Keski-Aasian kiertomatka - 5 Stania

Keski-Aasian kiertomatka - 5 Stania

Koe muinaisen Silkkitien historialliset nähtävyydet ainutlaatuisella matkalla halki Keski-Aasian

Kulttuuri
21
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Suuri Keski-Aasian kiertomatkamme tutustuttaa viiteen vähän vierailtuun aasialaiseen valtioon samalla kertaa, ja tarjoilee samalla todellista matkustamisen tunnetta, sillä koko matkaohjelma Keski-Aasiassa toteutetaan maitse kulkien. Tällä kiertomatkalla koet kaikkien viiden Keski-Aasian valtion parhaat palat: muinaisen Silkkitien keidaskaupungit historiallisine nähtävyyksineen, aaltoilevat aavikot, elämää vilisevät basaarit ja lumihuippuiset vuoret.

Kolmen viikon ainutlaatuinen kiertomatka Turkmenistanin, Uzbekistanin, Tadzhikistanin, Kirgisian ja Kazakstanin alueilla yhdistää Keski-Aasian valtioiden hienoimpia nähtävyyksiä, Samarkandin ja Buharan maailmanperintökohteiden loistokkaasta arkkitehtuurista Mervin muinaisraunioille, Ashgabatin, Almatyn, Taškentin ja Biškekin modernimpaan vilinään sekä Issyk Kulin vuoristojärven, Turkmenian ja Uzbekistanin aavikoiden ja Tienšan-vuoriston huikeisiin maisemiin.

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT HELSINKI –

Lennot Suomesta yön yli Keski-Aasiaan, eksoottisen Turkmenistanin pääkaupunkiin Ašgabatiin, jonne saavumme seuraavan vuorokauden puolella.

2. päivä - - ASHGABAT

Saapuminen Ašgabatiin. Rajamuodollisuuksien jälkeen kuljetus hotelliin rentoutumaan pitkän lentomatkan jälkeen. (A)

SPORT HOTEL TAI VASTAAVA

3. päivä - ASHGABAT & NISA

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan lyhyen matkan päässä kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Nisan linnoitukseen, joka on Unescon maailmanperintökohde. Nisa oli muinaisen Parthian valtakunnan keskus 200-luvulta eaa. valtakunnan tuhoutumiseen vuonna 224 jaa. asti. Iltapäivällä teemme kaupunkikierroksen Ašgabatissa tutustuen kaupungin valkoisesta marmorista rakennettuihin moderneihin nähtävyyksiin ja palatseihin. Yövymme Ašgabatissa. (A)

SPORT HOTEL TAI VASTAAVA

Kaupunkikierros

4. päivä - ASHGABAT - MARY

Aamiaisen jälkeen aloitamme n. 350km / n. 4h ajomatkan itään kohti Maryn kaupunkia ja sen kupeessa sijaitsevan Mervin muinaiskaupungin raunioita. Matkan varrella pysähdymme Anaun keskiaikaisen moskeijan sekä Abiwerdin vanhaan kauppakaupungin raunioilla. Maryyn saavuttuamme tutustumme lyhyesti kaupunkiin. Majoitumme Maryssa. (A)

Mery Hotel tai vastaava

5. päivä - MERV - FARAB - BUHARA

Käytämme aamupäivän tutustuen Mervin muinaisen kaupungin raunioihin. Merv tunnettiin nimellä "Maailman kuningatar". Kaupunki oli tärkeä kaupan ja kulttuurin keskus antiikin ajalta aina 1200-luvun mongolivalloitukseen asti. Nykyisin Merv on arkeologinen aarreaitta ja Unescon maailmanperintökohde. Iltapäivällä ajamme aavikkomaisemissa koilliseen kohti Farabin raja-asemaa, ylitämme Amudarja-joen, joka virtaa Pamir-vuoristosta Turkmenistanin ja Uzbekistanin halki Araljärveen, ja siirrymme Turkmenistanista Uzbekistaniin. Rajalta kuljetus Buharan kaupunkiin, jossa yövymme. (A,I)

Sahid Zarafshon Hotel tai vastaava

6. päivä - BUHARA

Vietämme päivän tutustuen Buharan vanhankaupungin maailmanperintökohteen kuuluisiin historiallisiin nähtävyyksiin. Tätä 100-luvulla perustettua Silkkitien kuuluisaa kauppakaupunkia ja tärkeää uskonnollista keskusta ovat hallinneet aikoinaan niin arabit, persialaiset, mongolit kuin turkkilaisetkin. Viimeisin valloittaja oli Venäjä, joka saapui alueelle 1860-luvulla. Nykyisin kaupunki on osa Uzbekistania, vaikka suurin osa sen väestöstä on tadžikkeja. Vierailemme kaupungin upeissa moskeijoissa ja madrassoissa eli koraanikouluissa, vanhassa basaarissa, sekä mm. 900-luvulta peräisin olevassa Samanidien dynastian mausoleumissa. (A,I) 

