Aktiivimatkojen vaikeusasteista

28.2.2020

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

MANDALAN AKTIIVIMATKOJEN LUOKITUS

Olemme luokitelleet aktiivimatkamme vaikeusasteiltaan viiteen eri luokkaan, helpoista raskaisiin. Vaikeusasteiden on tarkoitus antaa yleiskuva aktiivimatkan fyysisestä ja henkisestä vaativuudesta. On hyvä huomioida, että vaikeusasteet ovat aina subjektiivisia, eikä yleispätevää luokitusta ole olemassa. Eri matkanjärjestäjien tai muiden toimijoiden käyttämät luokitukset vaihtelevat ja eivät siis ole vertailukelpoisia keskenään. Jos olet epävarma siitä, sopiiko jokin tietty matka vaikeusasteeltaan juuri sinulle, ole yhteydessä toimistoomme, niin autamme sinua mielellämme. 

Vaikeusasteluokituksiin vaikuttavat useat eri tekijät kuten retkipäivien pituus, kuljettava maasto, korkeus merenpinnasta sekä sääolosuhteet. Koska osa näistä tekijöistä on muuttuvia, voidaan luokituksia pitää vain suuntaa-antavina. Vaikka olemme pyrkineet tekemään luokituksista mahdollisimman selkeitä, ne eivät huomioi yksilön motivaatiota, kuntoa tai aikaisempaa kokemusta. Luokituksia vertaillessa on hyvä muistaa, että viiteen kategoriaan sisältyy koko laaja aktiivimatkatarjontamme: Teemme aktiivimatkoja puolen päivän patikointiretkistä aina pitkiin ja haastaviin vuoristovaelluksiin sekä nousuihin lähes 7000-metrisille huipuille.

1 - HELPPO

Aktiivimatka, joka sopii lähes jokaiselle peruskuntoiselle ja liikunnallisista matkoista kiinnostuneelle. Ohjelmat sisältävät lyhyitä päivämatkoja sekä runsaasti lepotaukoja. Liikumme hyviä polkuja ja teitä pitkin matalassa ilmanalassa. Majoitumme hotellissa. Tähän kategoriaan lukeutuu suuri osa patikointimatkoistamme sekä kevyemmät pyöräilymatkamme.

Esimerkkejä 1-tason aktiivimatkoista:

Toscanan patikointimatka, Italia

Katalonian patikointimatka, Espanja

Salenton pyöräilymatka, Italia

2 - HELPPO+

Sopii lähes jokaiselle peruskuntoiselle ja motivoituneelle liikkujalle. Tämän tason matka sisältää hieman Helppo-luokitusta enemmän nousuja ja laskuja sekä paikoittain hankalampia maasto-osuuksia sekä liikkumista korkeammalla vuoristossa. Kuljettavat päivämatkat ovat hieman pidempiä ja matkan kokonaisvaatimustaso jonkin verran helppoa vaativampi. Majoitumme hotellissa, majatalossa tai vuoristomajassa. Tähän kategoriaan kuuluu sekä haastavampia patikointimatkoja että helpohkoja vaellusmatkoja vuoristossa.

Esimerkkejä 2-tason aktiivimatkoista:

Karpaattien patikointimatka, Romania

Dolomiitit ja via ferrata-vaellus, Italia

Langtang-vaellus, Nepal

3 - KESKITASOINEN

Sopii suurimmalle osalle aktiivimatkailijoista. Keskitasoisiksi luokitellut matkat edellyttävät kuitenkin hyvää peruskuntoa ja motivaatiota, sillä ne sisältävät paikoittain jyrkkiä nousuja ja laskuja tai pitkiä siirtymisiä. 3-tason aktiivimatka sisältää useampia fyysisesti vaativampia päiviä peräjälkeen. Matkareitti edellyttää yleensä korkeaan ilmanalaan totuttelua sekä mielellään hieman aiempaa vaelluskokemusta. Tähän kategoriaan lukeutuu suuri osa vuoristovaelluksistamme.

Esimerkkejä 3-tason aktiivimatkoista: 

Everest Base Camp -vaellus, Nepal

Kilimanjaro 5895m -vaellus, Tansania

Pohjois-Thaimaan pyöräilymatka

4 - VAATIVA

Fyysisesti haastavia matkoja, jotka sopivat kokeneemmalle, pitkiin päiviin ja vaativaan maastoon tottuneelle, tai hyväkuntoisille ja seikkailumielisille. Matkaohjelmat sisältävät hankalia maasto-osuuksia, pitkiä nousuja, mahdollisesti jäätiköllä liikkumista sekä pitkäkestoista oleskelua ohuessa ilmanalassa ja/tai useita fyysisesti rasittavia päiviä peräjälkeen. Tähän kategoriaan lukeutuu suuri osa kiipeilymatkoistamme.

Esimerkkejä 4-tason aktiivimatkoista:

Mera Peak 6461m -kiipeilymatka, Nepal

Stok Kangri 6120m -kiipeilymatka, Intia

5 - RASKAS

5-tason matkat sisältävät useita pitkiä päiviä kaukana asutuksesta. Matkoilla oleskellaan pitkiä aikoja korkeassa ilmanalassa. Matkat saattavat sisältää myös haastavia solien ylityksiä sekä teknisempiä osuuksia vaellushakkuja ja jäärautoja käyttäen. Edellyttävät erittäin hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä aikaisempaa kokemusta pidemmistä vaelluksista. 

Esimerkkejä 5-tason aktiivimatkoista: 

Aconcagua 6962m -kiipeilymatka, Argentiina

Tutustu Mandalan blogissa myös:

Takaisin

Chat on WhatsApp