Ecuador matkat san rafaelin vesiputous

Ecuador – Etelä-Amerikka pienoiskoossa

6.5.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Päiväntasaajan paratiisi Ecuador

Matka päiväntasaajan maahan, Ecuadoriin on kuin matka Etelä-Amerikkaan pienoiskoossa. Luontomatkailijan mekkana tunnetut Galapagossaaret ainutlaatuisine, kesyine eläimineen ja loistavine sukellus- ja snorklausmahdollisuuksineen ovat useimpien Ecuadoriin matkaavien toivelistalla. Galapagossaarten lisäksi Ecuadorin mantereen puoleinen osa on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Ecuador on nimittäin yksi biologisesti monimuotoisimmista maista maailmassa. Myös pienehkön maan maisemat ovat hyvin monimuotoisia, vaihdellen Andien lumihuippuisista tulivuorista, vesiputouksista ja ylänköerämaista vehreisiin pilvimetsiin orkideoineen ja kolibreineen, Amazonin laajan alangon kesyttömiin ja tiettömiin sademetsiin, sekä trooppiseen Tyynenmeren rannikkoon rantakohteineen. Matkalla Ecuadorissa näet useita kasvillisuusvyöhykkeitä lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan, ja maa onkin helppo ja erittäin monipuolinen matkakohde luonnosta, valokuvauksesta, sekä aktiivimatkoista kiinnostuneille.

Ecuadorin matka alkaa yleensä Quiton tai Guayaquilin suurkaupungeista, joista voit lentää suoraan Galapagossaarille. Ecuadorin hienoimmat nähtävyydet ovat kuitenkin suurkaupunkien ulkopuolella, pienemmissä kaupungeissa sekä villissä luonnossa. Andien aktiiviset tulivuoret Cotopaxi, Pichincha ja Antisana, siirtomaa-aikaiset plazat maailmanperintökohde Cuencassa, Amazonin sademetsäalueen eristyneet, alkuperäiskansojen omistamat lodget luontoretkineen, yöpyminen kotimajoituksessa Andien intiaanikylässä, shoppailu Otavalon käsityömarkkinoilla, inkavaltakunnan aikaiset rauniot, lintuharrastajan paratiisina tunnetut Mindon ja Bellavistan pilvimetsäalueet, veneretki ”köyhän miehen Galapagosina” tunnetulle Isla de La Platalle, sekä erilaiset, adrenaliinia nostattavat aktiviteetit Bañosin pikkukaupungin ympäristössä tarjoavat reilusti nähtävää ja koettavaa useammallekin matkalle Ecuadoriin.

Matkalle Ecuadoriin voi suunnata mihin vuodenaikaan tahansa. Pienessä maassa on monia ilmastovyöhykkeitä, Tyynenmeren trooppiselta rannikolta ja Galapagossaarilta viileämpään ja kuivempaan Andien vuoristoalueeseen laaksoineen, sekä tasaisen kuumankosteaan Amazonin viidakkoon. Suurin osa ecuadorilaisista asuu Andien alueen laaksoissa, joissa vallitsee lauhkea ”ikuisen kevään” ilmasto. Päiväntasaajalla ei ole kesää tai talvea, vaan vain tyypillisesti kosteampia ja kuivempia vuodenaikoja, jotka vaihtelevat sen mukaan, mihin osaan Ecuadoria olet matkustamassa. Vuodenajasta riippumatta sateita saadaan Galapagossaarilla hyvin niukasti, kun taas Amazonin alueella ja pilvimetsissä vettä tulee yleensä jokaisen iltapäivän päätteeksi.

Toisin kuin negatiivisiin asioihin keskittyvää uutisointia seuraamalla voisi luulla, Ecuador on varsinkin järjestetyillä matkoilla varsin turvallinen matkakohde maan suukaupunkien köyhempiä alueita sekä maan pohjoista rajaseutua lukuun ottamatta – ja Galapagossaaria turvallisempaa matkakohdetta saa tosissaan hakea! Viime vuosikymmenen aikana maassa on panostettu tieverkon kunnostamiseen, mikä on tehnyt maanteitse matkailusta Ecuadorissa aiempaa mukavampaa ja siirtymisistä nopeampia. Amazonin alueella tiestöä ei juuri ole, ja matkustaminen alueella tapahtuu joko jokiveneen kyydillä tai pienkoneilla lentäen. Galapagossaarilla useimmat matkailijat liikkuvat risteilyaluksilla, mutta myös asuttujen saarten väliset veneyhteydet ovat kätevä ja risteilyjä edullisempi tapa liikkua.

