Vaeltajat blogiin

Kuinka matkustaa turvallisesti?

22.9.2023

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Vinkkejä ja faktoja turvallisuudesta ulkomailla matkustaessasi

Suunnitteletko matkustavasi maahan, jossa et ole ennen käynyt, mutta olet huolissasi turvallisuudestasi? Ei hätää, niin on käynyt useimmille meistä. Elämme ylenpalttisen tiedon aikakaudella, ja meitä pommitetaan enimmäkseen negatiivisilla uutisilla, jotka tuovat esiin kaikki mahdolliset kaukaisiin paikkoihin matkustamisen vaarat – ja mitä kaukaisempi matkakohde, sitä negatiivissävytteisempää uutisointi tapaa olla. Uutisointi toimii kuitenkin omalla logiikallaan, eikä huomioi sitä, että suurimmassa osassa maailmaa suurin osa ihmisistä itse asiassa elää täysin rauhallista elämää. Vaikka jotkin matkailijan silloin tällöin kohtaamista turvallisuusriskeistä ovat ehdottomasti vakavampia kuin toiset, ja maailmassa on myös paikkoja, joita kannattaa välttää, mikäli niihin matkustaminen ei ole ehdottoman välttämätöntä, yleisesti ottaen sinun ei kuitenkaan tarvitse antaa huolien estää matkasuunnitelmiasi.

Ensimmäinen neuvomme on: yleisimmät uhat eivät useinkaan ole samoja kuin uutisissa mainitut asiat. Suuntasipa matkasi sitten Aasiaan, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan tai Eurooppaan, yleisimmät turvallisuusuhat matkailijalle ovat itse asiassa enimmäkseen sellaisia, joita voit kohdata myös kotimaassa. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa sinulle ideoita siitä, mihin on hyödyllistä varautua, sekä neuvoja turvalliseen matkustamiseen ja turvallisuusuhkien välttämiseen ulkomailla itsenäisesti matkustaessasi. Vaikka monet tässä tekstissä mainitut turvallisuuteen vaikuttavat ongelmat ovat melko yleisiä, kannattaa aina kysyä mahdollisuuksien mukaan neuvoja matkakohteestasi paikallisilta ihmisiltä sekä jutella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen matkaa. Järjestetyillä ja opastetuilla matkoilla suomalaiset ja paikalliset matkaoppaat osaavat myös kertoa ja auttaa turvallisuusasioissa.

Matkustusturvallisuuteen vaikuttavat riskit ja kuinka estää niitä

Terveysongelmat ovat yleisin asia, joka voi pilata lomasi ulkomailla. Mitä kauemmas matkustat, sitä todennäköisemmin kohtaat sairauksia ja bakteereja, jotka ovat erilaisia kuin kotimaassa. Vaikka jotkin kansainvälisissä tiedotusvälineissä paljon esillä olevat terveysuhat voivat aiheuttaa paikallisesti tilapäistä huolta, vaaralliset taudit, joista puhutaan vähemmän, kuten malaria, denguekuume tai keltakuume, ovat valitettavasti edelleen riskejä osassa maailman valtioista ja vaikuttavat keskimäärin useampiin ihmisiin. Niistäkään ei toki ole tarpeen olla ylettömän huolissaan, mutta niiden ehkäisemiseen kannattaa kuitenkin valmistautua.

Vaikka et voi koskaan täysin välttää kaikkia terveysriskejä, oikeanlainen valmistautuminen sekä käytös matkalla säästää sinut hyvin todennäköisesti isommilta terveysongelmilta. Tarkista aina rokotuksiesi voimassaolo ennen matkalle lähtöä, ja ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen mahdollisten sairauksien varalta, joilta sinun olisi hyvä matkalla suojautua. Pakkaa mukaan matkalle ripuli- ja muita lääkkeitä. Huom: jos sinulla on reseptilääkkeitä, muista ottaa myös reseptit mukaan mahdollista tullitarkastusta varten. Ja ennen kaikkea muista hankkia matkavakuutus, joka kattaa mahdollisen sairaanhoidon kulut ulkomailla.

