Costa Rican parhaimmat matkakohteet

1.12.2021

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Piskuinen Keski-Amerikan valtio Costa Rica tunnetaan ennenkaikkea vaihtelevista maisemistaan, värikylläisestä luonnostaan ja ekoturismistaan. Karibianmeren ja Tyynenmeren trooppiset rannikot, Costa Rican viljavan keskiylängön kahviplantaasit, elämää kuhisevat viidakot, pilvimetsät ja koralliriutat, yli 3000 metriin kohoavat vuorenhuiput ja kuvaukselliset, aktiiviset tulivuoret ovat Costa Rican hienoimpia nähtävyyksiä.

Turvallinen matkakohde Costa Rica on Latinalaisen ja Keski-Amerikan vakain maa, jolla ei ole ollut omaa armeijaa enää yli 70 vuoteen. Costa Rican aurinkoiset, elämäniloiset asukkaat, "ticot" tunnetaan eräinä maailman onnellisimmista ja pitkäikäisimmistä ihmisistä. Luonnonnähtävyyksiään arvostava Costa Rica on myös maailman ensimmäisiä kokonaan hiilineutraaliksi pyrkiviä valtioita.

Mandala Travelin Costa Rican matkat vievät lukuisiin mielenkiintoisiin kohteisiin maan eri puolilla. Olemme valinneet matkojemme vierailukohteet lukuisista toistaan hienommista vaihtoehdoista, joten aina jää pakostikin jäljelle uusia upeita kohteita seuraavalle Costa Rican matkalle.

Oheiselta listalta löydät Mandalan henkilökunnan omat TOP 8 matkakohteet Costa Ricassa:

 

4

1. MONTEVERDE

Tämä pilvimetsä- ja sademetsäalue Costa Rican keskiosassa, Tilaránin vuoristossa, on suhteellisen pienestä koostaan huolimatta maailmankuulu luontokohde ja yksi Costa Rican seitsemästä luonnonihmeestä. Monteverden suojelualue ympäristöineen tarjoaa hienojen, puiden latvuksissa kulkevien kävelyreittien, orkideojen (eniten orkidealajeja maailmassa samalla kasvupaikalla) ja villieläinten (n. 400 lintu- ja 100 nisäkäslajia) lisäksi köysiratareittejä ynnä muuta jännittävää toimintaa aktiivisille ja seikkailullisille matkailijoille.

Puntarenasin maakunnassa sijaitsevan Monteverden alueen pääpaikka on Santa Elenan kylä. Alueella on lukuisia suojelualueita, joista Monteverden pilvimetsän suojelualue on kuuluisin ja eniten vierailtu. Se sisältää 13 km hyvinhoidettuja, upeita kävelyreittejä osin puiden latvuksissa. Monteverden alue sijaitsee noin 1400 metrin korkeudessa, joten ilmastoltaan se on kostea, sumuinen ja melko viileä. Luontoretkellä Monteverdessä kannattaakin varautua kosteuteen.

2. NICOYAN NIEMIMAA

Jos etsinnässäsi on rantakohde Costa Ricassa, Nicoyan niemimaa Costa Rican Tyynenmeren rannikolla on loistava valinta. Ilmastoltaan Nicoyan alue on kuivempi kuin Costa Rican muut osat, mikä tekee siitä erinomaisen kohteen rantalomailuun Costa Ricassa. Nicoyan alueen matkailuvaltteja ovat lukuisat eriväriset hiekkarannat suojaisissa poukamoissa, jotka soveltuvat hyvin myös snorklaukseen ja surffaukseen, sekä monet mielenkiintoiset luonnonpuistot ja muut vierailukohteet. Alueen asukkaat tunnetaan eräinä maailman pitkäikäisimmistä ihmisistä, mihin paikallisilla ilmastolla, ruokavaliolla ja aurinkoisella elämänasenteella lienee kaikilla oma vaikutuksensa.

