Tour du Mont Blanc -vaellus

Tour du Mont Blanc -vaellus

Klassinen vaellusreitti Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin ympäri

Vaellus
10
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Lähde kanssamme kulkemaan kenties Alppien kuuluisin vaellusreitti, Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin (4810m) massiivin ympäri kiertävä Tour du Mont Blanc Ranskan, Sveitsin ja Italian Alpeilla. Tämä klassikkovaellus tarjoaa mahtavia maisemia niin lähellä Mont Blancin huippua kuin on käytännössä mahdollista ilman varsinaista vuorikiipeilyä. Vaellamme Chamonix´n laaksosta Ranskasta Italian Aostan laakson kautta Sveitsiin ja takaisin tutustuen samalla kolmen eri alppimaan vuoristokulttuureihin ja upeisiin maisemiin, käyttäen osin jo antiikin ajalta peräisin olevia kävelyreittejä.

Majoitumme matkan varrella pääosin mukavasti kylissä hotelleissa ja majataloissa, sekä kaksi yötä vuoristomajassa, kantaen vain päiväreppuja matkatavaroiden siirtyessä kuljetuksella yöpymispaikasta toiseen. Tutustumme matkalla myös Ranskan Chamonix´n ja Italian Aostan laaksossa sijaitsevaan Courmayeurin vuoristokaupunkeihin. Matkalla kävellään vaelluspäivinä keskimäärin noin 6 tuntia / 15 km päivässä hyväkuntoisilla reiteillä. Nousuja on vaelluspäivinä keskimäärin 900 ja parhaimmillaan 1300 vertikaalimetriä.

Huom: Matka on yhteislähtö Lumiversumin ryhmän kanssa - Mandalalla tarjolla ryhmään max 10 paikkaa - varaathan siis matkasi hyvissä ajoin!

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - CHAMONIX

Lennot Helsinki-Vantaalta Geneveen, Sveitsiin, ja kuljetus lentokentältä Chamonix’n laaksoon Ranskan Alpeille ja Les Houchesin kylään, jonne majoitumme. Tarkastamme matkanjohtajan johdolla varusteet ja käymme läpi viikon ohjelman.

hotelli

2. päivä - Les Houches – Les Contamines

Aloitamme vaelluksen Chamonix - laaksossa sijaitsevasta Les Houches:n kylästä. Vaellus alkaa n. 600 metrin nousulla Col de Voza - solaan josta laskeudutaan toiselle puolelle, Les Contaminesin laaksoon. Col de Voza:sta Contamines:in kylään ja hotelliin on matkaa n. 12 - 15 kilometriä riippuen siitä mikä reitti valitaan. Yhteensä päivän aikana tulee vajaa parikymmentä kilometriä matkaa ja noustavaa korkeuseroa n. 750 - 800 metriä ja alaspäin mennään n. 600 metriä. (A)

huoneistohotelli

vaellus

3. päivä - Les Contamines - Les Chapieux

Hotellilta aloitetaan loivalla kävelyllä Notre dame de la Gorge:lle. Sieltä jyrkkä polku Nant Borant - majalle. Sieltä eteenpäin reitti on loivempaa polkua koko matkan Col de la Croix du Bonhomme - solaan. Sen jälkeen on sitten vielä n. 900 metrin alamäki Les Chapieux:n viehättävään minikylään. Päivän aikana kävellään vajaa 20 kilometriä ja noustavaa korkeuseroa n. 1300 metriä. (A,I)

majatalo

vaellus

4. päivä - Les Chapieux - Courmayeur

Les Chapieux:n kylästä matka jatkuu ylös La Ville des Glaciers:iin. Sieltä jatketaan ylös Col de la Seigne - solaan ja Italian puolelle ja kävellään alas Rifugio Elisabettan ohi kohti Courmayeuriin kylää Aostan laaksossa. Loppumatka kävellään laakson pohjalla ja tukiautomme voi tulla hakemaan porukkaa matkan varrelta ja viedä hotelliin. Matkaa kertyy päivän aikana 20 - 30 kilometriä riippuen siitä, kuinka paljon käytetään autoa alussa ja lopussa. Noustavaa korkeuseroa tulee n. 1000 - 1400 metriä ja alaspäin kävellään n. 1200 metriä. Pitkä päivä siis, mutta perillä odottaa reissun hienoin hotelli, neljän tähden Grand Baita -hotelli hienoine spa-osastoineen. (A)

hotelli

vaellus

5. päivä - Courmayeur - Walter Bonatti -vuoristomaja

Edellisen pitkän päivän jälkeen tämä vaelluspäivä on huomattavasti lyhyempi ja rennompi. Nousumetrejä ylöspäin on n. 800 - 900 metriä, mutta jos joku on todella väsynyt, niin osan matkaa voi kulkea autolla, niin että nousua tulee vain n. 400 metriä. Alaspäin kävelyä max 100 metriä. Matkassa kävelyä tulee n. 12 km. Illastamme ja yövymme vuoristomajassa, useamman hengen makuusaleissa. (A,I)