Kuten alla olevasta Ecuadorin matkakohdelistauksesta (joka sekin tosin on vasta pintaraapaisu) voi päätellä, maassa riittää varmasti nähtävää useammallekin matkalle. Jos kuitenkin haluat yhdistää Ecuadorin matkaasi vielä enemmän kohteita Etelä-Amerikassa, naapurimaat Peru ja Kolumbia ovat lyhyehkön lentomatkan päässä Ecuadorista, ja tarjoavat vielä reilusti lisää nähtävää ja koettavaa.

Galapagossaaret boobies
Ecuador matkat cuenca katedraali

Ecuadorin matkakohteita

Ecuadorin ja Etelä-Amerikan luontokohde numero yksi ovat Galapagossaaret – eristynyt saariryhmä itäisellä Tyynellämerellä, noin 1000 kilometrin päässä Etelä-Amerikan mantereesta. Galapagossaarten 19 saaresta asuttuja on vain neljä: Santa Cruz, San Cristobal, Isabela ja Floreana. Saarilla on kaksi lentokenttää, toinen Santa Cruzin saaren kupeessa Baltralla ja toinen San Cristobalilla. Kaikki lennot Galapagossaarille kulkevat Manner-Ecuadorin (Quito tai Guayaquil) kautta. Galapagossaaret asutettiin pysyvästi vasta 1800-luvun lopulla, 50 vuotta kuuluisan luonnontieteilijän, Charles Darwinin vierailun jälkeen. Vielä 1900-luvun alussa saaria käytettiin rangaistussiirtokuntina. Vuonna 1959 Galapagossaaret julistettiin kansallispuistoksi ja vuonna 1978 niistä tuli Unescon maailmanperintökohde. Lähes 97 % saarten maa-alasta on kansallispuistoaluetta, ja saarten rannikkovesiä ympäröi valtava mertensuojelualue, joka on turvasatama teolliselta kalastukselta lukemattomille meren eliöille.

Galapagossaaret tunnetaan ennen muuta kotoperäisistä ja pelottomista villieläimistään, jotka inspiroivat Charles Darwinia hänen evoluution ja luonnonvalinnan teoriassaan. Galapagosin jättiläiskilpikonnat, merileijonat, maailman pohjoisimmat pingviinit, merileguaanit, Darwinin mukaan nimetyt kotoperäiset peipot. monimuotoinen merenalainen luonto ja merilintuyhdyskunnat ovat kaikki saarilla nähtävillä ja lähestyttävissä. Maisema tuliperäisillä Galapagossaarilla on enimmäkseen karu mutta kaunis, ja vedenalainen luonto on suojelun vuoksi erittäin rikasta.

Matkailua Galapagossaarille valvotaan ja säännellään tiukasti saarten ainutlaatuisen luonnonympäristön suojelemiseksi, ja matkailu Galapagosin kansallispuiston alueilla onnistuu vain kansallispuistoon sertifioidun luonnontieteilijä-oppaan kanssa. Yhden oppaan kanssa voi retkeillä maksimissaan 16 henkilön ryhmä, ja poluilta poikkeaminen on kiellettyä. Sen sijaan uinti ja snorklaaminen ovat usein sallittuja. Poluilta ei kuitenkaan ole tarvettakaan poiketa, sillä saarten eläimet ovat yleensä hyvin kesyjä eivätkä välitä ihmisen läsnäolosta. Galapagossaarilla voit opastettujen luontoretkien lisäksi mm. sukeltaa, snorklata, kiivetä tulivuorille tai vierailla jollain Charles Darwin -säätiön eri saarilla hallinnoimasta kolmesta tutkimusasemasta.

Milloin kannattaa matkustaa Galapagossaarille? Milloin tahansa, riippuen kuitenkin siitä, mitä haluat tehdä tai nähdä. Ilmastoltaan hyvin kuivilla saarilla on käytännössä kaksi vuodenaikaa: joulukuusta kesäkuuhun kestävä kuuma kausi, jolloin lämpötilat liikkuvat 26-30 °C välillä, kasvillisuus on vehreimmillään ja maaeläimet aktiivisimmillaan. Kuivan kauden aikana kesäkuusta joulukuuhun keskilämpötilat laskevat noin 20-24 °C asteeseen, saaret muuttuvat kuiviksi ja vesi on kylmempää, mutta merieläimiä ja -lintuja on enemmän. Käytännössä saarilla on kuitenkin aina paljon nähtävää. Matkailun korkeasesonki Galapagossaarilla osuu joulukuulle ja kesäkuukausiin, jolloin  hinnat tapaavat olla korkeimmillaan.

