Minne matkustaa Amazonin alueella?

22.5.2025

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

MINNE, MITEN JA MILLOIN MATKUSTAA AMAZONILLE

Onko haaveissasi matka Amazonin viidakkoon? Amazonin alue Etelä-Amerikassa on kiehtova matkakohde, jossa erityisesti luonnonystävät löytävät loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Paikallisen flooran ja faunan bongailun lisäksi voit Amazonilla myös tutustua paikalliseen elämäntapaan ja alkuperäiskansojen perinteisiin, risteillä jokilaivalla, kierrellä värikkäillä paikallisilla toreilla, sekä (hämmentävää kyllä) myös nauttia Manausin suurkaupungin kulttuuritarjonnasta. Tässä artikkelissa esittelemme Amazonin alueen matkakohteita alueen eri valtioissa, sekä miten ja milloin Amazoniaan kannattaa matkustaa. 

Amazon, Amazonas vai Amazonia?

Amazon-joki eli Rio Amazonas on virtaamaltaan maailman suurin joki, ja myös yhdessä Niilin kanssa maailman pisin jokijärjestelmä, joka virtaa halki Etelä-Amerikan pohjoisosan. Amazonin pääuomaa ruokkivat lukuisat joet, jotka saavat alkunsa Andien vuoristossa Perussa, Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Boliviassa, yhdistyvät valtavaksi merikelpoiseksi kulkuväyläksi, ja laskevat lopulta Atlantin valtamereen Brasilian itärannikolla. Amazonin valtavaan valuma-alueeseen kuuluu yhdeksän valtiota: Brasilia, Peru, Kolumbia, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Guyana, Suriname ja Ranskan Guyana. Eurooppalaiset tunsivat Amazonin alun perin nimellä Marañón, jolla nimellä joki tunnetaan edelleen Perussa. Nimi Rio Amazonas sille annettiin sen jälkeen, kun paikallisten alkuperäiskansojen naispuoliset soturit hyökkäsivät espanjalaisen konkistadorin, Francisco de Orellanan 1500-luvulla järjestämän retkikunnan kimppuun, mikä muistutti eurooppalaisia kreikkalaisen mytologian amatsoneista.

Amazonin alue, jota kutsutaan myös Amazoniaksi tai Amazonin sademetsäksi, on maailman suurin ja biologisesti monimuotoisin trooppisen sademetsän alue. Se on valtava alue, joka kattaa noin 40 % Etelä-Amerikan mantereesta, osin myös Amazon-joen valuma-alueen ulkopuolella. Trooppinen sademetsä peittää edelleen suurimman osan pinta-alaltaan 7 000 000 km2 kokoisesta Amazonin alangosta, jossa sijaitsee yli puolet maailman jäljellä olevista sademetsistä. Suurin osa Amazonin alankoalueesta, noin 60 %, on Brasiliassa. Perussa Amazonian pinta-alasta on 13 % ja Kolumbiassa 10 %. Amazonas-nimisiä hallintoalueita, osavaltioita tai maakuntia on neljässä alueen valtiossa. Amazonin sademetsäalue on tunnettu luontonsa uskomattomasta monimuotoisuudesta; Yli kolmannes kaikista maailman tunnetuista lajeista elää Amazonin alueella. Pelkästään puulajeja alueelta on tunnistettu tähän mennessä 16 000 erilaista, hyönteislajeja noin 2,5 miljoonaa, lintulajeja noin 1300 lintua, Maailman kalalajeista joka viides elää Amazonin alueen joissa, järvissä ja puroissa. Lisäksi alueella puhutaan noin 350 eri kieltä, ja sitä asuttavat edelleen monet alkuperäiskansat.

Ecuadorin Amazonin alue

Helpointa Amazonin alueeseen tutustuminen on valtavan alangon länsilaidalla, Ecuadorissa. Ecuador on pienestä koostaan huolimatta yksi maailman biologisesti monimuotoisimmista maista: täältä löydät esimerkiksi yli sata erilaista kolibrilajia ja tuhansia orkidealajeja. Välimatkat pienehkössä Ecuadorissa ovat lyhyempiä kuin monta kertaa Suomen kokoisissa Brasiliassa, Perussa tai Kolumbiassa, ja Ecuadorin Amazonin alueille pääsee melko vaivattomasti myös maanteitse, vaikka syvemmälle sademetsään kuljetaankin jokiväyliä pitkin. Luonnonystäville Ecuadorin itäinen Amazonin alue, jota paikalliset kutsuvat nimellä Oriente (eli itä), on paratiisi, jossa myös matkailupalvelut ovat suhteellisen hyvin kehittyneet. Se on myös hyvä paikka tutustua alueen alkuperäiskansojen yhteisöihin.

Ecuadorin Amazonasilta löydät lukuisia viidakkolodgeja, jotka ovat erinomaisia paikkoja luontoretkille ja eläinten ja kasvien bongailuun. Viidakkolodgeja Ecuadorin Amazonilla on eritasoisia ja -hintaisia: jotkin ovat paikallisten alkuperäiskansojen omistamia tai yhteisomistuksessa, joihinkin pääsee veneellä, mutta toisiin, syvimmällä viidakossa oleviin taas on lennettävä pienkoneella. Kaikille viidakkolodgeille on kuitenkin yhteistä se, että niissä majoittumisen hintaan kuuluu pari kolme päivittäistä retkeä tai muuta aktiviteettia paikallisen oppaan kanssa.