vuoristomaja

vaellus

6. päivä - Walter Bonatti - La Fouly

Tänään jätämme Italian taaksemme ja siirrymme Sveitsiin viihtyisien alppiniittyjen keskellä kävellen ja moikkailen paikallisia lehmiä. Päivä ei ole erityisen rankka, mutta pidempi kuin edellinen ja seuraava, ja lopussa ne, jotka haluavat voivat mennä autolla noin viimeisen tunnin kävelyn verran. Noin 20 km kävelyä, vajaa 900 metriä korkeuseroa ylöspäin ja n. 1350 metriä alaspäin. (A,I)

hotelli

vaellus

7. päivä - La Fouly - Champex-Lac

Tämä päivä on yksi vaelluksen helpoimmista, viihtyisästä La Fouly:n kylästä vielä viihtyisämpään Champex-Lac:in kylään jossa (nimen mukaisesti) on pieni järvi keskellä kylää, n. 100 metrin päässä hotelliltamme. Päivän vaelluksen jälkeen on kiva käydä uimassa järvessä. Päivän kävelyurakka on n. 15 km, reilu 400 metriä ylöspäin ja vajaa 600 metriä alaspäin. (A)

hotelli

vaellus

8. päivä - Champex-Lac - Col de la Forclaz

N. 15 km:n vaelluspäivä, jossa on kaksi selkeää reittivaihtoehtoa: toinen on matalammalla menevä hieman pidempi pääreitti, ja toinen lyhyempi mutta vaativampi reitti, joka nousee melkein 2700 metrin korkeudella sijaitsevaan solaan, Fenetre d’Arpette:iin. Perusreitillä on sekä nousua että laskua noin 700 korkeuserometriä. Illastamme ja yövymme Col de la Forclaz'n vuoristomajassa, Forclaz:n solassa, Sveitsissä, 10 hengen makuusalissa. (A,I)

vuoristomaja

vaellus

9. päivä - Col de la Forclaz - Chamonix

Vaelluksen viimeinen päivä, joka on varsin pitkä jos kävellään koko matka Chamonix'n keskustaan hotellille. Yhteensä kävelyä n. 25 km, nousua noin 800 metriä ja laskua n. 1400 metriä. Mutta Chamonix'n laaksossa kulkee ilmaisia paikallisbusseja, joiden kyytiin voi hypätä vaikka jo Le Tour:n kylässä, jolloin nousua tulee se sama 800 metriä, alaspäin kävelyä n. 800 metriä ja matkaa vajaa 15 kilometriä. (A)

hotelli

vaellus

10. päivä - PALUU SUOMEEN

Kuljetus Geneven lentokentälle ja paluulennot takaisin Suomeen. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10 hlö (yhteisryhmä Lumiversumin kanssa, max 20 hlö).

Majoituspaikat matkalla vaihtelevat 2, 3 ja 4* hotelleista majataloihin ja vuoristomajoihin, joissa majoitutaan yhteisissä makuusaleissa. Yhden hengen huoneita ei ole saatavilla, majoitus jaetuissa huoneissa.

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lennot
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset kahden hengen huoneissa / vuoristomajoissa yhteisissä makuusaleissa
 • Matkatavarakuljetukset yöpymispaikkojen välillä
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Suomalaisen matkanjohtajan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä:  

 • Matkavakuutusta
 • Yhden hengen huonemahdollisuutta
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja
 • Mahd. hiihtohissi- ja paikallisbussimaksuja.

Lisätietoa Ranskan matkoista

Lisätietoa Italian matkoista ja matkailusta

Tarvitset matkalle matkavakuutuksen, joka kattaa vaellusaktiviteetit. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva. 

Valmistautuminen:

Tour du Mont Blanc -vaellus on vaativahko: Päivät ovat pitkiä ja sisältävät kohtuullisen isoja nousuja. Liikumme osin yli 2000 metrin korkeudella. Vaelluksen aikana kannamme mukana päiväreppuja, yöpymisvarusteiden siirtyessä paikasta toiseen erillisillä kuljetuksilla. Matkalla pärjäät hyvällä yleiskunnolla ja pakkaamalla fiksusti, mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat vaelluspäivistä irti.

Varusteet matkalle:

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle.

- Vaelluskengät (varrelliset, pitäväpohjaiset Gore-Tex-kengät, emme suosittele jäykkiä vaelluskenkiä) 
- Vaellussukat * 3
- Kosteutta siirtävä urheilu- t-paita * 2 
- Fleecetakki tai vastaava - Kevyet vaellushousut 
- Kuoritakki (Gore Tex tai vastaava) 
- Kuorihousut (Gore Tex tai vastaava) 
- Kevyt pipo/buffi/bandanna 
- Aurinkolasit 
- Noin 30 L päiväreppu 
- Vedenpitävä pakkauspussi päivärepun sisälle 
- 2 * 1l vesipulloja 
- Aurinkorasvaa, huulirasvaa 
- Vaellussauvat 
- Savetteja, WC-paperia

Majaöiksi: 

- Makuupussin sisäpussi (vuoristomajoissa on sänky, patja ja peitto, ei välttämättä lakanoita) 
- Otsalamppu/pieni taskulamppu (varaparistot)
- Korvatulpat 
- Käteistä lounaisiin, juomiin, välipaloihin jne (illalliset majoilla ilman juomia sekä aamiaiset kuuluvat matkan hintaan).

Vapaavalintainen: 

- Lippalakki / kasvoja varjostava päähine 
- Vaellus-shortsit/hame 
- Retkipyyhe

Chat on WhatsApp