Keski-Aasian ihmemaa Turkmenistan

13.2.2025

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Turkmenistan – Idän ihmemaa

Etsitkö erikoisempaa matkakohdetta, jossa muiden matkailijoiden määrä on vähäinen? Silloin Keski-Aasian Turkmenistan, vanhalta nimeltään Turkmenia, on erinomainen valinta. Tämä asukasmäärältään noin Suomen kokoinen ja pinta-alaltaan Suomea suurempi entinen Neuvostotasavalta Aasian keskellä, Iranin, Uzbekistanin ja Kazakstanin naapurissa tunnetaan eristyneenä öljyn ja maakaasun tuottajana, hevosistaan ja matoistaan, erikoisista nähtävyyksistään - sekä myös naiskauneudestaan, josta kertoo mm. Leevi & the Leavingsin kappale "Turkmenialainen tyttöystävä". Vaikka Turkmenistan on itsenäisenä valtiona vielä nuori, maalla on kuitenkin takanaan pitkä historia Silkkitien kauppareittien varrella, ja löydätkin sieltä suuren määrän muinaista historiaa aarteineen. Turkmenistanin pääkaupunki Ašgabatin, rannikkokaupunki Turkmenbashin ja muiden suurempien kaupunkien modernisointiin on käytetty maassa viime vuosikymmeninä runsaasti öljy- ja kaasurahaa.

Turkmenistan on sisämaavaltio Kaspianmeren rannalla. Lähes 80% maan pinta-alasta on lähes asumatonta Karakumin eli ”mustan hiekan” aavikkoa, ja maataloutta, mm. puuvillan viljelyä harjoitetaan keinokastelluilla keitailla. Maan eteläisellä rajalla nousevat Köpet Dagin vuoret ja koillisessa Kugitang-vuoristo, paikoin yli 3000 metriin merenpinnasta. Turkmeenien paimentolaiskansa, jolla on turkkilaiset juuret, on asuttanut aluetta pitkään. Turkmeenit ovat islaminuskoisia, mutta Turkmenistanin valtio on neuvostoajan perintönä sangen maallinen. Maan hallinto tunnetaan maailmalla tiukasta kontrollista, sekä myös ensimmäisen presidenttinsä Saparmurat Niyazovin eli Turkmenbashin hämmentävästä henkilökultista. Nijazov kirjoitti hengellisen ruhnama-eepoksen, jonka kääntäminen paikalliselle kielelle oli aikoinaan myös edellytys kaupankäynnille Turkmenistanin kanssa. Niyazovin kuoltua vuonna 2006 hänen seuraajakseen nousi hammaslääkäri Gurbanguly Berdimuhamedov, joka on pikkuhiljaa poistanut edeltäjänsä suurimpia ylilyöntejä. Nykyisin maata johtaa Berdimuhamedovin poika Serdar.

Matkailu Turkmenistaniin on voimakkaasti säädeltyä: Tarvitset maahan etukäteen hankittavan viisumin, paikallinen opas on käytännössä useimmiten pakollinen Ašgabatin ulkopuolella, yöpyminen matkakohteessa edellyttää (vanhaan neuvostotyyliin) rekisteröitymistä viranomaisille, ja joissakin kohteissa vierailemiseen tarvitaan myös erillinen matkustuslupa. Tämän vuoksi Turkmenistanin matka kannattaakin ilman muuta tilata matkanjärjestäjän kautta. Asiakkaamme saavat kauttamme viisumikutsun Turkmenistaniin, jonka avulla viisumin saa lentokentältä tai rajalta maahan saavuttaessa. Paikalliset oppaat myös hoitavat rekisteröitymiset puolestasi. Matka Turkmenistaniin on helppo yhdistää upeista historiallisista kohteistaan tunnetun naapurimaa Uzbekistanin kanssa.

Historian aarreaitta

Historian ystäville Turkmenistan tarjoaa lukuisia mielenkiintoisia kohteita, jotka tutustuttavat alueen menneisyyteen pronssikaudelta antiikin ajalle, keskiajalle ja Venäjän valloituksen aikaan asti, ja joihin pääsee varmasti tutustumaan ilman ympärillä hyöriviä suuria matkailijamääriä. Hienoimpia Turkmenistanin historiallisista kohteista ovat Mervin rauniot. Merv ei ole vain rauniokaupunki vaan pikemminkin rypäs lukuisia, keidasalueelle peräkkäin rakennettuja muinaisia kaupunkeja Turkmenistanin itäosassa, Maryn kaupungin ympäristössä. Jo pronssikaudella yli 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua asutettu Mervin keidas oli antiikin ajalla osa Aleksanteri Suuren valtakuntaa, ja islaminuskoisten Seldžukkien valtakaudella siitä tuli merkittävä Silkkitien kauttakulkureitti. Keskiajalla Merv olikin suuri kaupunki, jonka epäillään olleen 1100-luvulla jopa maailman suurin. Nykyisin Merv on Unescon maailmanperintökode ja Turkmenistanin merkittävimpiä matkailuynähtävyyksiä.

