Upeimmat Unescon maailmanperintokohteet
Upeimmat Unescon maailmanperintokohteet

Upeimmat UNESCOn maailmanperintökohteet

26.7.2022

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Maailmanperintökohteet Mandalan matkassa

YK:n kulttuurijärjestö UNESCOn maailmanperintökohteiksi nimeämiä ihmiskunnan historiallisia, kulttuurisia ja luonnonaarteita on lukemattomia eri puolilla maailmaa. Arvostetulle maailmanperintökohteiden listalle pyrkii vielä enemmän arvokkaita kulttuuriperintökohteita, joista kuitenkin vain pieni osa valitaan sinne vuosittain. Tässä artikkelissa esittelemme kuuluisia sekä vähemmän tunnettuja maailmanperintökohteita Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa, joihin pääset tutustumaan matkoillamme.

Angkor

Angkor, Kambodzha

Kambodzassa on kolme historiallista maailmanperintökohdetta, joista Angkorin muinaiskaupunki mahtavine temppelikomplekseineen on kuuluisin ja vaikuttavin. Kaakkois-Aasian tunnetuin muinaismuistoalue Angkor levittäytyy laajalle tasankoalueelle Siem Reapin kaupungin ympäristössä, ja siellä liikkuminen on helpointa rikshakyydillä tai polkupyörällä. Muinaisen Khmer-valtakunnan pääkaupunki Angkor oli aikanaan maailman suurin kaupunki, joka ulottui monimutkaisine kastelujärjestelmineen yli 1000 neliökilometrin alueelle. Angkorin kulta-aikaa olivat 800-1400-luvut jälkeen ajanlaskun alun. Thait tuhosivat Angkorin vuonna 1431, jonka jälkeen kaupunki kuihtui pikku hiljaa ja unohtui viidakon kätköön.

Angkorin päänähtävyydet ovat maailman suurin uskonnollinen monumentti ja kambodzhalaisten kansallinen ylpeydenaihe Angkor Wat, Angkor Thomin muinaiskaupunki, suurten puiden juurakoiden ympäröimät ja rikkomat Ta Phromin temppelit, jotka ovat tuttuja Tomb Raider -elokuvasta, sekä Bayonin temppeli. Angkorin buddhalaiset ja hindulaiset temppelit ovat osin edelleen uskonnollisessa käytössä, ja myös matkailijoilta edellytetään niissä asiaankuuluvaa pukeutumista ja käytöstä.

Paras aika vierailla Angkorissa on sadekauden ulkopuolella marras-huhtikuussa. Kevättä ja sadekautta kohti mentäessä myös lämpötilat alueella nousevat. Angkor on Kambodzan suosituin matkakohde, joten jos haluat välttää ruuhkia, vierailu Angkorissa kannattaa ajoittaa joulun ja uudenvuoden huippusesonkien ulkopuolelle, sekä olla liikkeellä aikaisin aamulla. Matkan varrella Angkorista kohti pääkaupunki Phnom Penhiä on myös toinen historiallinen maailmanperintökohde, vähemmän vierailtu ja viidakon osin peittämä Sambor Prei Kukin muinaiskaupunki.

Machu picchu

Machu Picchu ja Cusco, Peru

Kolmestatoista Perun maailmanperintökohteesta Machu Picchun muinainen kaupunki on eittämättä kuuluisin. 2430 metrin korkeudessa Perun Andeilla, kahden vuorenhuipun välisessä satulassa sijaitseva Machu Picchun kadonnut kaupunki on paitsi historiallinen maailmanperintökohde myös Etelä-Amerikan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Inkavaltakunnan aikana 1400-luvulla perustettu Machu Picchu hylättiin espanjalaisten valloittajien hävitettyä valtakunnan. Espanjalaiset konkistadorit eivät kuitenkaan koskaan löytäneet tietään Machu Picchuun, ja kaupunki unohtui viidakon kätköön vuosisadoiksi. Amerikkalainen tutkija Hiram Bingham löysi Machu Picchun rauniot uudelleen vuonna 1911.

Vierailu Machu Picchulla kannattaa ajoittaa kostean paikallisen kesäkauden (loka-maaliskuussa) ulkopuolelle. Paras aika vierailla Machu Picchun raunioilla on aikaisin aamulla, jolloin raunioalueella on vähemmän vierailijoita. Läheiseen Aguas Calientesin pikkukaupunkiin pääsee junalla 80 kilometrin päässä sijaitsevasta Cuscon kaupungista, ja toki Machu Picchulle voi myös vaeltaa upeaa ja suosittua Inkapolku-vaellusreittiä pitkin.

