borneo (11)

Malesia

Borneon viidakoista suurkaupunkien sykkeeseen

Matka Malesiaan voi olla juuri niin monipuolinen kuin itse haluat: Voit sukeltaa tai snorklata upeilla koralliriutoilla Perhentian-saarilla tai Borneon Sabahissa, nauttia Kuala Lumpurin modernin suurkaupungin sykkeestä ja herkullisesta ruokakulttuurista tai rantalomasta Langkawin saarella, kiivetä halki viidakon Kinabalu-vuorelle, tutustua maailman vanhimpana tunnettuun sademetsään Taman Negaran kansallispuistossa, tutustua siirtomaa-aikaiseen historiaan tai bongata orankeja, nenäapinoita, lintuja ja muita eläimiä jossain Malesian Borneon lukuisista kansallispuistoista.

Entinen brittiläinen siirtomaa Kaakkois-Aasiassa, Malesia on kiehtova trooppinen sekoitus eri kulttuureja, jossa tekeminen ja nähtävä eivät lopu kesken. Maailman kolmanneksi suurimman saaren Borneon Malesian puoleinen osa tarjoaa hienoja ja monipuolisia luontomatkakohteita Sarawakin ja Sabahin osavaltioissa. Voit esimerkiksi tutustua uhanalaisten orankien suojelutyöhön Sepilokin suojelualueella tai valtaviin luoliin Mulun kansallispuistossa, tai tehdä veneretkiä eläimiä kuhisevalla Kinabatangan-joella. 

Mandala Travel järjestää räätälöidyt matkat Malesiaan haluamallasi ohjelmalla, omassa, yksityisessä ryhmässäsi. Kysy lisää toimistoltamme - info@mandalatravel.fi

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Malesiaan alle 90 vuorokauden matkalle. Passin on oltava voimassa 6 kk maahan saapumisen jälkeen.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Malesiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A–rokotusta. Borneolle matkustaessasi tarkista malarian estolääkityssuositus lääkäriltäsi. Lisää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveyteen liittyen saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Huom: Malesiassa on 1.9.2017 alkaen käytössä hotellien yleinen matkailumaksu, 10MYR/huone/yö, joka peritään suoraan muilta kuin malesialaisilta hotellivierailta hotellista uloskirjautumisen yhteydessä. Osassa Malesian matkakohteista peritään myös (esim. Italian suosittujen matkailukohteiden tapaan) pieniä paikallishallinnon matkailumaksuja samassa yhteydessä.

Suosittelemme Malesian matkalle sellaisen matkavakuutuksen ottamista, joka kattaa sairastapauksien lisäksi tarvittaessa evakuoinnin ja kotiuttamisen. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksenne peruutusturvan kattavuuden.

Borneon sisäisillä lennoilla ruumaan menevän matkatavaran painoraja on alempi kuin kansainvälisillä lennoilla. Tämä kannattaa ottaa huomioon pakatessa matkalle.

Malesian virallinen kieli on malaijin kieleen pohjautuva bahasa malaysia. Maassa puhutaan yleisesti malaijin ja kiinan kielten lisäksi englantia.

Malesian rahayksikkö on ringgit (MYR). Malesian ringitejä saat vaihdettua vaivattomasti paikan päällä tai nostettua käteistä pankkiautomaateista normaaleilla luottokorteilla. Pankkiautomaatteja on hyvin tarjolla kaupungeissa ja lentokentillä.

Ilmasto Malesiassa ja Borneon saarella on trooppinen ja maassa onkin lähestulkoon aina lämmintä ja kosteaa. Korkeammilla alueilla ilmasto on hieman viileämpi. Vuodenajat voidaankin jakaa lähinnä kuivaan kauteen ja kosteaan kauteen. Monsuunikausi Malesiassa on marras-helmikuussa, jolloin sateita tulee enemmän. Koska Malesia on aivan päiväntasaajan tuntumassa, saattaa sadekuuroja tulla aika ajoin. Yö- ja päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 35 celsiusasteen välillä ympäri vuoden.

Aikavyöhyke Malesiassa on GMT+8 (Suomessa GMT+2).

Puheluiden maatunnus Malesiassa on +60.

Tippikulttuuri ei ole tyypillistä Malesiassa, mutta sitä arvostetaan kuten Suomessakin. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää tippiä 5-10 % laskun loppusummasta. Hotelleissa voi myös tipittää kantajia kannusteena hyvään palveluun. Tärkeä osa heidän palkastaan koostuu asiakkaiden antamista juomarahoista. Voit varata opastetulla Malesian matkalla halutessasi kuljettajien ja paikallisoppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vrk paikallisena valuuttana.

Chat on WhatsApp