Haute Route - vaellus Alpeilla

Haute Route - vaellus Alpeilla

Alppien klassikkovaellus - syyskuun erikoismatka suomalaisella opastuksella

Vaellus
12
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Syyskuun erikoismatka vie haastavalle klassikkovaellukselle Sveitsin ja Ranskan Alpeille! 

Haute Route - vaellusreitti Ranskan Chamonix'sta Sveitsin Zermattiin on yksi Alppien tunnetuimmista vaelluksista. Näiden kahden kuuluisan alppikylän välillä on kävelty ja varsinkin hiihdetty jo yli 100 vuoden ajan. Vaellus alkaa Ranskasta, Euroopan korkeimman vuoren, Mont Blancin, juurelta. Reilun viikon kestävän vaelluksen ensimmäisenä päivänä siirrytään Ranskasta Sveitsiin, jossa ollaan koko loppumatka. Vaellus päätetään noin puolentoista viikon päästä upeaan Zermattin kylään, joka sijaitsee maailman ehkä tunnetuimman ja upeimman vuoren, Matterhornin, juurella. Maailmankuulu Zermatt on yksi Alppien parhaiten tunnetuista kylistä. Matkailijoita on kesäkaudella jo liiaksikin, mutta siitä huolimatta kylä on todellakin näkemisen arvoinen. Vaelluksen lopuksi vietämme Zermattissa kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän, toipuen rankan vaelluksen rasituksista.

Haute Route - vaellus on vaativa, mutta toisaalta erittäin vaihteleva ja palkitsee motivoituneen vaeltajan upeilla maisemilla. Välistä liikumme ylhäällä vuorilla mahtavien jäätiköiden läheisyydessä ja välillä toisaalta alhaalla laaksoissa kauniiden metsien keskellä. Joinain öinä yövymme yksinkertaisissa vuoristomajoissa, mutta useammat majoituspaikat ovat viihtyisissä kylissä, pienissä majataloissa tai hotelleissa. Suuremmissa kylissä kuten Chamonix'ssa, Verbierissä ja Zermattissa asumme mukavasti paikallisissa kolmen tähden hotelleissa.

Huom: Matka on yhteislähtö Lumiversumin ryhmän kanssa. Lennot Geneveen eivät kuulu matkan hintaan. Lennot voit hankkia itse matkan varattuasi tai pyytää meiltä niistä erillisen tarjouksen. Finnair lentää Geneveen päivittäin.

Matkaohjelma

1. päivä - GENEVE - CHAMONIX

Saapuminen iltalennolla Geneven lentokentälle, josta kuljetus hotelliin Chamonix'in.

hotelli

2. päivä - LE TOUR - CHAMPEX-LAC

Menemme paikallisbussilla Chamonix'sta Le Tour:in pikkukylään josta nousemme hissillä ylös Col de Balme -solan lähelle ja aloitamme vaelluksen upeissa maisemissa koko Chamonix'n laakson ja Mont Blancin näkyessä takanamme. Sanomme hyvästit Ranskalle ja siirrymme Sveitsiin ja aloitamme kävelyn kohti Champex-Lac:in kylää. Suuri osa päivästä ollaan aika ylhäällä jylhissä maisemissa, lähellä isoja hienoja jäätiköitä.

Nousua yhteensä n. 1300 metriä ja laskua n. 1800 metriä. n. 15 km päivämatka, eli yksi vaelluksen rankimmista päivistä heti alkuun. (A,I)

vaellusmaja

vaellus

3. päivä - CHAMPEX-LAC - VERBIER

Ensimmäisen, rankan vaelluspäivän jälkeen toinen vaelluspäivä Champex-Lac:n kylästä Verbierin kuuluisaan hiihtokeskukseen on paljon helpompi. Koko päivä vaelletaan alhaalla leppoisilla poluilla ja hiekkateillä metsien keskellä. Nousua yhteensä n. 350 metriä ja laskua n. 1100 metriä ja kävelymatkaa n. 15 km. (A)

hotelli

vaellus

4. päivä - VERBIER - LAC DE LOUVIE

Vaellus Verbierin kylästä Lac de Louvie:n pieneen vuoristomajaan voidaan tehdä varsin helpoksi käyttämällä hissejä, tai mennä pidemmin ja rankemmin kävelemällä koko matka. Tämän päivän aikana on erittäin hyvät mahdollisuudet nähdä gemssejä ja muita vuoriston eläimiä. Nousua n. 700 metriä ja laskua n. 650 metriä (hissejä käyttämällä). Matkaa patikoidaan n. 10 km. (A,I)