Vaikka Machu Picchu onkin vaikuttava, myös inkavaltakunnan entinen pääkaupunki Cusco on ehdottomasti tutustumisen arvoinen maailmanperintökohde, joka on täynnä mielenkiintoista nähtävää. Cusco on Perun vanhin yhtäjaksoisesti asuttu kaupunki. Kaakkois-Perussa, 3400 metrin korkeudessa Andien ylängöllä sijaitseva Cusco rakennettiin paikallisen legendan mukaan alunperin inkojen pyhän eläimen puuman muotoon. Cuscon lukuisat vanhat muurit, kapeat mukulakivikadut, vanhojen inkapalatsien päälle rakennetut siirtomaa-aikaiset kirkot ja talot, sekä tietenkin elävä intiaanikulttuuri tekevät kaupungista loistavan matkakohteen. Myös Perun pääkaupunki Liman siirtomaa-aikainen historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Wadi rum

Petra ja Wadi Rum, Jordania

Jordanian kuudesta maailmanperintökohteesta epäilemättä kuuluisin on Petran upea, kiveen kaiverrettu muinainen kaupunki eteläisessä Jordaniassa. Petran perustivat paimentolaiskansa nabatealaiset 300-400-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Petra oli kauppakaupunki ja tärkeä tukikohta Lähi-Idän karavaanireittien solmukohdassa. Kaupungin kukoistus päättyi 300-luvulla jaa. tapahtuneisiin maanjäristykseen ja merenkulkureittien kehitykseen, jonka jälkeen Petra painui hiljalleen historian unholaan, löytyäkseen uudelleen vasta 1800-luvulla.

UNESCOn maailmanperintökohteena vuodesta 1985 olleeseen Petran muinaiskaupunkiin kuljetaan yli kilometrin pituista kanjonia pitkin, ja sen päässä avautuu näkymä kaupungin kuuluisimmalle nähtävyydelle, hiekkakivikallioon kaiverretulle Al-Khaznehin temppelille. Itse kaupungin rauniot sijaitsevat edempänä, kuvauksellisten hiekkakivivuorten ympäröimässä laaksossa. Petra sijaitsee Jordanian eteläosassa, noin puolivälissä Jordanian pääkaupunki Ammania ja eteläistä Akaban satamakaupunkia. Petraa lähin kaupunki on muinaismuistoalueen vieressä sijaitseva pikkukaupunki Wadi Musa, joka tarjoaa mukavat palvelut matkailijoille.

Toinen Jordanian suosittu maailmanperintökohde, kuvauksellinen Wadi Rumin aavikkoalue, joka tunnetaan myös punaisena aavikkona tai Kuun laaksona, sijaitsee Etelä-Jordaniassa, noin puolimatkassa Petran ja Akaban kaupunkien välillä. Beduiinien asuttama Wadi Rum on myös ollut aikoinaan nabatealaisten asuttama, ja täällä vaikutti 1800-luvulla myös Arabian Lawrencena tunnettu brittiseikkailija. Kuvauksellisista maisemistaan ja hiekkadyyneistään tunnettu alue on täynnä muinaisia raunioita ja luolia kalliomaalauksineen. Laajalla alueella voi liikkua patikoiden tai kameli-, hevos- tai jeeppikyydillä. Näiden kahden tunnetun kohteen lisäksi Jordania tarjoaa matkailijalle myös suuren määrän mielenkiintoisia muinaismuistoja mm. Rooman, Bysantin ja Arabien valtakuntien ajoilta.

Samarkand registan sq

Silkkitien keidaskaupungit Uzbekistanissa

Keski-Aasian hienoimmat historialliset kohteet sijaitsevat Uzbekistanissa. Maassa on tällä hetkellä viisi maailmanperintökohdetta, joista tunnetuimpia ovat Silkkitien upeat keidaskaupungit Samarkand, Buhara ja Hiva. Mahtava Samarkandin kaupunki on perustettu jo 700-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja oli alun perin nimeltään Afrasiab. Samarkand hyötyi sijainnistaan Euroopan ja Itä-Aasian välisen Silkkitien kauppareitin varrella ja kehittyi yhdeksi Keski-Aasian suurimmista kaupungeista. Kaupungin kukoistuskausi oli timuridien aikakaudella 1300-1400-luvuilla jaa., jolloin monet Samarkandin vanhankaupungin upeista monumenteista, esimerkiksi vaikuttavan Registanin aukion ympärillä on rakennettu.