Galapagos saaret kilpikonna
Ecuador matkat quilotoan kraateri

Viidakkoa. aktiivimatkailua ja kaupunkikohteita

Amazonin alue kattaa 40% eli lähes puolet Ecuadorin pinta-alasta. Ecuadorin Amazonin alankoa peittää pääasiassa trooppinen sademetsä, ja alueella itään, kohti Atlantin valtamerta virtaavat joet toimivat pääasiallisina kulkuväylinä. Amazonin aluetta asuttavat lähinnä alkuperäiskansat, joiden perinteiseen kulttuuriin tutustuminen on yksi Amazonin matkan kohokohdista. Toinen alueen kohokohta on eittämättä Amazonin koskematon luonto: Amazonin alangon länsiosat Ecuadorissa ovat biologisesti monimuotoisimpia paikkoja koko maapallolla, sillä alue on kolmen erilaisen kasvillisuusvyöhykkeen, Andien vuoriston, Pilvimetsäalueen ja laajan Amazonin sademetsän risteyskohta. Kasvi- ja eläinlajien runsaus alueella on korkeinta läntisellä pallonpuoliskolla. Esimerkiksi lintulajeja Ecuadorin Amazonin alueella on yli 600. Lintujen lisäksi voit havainnoida mm. erilaisia apinoita, kaimaaneja, laiskiaisia ja paljon muuta.

Paras tapa kokea Ecuadorin Amazonin alue on majoittua viidakkolodgessa, joita on alueella runsaasti ja eri tasoisia. Ecuadorin Amazonille voi matkustaa Andeilta maanteitse alueen muutamaan kaupunkiin, jotka toimivat portteina valtavalle sademetsäalueelle, ja matkata niistä käsin viidakkolodgeen jokiveneen kyydillä. Vaihtoehtoisesti voit myös lentää syrjäisiin lodgeihin pienkoneella. Lodget Ecuadorin Amazonin alueella ovat yleensä osin paikallisten alkuperäiskansojen omistuksessa, ja paikalliset intiaanioppaat tutustuttavat matkailijat Amazonin viidakkoon erilaisilla retkillä.

Ecuadorin pääkaupunki Quito, eli virallisesti San Francisco de Quito, sijaitsee Andien laaksossa, keskimäärin 2800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella, ja se on Bolivian La Pazin jälkeen maailman toiseksi korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki. Aktiivinen Pichincha-tulivuori häämöttää kaupungin vieressä. Lähes kolmen miljoonan asukkaan Quito on kaunis kaupunki keskellä mielenkiintoista Andien aluetta. Sen historiallinen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Amerikan suurimmista ja parhaiten säilyneistä siirtomaa-ajan kaupunkikeskustoista. Vanhankaupungin vieressä sijaitseva El Panecillon kukkula Neitsyt Marian patsaineen tarjoaa komeat näköalat alas kaupunkiin. Lisää näköaloja pääset ihailemaan maailman toiseksi korkeimmalla köysiradalla, Telefericolla, jonka reitti nousee 4 000 metrin korkeuteen, ja josta käsin voit ihailla kaupunkinäkymien lisäksi selkeällä säällä jopa kuutta eri tulivuorta. Lyhyen matkan päässä kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat Mitad del Mundon eli päiväntasaajan muistomerkki ja museo. Todellinen päiväntasaaja on kuitenkin 240 metrin päässä muistomerkiltä, jossa sijaitsee Intiñan päiväntasaajamuseo.  

Ecuadorin suurin kaupunki Guayaquil on trooppisen lämmin satamakaupunki Guayas-joen suulla, lähellä Tyynenmeren rannikkoa. Yli 3,6 miljoonan asukkaan Guayaquil on Ecuadorin talouden keskus, jonka keskusta-alue on kokenut viime vuosikymmeninä positiivisen kasvojenkohotuksen. Guayaquilin kaunis joenrantapromenadi Malecon 2000 , lukuisat puistot, museot ja modernit ostoskeskukset tarjoavat näkemistä ja tekemistä myös matkailijalle. Joenrantapromenadin päässä sijaitsevilta Santa Anan ja El Carmenin kukkuloilta näet suuren osan kaupunkia, ja matkan varrella voit ihailla kirkkain värein maalattuja siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Seminario Parque de las Iguanas -puistossa taas viihtyvät sadat kesyt maaleguaanit ja vesikilpikonnat.

