uzbekistan

Uzbekistan

Silkkitien keidaskaupunkien ihmeitä Keski-Aasiassa

Keski-Aasiassa sijaitseva Uzbekistan on Keski-Aasian valtioista väkirikkain, ja todellinen muinaisen arkkitehtuurin aarreaitta. Nykyisen Uzbekistanin alueella sijainneet Hivan, Buharan ja Samarkandin kaanikunnat hallitsivat muinoin kauppaa Silkkitiellä, Aasian halki kulkeneella tärkeällä kauppareitillä Kiinan ja Euroopan välillä. Mm. näiden Keski-Aasian vanhojen keidaskaupunkien loistokasta arkkitehtuuria pääsee ihailemaan Uzbekistanissa.

Uzbekistanin pääkaupunki Tashkent on Kazakstanin Almatyn ohella eittämättä modernin Keski-Aasian tärkein kaupunkikeskus. Kaupunkien ulkopuolella Uzbekistanin maisemat vaihtelevat lännen aavikoista ja puoliaavikoista vehreisiin, viljeltyihin jokilaaksoihin ja idässä myös vuoristoon. Uzbekistanilainen ruoka on tunnettu maukkaana, ja uzbekistanilaisia ravintoloita voikin nykyisin löytää entisen Neuvostoliiton alueen lisäksi eri puolilta maailmaa.

Matkat Uzbekistaniin eivät enää vaadi viisumia Suomen kansalaisilta. Maan matkailupalvelut kehittyvät vauhdilla ja nopeat junayhteydet kuljettavat matkailijoita Tashkentin, Samarkandin ja Buharan välillä. Opastettujen Uzbekistanin ja Keski-Aasian kiertomatkojen lisäksi järjestämme myös räätälöityjä matkoja Uzbekistaniin ja sen naapurimaihin kuten Turkmenistaniin, Tadzhikistaniin ja Kirgisiaan omassa, yksityisessä ryhmässä, haluamallanne ohjelmalla. Kysy lisää toimistoltamme: info(ät)mandalatravel.fi

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät enää tarvitse etukäteen hankittava viisumia Uzbekistaniin helmikuusta 2019 alkaen. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisen ajankohdasta, ja siinä on oltava vähintään 4 tyhjää sivua.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa Uzbekistanin matkan aikana. Kaikille Keski-Aasiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Uzbekistanin rahayksikkö on som (UZS). Paikallista valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Euroja tai dollareita voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä suurissa kaupungeissa, ja niistä voi nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen on Uzbekistanissa melko harvinaista.

Uzbekistanin virallinen kieli on uzbekki. Myös venäjä on yleisessä käytössä. Englantia ei alueella juuri puhuta. Venäjän kielen taidoista on suurta apua. Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja ja paikallisopas avustavat mielellään tarvittaessa tulkkaamisessa.

Aikavyöhyke Uzbekistanissa on GMT+5 (Suomessa GMT+2).

Puheluiden maatunnus Uzbekistaniin on +998.

Uzbekistanin ilmasto on mantereinen ja kuiva. Lämpötilaerot ovat suuria. Talvet ovat viileitä, kun taas kesät ovat etenkin aavikkoalueilla tukalan kuumia. Kevät ja syksy ovat parasta aikaa matkustaa Uzbekistaniin.

Lue myös: Keski-Aasian ihmeitä blogissamme

Chat on WhatsApp