 Toinen kuuluisa Silkkitien kauppakaupunki Buhara on myös yli 2000 vuotta vanha. Buhara tunnetaan parhaiten säilyneenä keskiaikaisena kaupunkina Keski-Aasiassa. Kaupankäynti, tiede ja uskonto kukoistivat Buharassa, jättäen kaupunkiin jälkeensä mm. 140 historiallista monumenttia. Samarkand ja Buhara tunnetaan ennen muuta upeasta islamilaisesta arkkitehtuuristaan, mutta molemmat kaupungit ovat myös käsityöläisten keskuksia, joista voi edelleen hankkia laadukkaita käsitöitä edullisesti. Uzbekistanin hienoihin maailmanperintökohteisiin lukeutuvat myös Hivan keidaskaupungin muurien ympäröimä vanhakaupunki Itchan Kala Uzbekistanin pohjoisosassa sekä 1400- ja 1500-lukujen arkkitehtuuristaan ja alueen kukoistuskauden hallitsijan Timur Lenkin kotikaupunkina tunnettu Shahrisabz

Swayambhunath katmandu

Katmandun laakso, Nepal

Katmandun laakso Nepalissa on täynnä upeita kulttuurikohteita, jotka tarjoavat loputtomasti nähtävää historiasta, uskonnollisista perinteistä ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Himalajan alarinteiden kulhomaisessa Katmandu-laaksossa on asuttu 300-luvulta ennen ajanlaskumme alkua lähtien, ja alue on ollut perinteisten kauppareittien risteyskohdassa. Katmandun laakson kulttuuriperintöön ovat vaikuttaneet lukuisat muinaiset valtakunnat, mutta etenkin paikallinen newarikansa.

Katmandun laakson maailmanperintökohteita on seitsemän: Hanuman Dhokan durbar-aukio Katmandun kaupungissa, Patanin ja Bhaktapurin historialliset monumentit, Swayambhunathin ja Boudhanathin buddhalaiset stupat, sekä Pashupatinathin ja Changu Narayanin hindutemppelit. Laakso on edelleen Nepalin kulttuurin ja elinkeinoelämän keskus, ja siellä asuu nykyisellään noin 5 miljoonaa asukasta. Vierailu Katmandu-laakson historiallisilla nähtävyyksillä ja pyhiinvaelluskohteilla on helpointa pääkaupunki Katmandusta käsin. Muut Nepalin maailmanperintökohteet ovat Sagarmathan eli Mount Everestin kansallispuisto korkealla Himalajan vuoristossa, sarvikuonoistaan ja tiikereistään tunnettu Chitwanin kansallispuisto eteläisen Nepalin alangolla, sekä Buddhan syntymäpaikkana tunnettu pyhiinvaelluskohde Lumbinin pikkukaupunki.

Hawa mahal jaipur

Intian ikimuistoinen Kultainen kolmio

Pohjois-Intian Kultaisen kolmion kulttuuriaarteet kuuluvat maailman tunnetuimpiin ja upeimpiin maailmanperintökohteisiin. Moguliajan historiallinen arkkitehtuuri, mahtavat hautamonumentit, hylätyt muinaiset kaupungit sekä Intian villi luonto tekevät Intiasta klassisen maailmanmatkaajan must-kohteen. Pohjois-Intian suosittu Kultainen kolmio pitää sisällään historiallisen suurkaupunki Delhin monine hienoinen islamilaisen kauden monumentteineen, Agran punaisen linnoituksen ja Taj Mahalin monumentin, sekä vaaleanpunaisena kaupunkina tunnetun arkkitehtonisen helmen, Jaipurin kukkulalinnoituksineen, palatseineen ja historiallisine Jantar Mantarin observatorioineen. Delhin, Agran ja Jaipurin välisen Kultaisen kolmion sisään osuvat myös yhtä lailla upeat mutta vähemmän vieraillut maailmanperintökohteet, 1500-luvulla rakennettu Fatehpur Sikrin hylätty kaupunki, sekä Keoladeon kansallispuisto lintukosteikkoineen.

