Luontoa ja rantalomaa Madagaskarilla

11.8.2022

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

MONIMUOTOINEN MADAGASKAR

Maailman neljänneksi suurin saari, lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen, Intian valtameressä sijaitseva Madagaskar irtosi erilleen muusta Afrikasta 88 miljoonaa vuotta sitten. Pitkään eristyksissä olleella saarella kehittyi valtava määrä erikoisia eläin- ja kasvilajeja, ja vaikka osa lajeista on kadonnut ihmisten saavuttua paikalle, Madagaskar on edelleen lukuisine kotoperäisine lajeineen tärkeä luonnon monimuotoisuuden hotspot-alue ja luontomatkailijan unelmakohde.

Itä-Afrikan rannikolla, 400 kilometrin päässä Afrikan mantereesta sijaitsevan Madagaskarin asuttivat ensimmäisenä nykyisen Indonesian alueelta tulleet merenkulkijat. Sittemmin myös Afrikasta tulleet bantut, arabit, intialaiset ja viimeisimpänä ranskalaiset ovat tuoneet Madagaskarille omia vaikutteitaan. Madagaskar oli itsenäinen kuningaskunta ennen 1800-luvun lopulla alkanutta Ranskan siirtomaa-aikaa, joka päättyi vuonna 1960.

Madagaskarin luonto on monimuotoinen, vaihdellen alueesta riippuen sademetsistä kuiviin puoliaavikkoihin ja karuilta ylätasangoilta koralliriutoille. Kasvilajeja Madagaskarilla on lähes 15 000, joista yli 80% on kotoperäisiä eli niitä ei esiinny missään muualla. Maailman yhdeksästä apinanleipäpuulajista kuusi on Madagaskarilla, ja orkidealajeja on saarelta tunnistettu 860 kpl, mutta kuuluisimpia Madagaskarin luonnon asukkaita ovat saaren kotoperäiset puoliapinat eli makit. Kaksi kolmasosaa maailman kameleonttilajeista elää Madagaskarilla, ja myös Madagaskarin lintulajeista yli 60% on kotoperäisiä.

Madagaskar%20matkat%20matkapaketit%208

MADAGASKARIN MATKAKOHTEITA

Andasiben kansallispuisto, koko nimeltään Parc National Andasibe-Mantadia, on 155 km2 kokoinen suojelualue Madagaskarin rehevän itärannikon tuntumassa, noin 150 km pääkaupunki Antananarivon itäpuolella. Kaksiosainen suojelualue koostuu upeista sademetsistä, joiden lajikirjo on valtava. Kansallispuiston aukkaisiin kuuluu mm. upeita kameleontteja sekä 11 makilajia, mukaan lukien suurin makilaji indri, jonka nimi on hauska käännöskukkanen, joka tarkoittaa malagassin kielellä ”katso tuolla”. Paikalliset kutsuvat eläintä nimellä babacoato. Andasiben alueella sataa paljon, onhan kyseessä sademetsä, joten vedenpitävät jalkineet ja vaatteet ovat hyödylliset.

 Toinen maailmankuulu sademetsäkohde Madagaskarilla, Ranomafanan kansallispuisto sijaitsee saaren kaakkoisosassa, Antananarivosta etelään Fianarantsoan kaupungin lähistöllä. 416km2 kokoinen suojelualue ja maailmanperintökohde tarjoaa trooppisia sademetsiä ja pilvimetsiä, lukuisia kotoperäisiä lintu- ja makilajeja (esim ai-ai ja kultabokombali) sekä mm. yli 130 sammakkolajia. Kansallispuiston vieressä sijaitsevalla tutkimusasemalla ovat asustaneet myös monet suomalaiset luonnontutkijat. Kansallispuiston nimi Ranomafana tarkoittaa malagassin kielellä kuumaa vettä, sillä alueella on myös kuumia lähteitä.

Isalon kansallispuisto Madagaskarin kuivan lounaisosan ylätasangolla on tunnettu eroosion muovaamista hiekkakivimuodostumistaan ja syvistä kanjoneistaan, ja tarjoaa mielenkiintoisia reittejä patikoijalle ja vaeltajalle, sekä virkistäviä vesiputouksia. Puistossa elää myös useita makilajeja, kuten kissamaki, lakkisifaka ja ruskomaki, sekä yli 100 lintulajia. Kuvaukselliset ja veikeät lakkisifakat viettävät usein aikaa puiston leirintäalueella Namazassa, jossa niitä on helppo kuvata. Isaloa lähin kaupunki on nimeltään Ranohira. Tulearin kaupunkiin rannikolla on Isalosta noin 5 tunnin ajomatka.

