Mongolia%20tour%20%282%29

Mongolia - Ylpeiden paimentolaisten maa

26.4.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Matkalle paimentolaisten ja avarien maisemien Mongoliaan

Maailman harvimmin asuttu maa, Mongolia on täydellinen matkakohde niille, jotka nauttivat avarista maisemista, luonnosta, hiljaisuudesta, kirkkaasta tähtitaivaasta ja seikkailun tunnusta. Paimentolaiskulttuuri muinaisine perinteineen elää edelleen vahvana Mongoliassa, mikä tekee osaltaan tästä laajojen arojen maasta kiehtovan matkakohteen. Karun ja villin luonnon Mongoliassa tiibetinbuddhalaisuus ja shamanismi yhdistyvät omintakeisiksi paikallisiksi tavoiksi ja perinteiksi, joita pääsee seuraamaan esimerkiksi paikallisten kulttuurifestivaalien aikana. Mongoliassa voit myös patikoida tai vaeltaa, harrastaa ratsastusta tai melontaa, bongailla lintuja aroalueen järvillä tai ihailla maailman viimeisiä todellisia villihevosia, takheja eli Przewalskin hevosia esimerkiksi Khustain Nuruun kansallispuistossa.

Aasian keskellä, Kiinan ja Venäjän välissä sijaitseva Mongolia tunnetaan kenties parhaiten Tšingis-kaanin kotimaana. Mongolian kansallissankari Tshingis-kaani yhdisti turkinsukuisten mongolien keskenään sotineet heimot ja loi 1200-luvun alussa suuren Mongoli-imperiumin, joka ulottui Kiinasta ja Keski-Aasiasta aina Keski-Euroopan porteille saakka. Arvonimi Tsingis-kaani tarkoittaa itse asiassa kaikkien mongoliheimojen hallitsijaa. Mongolien valtakunnasta tuli Tshingis-kaanin ja hänen jälkeläistensä aikana käsittämättömällä 33 miljoonan neliökilometrin koollaan pinta-alaltaan maailmanhistorian suurin yhtenäinen valtakunta. Nykyiseen Mongolian valtioon kuuluu ns. Ulko-Mongolia, kun taas Sisä-Mongolian autonominen maakunta on osa Kiinaa ja Baikaljärven itä- ja eteläpuolella sijaitseva Burjaatti-Mongolia kuuluu Venäjään.

Mongoliassa asuu keskimäärin vain 1,7 asukasta neliökilometrillä. Melkein puolet mongolialaisista asuu pääkaupunki Ulaanbaatarissa (Ulan Bator), ja sen ulkopuolella on keskimäärin hyvin vähän pysyvää asutusta ja majoitusvaihtoehtoja. Kaikkein harvimmin asuttu alue Mongoliassa on eteläinen Gobin autiomaa. Ulaanbaatar eli vanhalta nimeltään Ulan Bator on Mongolian kulttuurin ja talouselämän keskus, jossa moderni sekä kommunistivallan aikainen arkkitehtuuri kohtaavat perinteisen paimentolaiskulttuurin ja tiibetinbuddhalaiset temppelit ja luostarit. Pääkaupungin ulkopuolella avautuvat laajat, avoimet arot. Aroalueet muuttuvat pohjoiseen mennessä Siperian havumetsävyöhykkeeksi eli taigaksi, ja etelässä taas Gobin autiomaaksi hiekkadyyneineen. Mongolian länsi- ja pohjoisosissa on myös vuoristoa yli 4000 metrin korkeuteen kohoavine huippuineen.

Mongolia3
Mongolia4

Milloin matkustaa Mongoliaan?

Sinisen taivaan maana tunnetun Mongolian ilmasto on erittäin vähäsateinen, ja maassa on keskimäärin 250 aurinkoista päivää vuodessa. Mantereisessa Mongoliassa talvet ovat kuitenkin pitkiä ja kylmiä, ja pakkanen laskee paikoin -30 celsiusasteen alapuolelle. Toukokuusta syyskuun lopulle ulottuva kesäkausi Mongoliassa taas on lämmin ja pääosin aurinkoinen, ja päivälämpötilat liikkuvat +20- ja +30-celsisusasteen välillä. Yöt voivat arolla ja aavikolla olla kesälläkin hyvin kylmiä, ja jurtat lämmitetään kamiinoilla, eli lämmin yöpuku on siis tarpeen. Mongolian pitkiin ajomatkoihin on myös hyvä varautua mukavilla matkustusvaatteilla. Syys-lokakuussa sää voi olla vielä kesän kaltainen, tai sitten kylmän rintaman mukanaan tuoma lumimyrsky voi yllättää. Mongolian matkalla kannattaakin varautua saman kaltaiseen säähän, kuin jos olisit Lapissa liikkeellä samaan vuodenaikaan.