Kaiken kaikkiaan Kultaisen kolmion alueella on häkellyttävät yhdeksän eri maailmanperintökohdetta, ja ympäröivällä alueella Pohjois-Intiassa niitä on vielä lisää, kuten esimerkiksi Khajurahon muinaiset temppelit ja Rajasthanin mahtavat kukkulalinnoitukset. Helpoin aloituspaikka Kultaisen kolmion historiallisiin nähtävyyksiin tutustumiselle on Delhin suurkaupunki, joka jo itsessään pitää sisällään kolme erillistä maailmanperintökohdetta. Paras aika matkustaa Intian pohjoisosiin on kesäkuukausien sadekauden ulkopuolella, mutta käytännössä alueeseen voi hyvin tutustua ympäri vuoden. Talvikuukaudet Intian pohjoisosissa ovat viileähköjä, kun taas kuumin kausi Pohjois-Intiassa osuu loppukevääseen ennen monsuunisateiden alkua.

Galle

Maailmanperintökohteiden Sri Lanka

Sri Lankan saarivaltio tunnetaan paitsi trooppisista Intian valtameren rannoistaan, myös mielenkiintoisista historiallisista nähtävyyksistään ja monipuolisesta luonnostaan. Sri Lankassa on kahdeksan maailmanperintökohdetta, joista tunnetuimmat ovat Sri Lankan saaren keskiosissa sijaitsevat Sigiriyan ja Polonnaruwan muinaiset rauniokaupungit, sekä historiallinen Kandyn kaupunki, joka on paitsi buddhalainen pyhiinvaelluskohde myös 2500-vuotias maan entinen pääkaupunki. Metsäisellä tasangolla sijaitseva, ns. Leijonakiveä ympäröivä Sigiriya oli myös valtakunnan pääkaupunki 400-luvulla jälkeen ajanlaskumme alun, kun taas Polonnaruwa toimi pääkaupunkina 1000-1100-luvuilla, 900-luvun lopulla tuhoutuneen Anuradhapuran jälkeen.

Sri Lankan maailmanperintökohteista Sigiriyan ja Polonnaruwan muinaisrauniot sekä Dambullan hieno buddhalainen luolaluostari sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan saaren keskiosassa, eivätkä välimatkat pienehkössä Sri Lankassa muutenkaan ole päätä huimaavia. Kandyn kaupungista käsin pääset helposti tutustumaan Sri Lankan keskiylängön maailmanperintökohteeseen teeplantaaseineen ja kauniine ja kuvauksellisine maisemineen, kun taas muut Sri Lankan maailmanperintökohteet, portugalilaisten rakentama siirtomaa-aikainen Gallen vanhakaupunki ja Sinharajan alankosademetsän suojelualue kotoperäisine eläinlajeineen ovat melko lähellä Sri Lankan länsirannikon suosittuja rantalomakohteita.

 

Kioto yasaka pagoda

Kioto, Japani

Matka Japaniin ei ole täydellinen ilman vierailua maan upeassa vanhassa pääkaupungissa, 700-luvun lopulla jälkeen ajanlaskumme alun rakennetussa Kiotossa. Muinaisen Kiinan valtakunnan arkkitehtuurista oppia ottanut, pääkaupungiksi alunperinkin rakennettu Kioto toimi Japanin pääkaupunkina aina 1800-luvun puoliväliin saakka. Vaikka Honshun saarella, Tokion länsipuolella sijaitseva Kioto on yli miljoonan asukkaan suurkaupunki, sen perinteinen puuarkkitehtuuri, kauniit temppelit ja upeat puutarhat tekevät Kiotosta perinteisen japanilaisen kulttuurin ja arkkitehtuurin ystävän suosikkikohteen.

Kamigamon ja Shimogamon shintolaiset pyhäköt, Kinkaku-jin, Kiyomizun ja Daigo-jin upeat buddhalaistemppelit, sekä 1600-luvun Edo-kaudella rakennettu Nijon linna kuuluvat kaikki Kioton lukuisiin historiallisiin ja arkkitehtonisiin nähtävyyksiin. Upeiden vanhojen rakennusten ja puutarhojen lisäksi Kioto on pullollaan hienoja museoita, jotka tarjoavat nähtävää sadepäivän varalle. Osakan ja Nagoyan suurkaupungit vilkkaine kansainvälisine lentokenttineen sijaitsevat lähellä Kiotoa. Ja jos et saanut tarpeeksesi perinteisestä japanilaisesta arkkitehtuurista vierailulla Kiotoon, läheinen Naran kaupunki Kioton eteläpuolella tarjoaa lisää maailmanperintökohteen statuksen saaneita mahtavia historiallisia monumentteja.