Toinen hieno historiallinen rauniokaupunki Turkmenistanissa on maan pohjoiskolkassa, Uzbekistanin rajan tuntumassa sijaitseva Konye Urgench (eli ”Vanha Urgench” – 1600-luvulla perustettu ”uusi” Urgench on Uzbekistanin puolella). Karavaanireittien risteyskohtaan antiikin ajalla syntynyt kaupunki koki kulkta-aikansa 1000-luvulla, jolloin se toimi nykyisten Uzbekistanin ja Turkmenistanin alueella vaikuttaneen Khorezmin valtion pääkaupunkina. Tällöin Konye Urgenchia kutsuttiin mm. "islamin sydämeksi" ja "tuhansien viisaiden pääkaupungiksi". Uzbekkihallitsija Timurin joukot tuhosivat kaupungin 1300-luvulla. Konye Urgench julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2005.

Ašgabatin länsipuolella, vain 19 kilometrin päässä pääkaupungista sijaitsee Nissa, joka oli yksi pääosin nykyisen Iranin alueella vaikuttaneen Parthian valtakunnan tärkeimmistä kaupungeista 200-luvulla eaa – 200-luvulla jaa.  Arabian kalifaatti valloitti Nissan 700-luvulla. Myös Nissan linnoitusten rauniot ovat nykyisin Unescon maailmanperintökohde. Turkmenistanissa on myös lukuisia keskiaikaisia linnoituksia ja monumentteja, sekä vanhojen karavaaniseraiden eli karavaaneille tarkoitettujen majatalojen raunioita eri puolilla maata.

Valkoisen marmorin kaupunki Ašgabat

Turkmenistanin pääkaupunki Ašgabat (eli Ashgabat), ja varsinkin kaupungin keskusta, on kuin toisesta maailmasta. Se on eräänlainen moderni näyteikkuna maahan, joka on suunniteltu ja rakennettu isolla rahalla valkoisesta marmorista näyttämään maailmalle turkmeenien saavutuksia. Ashagbatin monet valkoiset marmorirakennukset ovat osin valtion ministeriöitä, mutta niihin voi päästä sisään opastetulla kaupunkikierroksella. Kaupungin useat monumentit ovat myös välin uskomattoman futuristisia, toisinaan vain suureellisia. Kun olet tutustunut niihin ja maailman neljänneksi korkeimpaan lipputankoon, kannattaa vierailla myös Turkmenistanin kansallismuseossa, jossa saat kattavan kuvan alueen pitkästä historiasta, nousta Turkmenbashi-köysirataa pitkin lähes 1300 metrin korkeudelle Köpet Dagin vuorille ihailemaan näkymiä kaupungin ylle, tai jos on viikonloppu, lähteä hakemaan edullisia ostostarjouksia valtavasta, värikkäästä Tolkutškan markkinabasaarista kaupungin pohjoispuolella.

Pitkässä laaksossa sijaitseva Ašgabatin kaupunki on sangen kuvauksellinen auringonnousun tai auringonlaskun aikaan, jolloin kaupungissa ei ole niin kuuma kuin päiväsaikaan. Keskustan ulkopuolelta löydät myös perinteisempää kaupunkikuvaa pienine ravintoloineen. Toisin kuin monin paikoin Turkmenistanissa, Ashgabatiin on mahdollista tutustua halutessaan myös yksin. Kaupungin keskustassa on kuitenkin runsaasti vartijoita ja poliiseja, eli kannattaa noudattaa paikallisia sääntöjä esimerkiksi valokuvauksen ja julkisen tupakoinnin osalta.

 

Merv
Ashgabat horisontti

 

Kaasukraattereita ja maanalaisia järviä

Darwazan kaasukraatteri on romahtanut maakaasukenttä lähellä samannimistä pikkukaupunkia Turkmenistanin keskiosassa, keskellä Karakumin aavikkoa. Neuvostoliittolaiset geologit osuivat vuonna 1971 öljyä poratessaan vahingossa suureen maakaasukenttään, romahduttaen luolan kraatteriksi. Geologit sytyttivät sen tuleen yrittäessään estää myrkyllisen metaanin leviämisen kaupunkiin. Kaasu on ollut tulessa siitä lähtien. Tämä sittemmin ”helvetin portin” lempinimekseen saanut liekehtivä kaasukraatteri on omalla tavallaan kaunis näky, varsinkin auringonlaskun jälkeen. Kraatteria ympäröivällä alueella voi leiriytyä tunnelmallisesti aavikkoleirissä. Mikään päiväkäyntikohde Darwaza ei olekaan, sillä sinne on Ašgabatista matkaa noin 260 km aavikon halki. Kraatteri on parhaiten saavutettavissa maastoautolla.

Lähempänä pääkaupunkia, Köpet Dagin vuoristossa noin tunnin ajomatkan päässä Ašgabatista sijaitsee toinen Turkmenistanin erikoinen nähtävyys: Kow Atan eli ”järvien isän” maanalainen rikkipitoinen järvi. Tämä myös Bakharlynin nimellä tunnettu maanalainen järvi samannimisessä, yli 200 metriä pitkässä ja 20 metriä korkeassa luolassa on jännittävä päiväretkikohde, jossa voit myös uida ympäri vuoden lämpimissä, mineraalipitoisissa vesissä. Veden lämpötila Kow Atan järvessä nimittäin pysyy tasaisesti 33-37 celsiusasteessa. Luolaan johtaa valaistu kierreportaikko, ja siellä on myös pukukoppeja ja näköalatasanne.