Costa Rican länsiosassa, pääosin Guanacasten maakunnassa sijaitsevan Nicoyan niemimaan suurempia keskuksia ovat Nicoya ja Liberia, jossa sijaitsee myös toinen Costa Rican kansainvälisistä lentokentistä. Nicoyan viihtyisät ja aurinkoiset rantakohteet kuten Tamarindo, Samara, Montezuma ja Playa Tambor tarjoavat kaikki miellyttävät puitteet rantalomaan Costa Ricassa.

 

Playa conchal
Arenal%20volcano

3. ARENAL

Costa Rica tunnetaan myös tulivuoristaan, ja maan keskiylängöltä kohoava Arenalin tulivuori (1633m) on yksi maan ikonisimmista ja kuvauksellisimmista maisemista. Tulivuoren ympärillä levittäytyvä laaja Arenalin kansallispuisto on suosittu luontoretkikohde ja tarjoaa myös hienoja patikointireittejä. Arenal on erityisesti lintuharrastajien suosiossa, sillä alueella tavataan suurin osa Costa Rican noin 850 lintulajista. Arenalin alue tunnetaan kuumista lähteistään, joissa on mukava rentoutua esimerkiksi patikointiretken päätteeksi. Viereinen Arenalin tekojärvi houkuttelee myös purjelautailun ja kajakkimelonnan ystäviä.

Arenalin tulivuori sijaitsee Alajuelan maakunnassa, pääkaupunki San Josésta luoteeseen, alueen pääpaikka on La Fortunan kylä. Ilmasto alueella on tasaisen lämpöinen 20-25 celsiusastetta ympäri vuoden. Aktiivinen tulivuori Arenal on purkautunut viimeksi vuonna 2010, viereinen Chaton tulivuori taas on ollut lepotilassa jo 3500 vuotta.

4. TORTUGUERO

Costa Rican harvaanasutun Karibianmeren rannikon helmi, Tortugueron kansallispuisto on kiehtova yhdistelmä pitkiä ja autioita Karibianmeren hiekkarantoja, joille merikilpikonnat saapuvat munimaan, sekä vehreää trooppista sademetsää, jota rikkovat hiljaa virtaavat joet ja laguunit. Aluetta asuttavat jaguaarit, tapiirit, laiskiaiset, manaatit, värikkäät papukaijat ja muut Keski-Amerikan villieläimet tekevät Tortuguerosta luontokuvaajan paratiisin.

Costa Rican koillisosan trooppisella alangolla, samannimisen laguunin ympärillä sijaitseva Tortugueron kansallispuisto on tietöntä aluetta, mikä tarkoittaa sitä, että puiston pääpaikkana toimivaan Tortugueron kylään kuljetaan joko yksityiskoneella tai veneellä aluetta halkovaa jokea ja laguunia pitkin. Vene on paras tapa liikkua Tortuguerossa, sillä sen kyydistä voi havainnoida alueen eläimistöä kätevästi ja mukavasti.

5. MANUEL ANTONIO

Tällä pienellä paikkakunnalla Costa Rican Tyynenmeren rannikolla yhdistyvät mainiolla tavalla rantakohde ja luontokohde. Manuel Antonio on kooltaan Costa Rican pienin kansallispuisto, mutta myös yksi suosituimmista. Suosion ymmärtää nähdessään puiston upeat valkohiekkaiset rannat, snorklaamiseen soveltuvat poukamat, mielenkiintoiset retkeilyreitit ja puolikesyt pikku saimiri- ja kapusiiniapinat. Manuel Antonion villeihin asukkaisiin kuuluvat myös laiskiaiset, leguaanit, delfiinit ja yli 180 lintulajia, joita voit bongata alueella paikallisten luonto-oppaiden kanssa.

Puntarenasin maakunnassa, Queposin kaupungin eteläpuolella sijaitseva Manuel Antonio tunnetaan yhtenä maailman kauneimmista kansallispuistoista. Samanniminen kylä ja Playa Espadillan ranta-alue tarjoavat viihtyisän rantakohteen palvelut heti kansallispuiston naapurissa. Huomioithan, että päivittäistä kävijämäärää kansallispuistoon rajoitetaan, eli liikkeellä kannattaa olla ajoissa aamulla. 

