Matkakohteena Kazakstan
Keski-Aasian jättiläisvaltio Kazakstan on edelleen tyhjä kohta monen matkailijan reissukartalla. Tämä öljy- ja kaasuvaroilla rikastunut entinen neuvostotasavalta Aasian keskellä on viime vuosina kehittänyt myös matkailupalveluitaan. Modernit junayhteydet kuljettavat nyt Almatyn monikulttuurista suurkaupunkia ympäröiviltä Tienshanin lumihuippuisilta vuorilta muinaisen Silkkitien keidaskaupunkien täplittämälle aavikolle sekä tuulisen aron keskelle nousseeseen ultramoderniin pääkaupunkiin Astanaan (entinen Nur-Sultan).
Maailman yhdeksänneksi suurimman valtion, Kazakstanin nähtävyyksiin, mielenkiintoiseen historiaan ja avariin maisemiin voit tutustua esimerkiksi Keski-Aasian yhdistelmämatkoillamme naapurimaiden Kirgisian ja Uzbekistanin kanssa. Järjestämme opastettujen kiertomatkojen lisäksi myös räätälöidyt matkat Kazakstaniin, sen naapurimaihin Kirgisiaan ja Uzbekistaniin sekä muihin mielenkiintoisiin Keski-Aasian valtioihin - Tutustu Kazakstanin matkaohjelmiin alla ja kysy tarvittaessa lisää toimistoltamme: info(ät)mandalatravel.fi
Tietoa Kazakstanista:
Suomen kansalaiset eivät enää tarvitse etukäteen hankittava viisumia Kazakstaniin.
Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa Kazakstanin matkan aikana. Kaikille Keski-Aasiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi
Kazakstanin rahayksikkö on tenge (KZT). Kazakstanin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Euroja tai dollareita voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä suurissa kaupungeissa, ja niistä voi nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen on Kazakstanissa melko harvinaista.
Kazakstanin viralliset kielet ovat kazakki ja venäjä. Englantia ei maassa juuri puhuta, venäjän kielen taidoista on suurta apua Kazakstanin matkalla.
Aikavyöhyke Kazakstanin läntisessä osassa on GMT+5 ja muualla maassa GMT +6 (Suomen GMT+2).
Puheluiden maatunnus Kazakstaniin on +7.
Ilmasto Kazakstanissa on mantereinen ja pääosin kuiva. Lämpötilaerot ovat suuria. Talvet Kazakstanissa ovat etenkin vuoristoalueilla ja maan pohjoisosassa kylmiä ja lumisia, kun taas kesät ovat etenkin aavikkoalueilla tukalan kuumia. Kevät ja syksy ovat sään puolesta parhaita aikoja matkustaa Kazakstaniin.
Kazakstanin matkakohteita:
Almaty
Eteläisessä Kazakstanissa, Ili Alatau -vuoriston kupeessa sijaitserva Almaty (eli entinen Alma-Ata) on yli 2 miljoonalla asukkaallaan Kazakstanin suurin ja Keski-Aasian toiseksi suurin kaupunki. Se on Kazakstanin kulttuurinen ja taloudellinen keskus ja entinen pääkaupunki (vuoteen 1997 asti), mutta myös mielenkiintoinen matkakohde ja hyvä tukikohta läheisillä vuoristoalueilla vierailuun. Almatya ympäröivillä vuorilla sijaitsevat Shimbulakin hiihtokeskus ja Medeon luistelurata tekevät kaupungista oivan matkakohteen myös talviurheilusta kiinnostuneille.
Astana
Kazakstanin keskiosassa, Ishim-joen varrella, tuulisen aron keskellä sijaitseva Kazakstanin pääkaupunki Astana on maan nopeasti kasvava, moderni hallinnollinen keskus, joka on aiemmin tunnettu myös nimillä Tselinograd, Akmola ja Nur-Sultan. Noin 1,5 miljoonan asukkaan Astana tunnetaan etenkin modernista, futuristisesta arkkitehtuuristaan ja kaupunkisuunnittelustaan. Astanan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat maan itsenäisyyttä symboloiva Baiterek-torni, sekä Keski-Aasian suurimpiin kuuluva Hazrat Sultan - moskeija.
Turkistan
Kazakstanin eteläosan puoliaavikolla, lähellä Syrdarja-jokea sijaitsevalla Turkistanin kaupungilla on asukasmääräänsä (n. 300 000) suurempi kulttuurinen ja uskonnollinen merkitys. Turkistan tunnetaan "turkkilaisen maailman hengellisenä keskuksena", sillä se oli Islamin sufilaisen haaran perustajan, Hadzi Ahmed Yasawin kotikaupunki. Yasawin kaunis mausoleumi museoineen onkin nykyisin UNESCOn maailmanperintökohde ja Turkistanin tärkein nähtävyys. Kaupungissa ja sen lähellä on lukuisia muitakin historiallisia nähtävyyksiä, kuten mongolivalloittajien tuhoaman Otrarin kaupungin rauniot.
Lue myös: Keski-Aasian ihmeitä blogissamme