Milloin kannattaa matkustaa Himalajan alueelle?

11.7.2024

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Milloin matkalle Himalajalle ja eteläiseen Aasiaan?

Maailman korkein vuoristoalue, Himalajan vuoristo erottaa Eteläisen Aasian muusta Aasiasta. Himalajan alue on laaja ja sääolot siellä vaihtelevat huimasti matkakohteen sijainnin ja korkeuserojen mukaan; Himalajan korkeimmat osat ovat ikuisen lumen ja jään peitossa, kun taas vuoriston eteläpuolisia alankoalueita peittävät paikoin trooppiset sademetsät. Himalajan itäiset alarinteet Intian Assamissa ovat tilastollisesti maailman sateisinta seutua, kun taas läntisen Himalajan Ladakhissa ja Pakistanin korkeilla vuoristoalueilla sataa vuosittain hyvin vähän.

Milloin on paras aika matkustaa Himalajan alueelle? Se riippuu siitä, mitä aiot matkallasi tehdä ja minne päin laajaa aluetta olet suuntaamassa. Parasta aikaa vaeltaa Nepalissa ovat kevät- ja syyskuukaudet, jolloin myös meidän vaellusryhmämme suuntaavat Nepalin Himalajalle, mutta vaellus Nepalissa on osalla vaellusreiteistä mahdollista ympäri vuoden. Himalajan eteläpuolisilla tasankoalueilla mm. Intiassa kesä on kuumaa ja kosteaa monsuunikautta, kun Pohjois-Intian Ladakhissa ja Pakistanin Karakorumin vuoristossa taas kesäkuukaudet ovat parasta aikaa suunnata korkealle vuoristoon. Samoin Himalajan pohjoispuolinen Tiibet on sään puolesta kesämatkakohde. Intian alankoalueet, eteläinen Intia ja Sri Lanka taas ovat lomakohteina parhaimmillaan leutoina ja pääosin kuivina talvikuukausina.

Ohessa yhteenveto siitä, milloin kannattaa matkustaa minnekin eteläisessä Aasiassa ja Himalajan alueella:

TALVI

Suomen talvikuukaudet ovat eteläisen Aasian alavammilla alueilla leutoja ja kuivahkoja. Sääolot ovat talvikuukausina Pohjois-Intiassa ja myös Nepalin ja Bhutanin alavissa eteläosissa suomalaiseen makuun miellyttävimmillään, vaikka illat ja yöt voivat olla viileitä. Trooppinen Etelä-Intia ja Sri Lanka ovat parhaimmillaan talvikuukausina. Lintuharrastajille talvikuukaudet ovat paras aika matkustaa Himalajan eteläpuolelle, kun Pohjois-Intian kosteikot ja Nepalin ja Bhutanin laaksot täyttyvät pohjoisempaa Aasiasta Himalajan yli matkaavista muuttolinnuista. Talvikuukaudet ovat alueella kuivaa kautta, joka on myös paras ajankohta villieläinsafareille Intian lukuisissa kansallispuistoissa. Vaellus Nepalissa on mahdollista myös talvikuukausina, mutta lumi- ja sääolot korkeammalla vuoristossa, kuten Annapurnan ja Everestin alueiden klassikkovaellusreiteillä voivat olla haastavia, joten vaellusreitit matalammalla, vuoriston alemmilla rinteillä ovat talvikuukausina miellyttävämpi valinta.

KEVÄT 

Kevät on sään puolesta parasta vaelluskautta sekä kiipeilysesonkia Himalajan eteläisissä osissa, Nepalissa ja Bhutanissa. Kevät tarjoaa myös kukkaloistoa Nepalin ja Bhutanin vaellusreittien varrella, kun mm. alppiruusut ja magnoliat kukkivat. Sää vuoristossa on kevätkuukausina yleensä aurinkoinen aamupäivisin ja pilvisempi iltapäivisin, mikä tekee vaeltamisesta miellyttävää. Korkeilla vuoristoalueilla on kevätkuukausina vielä runsaasti lunta ja Tiibetin ylätasangolla hyvin viileää. Eteläisen Aasian alavilla tasankoalueilla sää taas on kevätkuukausina pääosin aurinkoinen ja kuiva, ja kevät on hyvää aikaa matkustaa alueelle, vaikka lämpötilat nousevat kesän monsuunikautta lähestyttäessä.

KESÄ 

Kesäkuukaudet ovat paras ajankohta matkustaa Tiibetiin ja Intian Ladakhiin. Suomen kesä on myös paras vaellus- ja kiipeilykausi Himalajan läntisissä osissa, Intian Ladakhissa ja Himachal Pradeshissa sekä Pakistanin vuoristoalueilla, joissa haastavammat vuoristovaellukset ja kiipeilymatkat on sääolojen puolesta parasta tehdä kesäkuukausina. Nepalissa ja Bhutanissa sekä Intian ja Pakistanin alavammilla alueilla kesäkuukaudet ovat pääsääntöisesti hyvin lämmintä ja kosteaa monsuunikautta. Majoitusten hinnat ovat kuitenkin kesäisin alhaisimmillaan, ja esimerkiksi vaellus Nepalissa onnistuu monin paikoin myös kesäkuukausina. Osa Intian kansallispuistoista suljetaan matkailulta kesän monsuunikauden ajaksi.

SYKSY

Syyskuukaudet ovat parasta vaellus- ja kiipeilysesonkia Nepalissa ja Bhutanissa sekä Intian Sikkimin ja Darjeelingin alueilla:  Sää vuoristossa on syksyllä miellyttävimmillään, luonto on kesän monsuunikauden jälkeen vehreimmillään ja taivas on pääosin kirkas, eikä vaellusreiteillä ole lunta kuten keväisin saattaa olla. Syyskuukaudet syyskuun puolestavälistä marraskuun lopulle ovatkin suosituinta matkailusesonkia Nepalissa. Touko-syyskuun matkailusesongin ulkopuolella sää Tiibetin alueella taas voi olla hyvinkin kylmää, ja osa majoituspaikoista sulkee ovensa. Intian tasankoalueilla siirrytään syyskuun lopulta alkaen kesämonsuuneista kohti kuivempaa ja viileämpää talvikautta, ja syyskuukaudet ovatkin hyvää aikaa matkustaa esimerkiksi Pohjois-Intiaan.

Nepal matkat leidit
Intia%20kiertomatka%2022

Takaisin

Chat on WhatsApp