Cuenca taas on historiasta ja vanhan ajan tunnelmasta nauttivan must-kohde Ecuadorissa. Siirtomaa.ajan historiaa uhkuva Cuenca sijaitsee eteläisessä Ecuadorissa, Andien laaksossa noin 2 500 metrin korkeudella merenpinnasta. Suunnilleen Helsingin kokoinen Cuenca tunnetaan erityisesti siirtomaa-aikaisesta vanhasta keskustastaan, joka on Unescon maailmanperintökohde. Sen plazoja ja kirkkoja pääset ihailemaan Turin näköalapaikalta sijaitsee kaupungin eteläpuolella. Cuencan lähellä sijaitsevat myös inkavaltakunnan aikaisen Ingapircan kaupungin rauniot.

Ecuador matkat quito%20city
Ecuadorin matkat guayagil auringonlasku

Baños, eli virallisemmin Baños de Agua Santa, on pikkukaupunki itäisellä Andien ylängöllä, Tungurahua-tulivuoren kupeessa ja suhteellisen lähellä Amazonin alankoa. Kaupungin nimi tulee alueen kuuluisista kuumista lähteistä. Baños on aktiivi- ja viidakkomatkojen keskus ja suosittu matkakohde niin ulkomaalaisten kuin ecuadorilaistenkin keskuudessa, ja kaupunki tunnetaankin Ecuadorin seikkailupääkaupunkina. Patikointi ja vaellus, maastopyöräily, koskenlasku, ratsastus, melonta, varjoliito, kalliokiipeily sekä zipline-köysiradat ovat kaikki ulottuvillasi Banosissa,  jossa on tarjolla myös eri pituisia seikkailuohjelmia Amazonin sademetsäalueella. Banosin kaupungin lähellä on lukuisia hienoja patikointireittejä ja kuvauksellisia vesiputouksia, mm. Cascada de La Virgen, Pailon de Diablo ja Manto de la Novia, sekä tietenkin kuumien lähteiden kylpylöitä (Agua Thermales), joista esim. Piscina de la Virgin sijaitsee Cascada de La Virgen -vesiputouksen vieressä.

Mindo on pikkukaupunki Quiton luoteispuolella, Andien länsireunalla, keskellä upeaa pilvimetsävyöhykettä. Mindo houkuttelee ennen kaikkea lintuharrastajia, joille Mindo-Nambillon hieno pilvimetsäalue on varsinainen trooppinen paratiisi, mutta alue tarjoaa runsaasti nähtävää ja tekemistä myös muille matkailijoille. Mindon ympäristössä on mm. patikointi- ja vaellusreittejä kuvauksellisissa maisemissa, perhospuistoja ja orkideapuutarhoja, vesiputouksia, melontaa ja zipline-köysiratoja hienoissa maisemissa. Lintulajeja Mindossa elää yli 450, ja alueella on helppoa havainnoida mm. värikkäitä tukaaneja, tangaroita, papukaijoja, kolibreita ja trogoneja. Pilvimetsäalueella sataa runsaasti, joten varustaudu retkelle asianmukaisesti.

Cotopaxi on lähes 5900 metriä korkea aktiivinen tulivuori Ecuadorin Andeilla, vain noin 50 km päässä Quitosta. Cotopaxi on kansallispuisto, josta suurin osa on reilusti yli 3500 metrin korkeudella merenpinnasta. Helposti saavutettava Cotopaxin alue tarjoaa vuoristoaktiviteetteja kuten hienoja vaellus- ja maastopyöräilymaastoja, sekä tietysti kiipeilijöille korkeimman huipun lisäksi useita yli 4000-metrisiä huippuja. Kasvillisuus Cotopaxin rinteillä on tyypillistä trooppisiten korkeiden Andien ruohostomaata, ja vuorella on myös jäätikköä yli 4500 metrin korkeudella. Cotopaxin kansallispuistossa elää mm. andienkondoreja ja silmälasikarhuja. Cotopaxilla talvikuukaudet ovat sateisempia, joten Suomen loppukevät, kesä ja syksy ovat parasta aikaa Cotopaxille kiipeämiseen. Alueella voi harrastaa myös mm. ratsastusta ja luontoretkiä.

Cotopaxi
Mindo2

Takaisin

Chat on WhatsApp