vuoristomaja

vaellus

5. päivä - LAC DE LOUVIE - PRAFLEURI

Tämä päivä vietetään kokonaisuudessaan ylävuoristossa kivikkoisilla poluilla ja lähellä isoja jäätiköitä. Nousua n. 1100 metriä ja laskua n. 700 metriä. Matkaa yhteensä n. 15 km. (A,I)

vuoristomaja

vaellus

6. päivä - PRAFLEURI - AROLLA

Pitkä päivä Prafleurin vuoristomajalta viihtyisään vanhaan, perinteiseen hotelliin Arollan kylässä. Jännittävän päivän aikana kävellään vuoristojärven rantaa ja noustaan ylös pystysuoria tikkaita kalliosolan läpi. Nousua yhteensä noin 800 metriä ja laskua melkein 1500 metriä ja päivämatkaa tulee yhteensä n. 18 km. (A)

hotelli

vaellus

7. päivä - AROLLA - GRIMENTZ

Tämä on koko vaelluksen pisin päivä. Jos kävellään koko matka Arollasta Grimentzin kylään, matkaa kertyy jopa melkein 30 km ja nousua n. 1500 metriä ja alaspäin mennään n. 1900 metriä. Mutta onneksi suuren osan matkasta voidaan mennä, ja usein mennään, autolla tai bussilla. Toisaalta päivä on myös yksi koko vaelluksen upeimmista maisemien puolesta ja päivä päättyy historialliseen, upeaan, Grimentzin kylään. (A)

hotelli

vaellus

8. päivä - GRIMENTZ - ST LUC

Rankan edellisen päivän jälkeen on mukava viettää leppoisa aamupäivä viihtyisässä Grimentzin kylässä ja sen jälkeen patikoida n. 8 km:n matka seuraavaan majoituspaikkaan, St Luc:n kylään. Nousua vain n. 400 metriä ja laskua n. 450 metriä. (A)

majatalo

vaellus

9. päivä - ST LUC - GRUBEN

Tänään kävellään St Luc'n pienestä kylästä vuorten yli seuraavaan laaksoon, vielä pienempään kyläpahaseen, Grubeniin. Nousua tulee n. 1100 metriä ja laskua vähän alle 1000 metriä ja kävelymatkaa yhteensä n. 11 km. Tosin jos haluamme voimme pienentää päivämatkaa nousemalla aluksi hissillä osan matkaa. (A,I)

majatalo

vaellus

10. päivä - GRUBEMN - ZERMATT

Matkan viimeinen vaelluspäivä tarjoaa upeita maisemia, mahtavan panoraman Alppien korkeimpia huippuja. Päivän pituus on n. 11 - 15 km riippuen siitä käytämmekö jännittävää gondolihissiä lyhentämään alaspäin kävelyä. Nousua tulee 900 - 1100 metriä ja laskua 900 - 1500 metriä. Loppuosa matkasta taitetaan junalla, Zermattin kylä on kuuluisa siitä että sinne ei saa ajaa autoilla vaan suurin osa ihmisistä saapuu sinne junalla. Ja itse kylässä liikutaan joko jalan, pyörällä tai pienillä sähköautoilla. (A)

hotelli

vaellus

11. päivä - ZERMATT

Lauantaipäivä on varattu rentoutumiseen ja upeaan Zermattin kylään tutustumiseen. (A)

hotelli

12. päivä - ZERMATT - GENEVE, PALUU

Sunnuntaina puolen päivän aikaan lähdemme kotimatkalle kohti Geneven lentokenttää. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Järjestämme opastetun Haute Route -vaelluksen syyskuun alussa, sillä se on ehdottomasti paras kuukausi tälle vaellukselle. Silloin reitillä on vähemmän matkailijoita, ja lisäksi syyskuu on paras kuukausi vaeltamiseen Alpeilla: lämpötilat ovat sopivia, ei liian kuumaa ja ilma on usein aurinkoista. Tilastojenkin mukaan syyskuu on vuoden vähäsateisin kuukausi Alpeilla. Kesällä, heinä- ja elokuussa on yleensä liian kuuma ja keväällä, touko- ja kesäkuussa, on usein vielä lunta reitillä, mikä tekee vaeltamisesta vaikeampaa ja joskus jopa vaarallista. Samoin säät ovat keväällä ja alkukesästä usein epävakaat.

