← Takaisin
Miten nousu Kilimanjarolle onnistuu parhaiten?
Ylhäisessä yksinäisyydessään itäisen Afrikan savannilla, 5895 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva nukkuva tulivuori Kilimanjaro Tansaniassa on paitsi Afrikan korkein vuori myös Unescon maailmanperintökohde ja suosittu vaelluskohde. Kilimanjaron huipulle voi nousta kävellen ilman teknisiä apuvälineitä, useita eripituisia reittejä pitkin, joilla on kullakin omat erityispiirteensä. Reitit on usein nimetty vuorta ympäröivien kylien ja niiden kansallispuiston porttien mukaan, joiden kautta reitille lähdetään. Vaellus aloitetaan kansallispuiston portilta ja nousu tapahtuu halki eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeiden, alarinteiden savannilta pilvimetsä- ja vuoristonummivyöhykkeiden halki aina korkeiden alueiden paljakalle ja jäätikön reunoille asti.
Kilimanjaron suuri suosio on valitettavasti saanut aikaan myös lieveilmiöitä sekä kauhutarinoita epäonnistuneesta korkeaan ilmanalaan akklimatisaatiosta. Syy vuoristotaudin oireiden saamiseen Kilimanjaron vaelluksella on valitettavan usein taloudellinen: Kilimanjaro on kansallispuistoaluetta, eli ulkomaalaiset maksavat siellä olosta melko korkeaa vuorokausimaksua, mikä johtaa helposti houkutukseen lyhentää vuorella oloaikaa ja pyrkiä huipulle liian nopeasti. Vaelluspäivien määrästä pihistely ei kuitenkaan kannata Kilimanjarolla, kuten ei muillakaan isoilla vuorilla, mikäli tarkoituksena on päästä varmasti ja turvallisesti huipulle. Tilastollisesti Kilimanjaron huipulle pääsyprosentti nimittäin romahtaa kuuden päivän tai lyhyempiä reittejä käytettäessä.
Mandala Travelilla on 20 vuoden kokemus Kilimanjaron vaellusten järjestämisestä. Kuten muillakin vuorimatkoillamme, otamme myös Kilimanjarolla korkeaan ilmanalaan totuttautumisen vakavasti emmekä suosittele nousuun alle seitsemänpäiväisiä reittejä. Omat opastetut ryhmämme nousevat Kilimanjarolle seitsemänpäiväistä Machamen reittiä pitkin, mutta nousu onnistuu räätälöitynä myös käyttäen useita eri muita reittejä, aina 10-päiväiseen, pidennettyyn Lemoshon reittiin asti. Omien ryhmiemme huiputusprosentti Kilimanjarolla on keskimäärin 90 %. Mandala Travelin Kilimanjaron vaellukset toteutetaan täyden palvelun telttaleirimajoituksella, vuoren useita kertoja kiivenneiden matkanjohtajien johdolla sekä paikallisen henkilökunnan avustuksella.
Lennämme Tansanian matkoillamme Kilimanjaron kansainväliselle lentokentälle Pohjois-Tansaniassa, joka on lähimpänä vuorta sijaitseva lentokenttä. Kilimanjaroa lähin suurempi kaupunki on Tansanian safaripääkaupungiksikin tituleerattu Arusha. Sieltä käsin onnistuvat helposti eripituiset safarit Pohjois-Tansanian klassisissa safarikohteissa, kuten Tarangiren, Lake Manyaran ja Serengetin kansallispuistoissa sekä Ngorongoron kraatterin suojelualueella.
Mikäli Kilimanjarolle nousu ja oma korkeaan ilmanalaan akklimatisoituminen huolestuttavat, loistavan harjoitusnousun ennen Afrikan suurimman huipun valloitusta tarjoaa Kilimanjarosta länteen, Arushan kaupungin pohjoispuolella kohoava Mount Meru (4562m), joka on Kilimanjaron tavoin ns. nukkuva tulivuori sekä kansallispuistoaluetta. Voit liittää räätälöidyn Kilimanjaron vaellusmatkasi alkuun halutessasi harjoitusnousun Merulle, haluamasi pituisen safariohjelman tai vaikkapa rantalomapäiviä Sansibarilla.
Lisätietoja (englanniksi, linkit avautuvat uuteen ikkunaan):
- Kilimanjaron kansallispuiston esittely
- Kilimanjaron eri vaellusreittien esittely
- Tansanian kansallispuistohallinnon sivut
Lue Mandalan blogissa myös:
← Takaisin