Madagaskar%20matkat%20matkapaketit%2011

Madagaskarin luoteisrannikolla sijaitseva vulkaaninen Nosy Be’n saari on Madagaskarin suosituin rantalomakohde. Nosy Be tarkoittaa malagassin kielellä ”isoa saarta”. Saarta reunustavat hienot hiekkarannat sekä koralliriutat. Lokoben suojelualueella saaren lounaiskulmassa pääset tutustumaan mm. maailman pienimpiin kameleontteihin ja sammakoihin. Nosy Be’n eteläpuolella oleva pienempi Nosy Komban saari tunnetaan parhaiten pelottomista mustamakeistaan, mutta tämä hienojen rantojen saari on myös loistava paikka snorklaamiseen. Nosy Be’n suurin kaupunki on nimeltään Andoany, ranskaksi Hell-Ville. Nosy Be’lle pääsee lentäen Antananarivosta.

Ifatyn rantakohde Madagaskarin kuivalla lounaisrannikolla on rauhallinen kalastajakylä, jota ympäröivät kauniit hiekkarannat, koralliriutat, mangrovemetsät ja kuivat metsät apinanleipäpuineen. Ifaty on hyvä kohde myös surffaamiseen ja sukellukseen. Kylä sijaitsee n. 25km pohjoiseen Tulearin kaupungista (Toliara), jonne pääsee Madagaskarin sisäisillä lennoilla. Jos rannalla loikoilu ja vesiaktiviteetit alkavat kyllästyttää, Tulearista löydät mm. museoita ja yli 50 hehtaarin kokoisen kasvitieteellisen puutarhan.

Madagaskar%20matkat%20matkapaketit%204

MATKAILU MADAGASKARILLA

Madagaskarin ilmastoon vaikuttavat pasaatituulet ja niiden mukanaan tuomat monsuunisateet. Eniten sateita saadaan maan itärannikolla, kun taas länsi- ja lounaisrannikko on kuivaa. Madagaskarin sisäosan ylätasangoilla voi myös olla ajoittain kylmää. Sadekausi Madagaskarilla on Suomen talvikaudella, joka on myös kuuminta aikaa. Eniten sateita saadaan joulu-helmikuussa, jolloin matkanteko teitä pitkin muuttuu haastavaksi. Paras aika matkustaa Madagaskarille on talvikuukausien ulkopuolella.

Matkailijoita Madagaskarille houkuttelevat etenkin saaren kuuluisat luontokohteet, mutta Madagaskar tarjoaa myös trooppisia rantakohteita, jotka sopivat sukeltajille ja surffaajille. Valokuvaajalle Madagaskarilla on tarjolla ehtymättömästi eksoottisia kuvauskohteita. Madagaskarin matkan voi yhdistää rantalomaan Mauritiuksella, jonne on Madagaskarilta hyvät lentoyhteydet. Viisumin Madagaskarille voi ostaa lentokentällä maahan saavuttaessa. Passin on oltava voimassa 6kk matkan jälkeen. Madagaskarin pääkielet ovat malagassi ja ranska, englantia puhutaan Madagaskarilla vähän.

Matkustaminen Madagaskarilla on pitkien välimatkojen vuoksi usein yksinkertaisinta lentäen. Paikallinen lentoyhtiö Air Madagascar tarjoaa lentoyhteyksiä maan sisällä. Madagaskarin sisäiset lennot kuitenkin täyttyvät nopeasti, joten paikat on syytä hankkia hyvissä ajoin. Tiestö Madagaskarilla ei ole kovin hyväkuntoinen, joten maata pitkin matkustamiseen on hyvä varata reilusti aikaa ja kärsivällisyyttä. Madagaskar on köyhä maa, jonka väestö kasvaa nopeasti ja jonka luonto on kärsinyt ihmistoiminnasta, mutta jäljellä olevia luonnonalueita pyritään suojelemaan mm. ekoturismia kehittämällä. Nykyisin Madagaskarilla on 21 kansallispuistoa ja lukuisia muita suojelualueita. Matkailu tarjoaakin Madagaskarin makeille mahdollisuuden säilyttää asuinsijansa ennallaan!

Madagaskar%20matkat%20matkapaketit%200

Takaisin

Chat on WhatsApp