Matkalla henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Pese kätesi usein ja erityisesti ennen syömistä ja juomista sekä käteisen rahan käsittelyn jälkeen. Joidenkin syötävien, kuten jääpalojen ja valmiiksi kuorittujen hedelmien välttäminen auttaa välttämään ikävää turistiripulia, ruokamyrkytyksiä ja monia muita terveysuhkia. Myös tuoreita, kypsentämättömiä ruokia ja paikallisen vesijohtoveden juomista kannattaa välttää, jos mahdollista. Kannattaa käyttää paikallisten suosimia ravintoloita pelkästään turisteja palvelevien ravintoloiden sijaan. Koska sairauksia kuten ripulia ei kuitenkaan aina voi välttää vaikka kuinka yrittäisi, ei sinun myöskään kannata laimentaa lomaelämystäsi jättämällä paikalliset ruoat ja juomat kokonaan maistamatta tämän takia.

Hyttyset ja kärpäset levittävät sairauksia trooppisissa maissa. Esimerkiksi safarimatkalla ja luontomatkoilla on tärkeää suojautua hyttysiltä sekä hyönteisten ja käärmeen puremilta, sekä käyttää ihoa suojaavia vaatteita ja tukevia kenkiä patikoidessasi maaseudulla. Älä epäröi hakeutua paikalliseen lääkäriin, jos sinulle ilmaantuu oireita mahdollisesti vaarallisista sairauksista. On myös hyvä suojautua auringolta ja pölyltä sekä huolehtia riittävästä nesteytyksestä kuumassa ilmastossa.

Urheilu ja liikunta on terveyden kannalta jonkin verran riskialttiimpaa kuin kaupunki- tai rantaloma. Koska loukkaantumisriski on olemassa liikuttaessa paikasta riippumatta, muista valmistautua sen mukaisesti. Tähän kuuluu asianmukaisten varusteiden ja tarvikkeiden ottaminen mukaan, sekä myös tarpeen mukaan neuvojen pyytäminen paikallisilta mahdollisista vaaroista. Kun vaellat tai patikoit, suojaudu aina hyönteisiltä, käytä vain hyvämaineisia paikallisia matkanjärjestäjiä ja oppaita, äläkä koskaan lähde vaellukselle yksin tai valmistautumattomana. Jos aiot osallistua aktiivimatkalle, sinun on hyvä varmistaa, että matkavakuutuksesi kattaa myös matkan sisältämät aktiviteetit.

Luonnon aiheuttamia vaaroja esiintyy ajoittain kaikkialla maailmassa, mutta ne voi useimmiten välttää niihin varautumalla. Vaikka maanjäristyksiä, hurrikaaneja, tulvia, tsunameja, tornadoja ja tulivuorenpurkauksia ei voida täysin välttää, riskialueet ja -ajat niille ovat usein helposti tunnistettavissa, ja vastuulliset matkanjärjestäjät ottavat ne automaattisesti huomioon matkoja suunniteltaessa. Itsenäinen matkailija taas voi suunnitella vierailunsa paikallisten ilmastotietojen perusteella välttääkseen sade- ja taifuuni- tai hurrikaanikausia tai seismisen aktiivisuuden alueita. Koska luonnonkatastrofit ovat maailman mittakaavassa kuitenkin poikkeustilanteita ja rajautuvat aina käytännössä melko pienille alueille, sinun ei kuitenkaan tarvitse perua matkasuunnitelmiasi vain pelon takia. Sadekausikaan ei tarkoita automaattisesti sitä, että kohteessa sataisi tiettynä vuodenaikana koko ajan. Lomastaan onkin periaatteessa täysin mahdollista nauttia myös ns. sadekaudella, jos satunnaiset sadekuurot eivät haittaa. Muista kuitenkin tutustua mahdollisiin paikallisiin hätätoimenpiteisiin luonnonkatastrofin sattuessa, ja noudata aina paikallisten viranomaisten ohjeita, jos tällainen tilanne sattuisi osumaan kohdallesi. Mikäli matkustat järjestetyllä matkalla, vastuullisilla matkanjärjestäjillä on olemassa turvallisuussuunnitelma ja evakuointikäytännöt tällaisten tilanteiden varalta, eli sinun ei tarvitse huolehtia niistä.