Matkailukausi Mongoliassa on käytännössä kesäkaudella touko-syyskuussa, jonka jälkeen ilmat kylmenevät, liikkuminen maan sisällä voi vaikeutua ja Mongolian luontokohteiden jurttaleirit sulkevat ovensa. Kylmää pelkäämättömälle vierailijalle matkustaminen Mongoliaan on kuitenkin täysin mahdollista muulloinkin, esimerkiksi marraskuussa järjestettävän Tsagaan Sarin, perinteisen uudenvuoden juhlan aikaan. Mongolian suosituin kulttuurinen festivaali on Mongolian kansallispäivänä heinäkuussa järjestettävä Naadam, jossa pääset seuraamaan mm. mongolien perinteisiä urheilulajeja ratsastusta, painia ja jousiammuntaa. Nadaam ei ole mikään matkailijoiden huviksi järjestetty tapahtuma, vaan käytännössä koko Mongolia seuraa tai kuuntelee kolmipäiväistä festivaalia. Heinäkuun aikana järjestetään eri puolilla maata myös useita pienempiä Naadam-festivaaleja.

Luonnonläheiset jurttaleirit

Mongolia matkakohteena sopii parhaiten luonnon ja perinteisten kulttuurien ystäville. Majoitus- ja muut palvelut ovat maassa pääkaupungin ulkopuolella edelleen melko vaatimattomia ja vähän kehittyneitä. Mandala Travelin Mongolian matkoilla pyrimme valitsemaan parhaimmat ja mukavimmat ger- eli jurttaleirit. Leirien henkilökunta huolehtii ruoanlaitosta ja lämmityksestä jurttaleireissä. Käytämme Mongolian matkoillamme ulkomaalaisille sopivia jurttaleirejä, joissa on normaaleja paikallisia leirejä siistimmät majoitusjurtat, yhteiset tilat ja WC:t. Sähköä tuotetaan leireissä aurinkopaneeleilla tai aggregaateilla. Majoitusjurtissa on kamiinat, jotka paikallinen henkilökunta lämmittää illalla. Petivaatteita jurtissa on yleensä reilusti, mutta lämpimät yövaatteet tai oma makuupussi ovat silti hyödyllisiä, sillä lämpötilat voivat kesälläkin laskea öisin pakkasen puolelle.

Hienoimpia jurttaleirejä Mongoliassa on mm. Ulan Batorin pohjoispuolella, laajan aron ja pohjoisen havumetsävyöhykkeen rajamailla, Khan Khentiin suojelualueella sijaitseva Jalman Meadows, jossa on mahdollisuus tutustua paikaliseen elämään, ratsastus-, patikointi- ja luontoretkiin, jokiretkeen kajakilla tai vaikkapa osallistua jurttasaunan pystyttämiseen joen varteen. Leirissä on myös oma kirjasto. Ympäröivän Khan Khentiin suojelualueen kukkuloilla ja jokivarsilla Siperian mahtava taiga kohtaa Mongolian aron. Alueella sijaitsevan pyhän Burkhan Khaldunin vuoren sanotaan olevan Tshingis-kaanin syntymäpaikka. Vuori on UNESCOn maailmanperintökohde. Osa valtavasta suojelualueesta on perinteisessä paimentolaiskäytössä, mutta suurin osa on asumatonta erämaata. Alueella tavataan mm. karhuja, soopeleita, gaselleja ja 250 lintulajia. Toinen käyttämämme upea jurttaleiri on eteläisessä Mongoliassa, Gobin autiomaassa sijaitsevalla Ikh Nartin suojelualueella, joka on ollut läpi Mongolian historian pyhä paikka. Täällä voit ihailla upeita kalliomuodostelmia, vanhoja kalliomaalauksia, hiekkadyynejä ja ruohoaroa, sekä havainnoida seudun villejä eläimiä kuten argaaleja, kotkia ja siperianvuorikauriita. Leiristä voi tehdä myös patikointiretken kommunistihallinnon 1930-luvulla tuhoaman Oroguin buddhalaisen luostarin raunioille.

Mongolia etu
Mongolia2

Mandala Travel järjestää räätälöidyt ja ryhmämatkat Mongoliaan omassa, yksityisessä ryhmässänne, haluamallanne ohjelmalla. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää: info(ät)mandalatravel.fi

Lue lisää:

Burkhan Khaldun-vuori UNESCON sivuilla 

Khan Khentiin suojelualue Birdlifen sivuilla 

Ikh Nartin suojelualue IUCN:n sivuilla 

Mandala Travel matkat Mongoliaan

Mandalan blogissa myös:

Takaisin

Chat on WhatsApp