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lentokenttäkuljetukset Geneve - Chamonix, Zermatt - Geneve
 • Majoitukset kahden hengen huoneissa / vuoristomajoissa yhteisissä makuusaleissa
 • Matkatavarakuljetukset yöpymispaikkojen välillä mahdollisuuksien mukaan
 • Tukiauton koko vaelluksen ajalle
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Suomalaisen auktorisoidun vaellusoppaan palvelut vaelluspäivinä
 • Suomalaisen autokuskin palvelut matkalla
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat

Matkan hinta ei sisällä:  

 • Lentoja
 • Matkavakuutusta
 • Yhden hengen huonemahdollisuutta
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja
 • Hiihtohissi- ja paikallisbussimaksuja.

Lisätietoa Ranskan matkoista

Ryhmäkoko: 10-16 hlö (yhteisryhmä Lumiversumin kanssa).

Majoituspaikat matkalla vaihtelevat 3* hotelleista yksinkertaisiin majataloihin ja vuoristomajoihin, joissa majoitutaan yhteisissä makuusaleissa. Yhden hengen huoneita ei ole saatavilla, majoitus jaetuissa huoneissa.

Päivämatkat Haute Route -vaelluksella ovat yleensä n. 5-8 tunnin mittaisia, ja ylöspäin noustavaa korkeuseroa kertyy yleensä 700 - 1000 metriä. Pisimmät vaelluspäivät sisältät noin 1100 metriä korkeutta ylöspäin nousua ja noin 900-1000 metriä alaspäin.

Tukiauto on mukana koko vaelluksen ajan. Auto kuljettaa matkatavarat seuraavaan majoituspaikkaan. Toki joinain öinä, kun ollaan vuoristomajoissa joihin autolla ei pääse, joudutaan kantamaan hieman enemmän varusteita repussa. Yleensä kuitenkin vaelluksen aikana voidaan kulkea vain kevyt päiväreppu selässä. Tukiauto seuraa vaeltajia tai menee heidän edellään, mahdollisimman lähellä koko ajan. Jos joku ryhmästä ei jaksa vaeltaa koko päivää, niin useimpina päivinä on mahdollista hypätä auton kyytiin.

Tarvitset matkalle matkavakuutuksen, joka kattaa vaellusaktiviteetit. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva. 

Valmistautuminen:

Haute Route -vaellus on vaativa: Päivät ovat pitkiä ja sisältävät usein suuria nousuja. Liikumme runsaasti yli 2000 metrin korkeudella. Vaelluksen aikana kannamme mukana useimmiten vain päiväreppuja, yöpymisvarusteiden siirtyessä paikasta toiseen erillisillä kuljetuksilla. Pärjäät vaellusmatkalla hyvällä yleiskunnolla ja motivaatiolla, sekä pakkaamalla fiksusti, mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat vaelluspäivistä irti.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle.

- Vaelluskengät (varrelliset, pitäväpohjaiset Gore-Tex-kengät, emme suosittele jäykkiä vaelluskenkiä) 
- Vaellussukat * 3
- Kosteutta siirtävä urheilu- t-paita * 2 
- Fleecetakki tai vastaava - Kevyet vaellushousut 
- Kuoritakki (Gore Tex tai vastaava) 
- Kuorihousut (Gore Tex tai vastaava) 
- Kevyt pipo/buffi/bandanna 
- Aurinkolasit 
- Noin 30 L päiväreppu 
- Vedenpitävä pakkauspussi päivärepun sisälle 
- 2 * 1l vesipulloja 
- Aurinkorasvaa, huulirasvaa 
- Vaellussauvat 
- Savetteja, WC-paperia

Majaöiksi: 

- Makuupussin sisäpussi (vuoristomajoissa on sänky, patja ja peitto, ei välttämättä lakanoita) 
- Otsalamppu/pieni taskulamppu (varaparistot)
- Korvatulpat 
- Käteistä lounaisiin, juomiin, välipaloihin jne (illalliset majoilla ilman juomia sekä aamiaiset kuuluvat matkan hintaan).

Vapaavalintainen: 

- Lippalakki / kasvoja varjostava päähine 
- Vaellus-shortsit/hame 
- Retkipyyhe.

Chat on WhatsApp