Sahid Zarafshon Hotel tai vastaava

7. päivä - BUHARA - SAMARKAND

Aamupäivällä tutustumme vielä Buharan ympäristön historiallisiin nähtävyyksiin ennen kuljetusta rautatieasemalle ja matkaa pikajunalla Keski-Aasian kuuluisimpaan historialliseen kaupunkiin, Samarkandiin, jossa yövymme seuraavat kolme yötä. (A,I)

Continental Hotel tai vastaava

8. päivä - SAMARKAND

Koko päivä tutustumista Samarkandin lukuisiin upeisiin historiallisiin nähtävyyksiin. Lähes 3000-vuotias Samarkand on Keski-Aasian vanhin kaupunki ja Silkkitien keskuksista suurimpia. Tsingis-kaanin 1200-luvulla tuhoama kaupunki nousi uuteen kukoistukseen 1300-luvulla, Uzbekistanin kansallissankarin Timur Lenkin valtakunnan pääkaupunkina. Nykyisin Samarkand on modernin Uzbekistanin toiseksi suurin kaupunki. (A,I) 

Continental Hotel tai vastaava

9. päivä - SAMARKAND (vapaapäivä)

Vapaata aikaa Samarkandissa omien toiveiden mukaisia retkiä, ostosten tekoa tai vain rentoutumista varten. (A,I) 

Continental Hotel tai vastaava

10. päivä - SAMARKAND – PANDZHAKENT- ISTARAVSHAN - HUDZAND

Kuljetus Samarkandista itään Tadzhikistanin rajalle. Rajan ylitettyämme jatkamme matkaa Pandžakentin kaupunkiin (Penjikent) ja edelleen Sarazmin arkeologiseen maailmanperintökohteeseen runsaasta linnustostaan tunnetulla Zeravšan-joen tulva-alueella. Matkallamme halki Tadžikistanin vierailemme myös 2500-vuotiaassa Istaravshanin kaupungissa ennen saapumista ja yöpymistä Tadžikistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Hudžandissa (Khujand). (A,I)

Khudjant Hotel tai vastaava

11. päivä - HUDZAND - OYBEK - TASHKENT

Tutustumme Hudžandin kaupungin nähtävyyksiin ja basaariin kaupunkikierroksella ennen siirtymistä Oybekin raja-aseman kautta takaisin Uzbekistanin puolelle ja edelleen maan pääkaupunkiin Taškentiin, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä. (A,I) 

Marriott Hotel tai vastaava

12. päivä - TASHKENT

Tänään tutustumme Uzbekistanin moderniin pääkaupunkiin Taškentiin. Yli kahden miljoonan asukkaan Taškent oli myös aikoinaan yksi Silkkitien tärkeistä kauppakaupungeista. Tutustumme mm. Tashkentin keskustan aukioihin ja monumentteihin, Romanovien venäläisen ruhtinassuvun palatsiin, basaariin sekä kaupungin metroon. (A,I)

Marriott Hotel tai vastaava

13. päivä - TASHKENT - BISHKEK

Tänään on vuorossa pitkä bussikuljetus Tashkentista Kirgisian puolelle ja edelleen maan pääkaupunkiin Biškekiin. Maisemat vaihtuvat matkalla vuoristoisiksi, kun lähestymme Tienshanin vuoristoa. Yövymme Biškekissä seuraavat kaksi yötä. (A)

Ambassador Hotel tai vastaava

14. päivä - BISHKEK

Aloitamme päivän vierailemalla värikkässä basaarissa, jotka ovat parhaimmillaan aamuisin. Sieltä jatkamme kaupunkikierrokselle tutustumaan Biškekin keskustan nähtävyyksiin ja monumentteihin. Palaamme hotellille iltapäivällä. (A)

