aloitus ja lopetus pisteenä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

11. päivä - Chukung

Lepopäivä Chukungissa. Halukkaat voivat kiivetä kylän yläpuoliselle Chukung Ri (5550m) harjanteelle.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

12. päivä - Kongma La 5550m - Lobuche

Ylitämme päivän aikana ensimmäisen, reitin kolmesta solasta. Reitti lähestyy solaa tasaisesti nousten, kivikkoisessa maastossa. Solaa on vaikeaa havaita itäpuolelta lähestyttäessä, ja se tulee näkyviin vasta vasta hetki ennen ylitystä. Nautimme retkilounaan ennen solaa, jonka jälkeen laskeudymme jyrkästi Chumbun jäätikän reunaan ja edelleen Lobucheen kylään (4910 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

13. päivä - Gorakshep

Jatkamme matkaa Khumbun jäätikköä seuraten Gorakshepiin (5140 m). Mahdollisuus nousta Kala Patharin harjanteelle (5545 m), josta avautuvat parhaat näköalat Everestin huipulle ja perusleiriin.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

14. päivä - Everest Base Camp

Aloitamme aamun aikaisin. Vaellamme Khumbun jäätikön reunaa seuraillen Everestin perusleiriin (5360 m). Näköalat Khumbun jääputoukselle ovat henkeäsalpaavat. Palaamme samaa reittiä Lobucheen.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

15. päivä - Zonghla

Laskeudumme Lobuchesta Chumbun jäätikön reunaan, josta suuntaamme lähteen Zonghlan pieneen kylään (4330m). Matkan varrella kauniit näköalat Thamserkun ja Amadablamin huipuille sekä Zongla järvelle.

16. päivä - Gokyo

Ylitämme päivän aikana vaelluksen toisen solan, Cho La Passin (5414m). Nousun aikana on lännestä lähestyessä muutama jyrkkä kallioinen osuus, joiden jälkeen seuraa laakea lumikenttä, ennen solaa. Solan ylityksen jälkeen laskeudumme Thangnan kylän kautta Gokyon järville (4500m), missä yövymme. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

17. päivä - Gokyo

Lepopäivä Gokyossa. Halukkaat voivat tehdä päiväretken Gokyo Ri nimiselle pienemmälle 5357m huipulle.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

18. päivä - Lungde

Velluksen viimeinen solan ylitys Renjo La (5340m). Reitti jyrkkenee kohti solaa noustessa ja viimeinen osuus on usein lumen peitossa. Solan jälkeen laskeudumme ohi Mustan järven Lungdeen (4350m). 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

19. päivä - Thame

Reitti laskeutuu Thamen kylään( 3820m), joka on viimeinen ympäri vuoden asutuista kylistä laaksossa. Aikoinaan Nepalin ja Tiibetin väliset  suola karavaanit kulkivat kylän halki kohti pohjoista.  

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

20. päivä - Namche Bazaar

Lyhyt laskeutuminen takaisin Namche Bazaarin kylään, jossa loppupäivä kylän palvelutarjonnasta nauttien ja rentoutuen.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

21. päivä - Phakding

Aamupäivä vapaata ohjelmaa. Lounaan jälkeen laskeutuminen jo tuttua reittiä alas Phakdingiin. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

22. päivä - Lukla

Viimeinen lyhyt vaelluspäivä Luklaan päättyy hienoon nousuun kohti Luklan porttia. Syömme majatalossa yhteisen illallisen kantajien kanssa ja hyvästelemme avuliaat paikallisoppaamme illan päättyessä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

VAELLUSMAJA

23. päivä - Katmandu

Lennämme aamulla Luklasta Katmanduun, josta autokuljetus hotelliin.

Majoitus

Hotel Moonlight Tai vastaava

24. päivä - Katmandu

Vierailemme Katmandun Boudhanathin buddhalaisella stupalla sekä Pashupatinathin Hindutemppelillä. Yhteinen jäähyväisillallinen ja yöpyminen Katmandussa. (A,I)

Aktiviteetit
Katmandun kiertoajelu
Majoitus

Hotel Moonlight Tai vastaava

25. päivä - Paluu Suomeen

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen. Saapuminen kotimaahan samana päivänä.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Ryhmäkoko: 10-20hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen Nepalin sisäiset lennot
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla ja vaellusluvat
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Kantajien palvelut vaelluksella
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lennämme Nepaliin Qatar Airwaysin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen

Everest 3 solan vaelluksella kuljemme vaihtelevassa ja paikoittain vaikeassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä kunnolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti. Korkein kohtamme vaelluksen aikana on 5545 m Kala Patharin harjanteella. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.

Tyypillinen vaelluspäivä

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tietoa maasta 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa  50 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. Vaelluslupia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla esim. jpg- tai pdf-tiedostona, info@mandalatravel.fi) tai postitse.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 12,5 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin. Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa.

Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard-, Amex -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit.  Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Kohteitamme

Katmandu Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Katmandu tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Sagarmathan / Mount Everestin kansallispuisto

Everestin alue Nepalin Himalajalla tunnetaan maailman korkeimman vuoren lisäksi sherpa-heimon asuinalueena. Alueelle pääsy vaatii jännittävän lentomatkan Luklan kylään, sillä lähimmälle tielle on useamman päivän kävelymatka. Koneen ikkunasta voi bongata vuorenhuippuja ja Luklasta päästään suoraan vuoriston syleilyyn. Buddhalainen kulttuuri värittää tätä palveluiltaan syrjäisen alueen kehittyneintä kolkkaa. Kesäisin Mount Everestin perusleirissä nähdään kiipeilyretkikuntien valtava telttakylä, jonne jakkikaravaanit kuljettavat tarvikkeita. Aivan Everestin lähituntumassa sijaitsee Imja Tsen eli Island Peakin huippu. Meran vuoristoon taas vaelletaan syrjäisempää Hinkun laaksoa pitkin. Itse Everestin, alueen upeimman luostarin, sekä Namche Bazaarin sherpakaupungin voi kokea lyhyemmälläkin vaelluksella. Vaelluspolut kulkevat Sagarmathan kansallispuiston alueella, jonka nimi tulee nepalin kielestä ja tarkoittaa Mount Everestiä. Alueen paikallisväestö käyttää vuoresta nimeä Chomolungma, "jumaläiti". Nimi Everest taas periytyy Himalajan korkeusmittauksia johtaneesta brittiupseeri George Everestistä.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle:

 • Vaelluskengät
 • Lenkkikengät / vaellussandaalit
 • Vaellussukat * 3 
 • Lämpimät sukat
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava)
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava )
 • Softshell tai fleecetakki
 • Aluskerrasto lyhyt (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä yläkerta (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä alakerta (merino)
 • Säärystimet
 • Untuva- tai toppatakki
 • Sormikkaat 
 • Rukkaset
 • Pipo 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Aurinkolasit
 • Noin 30 L päiväreppu
 • Otsalamppu
 • 2 * 1L vesipulloja
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) 
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40
 • Retkipyyhe
 • 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C) 
 • Korvatulpat 
 • Vedenpitävä pakkauspussi
 • Vaellussauvat 
 • kevyet jääraudat/liukuesteet vaelluskenkiin

​Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia Paracetamolia
 • Sideharsoa 

Suosittelemme konsultoimaan omaa lääkäriä tai ottamaan yhteyttä yhteistyökumppaniimme, Aava Matkailuklinikkaan, ja tarkastamaan omat rokotukset sekä lääkitykset kyseistä matkaa varten.