Mongolia edited
Mongolia Tour (3)
Mongolia Tour (1)
Mongolia Tour (2)
Mongolia Tour (5)
Mongolia Tour (4)

Mongolia

Matkoja maailman harvimmin asuttuun maahan

Arojen maa Mongolia sijaitsee Keski-Aasiassa, Kiinan ja Venäjän välissä. Tsingis-kaanin kotimaa Mongolia on ylpeiden paimentolaisten maa Aasian sydämessä. Majoitus- ja muut matkailupalvelut erittäin harvaan asutussa Mongoliassa ovat edelleen vaatimattomia. Pääkaupungin Ulan Batorin ulkopuolella on vain vähän asutusta ja majoitusvaihtoehtoja. Olemme valinneet Mongolian matkoillemme maan parhaimmat ja mukavimmat jurttaleirit, aina Gobin autiomaasta Siperian taigan etelärajoille.

Matkalla Mongoliaan pääset kokemaan maailman harvimmin asutun maan rikkaan historian ja villin luonnon, matkaamaan Tsingis- ja Kublai -kaanien polkuja, vierailemaan tiibetinbuddhalaisissa temppeleissä ja muinaisilla pyhillä paikoilla, bongaamaan villieläimiä, yöpymään eksoottisissa jurttaleireissä erämaan äärellä, sekä tietysti tapaamaan mongolialaisia isäntiämme. Mandala Travelin kautta saat räätälöidyt matkat Mongoliaan omassa, yksityisessä ryhmässäsi ja haluamallasi ohjelmalla. Kysy lisää ja pyydä tarjous toimistoltamme: info(ät)mandalatravel.fi

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Mongoliaan vuodesta 2023 lähtien alle 30vrk pituiselle matkalle. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa Mongolian matkan aikana. Kaikille Mongoliaan matkustaville suositellaan A- ja B-hepatiittirokotuksia. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Mongolian virallinen kieli on mongoli. Mongolian kieltä kirjoitetaan kyrilisillä aakkosilla, mikä sopii sen ääntämisrakenteeseen. Venäjää puhutaan maassa suhteellisen yleisesti. Matkailijoiden kanssa työskentelevät mongolialaiset puhuvat yleisesti myös englantia.

Mongolian rahayksikkö on tögrög (MNT). Käteistä kannattaa varata mukaan Suomesta. Euroja ei voi vaihtaa kaikissa pikkukaupunkien pankeissa, joten parasta matkavaluuttaa Mongolian matkalle ovat US-dollarit. Tögrögejä saa vaihdettua tai nostettua pankkiautomaateista Ulan Batorissa matkan tarpeisiin. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä osassa Ulan Batorin kaupoista ja ravintoloista. Maaseudulla liikuttaessa käteinen on ainoa maksuväline.

Ilmasto Mongoliassa on erittäin mantereinen ja vähäsateinen. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä, kesät taas ovat lämpimiä ja keskilämpötila on +25 C-astetta. Paras aika matkustaa Mongoliaan on kesäkaudella noin toukokuun loppupuolelta syyskuun puoleenväliin asti. Vaikka Mongoliassa sataa hyvin vähän vuosittain, jo syyskuun aikana alkusyksystä saattaa levitä kylmää ilmaa etelämmäs ja tuoda lumimyrskyjä mukanaan. Tästä johtuen suosittelemme asiakkaitamme ottamaan Mongolian matkalle aina mukaan lämmintä vaatetta.

Aikavyöhyke Mongolian läntisimmässä kulmassa on GMT+7 ja muualla maassa GMT +8 (Suomen GMT+2).

Puheluiden maatunnus Mongoliaan on +976.

Jurtta- eli ger-leireissä on tyypillisesti päärakennus tai suurempi teltta, jossa aterioidaan ja vietetään aikaa. Opas ja kokit huolehtivat ruoanlaitosta leireissä. Käytämme Mongolian matkoillamme ulkomaalaisille sopivia jurttaleirejä, joissa on normaaleja paikallisia ger-leirejä siistimmät tilat ja WC:t. Kaikissa jurtissa on kamiinat, joihin henkilökunta tekee tulen illalla ja lämmittää tuvan. Petivaatteita on yleensä reilusti, mutta kannattaa ottaa mukaan oma makuupussi. Monissa leireissä on aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä ja lamput majoissa.

Mongolian matkakohteita:

Ulaanbaatar eli Ulan Bator on Mongolian pääkaupunki ja suurin kaupunki maan keskiosassa, Tuul- ja Selbe-jokien yhtymäkohdassa. 1,2 miljoonan asukkaan kaupunki on Mongolian kulttuurin ja talouselämän keskus, jossa modernit vaikutteet ja kommunistivallan aikainen arkkitehtuuri kohtaavat perinteisen paimentolaiskulttuurin ja tiibetinbuddhalaiset luostarit. Kaupunki perustettiin aikoinaan 1600-luvulla buddhalaiseksi luostarikeskukseksi. Tästä ajasta muistuttavat Ulan Batorin kuuluisimmat nähtävyydet, Gandanin luostari ja Choijin-laman temppeli. Kaupungin uudempia nähtävyyksiä edustavat mm. lukuisat museot ja suuri Tshingis-kaanin ratsastajapatsas.

Khan Khentiin valtava suojelualue Ulan Batorin pohjoispuolella, Mongolian laajan aron ja Siperian havumetsävyöhykkeen rajamailla on erinomainen paika tutustua Mongolian maaseudun paikaliseen elämään ja luontoon, ratsastus-, patikointi- ja luontoretkiin, jokiretkeen kajakilla tai vaikkapa saunomiseen jurttasaunassa. Osa suojelualueesta on perinteisessä paimentolaiskäytössä, mutta suurin osa on asumatonta erämaata. Alueella tavataan mm. karhuja, soopeleita, gaselleja ja 250 lintulajia. Khan Khentiin alueella sijaitsevan pyhän Burkhan Khaldunin vuoren sanotaan olevan Tshingis-kaanin syntymäpaikka. Vuori on UNESCOn maailmanperintökohde. 

Ikh Nartin suojelualue eteläisessä Mongoliassa, Gobin autiomaassa on ollut läpi Mongolian historian pyhä paikka. Siellä voit mm. ihailla upeita kalliomuodostelmia, vanhoja kalliomaalauksia, aavikon hiekkadyynejä ja ruohoaroa, sekä havainnoida seudun villejä eläimiä kuten argaaleja, kotkia ja siperianvuorikauriita. Voit myös tehdä myös patikointiretken kommunistihallinnon 1930-luvulla tuhoaman Oroguin buddhalaisen luostarin raunioille.

Lue myös:

Matkalle ylpeiden paimentolaisten Mongoliaan Mandalan blogissa

Kumppaneidemme Mongolian matkaopas ja matkatarinat

Mongolia ryhmämatkat

Chat on WhatsApp