Safarille Tansaniaan – minne ja milloin?

6.6.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Afrikan safarikohteiden parhaimmistoa Tansaniassa

Itäisen Afrikan ruohosavannit edustavat klassista kuvaamme Afrikasta: silmänkantamattomiin avautuva avoin maisema, savannilla vaeltavat suuret villieläinlaumat ja lämpimänä porottava aurinko. Tansanian pohjoisosan ja Kenian lounaisosan savannialueilla villieläinten, etenkin suurten nisäkkäiden määrä on edelleen runsainta koko maailmassa. Valtava, 30 000 neliökilometrin laajuinen Serengetin tasanko Tansanian ja Kenian rajalla on maailman suurimpia jäljellä olevia yhtenäisiä luontoalueita, ja myös loistava, klassinen Afrikan matkakohde safarimatkalle. Koko safari-käsite tulee itse asiassa itäisessä Afrikassa monin paikoin yleiskielenä käytettävän swahilin sanasta, joka tarkoittaa yksinkertaisesti matkaa.

Pohjois-Tansania on kenties Afrikan paras safarikohde: Täällä voit yhdistää luontomatkaasi safariajeluita ja paikoin myös kävelyretkiä lukuisissa upeissa kansallispuistoissa ja suojelualueilla, joissa eläinten määrä ja lajiston monimuotoisuus tekevät varmasti vaikutuksen kokeneempaankin matkailijaan. Valtavat gnu-antilooppien ja seeprojen laumat täplittävät tasankoa, jolla elävät myös mm. norsut, leijonat, kirahvit, gasellit, gepardit, impalat ja puhvelit, sekä yli 500 lintulajia. Jokia asuttavat valtavat niilinkrokotiilit ja virtahevot, ja puiden oksistossa torkkuvat leopardit.

Tansania%20matkat%20matkapaketit%205
Adobestock%2098634120

Tansanian parhaat safarikohteet

Tansanian safarikohde numero yksi on tietysti valtava, lähes 15 000 neliökilometrin laajuinen Serengetin kansallispuisto, joka yhdistyy idässä Ngorongoron ja pohjoisessa Kenian Masai Maran suojelualueisiin. Serengetin kansallispuisto perustettiin jo vuonna 1951, ja alueen nimi tarkoittaa paikallisella masain kielellä loputonta tasankoa. Tarunhohtoinen Serengeti tunnetaan ennen muuta valtavista ruohonsyöjänisäkkäiden laumoistaan. Puistossa elää myös Afrikan tihein leijonakanta, noin 3800 yksilöä, sekä esimerkiksi afrikanvillikoiria eli hyeenakoiria. Puiston alueella elää yhteensä noin kaksi miljoonaa nisäkästä, mukaan lukien yli miljoona gnuantilooppia, 180 00 seepraa ja 170 000 thomsoningasellia, jotka pääsevät vaeltamaan vapaasti Serengetistä ympäröiville alueille ja naapurimaa Keniaan. kirahveja Serengetissä on yli 10 000, virtahepoja 3500 ja norsujakin 2000-3000 yksilöä.

Serengetin naapurissa, vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Arushasta sijaitseva Ngorongoron suojelualue, eli tuttavallisemmin NCA, tunnetaan ennen kaikkea upeasta, 260 neliökilometrin laajuisesta Ngorongoron muinaisen tulivuoren kraatterista, jonka pohjalla vaeltavat mm. harvinaiset suippohuulisarvikuonot, mutta tällä yli 8000 neliökilometrin kokoisella alueella on paljon muutakin, mm. ihmiskunnan alkukotina pidetty Oldupain rotko, suolajärviä ja vaihtelevia maisemia puoliaavikoista metsiin. Vuonna 1959 perustettu Ngorongoron suojelualue on edelleen myös masaikansan asuinpaikka, eli hyvä paikka tutustua masaiden kulttuuriin ja paimentolaiselämään. Lintulajeja Ngorongoron suojelualueella on havaittu noin 550, ja sieltä löytyvät lähes kaikki Itä-Afrikan savannien tyypilliset suuret nisäkkäät. Ngorongoron kraatterin pohja on vehreää ja alue onkin loistava safarikohde mihin aikaan vuodesta tahansa. Laskeutuminen vuoristometsän ympäröimää serpentiinitietä pitkin 600 metrin pudotuksen Ngorongoron kraatterin reunalta sen pohjalle on kuin saapuisi Eedenin puutarhaan. Kraatteri on päiväretkikohde, sillä sen pohjalla majoittuminen on kielletty.

