Multan
Lahore1
Makli
Taxila
Sukkur
Harappa
Islamabad
Lahore2
Karachi
Slider thumb lahore1
Slider thumb makli
Slider thumb taxila
Slider thumb sukkur
Slider thumb harappa
Slider thumb islamabad
Slider thumb lahore2
Slider thumb karachi

Pakistanin kiertomatka

Aasian vanhimpia historiallisia kohteita ja vaihtuvia maisemia eksoottisessa Pakistanissa

Kulttuuri
12
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Kiertomatka Etelä-Aasian Pakistaniin tutustuttaa meidät yhteen maailman vanhimmista sivilisaatioista, Indusjoen kulttuuriin muinaisine kaupunkeineen. Nykyisen Pakistanin alueelle ovat jättäneet jälkensä niin hindulaiset, buddhalaiset, muinaiset kreikkalaiset, persialaiset kuin Intian islamilaiset mogulihallitsijatkin, Ison-Britannian siirtomaavaltaa unohtamatta.

Islaminuskoinen Pakistan on nykyisin väestöltään yksi maailman suurimmista valtioista, ja matkailu sinne on turvallista järjestetyssä ja opastetussa ryhmässä. Lähde mukaan silmiä avaavalle kulttuurimatkalle Arabianmeren karulta rannikolta ja Karachin suurkaupungista vehreisiin jokilaaksoihin ja aavikoille, aina Himalajan vuoriston juurella sijaitsevaan Islamabadiin asti.

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT KARACHIIN

Lennot Istanbulin kautta yön yli Pakistanin suurimpaan kaupunkiin, Karachiin.

2. päivä - KARACHI

Saapuminen Arabianmeren rannikolla sijaitsevaan Karachiin, joka on Pakistanin suurin ja arviolta maailman kahdeksanneksi suurin kaupunki, Pakistanin talouden keskus ja Sindhin maakunnan pääkaupunki. Kuljetus lentokentältä hotellille lepäämään. Iltapäivällä teemme vielä kaupunkikierroksen Karachissa, jonka aikana vierailemme kaupungin historiallisissa kohteissa, kansallismuseossa ja basaarissa.

Majoitus

Pearl Continental Hotel tai vastaava

3. päivä - KARACHI - THATTA - MAKLI - HYDERABAD

Jatkamma matkaa Karachin kaupungista itään, kohti Ala-Sindhin alueen hienoja arkeologisia kohteita. Tunnetuin näistä kohteista on Makli Hill, joka on UNESCOn maailmanperintökohde ja maailman suurin hautausmaa. Kukkulalla on noin 35 hautamonumenttia, jotka edustavat neljää erilaista arkkitehtuurin ja taiteen koulukuntaa. Ala-Sindhissä ovat vuorotellen hallinneet niin hindulaiset, Keski-Aasian ja Persian kulttuurit sekä Delhin mogulikeisarit. Mogilivallan aikaisesta arkkitehtuurista hyvä esimerkki on Thattan kaupungin upea Shah Jahan -moskeija, joka rakennettiin 1600-luvulla. Jatkamme Thattasta pohjoiseen Keenjhar-järven rannalle ja edelleen Hyderabadin kaupunkiin, jossa yövymme. (A)

Majoitus

Indus Hotel tai vastaava

4. päivä - HYDERABAD - MOHENJODARO - LARKANA

Indus-joen varrelle 1700-luvulla perustettu Hyderabad on Sindhin alueen entinen pääkaupunki, joka menetti tämän statuksen Karachille brittien siirtomaavallan aikana. Alueen hienoimmat historialliset nähtävyydet ovat kuitenkin Hyderabadin pohjoispuolella, jonne suuntaamme tänään. Vierailemme Bhit Shahissa, Lal Shahbaz Qalanderin hienolla sufilaisella pyhäköllä, sekä tietysti esihistoriallisen Mohenjo-daron raunioilla. Mohenjo-daro eli paikallisella sindhin kielellä kuolleiden miesten kumpu on rakennettu noin vuonna 2500 eaa. ja se oli yksi muinaisen Indus-laakson suurimmista siirtokunnista sekä yksi maailman varhaisimmista suurista kaupungeista. Mohenjo-daro hylättiin 1800-luvulla eaa., kun Indus-laakson sivilisaatio heikkeni, ja paikka löydettiin uudelleen vasta 1920-luvulla. Nykyisin se on maailmanperintökohde ja yksi Pakistanin tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Mohenjo-daron vierailun jälkeen siirrymme majoittumaan Larkanan kaupunkiin. (A)

Majoitus

Sambara Inn Hotel tai vastaava

5. päivä - LARKANA - SUKKUR

Tänään matkaamme lyhyemmän välimatkan Larkanasta Sukkuriin. Matkan varrelle osuus kuitenkin runsaasti mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten Pakistania pitkään hallinneen Bhutton suvun mausoleumi, sekä Kot-Dijin muinainen linnoitus and Sukkurin lukuisat historialliset kohteet. Yövymme Indus-joen varrella olevassa Sukkurin kaupungissa. (A)

Majoitus

Hotel One Sukkur tai vastaava

6. päivä - SUKKUR - UCH-SHARIF - BAHAWALPUR

Tänään jatkamme matkaa Indusjokilaaksoa seuraillen koilliseen Punjabin maakuntaan ja kohti Bahawalpuria. Päivän reitin varrelle osuvat Uch-Sharifin historiallinen kaupunki, sekä alun perin rajasthanilaisen hinduhallitsijan rakennuttama Derawarin linnoitus Cholistanin autiomaassa. Yövymme Bahawalpurissa. (A)

