Ugandan vuorigorillat - Suojelutyö ja matkailun merkitys

10.7.2023

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Itä-Afrikan vehreä Uganda on tunnettu luontonsa ja maisemiensa monimuotoisuudesta. Se on myös harvinaisten vuorigorillojen tärkein suojapaikka. Tässä artikkelissa tutustumme Ugandan ihmeelliseen gorillapopulaatioon sekä niiden elintärkeään suojelutyöhön.

Ugandan vuorigorillat

Lähisukulaisemme vuorigorillat ovat maailman suurimpia apinoita ja ne ovat erityisen harvinaisia - niitä on jäljellä luonnossa arviolta vain noin tuhat yksilöä. Niistä suurin osa elää Ugandan, Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla sijaitsevilla Virungavuorilla. Itäisen Afrikan Uganda onkin yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa näitä majesteettisia eläimiä voidaan kohdata luonnossa. Vuorigorillat ovat lempeitä kasvinsyöjiä, jotka elävät pienissä laumoissa. Laumaa johtaa ja tarvittaessa suojelee vanhempi urosgorilla.

Gorillojen suojelutyö

Itä-Afrikan vuorigorillojen kanta on ollut pitkään uhattuna. Suurimmat uhat niiden selviytymiselle ovat salametsästys, metsien hävittäminen maatalousmaaksi, pienen populaation mukanaan tuoma sukusiittoisuus, sekä sairaudet, jotka valitettavasti siirtyvät ihmisiltä lähisukulaisillemme gorilloille. Vuorigorillojen pitkäjänteinen suojelutyö on kuitenkin kantanut hedelmää viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, ja nykyisin vuorigorillan uhanalaisuusluokituksen katsotaan olevan "erittäin uhanalainen", mikä on luokituksista toiseksi vakavin. 

Vuonna 1991 perustettu Bwindi Impenetrable National Park eli Bwindin metsän kansallispuisto Ugandan lounaisosassa on tärkeä suojeluprojekti, joka on omistettu vuoristogorillojen suojelulle. Se on myös paras paikka nähdä vuorigorilloja luonnossa. Tämä kansallispuisto kattaa yli 331 neliökilometriä vuoristosademetsää ja siellä elää arviolta puolet maailman villeistä vuorigorilloista. Pienempiä vuorigorillapopulaatioita elää mm. Mgahinga Gorillan kansallispuisatossa Ugandassa, Volcanoes-kansallispuistossa Ruandassa sekä Kongon Virungan kansallispuistossa. 

Gorillasafarit

Luontomatkailu ja gorillasafarit ovat olennainen osa vuorigorillojen suojelupyrkimyksiä. Ne eivät ainoastaan tarjoa rahoitusta suojelutyöhön, vaan myös tuovat tukea ja työpaikkoja paikallisille yhteisöille sekä lisäävät tietoisuutta näiden upeiden eläinten asemasta. Kansallispuistot ja gorillasafarien järjestäjät toimivat tiiviissä yhteistyössä paikallisten yhteisöjen kanssa, ja osa safareista ja kansallispuistomaksuista saatavista tuloista palautetaan suoraan takaisin yhteisöille, mikä auttaa osaltaan vähentämään metsien hävittämistä ja salametsästystä gorillojen asuinalueilla.

Gorillojen jäljitys tapahtuu paikallisen jäljitysoppaan johdolla. Kuten muutkin vuorigorillojen asuinalueet, Bwindin metsä on nimensä mukaisesti "läpipääsemätön" eli vaikeakulkuinen. Jäljityksen aikana liikutaan tiheässä ja kosteassa vuoristometsässä, osin jyrkässä ja poluttomassa maastossa, mihin on hyvä varautua kunnollisilla jalkineilla. Jäljitystä jatketaan kunnes gorillalauma löytyy - toisin sanoen jäljitys ja siihen liittyvä patikointi voi kestää puolesta tunnista koko päivään asti, riippuen siitä kuinka nopeasti gorillat löytyvät. 

Gorillojen jäljitys on aina luvanvaraista. Jäljityslupia eri kansallispuistoihin julkaistaan rajattu, päiväkohtainen määrä, ja ne lunastetaan retken varausten yhteydessä. Jäljityksen luvanvaraisuudella ja korkeilla lupamaksuilla itse asiassa suojellaan gorilloja liiallisen matkailijamäärän aiheuttamilta riskeiltä kuten sairauksien leviämiseltä: Ihmiselle vaaraton flunssa saattaa nimittäin olla vuorigorilloille tappava tauti. Jäljitysluvat ovat aina henkilökohtaisia eikä niitä voi vaihtaa tai myydä eteenpäin. Gorillaluvat myydään esimerkiksi Ugandassa käytännössä loppuun usein jo useita kuukausia ennen jäljitysajankohtaa. Gorillaretkelle ei siis voi lähteä hetken mielijohteesta paikan päällä!

Vuorigorillojen kohtaaminen on unohtumaton kokemus, joka antaa meille mahdollisuuden oppia ja arvostaa näitä lempeitä, ihmeellisiä olentoja sekä ymmärtää, kuinka tärkeää on suojella niiden elinympäristöä. Jokainen, joka on kokenut gorillan katseen, ymmärtää sen älykkyyden ja syvän inhimillisyyden, joka muistuttaa meitä siitä, kuinka läheisesti itse asiassa olemme yhteydessä kaikkiin muihin lajeihin tällä planeetalla. Tehdään siis jatkossakin yhdessä työtä, jotta myös tulevat sukupolvet voivat myös kokea tämän ainutlaatuisen elämyksen!

Tutustu lisää vuorigorilloihin ja niiden suojelutyöhön esimerkiksi seuraavista linkeistä:

Bwindi%20%281%29

Takaisin

Chat on WhatsApp