6. CORCOVADO

Corcovadon alue Costa Rican Tyynenmeren rannikolla oli osin banaaniplantaasia, kunnes siitä tehtiin kansallispuisto vuonna 1975. Nykyään Corcovado on maailman parhaita luontokohteita, joka koostuu mm. trooppisista sademetsistä, autioista hiekkarannoista, kuvauksellisista kalliomuodostelmista ja kauniista laguunista. Corcovadossa voit valokuvata villieläimiä (mm. jaguaari, tapiiri, laiskiainen, 4 lajia apinoita), bongata lintuja (yli 350 lajia mukaan lukien puna-ara ja harpyija), patikoida, meloa, snorklata tai yöpyä viidakkolodgessa keskellä sademetsän ääniä.

Corcovadon kansallispuisto sijaitsee Costa Rican lounaisrannikolla, Osan niemimaan eteläosassa, alueen pääpaikka on Puerto Jimenez. Kansallispuiston sisällä voit valita useista eripituisista luonto- ja retkeilyreiteistä. Huomaathan, että vierailuluvat kansallispuistoon on hankittava jo vierailuasi edellisenä päivänä.

7. PUERTO VIEJO

Costa Rican Karibianmeren rannikko tunnetaan hienoista rannoistaan, ja Puerto Viejon pikkukaupunki ja rento rantakohde tarjoaa yhdessä läheisten Cahuitan ja Manzanillon kanssa eittämättä Costa Rican parhaita rantoja. Playa Cocles, Playa Chiquita and Punta Uva ovat kaikki rantalomailijan paratiiseja. Alue on myös surffareiden suosiossa, sillä aallot ovat täällä Costa Rican suurimmat. Espanjankielisten "ticojen" lisäksi aluetta asuttavat mm. englanninkieliset karibialaiset ja alkuperäiskansa bribrit. Jos kyllästyt Turkoosin Karibianmeren aaltoihin, läheiset Cahuitan ja Gandoca-Manzanillon kansallispuistot tarjoavat lisää nähtävää trooppisen luonnon ystäville.

Puerto Viejo sijaitsee Costa Rican itäisessä Limónin maakunnassa, lähellä Panaman rajaa. Huomaathan, että Costa Ricassa on itse asiassa kaksi Puerto Viejoa. Tämä Karibian rannikon paikkakunta on viralliselta nimeltään Puerto Viejo de Talamanca, entiseltä nimeltään Old Harbour.

8. ISLA DEL COCO

Tyynenmeren Isla del Coco eli Kookossaari on sukeltajan paratiisi ja haaveuni. Tämä Costa Rican merellinen kansallispuisto ja maailmanperintökohde on maailman parhaita sukelluskohteita, ja tunnettu sukeltajien keskuudessa erityisesti suurista hai- ja rauskuparvistaan, sekä koskemattomista koralliriutoistaan. Jacques Cousteaun mukaan maailman kaunein saari, Isla del Coco tarjoaa myös hienoja merenalaisia vulkaanisia muodostumia ja kotoperäisiä eläinlajeja.

Tyynessä valtameressä, Keski-Amerikan ja Galapagossaarten välissä ylhäisessä yksinäisyydessään nököttävä Kookossaari on ollut vuodesta 1978 lähtien tiukasti suojeltu kansallispuisto, jossa ei ole lentokenttää eikä pysyvää asutusta. Matkailu saarelle on rajoitettua ja luvanvaraista, eikä yön yli vierailuja sallita. Matkustus Kookossaarelle ei siis varmasti ole helpoimmasta eikä edullisimmasta päästä, mutta kaikkihan me tarvitsemme haaveita.

Nämä esimerkit olivat vain pieni osa Costa Rican matkakohdetarjontaa. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan maahan ja sen matkakohteisiin laajemminkin!

Puerto viejo

Takaisin

Chat on WhatsApp