Majoitus

Hotel One tai vastaava

7. päivä - BAHAWALPUR - MULTAN

Bahawalpurissa vierailemme Bahawalpurin ruhtinaalle 1800-luvulla rakennetun Noor mahalin palatsin, jossa toimii nykyisin arkeologinen museo. Sen jälkeen suuntaamme pohjoiseen, takaisin Indus-joen laaksoon ja Multanin kaupunkiin. Vähintään 5000 vuotta vanhan Multanin historia ulottuu syvälle antiikin aikaan. Muinainen kaupunki oli aikoinaan aurinkokultin keskus ja joutui Aleksanteri Suuren armeijan piirittämäksi. 1000- ja 1100-luvuilla siitä tuli yksi keskiaikaisen islamilaisen Intian tärkeimmistä kauppakeskuksista ja sufilaisen islamin keskus. Hindujen mytologian mukaan Multanin perusti hinduviisas Kashyapa. Persialaisten mukaan kaupungin taas perusti Nooan pojanpoika. Vierailemme kaupungin historiallisissa kohteissa ja yövymme Multanissa. (A)

Majoitus

Hotel Ramada By Wyndham tai vastaava

8. päivä - MULTAN - HARAPPA - LAHORE

Jatkamme matkaa koilliseen kohti Lahoren kaupunkia. Matkan varrelle osuu Harappan muinaiskaupunki, joka oli toinen Indus-kulttuurin suurista kaupungeista Mohenjo-daron lisäksi. Harappa löydettiin uudestaan 1820-luvulla. Saavumme illaksi Punjabin maakunnan pääkaupunkiin Lahoreen, joka tunnetaan hienosta mogulivallan aikaisesta arkkitehtuuristaan, sekä Pakistanin kulttuurin ja taiteen keskuksena. Yövymme Lahoressa seuraavat kaksi yötä. (A)

Majoitus

Best Western Premier Hotel tai vastaava

9. päivä - LAHORE, WAGHA

Tänään tutustumme Lahoren kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin, mukaan lukien muurien ympäröimä vanhakaupunki lukuisine portteineen, kuninkaallinen moskeija, Lahoren linnoitus, basaareja ja paljon muuta. Teemme myös vierailun kaupungin ulkopuolelle, Intian vastaiselle Waghan raja-asemalle, jossa pääsemme seuraamaan lipunlaskuseremoniaa. (A)

Majoitus

Best Western Premier Hotel tai vastaava

10. päivä - LAHORE - ISLAMABAD

Vierailemme vielä Lahoren museossa ja Hiran Minarin moguliaikaisella muistomerkillä ennen siirtymistä Pakistanin vehreään ja moderniin pääkaupunkiin Islamabadiin, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. Islamabad rakennettiin 1960-luvulla uudeksi pääkaupungiksi Karachin tilalle, Rawalpindin kaupungin naapuriin. (A)

Majoitus

Roomy Signature Hotel tai vastaava

11. päivä - ISLAMABAD, TAXILA

Aamupäivällä teemme retken Taxilaan, joka on yksi Aasian tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Taxila oli alunperin mesoliittisen ajan luolakaupunki, jonka ympärille rakentui ajan mittaan myös muiden historiallisten aikakausien kohteita, kuten buddhalaisia luostareita, moskeija ja madrassa eli koraanikoulu. Islamabadiin palattuamme vierailemme vielä Etelä-Aasian suurimmassa, Shah Faisal -moskeijassa sekä Pakistanin kansallismonumentilla, ja nautimme näköalasta kaupunkiin läheiseltä kukkulalta käsin. (A)

Majoitus

Roomy Signature Hotel tai vastaava

12. päivä - LENNOT - ISLAMABAD - HELSINKI

Aikainen herätys, kuljetus lentokentälle ja lennot Istanbulin kautta takaisin kotimaahan.

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmän koko: 10-16/hlö

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lennot 
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset matkaohjelman mukaan
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomalaisen matkanjohtajan ja englantia puhuvien paikallisoppaiden palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita tai retkiä
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja.

Lennämme Pakistaniin Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöillä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 

Lisätietoa Pakistanista ja Pakistanin matkoista

Suomen kansalaiset tarvitsevat Pakistaniin viisumin / ETA-matkustusluvan, joka on haettavissa ennen matkaa internetpalvelun kautta. Ohjeistamme ryhmiämme viisumin hausta lähempänä matkaa. Passinne on oltava voimassa 6kk matkan jälkeen.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä.

 • Kengät kävelyä varten (Salomon)Sandaalit tms. (Keen)
 • Kevyet sukat (Bola)
 • Kevyet housut ja paidat (Tierra M/N) 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi (Patagonia / Marmot / Buff)
 • Kevyt päiväreppu (Osprey N / Osprey M)
 • Vesipullo (Nalgene)
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) (Evy)
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40 (Annecy Cosmetics)
 • Korvatulpat (Estecs)
 • Suoja puhelimelle (Aquapac)
 • Vedenpitävä pakkauspussi (Sea to Summit)

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia tai Paracetamolia 
 • Hyönteiskarkoite (Autan)
Chat on WhatsApp