Mandalan matkassa mystiseen Bhutaniin

15.4.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

MAAILMAN ONNELLISIN MAA?

Suomi ja suomalaiset on valittu monta kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansakunnaksi. Bruttokansanonnellisuuden tilastollisella mittarilla mitattuna maailman onnellisin maa on kuitenkin eteläisen Aasian Bhutan.

Himalajan alueella, Intian ja Kiinan välissä sijaitseva Bhutanin kuningaskunta tunnetaan omalla kielellään nimellä ukkoslohikäärmeen maa. Bhutan on ainutlaatuinen matkakohde: eristyneessä maassa perinteet ovat yhä voimissaan, historialliset kohteet eivät ole museoituja vaan edelleen käytössä, ja luonto on pääosin koskematonta (Bhutanin pinta-alasta peräti 26% on virallisestikin suojelualueita). Matkailu Bhutaniin on säännösteltyä maan omintakeisen kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Bhutan tarjoaakin vierailijoille upeita kulttuurikohteita kuten linnoitettuja luostareita, värikkäitä perinteisiä festivaaleja, mahtavia vuoristomaisemia, hienoja ja rauhallisia vaellusreittejä sekä harvoin vierailtuja kansallispuistoja.

Bhutan on maailman ainoa Vajrayana-buddhalainen kansakunta. Tämä 1300-vuotias buddhalaisuuden haara vaikuttaa edelleen voimakkaasti Bhutanin yhteiskuntaan ja bhutanilaisten elämään sen kaikilla osa-alueilla. Buddhalaisuus saapui Bhutaniin 700-800-luvulla jaa., kun Guru Rinpoche vieraili Bhutanissa ja perusti maahan ensimmäiset luostarit, mukaan lukien maan kenties kuuluisimman nähtävyyden, Taktsangin eli tiikerinpesän luostarin. Guru Rinpoche, joka reinkarnoitui legendan mukaan lootuksenkukkaan kahdeksanvuotiaana lapsena, ja oli jo pienestä pitäen hyvin viisas, on edelleen tärkeä henkilö Bhutanissa, ja hänen kuviaan ja symboliikkaansa näkee maassa runsaasti.

Nykyinen Bhutanin hallitsijasuku periytyy 1900-luvun alusta, Britannian siirtomaa-ajalta. Bhutania ei kuitenkaan koskaan kolonisoitu, vaan britit ohjasivat vain maan ulkosuhteita ja vastasivat sen puolustuksesta. Siirtomaa-ajan päätyttyä tämän roolin otti Intia. Bhutanin nykyinen hallitsija eli Druk Gyalpo on kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, joka kruunattiin marraskuussa 2008. Kuningas on opiskellut Harvardin ja Oxfordin yliopistoissa, ja nauttii Bhutanissa suurta arvostusta. Maa on avautunut hiljalleen ulkomaisille vaikutteille vuodesta 1999 asti, ja esimerkiksi TV ja internet ovat Bhutanissa käytössä, ja maassa on myös esim. baareja.

Vaikka maatalousvaltainen Bhutan on bruttokansantuotteella mitattuna köyhä maa, se on kehittänyt vastapainoksi bruttokansanonnellisuuden filosofian, jossa kehitystä mitataan kokonaisvaltaisella lähestymistavalla hyvinvointiin, ei pelkästään BKT:een. Nykyisin bhutanilaiset saavat Suomen tapaan ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon, vaikkakin haastavampi sairaanhoito on käytännössä usein tehtävä maan ulkopuolella. Toisin kuin huhut kertovat, tupakointi ei ole kiellettyä Bhutanissa: Tupakan myynnin estävä laki kumottiin vuonna 2021, tosin julkista tupakointia pidetään maassa hyvien tapojen vastaisena.

Bhutan dochula%20%281%29
Punakha%20dzong

MATKAILU BHUTANIIN

Matkailu on maanviljelyn ja vesivoiman tuotannon ohella tärkeä tulonlähde Bhutanissa. Matkustaminen Bhutaniin ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista: maassa on yksi lentokenttä (Parossa), jonne on tarjolla lentoja vain kourallisesta kaupunkeja muualla Aasiassa (Delhi, Katmandu, Bangkok ja Singapore). Bhutaniin lentää maan oma, valtiollinen lentoyhtiö Druk Air. Bhutaniin voi matkustaa myös maitse Intian Länsi-Bengalin ja Assamin osavaltioista. Mandala Travelin Bhutanin matkat toteutetaan yleisimmin lentämällä Bhutaniin Nepalin pääkaupungista Katmandusta käsin, mutta olemme myös vieneet erikoisryhmiä Bhutaniin maitse Intiasta käsin.

Himalajan eteläreunalla sijaitsevan Bhutanin ilmastoon vaikuttavat Etelä-Aasian monsuunikaudet. Kevät ja syksy ovatkin sään puolesta parasta aikaa matkustaa Bhutaniin, mutta periaatteessa Bhutanissa voi vierailla ympäri vuoden. Mikään äkkilähtökohde maa ei kuitenkaan ole, sillä lentokapasiteetti Bhutaniin on hyvin rajallinen, ja lennot Paroon myydään usein loppuun jo kuukausia ennen matkustusajankohtaa. Bhutan on käytännössä itsenäisen matkailijan ulottumattomissa, sillä maahan pääsyyn tarvitaan muilta ulkomaalaisilta paitsi Intian kansalaisilta viisumi sekä etukäteen maksettu ja vahvistettu matkaohjelma. Meidän asiakkaamme saavat Bhutanin viisumin kauttamme, ja se kuuluu Bhutanin matkapakettiemme hintaan. Bhutanissa otettiin vuonna 2022 käyttöön myös ulkomaisilta matkailijoilta perittävä kestävän kehityksen maksu, joka on tällä hetkellä 100 USD/hlö/vrk. Myös se kuuluu Mandalan Bhutanin matkapakettien hintaan.

Mandala Travel on Suomen johtava Bhutanin matkojen järjestäjä. Järjestämme erilaiset kiertomatkat sekä vaellus- ja patikointimatkat Bhutaniin 15 vuoden kokemuksella. Kauttamme pääset myös Bhutanin suosituimpien matkakohteiden (Paro, Thimphu ja Punakha) ulkopuolelle, Himalajan vuoriston hiljaisille vaelluspoluille sekä esimerkiksi harvemmin vierailtuihin Gangteyn ja Haan laaksoihin. Gangteyn laakso tunnetaan harvinaisten mustakaulakurkien talvehtimisalueena. Bhutanin matkaohjelmat voidaan toteuttaa myös räätälöitynä omassa, yksityisessä ryhmässänne. Tutustu Bhutanin matkatarjontaamme kotisivuillamme ja kysy tarvittaessa lisää!

Bhutan liput
Bhutan dancers%20%281%29

Takaisin

Chat on WhatsApp