Mera Peak 6461m -kiipeilymatka, Nepal

Upea lähestymisvaellus Hinkun laaksossa kohti Mera Peakin huippua

Kiipeily
24
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Vaellus kohti Nepalin korkeinta vaellushuippua alkaa lennolla Mount Everestin eteläpuolella sijaitsevaan Luklan kylään.

Kiipeilymatkan vaellusreitti kulkee jylhissä ja karuissa maisemissa yli korkeiden solien Hinkun laaksoon, joka johdattelee kohti Meran vuoristoa. Aina 6461 metriin nouseva Meran huippu on yksi alueen eteläisimmistä, ja se erottaa upeasti Intian tasangot maailman korkeimmista vuorista. Maisema huipulta on henkeäsalpaava kokemus.

Kiipeilymatka sopii hyvin kokeneelle vaeltajalle ja ensimmäiseksi vuorikiipeilyretkikunnaksi. Reitti on teknisesti helppo, mutta lähestymisen jyrkät polut sekä ohut ilmanala tekevät siitä fyysisesti haastavan.

 

Katso osat 2-3 Mandalan Youtube kanavalta

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT NEPALIIN

Lennot Suomesta yön yli Nepaliin.

2. päivä - KATMANDU

Saapuminen Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. kuljetus hotelliin ja vapaata aikaa esim. viime hetken varustehankintoja varten.

Majoitus

Hotel Moon Light tai vastaava

3. päivä - LUKLA - PAIYU

Lennämme aamulla pienkoneella Luklaan. Varusteemme siirtyvät sherpa-kantajien kyytiin ja aloitamme vaelluksen kulkemalla alamäkeen laakson pohjalla sijaitsevaan Paiyuun, jossa majoitumme. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

majatalo

4. päivä - PANGGOM

Toisena vaelluspäivänä nousemme vähitellen 2800 metrissä sijaitsevaan Panggomiin, jossa majoitumme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

majatalo

5. päivä - DZOMSHAWA

Aloitamme päivän nousemalla kohti Panggom Lan solaa (3174m), josta avautuvat hienot näkymät vuoristoon. Laskeudumme solasta Dzomshawaan, jossa majoitumme seuraavat 2 yötä. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

majatalo

6. päivä - DZOMSHAWA

Ensimmäinen lepopäivä akklimatisaatiota varten. Päivällä on aikaa huoltaa varusteita ja nauttia upeista maisemista.

Majoitus

Majatalo

7. päivä - KHATRA KHOLA

Jatkamme nousua ylemmäs laaksoon sen länsi puolta seurataen. Päivän reitti on paikoittain haastava jyrkkien nousujen ja laskujen vuoksi. Yöpyminen Chatra Kholassa yksinkertaisessa majatalossa.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

8. päivä - KHOTE

Jatkamme vaellusta Hinkun laaksossa kohti Khoten kylää (3580m), seuraten laakson pohjalla kulkevaa jokea. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

majatalo

9. päivä - KHOTE

Lepopäivä Khoten kylässä. Päivällä on aikaa huoltaa varusteita, rentoutua ja nauttia maisemista tai kävellä kylänraitilla.

Majoitus

majatalo

10. päivä - Tangnak

Polku Tangnakiin kulkee tasaista, mutta kivikkoista joenvartta myötäillen, jonka uomat ovat muokkaantuneet vuosien takaisen lumivyöryn aiheuttaman hyökyaallon seurauksena. Yöpyminen Tangnakissa (4300m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

11. päivä - TAGNAG

Lepopäivä Tagnagissa.

Majoitus

Majatalo

12. päivä - KHARE

Matka kohti Hinkun laakson viimeistä kylää Kharea alkaa vierailulla jäätikköjärvellä, joka on matkan varrella. Yövymme seuraavat 2 yötä Kharessa (4850m)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

majatalo

13. päivä - KHARE

Lepopäivä Kharessa. Varustehuoltoa ja tulevien nousupäivien suunnittelua.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

14. päivä - Mera Peak Base Camp

Nousemme jyrkkää kivikkoista polkua kohti Meran perusleiriä. Leiriydymme jäätikön reunaan ja keräämme voimia tulevaan huiputukseen. (L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Teltta

15. päivä - MERA PEAK HIGH CAMP

Nousemme jäätikölle ja kuljemme sen halki ohi Mera Lan solan. Upeat näkymät avautuvat maailman korkeimmille vuorille Mount Everestille, Lhotselle, Makalulle ja Kanchenjungalle. (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus

Teltta

16. päivä - MERA PEAK

Heräämme keskiyön jälkeen ja syömme aamiaista ennen noin kello kaksi tapahtuvaa liikkeellelähtöä. Huipun juurella valmistaudumme viimeiseen koitokseen. Nousemme kiinteän köyden avulla viimeiset kymmenet metrit huipulle. Huiputuksen jälkeen palaamme alas Khareen. (A,L)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus

Teltta / Majatalo

17. päivä - VARAPÄIVÄ

Varapäivä huiputusta varten, jos olosuhteet tai ryhmän kunto eivät anna myöten ensimmäistä huiputuspäivää. (A,L)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus

Teltta / Majatalo

18. päivä - KHOTE

Aloitamme paluun kohti Luklaa kävelemällä Hinkun laaksoa Khoteen asti.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

19. päivä - KHETRA LA

Aloitamme lähes koko päivän kestävän nousun kohti Chetra Lan solaa (4610m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

20. päivä - LUKLA

Viimeinen vaelluspäivä kuljettaa meidät monipuolisia polkuja pitkin takaisin kohti Luklaa, missä juhlimme koko retkikunnan kanssa matkan päätöstä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus

Majatalo

21. päivä - LUKLA - KATMANDU

Paluulento Luklasta Katmanduun, jossa vapaata aikaa muun muassa ostoksille tai rentoutumiseen.