Liikenne on yleisimpiä ja yleisesti ottaen aliarvioitu terveysriski matkoilla. Vaikka asia ei näykään uutisissa, tilastollisesti paikallinen liikenne on matkailijalle paljon yleisempi riski kuin väkivaltarikollisuus tai terrorismi, saati sitten lento-onnettomuudet, jotka ovat nykymaailmassa erittäin harvinaisia. Siksi onkin hyvä tutustua paikalliseen liikennekulttuuriin ja sääntöihin ennen kuin lähdet kaupungin kaduille, ja katsoa aina molempiin suuntiin ennen tien ylittämistä. Harkitse myös kahdesti ennen kuin vuokraat moottoripyörän kohteessa, älä koskaan aja sillä ilman kypärää, ja käytä aina turvavyötä, vaikka paikallinen kuljettaja esittäisi asiasta loukkaantunutta.

Varkaudet voivat olla joillakin alueilla yleisempiä kuin toisissa, mutta niihin on aina hyvä varautua joka tapauksessa. Taskuvarkaudet ovat yleisimpiä suurissa kaupungeissa ja ruuhkaisissa paikoissa, kuten toreilla, suosituilla nähtävyyksillä ja rautatieasemilla. Muista kuitenkin myös, että varkauksia voi tapahtua myös hotellihuoneista ja julkisessa liikenteessä. Parhaiten varkauden uhriksi joutumisen voi välttää tervettä järkeä käyttämällä: Säilytä lompakkosi paikassa, jossa voit pitää sitä koko ajan silmällä, valitse olkalaukku, jota ei ole liian helppo napata, ja minimoi mahdolliset tappiot etukäteen jakamalla rahasi useisiin paikkoihin. Älä myöskään kanna ylimääräistä käteistä mukanasi. Yritä myös olla näyttämättä suuria käteissummia, kalliita koruja tai kameroita julkisilla paikoilla. Säilytä arvoesineesi mieluummin hotellin kassakaapissa. Ole myös varovainen maksaessasi luottokortilla. Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: muista, että varkauksia tapahtuu myös kotimaassa, joten muista suojata asuntosi ja omaisuutesi, kun olet poissa.

Huijaukset ovat myös paikoittain suosittu tapa kerätä rahaa matkailijoilta. Temput vaihtelevat ylihinnoiteltuihin ravintoloihin houkuttelemisesta tai liiketoimintaehdotuksista painostavaan tuotteiden myymiseen tai surullisiin, mutta keksittyihin tarinoihin lahjoituksen varmistamiseksi. Varo liian ystävällisiä paikallisia, jotka lähestyvät sinua suosituilla turistialueilla, älä koskaan tee sijoituksia tai lähde mukaan liiketoimintaan, jossa et ole asiantuntija, ja epäile tarjouksia, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Käytä vain taksamittarilla varustettuja takseja tai sovi hinnasta ennen kuin astut ajoneuvoon.

Ryöstöjäkin valitettavasti tapahtuu ajoittain ympäri maailmaa – myös monissa suosituissa eurooppalaisissa kaupunkikohteissa. Parhaiten uhriksi joutumisen voi välttää yksinkertaisesti välttämällä tilanteita, joissa joudut alttiiksi tällaiselle rikokselle. Kysy ja noudata aina paikallisia neuvoja välttääksesi mahdolliset riskialueet. Vältä riskialueita varsinkin pimeän jälkeen; käytä taksia kävelemisen sijaan. Älä kävele yksin autioilla tai hämärillä alueilla ja pidä huolta, että alkoholinkäyttösi pysyy kohtuuden rajoissa. Vältä yöllä matkustamista, käytä hyvämaineisia bussiyhtiöitä tai matkanjärjestäjiä, ja jos mahdollista, älä matkusta yksin. Minimoi tappiosi noudattamalla ylempänä olevia neuvoja varkauksien suhteen. Voit myös pitää ylimääräistä lompakkoa mukanasi ja pitää siellä vain pientä vaihtorahaa: varkaat ja ryöstäjät ovat yleensä liian kiireisiä tarkistaakseen sinut kunnolla. Älä kuitenkaan yritä vastustaa aseellista ryöstöä: omaisuutesi on aina paljon vähemmän arvokas kuin oma henkesi ja terveytesi.

