Kysymyksiä ja vastauksia Himalajan vaelluksista ja kiipeilymatkoista

15.8.2023

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Vaellus- ja kiipeilykausi Nepalin Himalajalla on taas pian aluillaan, joten nyt onkin hyvä aika perehtyä Himalajan alueen vuoristovaellus -aiheeseen. Ohessa olemme kirjanneet ylös pienen patteriston meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia Nepalin vuoristovaelluksista ja kiipeilymatkoista: 

Mitä tarkoittaa ”vaelluslupa” ja miten sen saa? 

Vuoristovaelluksille Nepalissa tarvitaan aina paikallisten viranomaisten myöntämä, etukäteen haettava lupa, jonka asiakkaamme saavat kauttamme. Vaellusluvat kuuluvat matkojemme hintaan ja ne järjestetään puolestanne. Vaellusluvat ovat henkilökohtaisia, ne tilataan etukäteen passitietojenne avulla ja lunastetaan vaelluksen alussa. Nepalin vaellukset liikkuvat useimmiten kansallispuisto- tai suojelualueilla, joilla reiteille päästäkseen ulkomaalaisten on maksettava myös kansallispuistomaksu. Molemmat mainitut maksut kuuluvat matkojemme hintaan. 

Millaisella repulla tai rinkalla kannattaa lähteä Nepalin vaellukselle? 

Rinkkaa et Nepalin vaelluksilla tarvitse. Suuren osan vaelluksella tarvittavista varusteista kantavat paikalliset kantajat - itse kannat vaelluksen aikana vain kevyttä päiväreppua. Matkaan voi hyvin lähteä tavallisella matkalaukulla, jonka voit jättää säilytykseen Katmandun hotellille vaelluksen ajaksi. Katmanduun saavuttaessa Nepalin vaellus- ja kiipeilyryhmämme saavat käyttöönsä noin 70-litraiset Mandalan vaelluskassit, jonne vaelluksella kantajille annettavat varusteet siirretään. Vaelluskassit kuuluvat ryhmämatkan hintaan. 

Kuinka paljon kannettavaa vaellukselle tarvitsee mukaan? 

Itse kannat vaelluksella vain kevyttä päiväreppua, jossa kannetaan kävelypäivän aikana tarvittavia asioita, kuten vesipullot, kuorivaatteet yms.  Muut varusteesi, kuten varavaatteet, makuupussi ja mahd. kiipeilyvarusteet siirtyvät vaelluksen aikana majapaikasta toiseen paikallisten kantajien kyydissä. HUOM. painorajoitus: kantajille annettavat varusteet saavat painaa enimmillään 12,5kg/asiakas. 

Nepalin sisäisillä lennoilla painorajoitus matkatavaroiden suhteen on 15kg, siis ruumaan menevä laukku ja päiväreppu yhteensä. Lisäkilot maksavat noin 1,5 euroa/kg ja ne maksetaan paikan päällä. Ylimääräisiä tavaroita voit jättää omaan matkalaukkuun säilytykseen Katmanduun. Kantajille menevä vaelluskassisi saa joka tapauksessa painaa enimmillään 12,5kg.  

Onko vaelluksilla paikallista henkilökuntaa? 

Kyllä: Vaellusryhmissämme on Mandalan suomalaisen matkanjohtajan lisäksi mukana ryhmän koosta riipuen 1-2 paikallista vaellusopasta sekä ryhmän koosta riippuva määrä paikallisia kantajia, jotka kuljettavat varusteenne majapaikasta toiseen. Räätälöidyille vaelluksille lähtijöillä on mukanaan paikallinen opas sekä vaeltajien määrästä riippuva määrä kantajia. Kantaja-asiakas -suhde vaelluksella on 1/2.

Mistä saan tällaisen matkan kattavan matkavakuutuksen? 

Nepalin vaelluksille soveltuvan vakuutuksen tulee kattaa aktiviteetit korkeudessa, vuoristotaudin hoitokulut sekä helikopterievakuointi. Monet suomalaiset ja ulkomaiset vakuutusyhtiöt myöntävät vuoristovaelluksille soveltuvia vakuutuksia. Ensisijaisesti sinun kannattaakin kysyä omasta vakuutusyhtiöstäsi matkalle soveltuvaa lisäosaa olemassa olevaan vakuutukseesi. Jos ja kun vakuutusyhtiöllä on kysymyksiä matkaohjelmasi suhteen, voit lähettää heille linkin matkaohjelmaamme sekä kysyä tarvittaessa lisätietoja toimistoltamme. Nepalin vaelluksilla liikutaan asutuilla alueilla, käytännössä aina alle vuorokauden kävelymatkan päässä lähimmästä kylästä. Kiipeilymatkoilla osa matkasta ollaan asumattomilla alueilla, jolloin käytämme telttamajoitusta. 