Ambassador Hotel tai vastaava

15. päivä - BISHKEK - SKAZKA - ISSYK-KUL

Matkaamme tänään noin viiden tunnin ajomatkan (300km) Biškekistä itään, kauniiden vuoristomaisemien ympäröimälle Issyk Kulin järvelle, joka oli neuvostoaikoina suosittu lomakohde. Laskujoeton Issyk-Kul sijaitsee 1600 metrin korkeudella merenpinnasta ja on maailman toiseksi suurin vuoristojärvi. Matkan varrella vierailemme eroosion muovaamista maisemistaan tunnetussa Skazkan laaksossa. Illastamme ja yövymme järven etelärannalla sijaitsevassa viehättävässä jurttaleirissä. (A,I) 

Tamgan jurttaleiri

16. päivä - ISSYK-KUL - BURANA - BISHKEK

Aikaa rentoutua Issyk-Kul-järven rannalla ennen paluumatkaa takaisin Bishkekiin. Vierailemme paluumatkan varrella Buranan vanhalla minareetilla ja muinaismuistoalueella ennen saapumista Biškekiin, jossa majoitumme seuraavat kaksi yötä. (A)

Ambassador Hotel tai vastaava

17. päivä - BISHKEK (vapaapäivä)

Vapaapäivä Biškekissä omien toiveiden mukaisia päiväretkiä, ostosten tekoa tai vain rentoutumista varten. (A)

Ambassador Hotel tai vastaava

18. päivä - BISHKEK - ALMATY

Aamiaisen jälkeen jätämme Kirgisian taaksemme ja siirrymme n. 5 tunnin / 250km autokuljetuksella rajan yli Kazakstanin puolelle. Rajamuodollisuuksien jälkeen jatkamme matkaa edelleen Almatyn kaupunkiin, jonne majoitumme matkan viimeisiksi kolmeksi yöksi. Kazakstan on Keski-Aasian valtioista ylivoimaisesti suurin, ja Almaty, entiseltä nimeltään Alma-Ata, on maan suurin kaupunki. Se oli myös maan pääkaupunki ennen kuin titteli siirtyi 1990-luvun lopulla presidentin määräyksellä pohjoisempana sijaitsevalle Astanalle, joka on vastikään saanut vielä uuden nimen Nur-Sultan - samaisen presidentin etunimen mukaan. (A)

KazZhol Park Hotel tai vastaava

19. päivä - ALMATY

Tutustumme paikallisen oppaan johdolla Almatyn ja sen keskustan nähtävyyksiin. Vierailemme myös Kök-Toben kukkulalla 1100 metriä merenpinnan yläpuolella, josta avautuvat hyvällä säällä hienot näköalat kaupunkiin sekä Tienshanin vuoristoon. (A)

KazZhol Park Hotel tai vastaava

20. päivä - ALMATY, SHIMBULAK

Tänään vierailemme vuoristossa Almatyn kaupungin ulkopuolella. Ajamme kuuluisalle Medeon luistelustadionille ja edelleen Shimbulakin hiihtokeskukseen. Teemme patikointiretken vuorilla ja laskeudumme hiihtokeskukseen hiihtohissillä. Palaamme illaksi Almatyyn. (A)

KazZhol Park Hotel tai vastaava

21. päivä - LENNOT KOTIMAAHAN

Aikainen kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-18 hlö.

Matkan hintaan sisältyy:

 • Lennot 
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomalaisen matkanjohtajan ja englantia puhuvien paikallisoppaiden palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita tai retkiä
 • Ruokajuomia ja muita henkilökohtaisia kuluja.

Lennämme Keski-Aasiaan Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 

Suomen kansalaiset eivät enää tarvitse etukäteen hankittavaa viisumia Uzbekistaniin, Kirgisiaan, Tadzhikistaniin ja Kazakstaniin lyhyille matkoille. Turkmenistaniin viisumin asiakkaamme saavat maahan saapuessaan kutsukirjeen avulla, joka haetaan ennen matkaa. Ohjeistamme ryhmiämme viisumeista erikseen lähempänä matkaa.

Passinne on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen, ja siinä on oltava vähintään 5 tyhjää sivua. Turkmenistaniin saavuttaessa lentokentällä on pakollinen covid19-testaus.

Tämän matkan varauksia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Sen voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla (esim. jpg- tai pdf-tiedostona) toimistollemme osoitteeseen info(ät)mandalatravel.fi.

Matkalle voi varata käyttörahaa ruokailuja ja tippikuluja varten n. 30€/vrk. 

Lisätietoa Kirgisiasta ja Kirgisian matkoista 

Lisätietoa Kazakstanista ja Kazakstanin matkoista

Lisätietoa Uzbekistanin matkoista ja matkailusta

Lisätietoa Turkmenistanin matkoista ja matkailusta

Chat on WhatsApp