Keski-Aasian ihmeitä aktiiviselle matkaajalle

20.5.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

KESKI-AASIAN "STANIT"

Keski-Aasian viisi valtiota, Kazakstan, Uzbekistan, Kirgisia eli Kirgistan, Turkmenistan ja Tadzhikistan, eli tuttavallisemmin ”stanit”, ovat kiehtovia ja monipuolisia matkakohteita, joista vain harva kuitenkaan on kuullut. Nimensä mukaisesti Aasian mantereen sydämessä sijaitsevan Keski-Aasian kuuluisat historialliset kauppakaupungit, mahtavat Samarkand, Buhara ja Hiva ovat itse asiassa kuuluisampia kuin valtio, jossa ne sijaitsevat, vasta 1990-luvun alusta lähtien itsenäisenä valtiona olemassa ollut Uzbekistan. Keskiajalla nämä kaupungit olivat myös islamilaisen tieteen ja taiteen keskuksia, joiden arkkitehtuurin loistolle vetävät vertoja kenties vain alueen upeat vuoristomaisemat. Himalajan vuoriston läntiset jatkeet, mahtavat Tieshanin ja Pamirin vuoristot paikoin yli 7000 metriä korkeine huippuineen jakavat Keski-Aasian Kirgisiaa, Kazakstania ja Tadzhikistania, ja vuorten väliin jää vehreitä tai kuivia laaksoja sekä kirkkaita vuoristojärviä. Maatalousvaltainen Uzbekistan viljavine jokilaaksoineen, valtavien, avarien arojen Kazakstan ja pääosin karun aavikon peittämä Turkmenistan tarjoavat vielä lisää monimuotoisuutta maisemien suhteen.

Keski-Aasian maihin viitataan usein ”entisinä neuvostotasavaltoina”, mikä on toki totta, mutta tämän kiehtovan alueen ja sen kansojen historia ulottuu huomattavasti pidemmälle kuin 1900-luvun Neuvostoliittoon tai sen edeltäjän, tsaarienaikaisen Venäjän 1700-luvun lopulta alkaneeseen siirtomaakauteen. Alueen upeat, yli 2000-vuotiaat keidaskaupungit syntyivät muinaisten kauppareittien varrelle, joista tunnetuin on Kiinasta Lähi-Itään ja Eurooppaan kulkenut Silkkitie. Keski-Aasian kansat olivat alun perin joko paimentolaisia kuten kirgiisit ja kazakit, tai maanviljelijöitä ja käsityöläisiä, kuten persialaista kieltä puhuvat tadzhikit. Alueelle kehittyi vaikutusvaltaisia valtakuntia, jotka levittivät paikallista kulttuuria ja osaamista myös Keski-Aasian aluetta laajemmalle. Tiesitkö, että esim. Intian mogulivalloittajat, jotka rakensivat mm. maailmankuulun Taj Mahalin, tulivat alun perin Keski-Aasiasta?

Moderni Keski-Aasia jakautuu taloudellisesti maakaasulla ja öljyllä rikastuneisiin Kazakstaniin ja Turkmenistaniin, sekä köyhempiin Uzbekistaniin, Kirgisiaan ja Tadzhikistaniin. Keski-Aasian suurin maa pinta-alaltaan on ylivoimaisesti Kazakstan, kun taas väestöltään suurin Keski-Aasian maa on Uzbekistan. Keskiaasialaiset kansat ovat muslimeja, alueella kuitenkin seurataan pääosin islamin hyvin maltillista, sufilaista haaraa, eli esimerkiksi alkoholia on alueella saatavilla lähes kaikkialla. Kaikissa Keski-Aasian maissa asuu myös eurooppalainen, pääosin venäläinen, vähemmistö. Alueen valtioissa käytetään osin länsimaisia, osin kyrillisiä aakkosia.

 

15337157349%201ac863f65a%20o
15337157929%20f5a47e6b62%20o

MITÄ TEHDÄ MATKALLA KESKI-AASIASSA?