Terrorismi on paljon uutisoitu mutta tosiasiassa hyvin harvinainen uhka matkailijan turvallisuudelle. Vaikka terrori-iskuja tapahtuu satunnaisesti useissa osissa maailmaa (myös Euroopassa), liikenne on silti huomattavasti todennäköisempi uhka turvallisuudellesi riippumatta siitä, minne matkustat. Joissakin valtioissa ja kohteissa on kuitenkin suurempi terrori-iskujen riski kuin toisissa, ja konfliktialueille matkustamista on aina syytä välttää. Jos matkustat itsenäisesti, voit tehdä Ulkoministeriön palvelussa matkustusilmoituksen, seurata uutisia mahdollisten äkillisten muutosten varalta sekä kertoa aina jollekulle kotona, missä liikut. Jos matkustat alueelle, jossa esiintyy turvallisuusongelmia, muista käyttää paikallista opasta ja kysyä aina paikallisia neuvoja turvallisista vierailukohteista. Matalan profiilin pitäminen ja pienemmässä hotellissa yöpyminen voivat myös olla hyödyllisiä varokeinoja, sillä ulkomaisiin matkailijoihin kohdistuneet terrori-iskut ovat yleensä suuntautuneet suuriin, kansainvälisen ketjun omistamiin hotelleihin.

Sieppaus on hyvin harvinainen mutta mahdollinen riski joillakin alueilla. Tietyt alueet, kuten jotkin Kolumbian osat, Etelä-Filippiinit, Jemenin maaseutu tai Venäjän puoleinen Kaukasus ovat kaikki mahdollisia ongelma-alueita tämän suhteen, mutta on myös muita alueita, joita on parasta välttää ja joilla on syytä matkustaa vain hyvämaineisen paikallisen oppaan tai matkanjärjestäjän kanssa. Vältä myös matkustamista yöllä. Jotkin turisteja sieppaavat ryhmät väittävät, että heillä on poliittisia motiiveja, mutta yleisesti ottaen raha on useimmiten sieppausten tärkein motiivi. Tämä tarkoittaa onneksi sitä, että myös sieppaajasi haluavat, että pysyt kunnossa. Jos tällainen hyvin harvinainen tilanne sattuisi kohdallesi, älä yritä paeta tai taistella, vaan pyri parhaasi mukaan sopeutumaan vaikeaan tilanteeseen.

Matkustaminen konfliktialueille saattaa kuulostaa houkuttelevalta joillekin seikkailunhaluisille matkailijoille, mutta tosiasia on, että matkustaminen alueille, joilla on käynnissä aseellisia konflikteja aiheuttaa matkailijalle aina normaalia suuremman väkivaltarikosten tai sieppausten riskin. Siksi matkustamista konfliktialueille on luonnollisesti paras välttää, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Vastuulliset matkanjärjestäjät eivät koskaan järjestä vapaa-ajan matkoja konflikti- tai turvattomiksi tiedetyille alueille. Huomaathan kuitenkin, että saman valtion sisällä voi hyvin olla sekä konflikti- että turvallisia alueita. On myös hyvä muistaa, että entisillä konfliktialueilla, jotka ovat olleet rauhallisia jo vuosia tai vuosikymmeniä, saattaa edelleen olla raivaamattomia miinoja. Tällaisilla alueilla vierailtaessa pysytteleminen vakiintuneilla poluilla ja päällystetyillä alueilla on aina suositeltavaa.