Vakuutusyhtiöni haluaa tietää, mikä on korkein kohta vaelluksella? 

Tämä tieto mainitaan matkaohjelmassa kotisivuillamme. Jos et löydä sitä ohjelmasta, voit aina tarkistaa asian kysymällä toimistoltamme. 

Korkein kohta yleisimmillä Nepalin vaelluksillamme: 

Everest Base Camp -vaellus: 5545m 
Annapurna Circuit -vaellus: 5416m  
Langtang-vaellus: 3870m 

Kiipeilymatkoillamme korkein kohta on huippu, jonka korkeus on mainittu matkan nimessä. 

Vuoristotauti huolettaa – miten siihen on varauduttu matkalla? 

Suhtaudumme vuoristotaudin oireisiin kuten muutkin turvallisuusasioihin vaelluksilla erittäin vakavasti. Matkaohjelmissamme korkeaan ilmanalaan totuttautuminen eli akklimatisaatio otetaan hyvin huomioon, ja ohjelmien nousuvauhti on aina maltillinen. Oman kehon suhtautuminen korkeaan ilmanalaan on kuitenkin henkilökohtainen ominaisuus, jota et voi tietää ennen kuin olet vieraillut korkealla vuoristossa. Vuoristotaudin lievät oireet menevät useimmiten ohi lepäämällä ja vettä juomalla.

Mukanamme kulkee paikallisen yhteistyökumppanimme valtuuttaman lääkärin valmistelema lääkelaukku, jossa on ödeemalääkkeet hätävaraksi sekä erilaisia antibiootteja. Vakavamman sairastapauksen sattuessa vaellusreiteille saa tilattua helikopterievakuoinnin.  Paikallinen yhteistyökumppanimme Katmandussa koordinoi sairaaloiden ja toimistomme kanssa tarvittavia toimenpiteitä.  

Mitä muita turvallisuusriskejä Himalajan vaelluksilla on? 

Sääolot korkealla vuoristossa ovat aina arvaamattomia. Vaikka päivällä voi useimmiten vaeltaa kesävaatteissa, säätila voi muuttua reitin varrella hyvinkin nopeasti, ja lämpötilat laskevat öisin usein pakkasen puolelle. Vaellusreittien varrella on useita majataloja, jotka tarjoavat suojaa huonon kelin sattuessa. Olemme ajoittaneet matka-ajankohdat sääolosuhteiden kannalta vuoden parhaimpiin aikoihin. Ryhmiemme mukana kulkevat lääkkeet tavallisimpiin vaivoihin, ja vaellusreittien varrella on myös sairastupia, joissa on mahdollista hoidattaa pienempiä vaivoja. Vakavan sairastapauksen sattuessa vaellusreiteille tilataan helikopterievakuointi sairaalaan Katmanduun. 

Huolehdimme kaikkien turvallisuusriskien minimoinnista matkan aikana ja jo sen suunnitteluvaiheessa. Hätätilanteessa noudatamme etukäteen laadittua pelastussuunnitelmaa. Sinun tehtäväsi taas on huolehtia, että vakuutuksesi kattaa matkalla vaadittavat aktiviteetit korkeudessa, vuoristotaudin hoitokulut sekä helikopterievakuoinnin. Ilman vakuutusta hätätilanteen sattuessa lasku helikopterievakuoinnista ja sairaalahoidosta voi nousta tuhansiin euroihin. 

Miten ruoka- ja juomahuolto hoidetaan vaelluksen aikana? 

Nepalin vaelluksilla liikutaan asutuilla alueilla, jossa on tarjolla aterioita majataloissa, kahviloissa ja ravintoloissa matkan varrella. Lisää evästä voi ostaa paikallisista kaupoista ja kioskeista. Aamiaiset ja illalliset syödään käyttämissänne majataloissa ja lounas matkan varrella. Ruokaa ei siis ole tarvetta kantaa mukana, omia suosikkivälipalaeväitä lukuun ottamatta. 

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole aina mahdollista. Muoviset vesipullot ovat vaellusreiteillä myös ympäristöongelma. Muistathan siis ottaa mukaan oman täytettävän juomapullon tai mielellään kaksi. Majataloista saa kylmää vettä suoraan omiin pulloihin. Keitettyä vettä on myös tarjolla pientä maksua vastaan, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää kylmään veteen vedenpuhdistustabletteja tai -nesteitä. Vaelluksella juomapullojen pitäisikin olla mielellään sellaisia, että ne kestävät kiehuvaa vettä.   

Miksi ateriat eivät ole mukana hinnassa vaelluspäivinä? Mitä ne maksavat? 