Mitä matkalla Keski-Aasiaan voi tehdä? Vastaus on: aika lailla mitä tahansa. Historiasta, muinaisista kulttuureista ja maailmanperintökohteista kiinnostuneet löytävät käytännössä jokaisesta Keski-Aasian valtiosta mielenkiintoista nähtävää, sillä vaikka alue on kuuluisa ennen muuta Silkkitien aikaisista kaupunkikohteistaan pääosin nykyisessä Uzbekistanissa, Keski-Aasian historia ulottuu vielä paljon pidemmälle: voit tutustua antiikinaikaisen Mervin kaupungin raunioihin Turkmenistanissa tai mongolivalloittajien tuhoamaan Otrariin Kazakstanissa. Alueen paimentolaiskansojen tapoihin ja perinteisiin voit tutustua esimerkiksi Kirgisiassa järjestettävillä perinnefestivaaleilla.

Luonnonystävät löytävät Keski-Aasiasta suuren luonnonympäristöjen kirjon hiekka-aavikoilta pyökkimetsiin ja arojen suolajärviltä laajoihin vuoristoihin ja korkeisiin lumihuippuihin. Alueen mahtavista ja monipuolisista maisemista nauttivat toki varmasti kaikki alueelle matkustavat. Keski-Aasian suurimmista kaupungeista löydät laadukasta ja edullista kulttuuritarjontaa oopperasta taidemuseoihin, ja alueen laadukas ruokakulttuuri on tunnettu erityisesti entisen Neuvostoliiton alueella. Keski-Aasian pääosin hyvin edullinen hintataso houkuttelee shoppailemaan mm. käsitöitä ja keramiikkaa alueen lukuisissa basaareissa.

Aktiivisille matkailijoille Keski-Aasian mahtavat vuoristoalueet, Tienshan ja Pamir tarjoavat upeita ja haastaviakin vaellusreittejä vaikuttavissa maisemissa, ratsastusretkiä ylävuoriston laidunalueilla, sekä retkikuntatyylistä vuorikiipeilyä edullisin palveluin aina yli 7000-metrisille huipuille asti. Pyöräilymatkailu Keski-Aasiassa kehittyy koko ajan, ja talviurheilukin on alueella mahdollista. Seikkailunhaluiset voivat myös vaikkapa leiriytyä syvällä Turkmenistanin aavikolla sijaitsevalle Darwazan eli ”Helvetin portin” kaasukraatterille, seurailla Mannerheimin aikoinaan kulkemaa reittiä Kirgisiasta Kiinan Sinkiangiin, tai matkustaa yhtä maailman vaikuttavimmista maanteistä, Pamir Highway'ta pitkin mahtavissa vuoristomaisemissa Tadzhikistanista Kirgisiaan.

Neuvostoajan nostalgiaa kaipaaville Keski-Aasia tarjoaa yllin kyllin tuon ajan monumentteja Lenin-patsaista keskitysleirimuseoihin, ja ”Absurdistania” hakevat taas löytävät varmasti hämmästeltävää Turkmenistanin pääkaupungin Ashgabatin italialaisesta marmorista rakennetun keskustan mahtipontisista monumenteista, Kazakstanin Astanan (entisiltä nimiltään Nur-Sultan, Akmola ja Tselinograd) modernista, 1990-luvun lopulla suunnitellusta keskustasta, maailman suurimpiin ympäristökatastrofeihin kuuluvan, suurimmalta osin kuivuneen Araljärven suola-aavikoituneelta pohjalta, tai vierailusta Kazakstanin aron keskellä, ylhäisessä yksinäisyydessään sijaitsevaan Baikonurin avaruuskeskukseen.

MINNE JA MILLOIN?

Oheisesta listasta löydät Mandalan matkaeksperttien mielestä Keski-Aasian parhaat matkakohteet:

-          Upeiden historiallisten kohteiden ihailuun: Uzbekistan (Hiva, Buhara & Samarkand)

-          Vuoristovaellukseen hienoissa maisemissa: Kirgisia ja Tadzhikistan

-          Kulttuuripainotteiseen kaupunkilomaan: Uzbekistan (Tashkent) ja Kazakstan (Almaty)