Basaarishoppailua tai rantalomaa

Jo vain: Turkmenistanissa voi myös shoppailla. Keskiaasialaiseen tapaan basaari on jokaisen Turkmenistanin kaupungin sydän, matkailijalle värikylläinen elämys, sekä myös erinomainen ostospaikka, jota käyttävät myös paikalliset. Basaarit Turkmenistanissa ovat yleensä avoinna joka päivä iltakahdeksaan asti. Suuret markkinabasaarit, kuten Tolkutškan basaari Ashgabatin laitamilla, taas ovat käytännössä avoinna vain kahtena tai kolmena aamuna viikossa.

Mikäli rantaloma Kaspianmeren rannalla kutkuttelee, ota matkakohteeksesi Turkmenbashi – Turkmenistanin tärkein satamakaupunki, joka tunnettiin aiemmin nimellä Krasnovodsk. Kaupungin pohjoispuolelle on rakennettu ”kansallinen lomakohde” Awaza, josta löydät moderneja rantahotelleja hoidettuine rantoineen, ravintoloita ja moderneja ostosmahdollisuuksia, sekä iltaisin laseresityksiä. Awaza on yksi Turkmenistanin hallinnon kunnianhimoisista investointiprojekteista, ja suunnitelmiin kuuluu myös uusi kansainvälinen lentokenttä. Luonnonystävät löytävät Turkmenistanista myös lukuisia luonnonpuistoja alkuperäisine kasveineen ja eläimineen. Niissä vierailuun tarvitset kuitenkin etukäteen hankittavan luvan.

Matkustaminen Turkmenistaniin

Matka Turkmenistaniin kannattaa aloittaa joko lennolla pääkaupunki Ashgabatiin, tai vaihtoehtoisesti saapua maahan maitse Uzbekistanista – maiden välillä on kolme rajanylityspaikkaa. Turkmenistaniin tarvitaan viisumi, mutta asiakkaamme saavat kauttamme sinne kutsuviisumin, joka lunastetaan rajalla maahan saavuttaessa. Itsenäinen matkustaminen Turkmenistanissa ei ole helppoa eikä usein mahdollistakaan, ja edellyttää myös rekisteröintiä viranomaisille majoittuessa. Turkmenistaniin saapuessasi saat vihreän maahantulo- ja lähtökortin. Se on esitettävä maasta poistuttaessa, eli siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Turkmenistanin sisäiset lennot paikallisella Turkmenistan Airlinesilla mm. Ashgabatista Maryyn, Turkmenbashiin ja Dashoguziin (Konye Urgenchin lähellä) ovat valtion subventoimia ja siksi myös sangen edullisia. Maata pitkin matkustamalla maata kuitenkin näkee paremmin, ellei oma aikataulusi ole kiireinen. Ilmasto Turkmenistanissa on mantereinen, mikä tarkoittaa pitkiä ja kuumia (käytännössä aina yli 30°C päivälämpötila) kesiä. Paras aika matkustaa Turkmenistaniin onkin kesäkuukausien ulkopuolella. Talvet alueella eivät ole erityisen kylmiä, ja vuoristoalueita lukuun ottamatta lämpötila laskee harvemmin alle nollan. Turkmenistanin virallinen kieli on turkmeeni,jota kirjoitetaan nykyisin latinalaisilla aakkosilla, ja noin puolet väestöstä puhuu myös venäjää. Englannin kielen osaaminen on maassa harvinaisempaa.

Turkmenistanin matkalle kannattaa ottaa mukaan käteistä, mieluiten US-dollareina, sillä euroja on vaikeampi vaihtaa. Pankki- ja luottokortit käyvät maassa maksuvälineinä ainoastaan Ašgabatin suurimmissa kansainvälisissä hotelleissa – ne voi jättää suosiolla kotiin. Toisin kuin huhut väittävät, internet toimii Turkmenistanissa, mutta monet länsimaiset sivustot ja sovellukset, kuten Instagram, Facebook, Whatsapp ja Youtube sen sijaan eivät maassa toimi. Kaikesta hämmentävyydestään huolimatta Turkmenistan on itse asiassa hyvin turvallinen matkakohde, jossa esimerkiksi rikollisuutta on hyvin vähän. Maassa vierailijoiden on hyvä perehtyä paikallisiin sääntöihin ja syytä noudattaa niitä matkansa aikana. Esimerkiksi tupakointi on yleisesti kiellettyä julkisilla paikoilla, mutta sallittua monissa ravintoloissa ja baareissa. Valokuvaamisen kanssa on myös hyvä olla tarkkana, ettei kuvaa kiellettyjä kohteita. Paikallisoppaat auttavat onneksi matkailijaa paikallisten sääntöjen suhteen.

Darwaza crater
Turkmenistan kamelit

Takaisin

Chat on WhatsApp