Valmistautuminen on aina hyödyksi

Olit sitten lähdössä järjestetylle tai itsenäiselle matkalle, paras tapa varmistaa terveytesi ja turvallisuutesi uuteen matkakohteeseen suuntautuvan matkan aikana on tutustua kohteen terveys- ja turvallisuuskysymyksiin, yhteiskuntaan ja tapoihin jo ennen vierailua. Esimerkiksi THL:n ylläpitämä matkailijan terveysopas on erinomainen paikka tutustua matkailuun liittyviin terveysasioihin, ja esimerkiksi Wikipedia ja Wikitravel (varsinkin englanninkieliset versiot) tarjoavat vertaistarkastettua tietoa matkakohteista.  Monilla valtioilla ja matkakohteilla on internetissä myös omat viralliset matkailusivunsa, joissa jaetaan hyödyllistä tietoa kohteesta.

Myös monet ulkoministeriöt ja suurlähetystöt jakavat verkossa paikallista matkailutietoa omille kansalaisilleen. On kuitenkin hyvä muistaa, että monet näistämatkustustiedotteista ja raporteista voivat olla erittäin negatiivissävytteisiä ja normaalin matkailijan kannalta tarpeettoman pelottelevia. Suosittelemmekin tutustumaan ensin esimerkiksi jonkin sellaisen kohteen matkustustiedotteisiin, jossa ole jo itse käynyt, jolloin saat paremman käsityksen tiedotteiden yleiskuvasta. Muista myös tarkistaa matkakohteesi viisumi- ja maahantulosäännöt hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaasi.

Matkavakuutus saattaa kuulostaa kalliilta hankinnalta, mutta sen avulla voit mahdollisesti välttyä suurelta vaivalta ja taloudellisilta menetyksiltä sairastumisen, loukkaantumisen tai omaisuuden katoamisen yhteydessä. Myös erillinen sairausvakuutus voi olla hyödyllinen matkaillessa. Riittävä valmistautuminen ennen matkaa ehkäisee osaltaan ongelmia. Kun pakkaat matkallesi, huomioi myös, että lentoyhtiöt kadottavat koneen ruumaan meneviä matkatavaroita yllättävän usein, joten muista pakata käsimatkatavaroihin myös varavaatteita ja joitain itsellesi välttämättömiä tavaroita.

 

Lomailijat blogiin

Paikallisen kulttuurin kunnioittaminen auttaa välttämään ristiriitoja paikallisten kanssa ja ehkäisee ongelmia ennalta. On siis hyvä opiskella hieman kohdemaasi kulttuurista ennen kuin lähdet matkaan. Kun olet perillä ja mahdollisesti kohtaat erilaisia tapoja tehdä asioita kuin mihin olet itse tottunut, älä arvostele niitä ääneen, vaan vältä tarpeetonta vastakkainasettelua. Voit toki kritisoida matkakohteen tapoja ja kulttuureja kotona, jos siltä tuntuu, mutta parempi valinta on olla ennakkoluuloton, kokeilla jotain uutta ja pitää mielessä, että mikään kulttuuri ja tapa tehdä asioita ei ole yleispätevä tai maailman paras. Muista, että matkustamisen tulisi olla uusien asioiden löytämistä - ei omien ennakkoluulojemme vahvistamista.

Kuinka välttää kulttuurien yhteentörmäykset? Kannattaa käyttää hieman aikaa valmistautumiseen jo ennen matkaa: Opettele muutama sana paikallisella kielellä. Vältä puhumasta politiikkaa. Kokeile paikallista ruokaa. Älä oleta tai vaadi liikoja - muista, että kotimaassa mahdollisesti itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat eivät ole kaikkien saatavilla. Pyydä aina lupaa ennen kuin otat valokuvia ihmisistä. Älä ole kitupiikki. Ole kohtelias. Noudata paikallisia sääntöjä ja lakeja. Käyttäydy aina kunnioittavasti muita ihmisiä kohtaan. Älä unohda sanoa "Please" tai "Thank you". Muista hymyillä. Näillä periaatteilla pärjäät todennäköisimmin vallan hyvin mihin ikinä sitten matkustatkin!

Lisää vinkkejä ja matkalla huomioitavaa:

mandalatravel.fi/huomioitavaa 

www.aava.fi/toimipiste/aava-matkailuklinikka

thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas

Takaisin

Chat on WhatsApp