-          Maantie- tai maastopyöräilyyn: Kirgisia ja Kazakstan

-          Talviurheiluun: Kazakstan

-          Upeiden ja vaihtelevien maisemien ihailuun: Kirgisia ja Tadzhikistan

-         Aavikkoseikkailuun: Uzbekistan ja Turkmenistan

-          Perinteisessä jurttaleirissä yöpymiseen: Kirgisia

-          Junamatkailuun: Kazakstan ja Uzbekistan

-          Luontoretkiin kansallispuistoissa: Kirgisia ja Kazakstan

-          Edullisiin ostoksiin: Uzbekistan, Kirgisia ja Tadzhikistan

-          Olla lähes ainoa matkailija paikan päällä: Turkmenistan ja Tadzhikistan

Ellet ole menossa laskettelemaan tai korkealle vuoristoon, paras aika matkustaa Keski-Aasiaan on sään puolesta kevät- tai syyskuukausina, jolloin on ilmasto Keski-Aasiassa suomalaiseen makuun miellyttävimmillään. Tämä on toki myös suosituinta matkailukautta alueella, eli palvelut kannattaa varata hyvissä ajoin. Kesäkuukausina sää voi Keski-Aasian aavikkoalueilla olla tukalan kuuma, mutta toisaalta kesällä pääset parhaiten matkustamaan mahtaville Tiehshanin ja Pamirin vuoristoalueille; Esimerkiksi Kirgisiassa vuoriston jurttaleirit avaavat ovensa kesäkuussa. Talvet Keski-Aasiassa ovat kylmiä, ja vuoristoalueilla sekä suurimmassa osassa Kazakstania myös lumisia. Muslimien paastokuukauden Ramadanin aikaa kannattaa välttää omatoimimatkalla, mutta järjestetyllä Keski-Aasian matkalla siitä ei tarvitse välittää.

 

15520888231%209384d2cda6%20o
15337396328%205d446844d8%20o

MATKALLE KESKI-AASIAAN

Matkailu Keski-Aasian maihin on vielä toistaiseksi melko vähäistä, mutta alueen turismi on nopeassa kasvussa. Tarvitsevatko suomalaiset viisumin Keski-Aasian valtioihin? Eivät enää, paitsi Turkmenistaniin, jonne asiakkaamme saavat kauttamme maahan saavuttaessa lunastettavan kutsuviisumin. Matkailupalvelut Keski-Aasian maissa kehittyvät vauhdilla; Keski-Aasian suurimmista kaupungeista löydät viiden tähden hotelleja kylpylöineen ja konferenssikeskuksineen, maaseudulla taas voit majoittua vaatimattomissa majataloissa tai tunnelmallisissa jurttaleireissä vuoristossa, aavikolla tai vuoristojärven rannalla. Englantia Keski-Aasian valtioissa ei puhuta yleisesti, joten omatoimiselle matkailijalle venäjän kielen osaaminen on tarpeellista. Järjestetyllä Keski-Aasian matkalla mukanasi on englantia puhuva opas, ryhmämatkalla myös suomalainen matkanjohtaja.

Parhaat lentoyhteydet Suomesta turkinsukuisiin Keski-Aasian valtioihin ovat tällä hetkellä Turkin kautta. Varsinkin alueen suurimpiin kaupunkeihin, Tashkentiin ja Almatyyn, on olemassa hyvät lentoyhteydet. Keski-Aasian sisällä lentäminen paikasta toiseen taas ei, varsinkaan valtioiden välillä, ole aivan niin yksinkertaista, eli esim. nopea ”maabongaus” lentämällä pääkaupungista toiseen ei ole Keski-Aasiassa kaikkien maiden osalta realistista. Alueella onkin usein järkevämpää liikkua maitse, jolloin toki myös näet matkakohteistasi enemmän. Välimatkat voivat Keski-Aasiassa olla pitkiä, mutta Uzbekistaniin ja Kazakstaniin on kehitetty viime vuosikymmenien aikana mm. nopeita, moderneja junayhteyksiä, jotka tarjoavat miellyttävän tavan matkustaa.

Mandala Travelin Keski-Aasian matkat ovat ryhmämatkoja suomalaisessa tai kansainvälisessä ryhmässä, tai räätälöityjä matkoja itse haluamaasi Keski-Aasian matkakohteeseen ja ohjelmalla. Ohessa esimerkkejä Keski-Aasian matkatuotannostamme:

14613560860%204501c410d9%20o
14799916172%2005091c7dce%20o

Takaisin

Chat on WhatsApp