Tarangiren kansallispuisto noin kahden tunnin ajomatkan päässä Arushan eteläpuolella, Tarangirejoen laaksossa on 2600 neliökilometrin kokonaisuus pensas- ja puusavannia, kosteikkoja ja galleriametsiä. Vuonna 1970 perustetu kansallispuisto tunnetaan etenkin suurista norsulaumoistaan, mutta siellä voit nähdä myös monet muut Itä-Afrikan savannien suuret nisäkäslajit, leijonista kirahveihin ja leopardeihin, sekä yli 550 lintulajia. Tarangiren kansallispuisto on safarikohteena parhaimmillaan kuivalla kaudella, jolloin alueelle vaeltaa suurten nisäkkäiden laumoja Serengetin tasangolta. Kuivan kauden huipulla elo-lokakuussa Tarangire on safarikohteena jopa parempi kuin kuuluisampi Serengeti.

Lake Manyaran kansallispuisto on pienehkö suojelualue Manyaran suolajärven rannalla, vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Arushasta. Lake Manyara tunnetaan etenkin puihin kiipeilevistä leijonistaan. Vuonna 1960 perustetussa kansallispuistossa näkee myös mm. norsuja, virtahepoja, kirahveja, puhveleita, erilaisia apinoita, sekä flamingoja ja muita vesilintuja. Itä-Afrikan hautavajoaman suolajärviin kuuluvan Manyara-järven rantojen ikivihreät metsät sekä avoimet savannit tarjoavat kodin monipuoliselle eläimistölle. Lintulajeja puistossa on tavattu lähes 400.

Serengeti
7690373838%20667c328b7d%20o

Milloin kannattaa matkustaa Tansanian safarille?

Paras aika matkustaa safarille Tansaniaan riippuu siitä, mitä kaikkea haluat nähdä. Toisin kuin Tansanian eteläiset ja läntiset puistot, Pohjois-Tansanian safarikohteet majoituspaikkoineen ovat auki ympäri vuoden, eli alueelle voi matkustaa koska tahansa, ja siellä on takuulla aina nähtävää. Villieläinten havainnointi on helpointa paikallisten sadekausien ulkopuolella tammi-helmikuussa tai kesä-lokakuussa, sillä kuivan kauden aikana eläimet keskittyvät alueen harvojen juomapaikkojen ja jokien varsille, ja kasvillisuus alueella on matalimmillaan. Kuivalla kaudella myös mahdollisesti malariaa levittäviä hyttysiä on vähemmän. Savannin nisäkkäät taas poikivat Suomen talvikaudella, mikä tarkoittaa myös sitä, että petoeläinten kuten leijonien metsästyspuuhien näkeminen on tällöin todennäköisempää.

Sadekausia Tansaniassa on kaksi: Pitkät sateet (masika) kestävät yleensä maaliskuusta toukokuuhun ja lyhyet sateet (mvuli) taas muutamasta viikosta kuukauteen, yleensä marraskuusta tammikuulle. ”Sadekausi” ei Tansanian pohjoisosissa kuitenkaan missään nimessä tarkoita jatkuvia sateita, ja se voi myös olla hyvää aikaa safarimatkalle, kun maisemat ovat sateen jäljiltä vehreitä, tiet vähemmän pölyisiä, ja linnusto alueella on parhaimmillaan. Myös safarimatkailijoita on alueella sadekausien aikana vähemmän, ja esimerkiksi huhti-toukokuussa, jotka ovat Pohjois-Tansaniassa tilastollisesti sateisimpia kuukausia, safaripalveluiden hinnat ovat alhaisimmillaan. Heinä-elokuu sekä joulun ja uudenvuoden aika taas ovat kansainvälisen matkailun korkeasesonkia myös Tansanian safareilla, jolloin matkailupalveluiden hinnat nousevat ja majoituspaikat täyttyvät hyvissä ajoin ennen safarin ajankohtaa. Suomen kesäkuukausien aika on Pohjois-Tansaniassa viileintä aikaa, jolloin illat, yöt ja aamut voivat olla hyvinkin viileitä, vaikka päiväsaikaan pärjääkin hyvin hellevaatetuksella.

