Torresdelpaine

Chile

Atacaman aavikolta Patagonian vuonoille

Matka Chileen on matka Etelä-Amerikan uljaimpiin maisemiin ja samalla matka maailman ääriin. Chilessä voit tutustua mahtaviin maisemiin maailman kuivimman aavikon, Atacaman alueella, nautiskella laatuviinejä Chilen keskisissä laaksoissa, patikoida upeissa kansallispuistoissa tai risteillä Patagonian vuonoilla, aina Antarktikselle asti.

Chilen matkalla koet kosmopoliittisen Santiagon suurkaupungin ohella ja upean Patagonian ihmeet kuten Torres del Painen kansallispuiston, Patagonian arot, vuoristojärvet sekä Andien vuoriston uljaine huippuineen. Harvaanasutulla Patagonian alueella voi patikoida, risteillä, vaeltaa ja tarkkailla eläimiä, sekä tietenmin nauttia upeista maisemista sekä suojelualueiden poluista.

Mandala Travel järjestää räätälöidyt matkat Chileen omassa yksityisessä ryhmässäsi, haluamallasi ohjelmalla. Voit liittää Chilen matkaan helposti myös matkaohjelmaa sen itäisessä naapurimaassa Argentiinassa.

Tietoa Chilestä:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Chileen matkustaessaan. Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Chileen matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Tarvitset Chilen matkalle matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapaukset ja kotiuttamisen tarvittaessa. Mandala Travel suosittelee sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Chilen virallinen kieli on espanja. Harvat paikalliset puhuvat englantia ja jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan Chilen matkalle mukaan espanjan sanakirjan.

Chilen rahayksikkö on Chilen peso (CLP). Chilen valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista rahaa voi nostaa pankkiautomaatista suuremmissa kaupungeissa normaaleilla luottokorteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi valuutaksi. Chilessä käyvät kansainväliset luottokortit.

Ilmasto Chilessä vaihtelee alueittain pitkän maan leveysasteiden ja korkeuserojen mukaan. Chilelle on ominaista suuri kontrasti pohjoisosan subtrooppisen lämpimän ilmaston ja Etelä-Patagonian ja Andien vuoriston viileän ilmaston välillä. Pohjois-Chilen Atacaman aavikkoalue on maailman kuivinta seutua. Andeilla sijaitsevissa provinsseissa on kuivaa, mutta talvisin saattaa tulla runsaasti lunta. Ilmasto Keksi-Chilessä, Santiagon alueella on välimerellinen. Paras aika vaeltaa Chilen eteläosien Andeilla on tammi-helmikuussa, kun paikallisen kesän raikkaus luo parhaat puitteet vaellukseen. Sää eteläisen Chilen Patagoniassa vaihtelee huomattavasti ja lämpötila laskee myös paikallisen kesän aikana illaksi melko alas. Mukaan kannattaa varata sadevaatteet sekä lämmintä vaatetta.

Aikavyöhyke Chilessä on GMT-4 (Suomessa GMT+2).

Puheluiden maatunnus Chileen on +56.

Tippikulttuuri on tyypillistä Chilessä. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Poikkeuksena tästä ovat lentokenttien laukunkantajat, jotka saavat palkkansa tipeistä. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Opastetuilla retkillä voit varata paikallisoppaiden tippeihin noin 5 €/vrk paikallisena valuuttana. 

Chilen matkakohteita:

Patagonia

Chilen ja Argentiinan eteläisimpiä osia kutsutaan nimellä Patagonia. Alueen halkaisevat Andit, joiden molemmin puolin maisema on soran peittämää arotasankoa, jossa on runsaita mineraaliesiintymiä. Aroilla elää guanakoja, kondoreita ja puumia. Patagonian rannikko on kallioista koko matkalta, ja aluella pesii patagonianpingviinejä, merinorsuja, merileijonia ja albatrosseja. Patagonian vesissä elää delfiineitä sekä etelänmusta- ja miekkavalaita. Patagoniaan on perustettu viime vuosina luonnonsuojelualueita, millä pyritään varmistamaan eläimistön ja kasviston monimuotoisuuden säilyminen tulevaisuudessa.

Torres del Painen kansallispuisto

Tämä Chilen ensimmäinen kansallispuisto perustettiin jo 1959. 2400 neliökilometriä kattava vuoristoseutujen, jäätiköiden, järvien ja jokien yhdistelmä valittiin vuonna 1978 UNESCOn luonnonperintöohjelmaan. Painen vuoriryhmä on keskeinen osa puistoa ja sen maisemat vaihtelevat Patagonian arolta läpi metsävyöhykkeen aina jäätiköille. Painen torneiksi kutsutut graniittimonoliitit ovat saaneet alkuperänsä maankuoren sisällä useamman kilometrin syvyydessä, jossa magma on jähmettynyt hitaasti ja graniitin kiteet ovat muodostuneet. Vuoriston poimuttuessa ovat tornit nousseet pintaan ja niiden terävän muodon ovat hioneet viimeisen jääkauden aikainen jää.

Patagonian metsävyöhyke

Aron ja jäätiköiden tai jäätiköiden ja meren välissä oleva metsävöhyke on varsin kapea sillä ilmasto Patagoniassa muuttuu varsin lyhyellä säteellä. Näin on paikoin mahdollista kävellä kuivalta arolta päivässä metsävyöhykkeen läpi jäätiköille ja palata illaksi arolle. Patagonian metsän pääpuulajisto koostuu Nothophagus-puista, joita löytyy Etelä-Amerikan lisäksi vain Uudesta-Seelannista. Chilen rannikolla pohjoisempana tämä metsä on varsin vehreää ja puhutaan lauhkean vyöhykkeen sademetsästä.

Chat on WhatsApp