Majoitus

Hotel Moon light tai Vastaava

22. päivä - KATMANDU

Vierailemme Katmandun nähtävyyksillä sekä rentoudumme ennen paluuta. Jäähyväisillallinen ja yöpyminen Katmandussa. (A,I)

 

Majoitus

Hotel Moon light tai Vastaava

23. päivä - KATMANDU

Päivä vapaata ohjelmaa Katmandussa. Illalla kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. (A)

24. päivä - PALUU SUOMEEN

Paluu Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Majoitus

Matkan vaellus- ja kiipeilyosuuden aikana majoitumme vaellusmajoissa aina silloin, kun se on mahdollista. Seutu on huomattavasti alkeellisempaa kuin Nepalin suositummilla vaellusreiteillä. Saniteetti- ja peseytymistilat ovat usein alkeellisia ja rajallisia. 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa ei voida taata etukäteen.

Tarvittavat kiipeilytaidot 

Mera Peakin kiipeäminen ei vaadi aikaisempaa kiipeilykokemusta. Harjoittelemme matkan aikana tarvittavia kiipeilytaitoja ennen huipulle nousua. Nousu huipulle tapahtuu kiinteitä köysiä apuna käyttäen, lumi- ja jääharjanteita pitkin.

Ryhmäkoko: 10-18 hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Nepalin sisäiset lennot
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla ja vaellusluvat
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Kantajien palvelut vaelluksella
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Valmistautuminen:

Mera Peak - Kiipeilymatkalla kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily- tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisopas ja matkanjohtaja kävelevät aina toinen ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00, minkä aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tietoa maasta:

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 30 USD alle 15 päivän matkalla ja 50 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Vaellus- ja kiipeilylupia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla (esim. jpg- tai pdf-tiedostona, info@mandalatravel.fi) tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Korkein kohta matkan aikana on 6461 m Mera Centralin huipulla. Vaelluksen päivämatkat on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen on varattu runsaasti aikaa.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 12,5 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit.

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Kohteitamme:

Katmandu

Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on miljoonan asukkaan suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Sagarmathan / Mount Everestin kansallispuisto

Everestin alue Nepalin Himalajalla tunnetaan maailman korkeimman vuoren lisäksi sherpa-heimon asuinalueena. Alueelle pääsy vaatii jännittävän lentomatkan Luklan kylään, sillä lähimmälle tielle on lähes viikon kävelymatka. Koneen ikkunasta voi bongata vuorenhuippuja ja Luklasta päästään suoraan vuoriston syleilyyn. Buddhalainen kulttuuri värittää tätä palveluiltaan syrjäisen alueen kehittyneintä kolkkaa. Kesäisin Mount Everestin perusleirissä nähdään kiipeilyretkikuntien valtava telttakylä, jonne jakkikaravaanit kuljettavat tarvikkeita. Aivan Everestin lähituntumassa sijaitsee Imja Tsen eli Island Peakin huippu. Meran vuoristoon taas vaelletaan syrjäisempää Hinkun laaksoa pitkin. Itse Everestin, alueen upeimman luostarin sekä Namche Bazaarin sherpakaupungin voi kokea lyhyemmälläkin vaelluksella. Vaelluspolut kulkevat Sagarmathan kansallispuiston alueella, jonka nimi tulee nepalin kielestä ja tarkoittaa Mount Everestiä. Alueen paikallisväestö käyttää vuoresta nimeä Chomolungma, "jumaläiti". Nimi Everest taas periytyy Himalajan korkeusmittauksia johtaneesta brittiupseeri George Everestistä.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

 • Vaelluskengät
 • Lenkkikengät / vaellussandaalit 
 • Vaellussukat * 3
 • Lämpimät sukat
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2
 • Kevyet vaellushousut
 • Vaellusshortsit 
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava) 
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava ) 
 • Softshell tai fleecetakki 
 • Aluskerrasto lyhyt (merino) 
 • Lämmin kerrasto pitkä yläkerta (merino) 
 • Lämmin kerrasto pitkä alakerta (merino) 
 • Untuva- tai toppatakki 
 • Sormikkaat 
 • Rukkaset 
 • Pipo 
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi 
 • Aurinkolasit (Julbo)
 • Noin 30 L päiväreppu 
 • Otsalamppu 
 • 2 * 1L vesipulloja (ja eristetty juomasäiliö) 
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20) 
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40 
 • Retkipyyhe
 • 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C) (
 • Ilmatäytteinen makuualusta
 • Korvatulpat 
 • Vaellussauvat
 • Suoja puhelimelle
 • Vedenpitävä pakkauspussi 

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin

Kiipeilyvarusteet:

Alla lista tarvittavista varusteista. Tarvittavat kiipeilyvarusteet on mahdollista vuokrata paikanpäältä ennen kiipeilyosuutta.

 • Kiipeilykengät
 • Jääraudat
 • Kiipeilyvaljaat
 • Vaellus- tai kiipeilyhakku rannelenkillä
 • Varmistuskahdeksikko
 • Nousukahva
 • 2 kpl lukollisia sulkurenkaita
 • Kiipeilykypärä
 • 2*120 cm nauhalenkkejä

Joitakin varusteita ei tarvita kaikilla vuorimatkoilla. Ota yhteyttä toimistollemme hankkiessasi varusteita matkojamme varten. Kenkiä on usein mahdollista vuokrata huipulle nousua varten.