Serengetin tasangon gnu-antilooppien vaellus eli ”Great Migration” on alueen ainutlaatuinen, upea luonnonnäytelmä, jonka vuosittainen ajankohta on matkanjärjestäjältä kenties useimmiten kysyttyjä kysymyksiä safareihin liittyen. Yksinkertainen vastaus kysymykseen ”milloin Great Migration tapahtuu”, on: ympäri vuoden. Antiloopit liikkuvat Serengetin, Ngorongoron ja Masai Maran suojelualueiden välillä ja eri osissa sadekausien ja ravintotilanteen mukaan, ja osa tasangon eläimistä voi vaeltaa kuivan kauden huipulla Tarangireen asti. Gnuiden vaelluksen huipentumana pidetään Grumeti- ja Marajokien ylityksiä, jotka tapahtuvat normaalisti kesä-heinäkuun aikana laumojen siirtyessä Serengetin kansallispuistosta pohjoiseen, Kenian puolelle, josta ne palaavat etelään loppusyksyn aikana. Valtaosa Serengetin tasangon yli miljoonasta gnu-antiloopista viettää elo-lokakuun tasangon pohjoisosassa Masai Maran ympäristössä, joulu-toukokuun tasangon eteläisissä osissa, jossa ne myös poikivat tammikuun lopulta maaliskuulle, ja kesä-heinäkuun sen läntisissä osissa.

Mkuze hippo
7690373684%209c954931fe%20o

Matkalle Tansaniaan

Safarimatka Tansaniaan on helpointa aloittaa lennolla Kilimanjaron lentokentälle Tansanian ”safaripääkaupunkina” tunnetun Arushan lähellä. Arushasta on hyvät tieyhteydet Pohjois-Tansanian hienoihin kansallispuistoihin. Kiireisemmät voivat myös lentää pienkoneella Arushasta suoraan Serengetiin tai toisin päin. Kilimanjaron lentokenttä on melko pieni, mutta ajomatka Tansanian puolelle Kenian suuremmalta Nairobin kentältä, jonne lentoja on tarjolla enemmän, kestää käytännössä kokonaisen päivän. Tansanian viisumin saat ostettua maahan saavuttaessa lentokentällä. Tansanian matkalle tarvitset todistuksen keltakuumerokotuksesta, joka on Tansaniassa maahanpääsyn edellytys ja jota saatetaan kysyä lentokentällä, sekä malarian estolääkityksen, sillä malariaa esiintyy Tansaniassa kaikilla alle 2000 metrin korkeudella sijaitsevilla alueilla. Hyttysten ja muiden hyönteisten pistoilta suojautuminen vaalealla, pitkähihaisella ja -lahkeisella vaatetuksella varsinkin iltaisin suojaa safarimatkalaista myös taudeilta.

Mandala Travelin Tansanian safarimatkailla saat kattavan läpileikkauksen maan upeista, maailmankuuluista luonnonpuistoista rikkaine eläimistöineen. Serengetin savannien, Ngorongoron kraatterin, sekä Lake Manyaran ja Tarangiren kansallispuistojen villieläimet ja mahtavat maisemat tulevat safarilla tutuiksi mukavissa puitteissa. Ryhmämatkojen lisäksi Tansanian safarille voi hyvin lähteä myös räätälöitynä versiona omassa yksityisessä ryhmässä tai osana kansainvälistä ryhmää.

Jos aikaa on käytettävissä niukasti, safari Pohjois-Tansaniassa on mahdollista myös päiväretkenä. Arushasta käsin voi tehdä päiväretkiä Tarangiren ja Lake Manyaran kansallispuistoihin tai Arushan pohjoispuolella, kaikkein lähimpänä kaupunkia sijaitsevaan Arushan kansallispuistoon. Tämä kansallispuisto, jonka maisemia hallitsee yli 4000-metrinen Meru-vuori, on pienehköstä koostaan huolimatta myös hyvä ja monipuolinen safarikohde, jossa on myös mm. suolajärviä, ja eläinten havainnointi onnistuu myös patikoiden.

Yllä jo esiteltyjen kansallispuistojen lisäksi Arushan läheisyydessä on vielä yksi suuri kansallispuisto, nimittäin Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, joka tunnetaan suosittuna vaelluskohteena. Villieläimiä Kilimanjaron vaelluksilla ei juuri näe, mutta esimerkiksi alueen kasvillisuus on poikkeuksellisen hienoa. Kilimanjaron vaellus on helppo yhdistää safarimatkaan joihinkin yllä mainituista pohjoisen Tansanian safarikohteista.

Lisätietoja (englanniksi):

Tutustu Mandalan blogissa myös:

Takaisin

Chat on WhatsApp