Kotor bay

Kotor, Montenegro

Entiseen Jugoslaviaan kuuluneessa piskuisessa Montenegrossa on neljä maailmanperintökohdetta, joista kuuluisin on Adrianmeren rannikolla, vuonomaisen Kotorinlahden pohjukassa rannikkovuorten ympäröimänä sijaitseva pienehkö Kotorin kaupunki. Kotorin venetsialainen arkkitehtuuri, romaanista tyylisuuntaa edustavat kirkot, tunnelmallisen vanhankaupungin mukulakivikadut ja kaupunkia kiertävät muurit, sekä läheiset historialliset nähtävyydet esimerkiksi Perastin kaupungissa ja läheisillä saarilla tekevät Kotorista loistavan vierailukohteen historian ja arkkitehtuurin ystävälle.

Kotor oli tärkeä kauppakaupunki 1500- ja 1600-luvuilla, mutta ei ole juuri kasvanut niistä ajoista. Maanjäristys vuonna 1979 vaurioitti kaupungin kuvauksellista historiallista keskustaa, mutta se on sittemmin restauroitu taitavasti UNESCOn tuella. Kotor on vain kivenheiton päässä rannikkovuorten takana sijaitsevasta Montenegron vanhasta pääkaupungista Cetinjestä sekä Budvan rantalomakohteesta. Kotoria lähin lentokenttä on Montenegron rannikolla Tivatissa, ja myös Adrianmeren risteilyt vierailevat usein Kotorissa. Toinen suosittu Montenegron maailmanperintökohde on Durmitorin kansallispuisto maan pohjoisosassa hienoine kanjoneineen.

 

Luang prabang

Luang Prabang, Laos

Kaakkoisaasialaisen Laosin kolmesta maailmanperintökohteesta hienoin on maan vanha kuninkaallinen pääkaupunki Luang Prabang. Mekongjoen varrella maan keskiosassa sijaitseva Luang Prabang tunnetaan upeasta yhdistelmästään perinteistä laosilaista arkkitehtuuria ja ranskalaista siirtomaa-aikaista rakennuskantaa.

Pienehkö Luang Prabang oli Kaakkois-Aasian sisämaavaltio Laosin pääkaupunki aina vuoteen 1975 asti. Nykyisin tämä alle 60 000 asukkaan kaupunki on hyvinsäilynyt ja rauhallinen matkakohde, jossa on miellyttävä liikkua kävellen ja ihailla mm. kaupungin lukuisia temppeleitä ja luostareita. Luang Prabang on myös hyvä tukikohta retkille vähemmän vieraillulle Ruukkujen tasangon maailmanperintökohteelle sen itäisessä naapurimaakunnassa Phonsavanissa.

Armenian maailmanperintökohteet

Kaukasusvuoriston eteläpuolella sijaitseva ikivanha kuningaskunta ja maailman vanhin kristitty valtio Armenia tarjoaa matkailijoille monipuolisen historian, omintakeisen kulttuurin, mahtavien vuoristomaisemien ja herkullisen ruoan lisäksi kolme harvoin vierailtua maailmanperintökohdetta. Bysantin valtakunnan ajalla, 900-1200-luvuilla rakennetut Haghpatin ja Sanahinin linnoitetut luostarit Armenian pohjoisosassa ovat upeita esimerkkejä armenialaisen ja bysanttilaisen arkkitehtuurin yhdistelmistä.

Armenian pääkaupunki Jerevanin länsipuolella oleva Echmiatsin tunnetaan Armenian apostolisen kirkon keskuksena, ja kaupungin lähellä sijaitsevat myös Zvartnotsin 600-luvulla jaa. rakennetun katedraalin rauniot. Kolmas Armenian maailmanperintökohde, Geghardin luostari ja Azatin laakso Jerevanin itäpuolella, yhdistää kiveenhakattuja keskiaikaisia kirkkoja ja hautoja sekä kaunista vuoristolaakson maisemaa.

Geghard luostari

Takaisin

Chat on WhatsApp