laos-cycling

Laos

Kaakkois-Aasiaa niin kuin ennen vanhaan

Matka Laosiin tarjoaa kurkistuksen Aasialaiseen maahan sivussa suosituilta matkailureiteiltä, jossa elämän tahti on verkkainen ja vanhat perinteet ovat voimissaan. Laosin nähtävyyksiin kuuluvat mm. upea entinen kuninkaallinen pääkaupunki Luang Prabang sekä mystinen Ruukkujen tasanko. Klassinen tapa matkustaa Laosissa on Mekong-jokea pitkin risteilemällä. Patikointi ja pyöräily Laosissa ovat myös miellyttäviä tapoja tutustua maahan lähemmin. 

Matkailu Laosissa on kasvusuunnassa kansainvälisten juna- ja lentoyhteyksien parantuessa, mutta vielä vaatimatonta naapurimaihin Thaimaahan ja Vietnamiin verrattuna. Pääkaupunki Vientianessakin on Bangkokista saapuvan matkailijan mielestä edelleen pikkukaupungin tunnelma. Laosissa monia matkailijoita viehättääkin maan kiireetön, rauhallinen ilmapiiri sekä edullinen hintataso.

Opastettujen kiertomatkojen lisäksi järjestämme  räätälöityjä matkoja Laosiin omassa yksityisessä ryhmässäsi, haluamallasi ohjelmalla.  Voit myös yhdistää Laosin matkasi muiden Kaakkois-Aasian maiden kanssa. Kysy lisää toimistoltamme: info@mandalatravel.fi

Tietoa maasta:

Laosiin tarvitaan viisumi. Laosin viisumi maksaa Suomen kansalaisille n. 35 USD. Viisumin saa vaivattomasti lentokentällä maahan saavuttaessa. Varaa viisumia varten dollareita käteisenä, 1 passikuva ja sekä 2 sivua tyhjää tilaa passissa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk Laosin matkan jälkeen. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa Laosin matkan aikana. Kaikille Laosiin matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta, mahdollisesti myös malarian estolääkitystä lääkärin riskiarvion perusteella. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Laosin virallinen kieli on lao. Maassa puhutaan suhteellisen yleisesti myös englantia ja ranskaa. 

Laosin rahayksikkö on kip (LAK). Laosin valuuttaa ei voi vaihtaa ulkomailla. Kipin vaihtokurssi on ollut pitkään sidottuna Yhdysvaltain dollariin, joten kannattaa vaihtaa eurot dollareiksi ennen kuin tulee maahan. Laosiin on tullut viime vuosina muutamia pankkiautomaatteja, joista on saanut nostettua paikallista valuuttaa. Suosittelemme kuitenkin ottamaan Laosin matkalle tarpeeksi käteistä siltä varalta, ettei automaatteja satu kohdalle tai ne eivät ole toiminnassa. 

Aikavyöhyke Laosissa on GMT+7 (Suomessa GMT+2).

Puheluiden maatunnus Laosissa on +856

Ilmasto Laosissa on subtrooppinen monsuuni-ilmasto. Kuivina talvikuukausina loka-helmikuussa lämpötilat vaihtelevat 15 – 25 celsiusasteen välillä. Aamut ja yöt voivat olla kolean raikkaita ja päivän aikana lämpötila nousee Suomen kesän lämpöasteisiin. Maalis-toukokuu on kuumaa kautta Laosissa, lämpötila voi kohota 30°C:n yläpuolelle. Kesä-syyskuussa vallitsee Laosissa kostea monsuunikausi, jonka aikana on hieman viileämpää ja kuurosateita esiintyy. Yleensä Laosissa ei kuitenkaan sada montaa päivää peräkkäin ilman taukoja. 

Tippikulttuuri on tyypillistä Laosissa. Tulee kuitenkin muistaa, että palvelurahojen antaminen on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Tippiä on kohteliasta jättää myös paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Suositeltavaa on varata Laosin matkalla paikallisoppaiden tippeihin 2€ per päivä ja autonkuljettajille 1€ per päivä paikallisessa valuutassa.

Laosin matkakohteita:

Luang Prabang
Luang Prabang on n. 100 000 asukkaan kaupunki, joka aikoinaan oli Laosin kuningaskunnan pääkaupunki. Yhä edelleen sitä pidetään maan henkisenä keskuksena, jossa buddhalaiset temppelit ja Ranskan siirtomaavallan aikainen arkkitehtuuri sulautuvat yhteen. Kaupunki sijaitsee kahden joen, Mekongin ja Khanin, välisellä niemimaalla, jossa palmupuut, kultaiset stupa-monumentit ja oranssipukuiset munkit luovat näkymän, jollaista on vaikea löytää muualta Aasiasta. Vuonna 1995 kaupunki liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteisiin sen kahden kulttuurin ja erityisen arkkitehtuurin ansiosta.

Mekong-joki 
Mekong-joki (4350km) virtaa kuuden maan - Kiinan, Myanmarin, Laosin, Thaimaan, Kambodzan ja Vietnamin alueilla. Kaikki kuusi maata kuuluvat Mekong-komissioon, joka pitää huolta joen tulevaisuudesta. Joen virtaukset, kosket ja putoukset vaihtelevat suuresti vuodenaikojen mukaan ja siksi joella liikkuminen on paikoin vaikeaa. Joen yläjuoksulla, Myanmar-Laos-Thaimaa akselilla vesi on vielä suhteellisen puhdasta. Etelämpänä joki muuttuu pyörteisemmäksi ja siihen sekoittuu joenpenkoilta multaa. Joen yli kulkee siltoja ja autolauttoja ja sitä pitkin järjestetään myös risteilyjä. Mekong-joen luonto on maailman toiseksi monimuotoisin Amazonin jälkeen. Joesta on löydetty yli 1200 kalalajia, ja kalastus onkin monelle joen lähettyvillä asuvalle pääelinkeino.

Opastetut Laosin matkat

Räätälöidyt Laosin matkat

Chat on WhatsApp