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoilla ateriat kuuluvat hintaan niiden päivien osalta, jolloin matkalla majoitutaan teltoissa. Meidän kiipeily- ja vaellusmatkoillamme kuitenkin majoitutaan majataloihin vaellusreittien varrella aina kun liikutaan asutuilla alueilla, jossa tämä on mahdollista. Teltoissa majoitumme vain asumattomilla alueilla, emme koskaan säästääksemme rahaa. 

20 vuoden kokemuksemme Nepalin vaelluksista perusteella emme ole liittäneet matkojemme hintaan ruokailuja vaellusreitillä olon osalta useasta käytännön syystä: Matkaohjelmasta vaelluksella tulee joustavampi, kun ryhmää ei olla sidottu tiettyihin majoituspaikkoihin etukäteen, vaan vaellusreittiä voidaan edetä tarpeen mukaan nopeammin tai hitaammin. Tällöin myös aterioihin käyttämänne raha jää varmasti paikallisiin kyliin, ja jokainen voi tilata itselleen sopivan kokoisen ja hintaisen annoksen majataloissa. Emme myöskään pidä mielekkäänä yöpyä vain aterioiden matkaohjelmaan liittämisen vuoksi teltoissa alueella, jossa on majataloja saatavana, kuten jotkin matkanjärjestäjät tekevät. 

Ateriointi paikallisissa majataloissa on edullista. Aterioihin voi vaelluspäivinä budjetoida n. 30€/vrk  paikallisessa valuutassa, jolla saa varmasti vatsansa täyteen. 

Onko matkaohjelman sivulla oleva varustelistan sisältö pakollinen? 

Varustelistamme ovat suosituksia ja ne on tehty ennen muuta helpottamaan pakkaamistasi ennen matkaa. Listan pilkuntarkka noudattaminen ei siis ole pakollista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Himalajan vaelluksilla liikutaan korkealla vuoristossa, jossa sää on vaihtelevaa ja arvaamatonta. Mikäli sinulla ei ole vielä takanasi vuosikymmenten mittaista kokemusta vuoristovaelluksista tai vuorikiipeilystä, miksipä et ottaisi vastaan ilmaisia neuvoja asiantuntijoilta? 

Voiko varusteita vuokrata paikan päältä? 

Kyllä voi: puuttuvia varusteita on mahdollista vuokrata (ja myös ostaa) Katmandussa ennen vaellusta. Vuokraaminen ei kuitenkaan ole Nepalissa erityisen edullista, ja usein varusteet saakin ostettua tai kiipeilymatkojen osalta vuokrattua Suomesta samaan hintaan.  

Mitä käsitellään matkan infotilaisuudessa? Entä jos en pääse sinne? 

Haastavammista vaellus- ja kiipeilymatkoistamme pidämme ryhmillemme etukäteen infotilaisuuden Teams- tai Zoom -etäkokouksena. Sen aikana voit tavata muita ryhmäläisiä ja kysellä matkanjohtajaltanne sinua askarruttavia asioita matkaa koskien. Jos et pääse tilaisuuteen, ei hätää: kaikki ryhmämme saavat n. 1kk ennen matkaa kattavan kirjallisen infopaketin matkasta, joka hyvin todennäköisesti vastaa suurimpaan osaan kysymyksistäsi. Jos sinulle jää vielä sen jälkeen kysyttävää matkan suhteen, ota rohkeasti yhteyttä toimistollemme, jossa lukuisia Himalajan vaellus- ja kiipeilymatkoja itse tehnyt henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. 

Miksi valitsisin juuri Mandala Travelin vaellusmatkan? 

Olemme itse vaeltaneet Nepalissa 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Meillä on yli 20 vuoden kokemus Nepalin vuoristovaellusten ja kiipeilymatkojen järjestämisestä. Käytämme Nepalissa parhaita, asiantuntevia paikallisia yhteistyökumppaneita, ja käyttämämme matkanjohtajat ovat kokeneita ja koulutettuja vuorimatkojen asiantuntijoita. Otamme turvallisuusasiat vuoristossa aina tosissamme niin matkaohjelmien suunnittelussa kuin käytännön toteutuksessakin. 

Matkasi onnistuminen on meille tärkeää: Haluamme, että vaelluksesi tai kiipeilymatkasi tavoitteet täyttyvät, eikä vaelluksesi pääty ennenaikaisesti esimerkiksi sen vuoksi, että reittivalinnalla on pyritty säästämään rahaa samalla asiakkaan turvallisuudesta tinkien. Palaat matkaltamme todennäköisesti Nepaliin ja Himalajan vuoristoon ihastuneena ja alat jo mahdollisesti suunnitella seuraavaa matkaa sinne. 

Tervetuloa mukaan vuoristoon kanssamme!

Manaslu1

Takaisin

Chat on WhatsApp