Tena- ja Pano-jokien yhtymäkohdassa, Andien vuoriston reunalla sijaitseva Tenan kaupunki on suosittu aloituspaikka viidakkoretkille Ecuadorin Amazonin alueelle, ja kaupungista käsin järjestetään myös esim. kajakkimelonta- ja koskenlaskuretkiä. Joki virtaa täältä yhdistymään Amazon-joen yhdeksänneksi suurimpaan sivuhaaraan, Napo-jokeen, joka kulkee itään Peruun ja Brasiliaan asti. Napo-joen ympäristö tunnetaan yhtenä luonnoltaan maailman monimuotoisimmista paikoista. Amazonin sademetsä alkaa toden teolla noin 15-20 kilometrin päässä Tenan kaupungista itään. Toinen mahdollinen tukikohta ja aloituspaikka matkalle Ecuadorin Amazonin alueelle on Puyon kaupunki samalla suunnalla.

Syvemmällä Ecuadorin Amazonin alangon itäisimmässä osassa, Napo- ja Coca-jokien yhtymäkohdassa sijaitseva, espanjalaiselta konkistadorilta ja tutkimusmatkailijalta nimensä saanut Puerto Francisco de Orellanan, eli tuttavallisemmin Cocan, kaupunki on myös erinomainen aloituspaikka Amazonin viidakkoretkelle. Täällä on jo kuumempaa ja kosteampaa kuin ylempänä, lähempänä Andeja sijaitsevilla sademetsäalueilla. Cocasta käsin voit matkustaa veneellä tai lentäen syvemmälle Amazonin sademetsään, esimerkiksi valtavissa Yasunin kansallispuistossa tai Cuyabenon suojelualueella sijaitseviin lodgeihin. Ne, joiden aika tai rahat ovat vähissä, voivat myös tehdä Cocasta käsin päiväretkiä esimerkiksi läheiselle Limoncochan laguunille, joka on alueen ainoa vihreän värinen vesistö.

Brazil%20tour%20%286%29
Peru%20tour%20%283%29

Perun Amazonia

Perun itäosa, eli paikallisittain Oriente, kuuluu myös Amazonin alankoon. Maassa on Brasilian jälkeen toiseksi eniten Amazonin sademetsää, ja myös Amazon-joen alkulähde on Perussa. Perun suuret Ucayali- ja Marañon -joet yhdistyvät Amazoniksi Perun tiettömällä koillisella viidakkoalueella, Nautan kaupungin lähellä, Loreton maakunnassa, joka kattaa suurimman osan Pohjois-Perun Amazonin alueesta. Perun pohjoisen Amazonin pääkaupunki ja luonnollinen Amazonin matkan aloituspaikka on Amazonin varrella sijaitseva satamakaupunki Iquitos, joka on myös maailman suurin kaupunki, johon ei pääse maanteitse. Kuumankosteasta Iquitosista käsin pääset retkille ja majoittumaan syvemmälle Amazonin sademetsään, esimerkiksi Pacaya-Samirian valtavalle suojelualueelle tai paikallisten intiaaniyhteisöjen pariin. Etelämpänä, Ucayali-joen varrella sijaitseva Pucallpan kaupunki on toinen mahdollinen aloituspaikka Amazonin retkelle. Tunnin lentomatkan päässä Limasta sijaitsevan Pucallpan läheltä löydät pieniä järviä rikkaine eläimistöineen, vesiputouksia sekä alkuperäiskansojen kyliä.

Perun eteläisellä Amazonin alueella virtaavan Madre de Dios-joen mukaan nimetty maakunta on myös suosittu kohde Amazonin viidakkoseikkailulle, sillä se sijaitsee lyhyen lentomatkan (tai vaihtoehtoisesti hyvin pitkän automatkan) päässä Cuscon kaupungista. Alueen pääkaupunki Puerto Maldonado Madre de Dios -joen varrella on luontainen lähtöpaikka viidakkoretkille. Täältä voit suunnata ihastelemaan Amazonin alueen ihmeitä esimerkiksi eläimistöltään rikkaana tunnetulla Tambopatan suojelualueella kaupungin eteläpuolella tai läheisellä Sandovalin juoluajärvellä eli joen mutkasta eroosion myötä irti kuroutuneella järvellä. Madre de Diosin alueella sijaitsee myös yhtenä maailman monimuotoisimmista suojelualueista tunnettu Manun kansallispuisto, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi parhaiten säilyneitä Amazonin sademetsäaluita. Manun kansallispuisto on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen: Puiston ns. ydinvyöhykkeelle pääsevät vain tutkijat, kun taas matkailu- ja kulttuurivyöhykkeille, joista jälkimmäisessä on myös asutusta, pääsy on vapaampaa. Syrjäiseen Manun kansallispuistoon pääsy on kuitenkin haastavaa ja vaatii käytännössä aina useamman päivän matkan matkanjärjestäjän kanssa.

Kolumbian Amazonin alue

Kolumbia on upea, monipuolinen matkailumaa, jossa pääset myös matkustamaan Amazonin sademetsäalueelle. Kolumbian Amazonasin maakunnan pääkaupunki Leticia on satamakaupunki Amazonjoen varrella Kolumbian eteläisessä kulmassa, keskellä Amazonin alankoa. Brasilia ja Tabatingan kaupunki ovat täältä vain kivenheiton päässä, ja joen eteläinen puoli kuuluu Peruun. Leticiasta käsin voit tehdä veneretkiä joella, ihailla värikkäitä papukaijoja Parque Santander -suojelualueella tai tutustua apinoihin Isla de los Micos -saarella. Läheinen, pienempi Puerto Nariñon kaupunki on vailla tieyhteyttä ja autoton, mikä tekee siitä viehättävän ja rennon matkakohteen. Täältä käsin voit tarkkailla lintuja ja Amazonin vaaleanpunaisia ​​jokidelfiinejä Tarapoton juoluajärvellä, tehdä retken läheisille mystisille luolille tai lähteä pidemmälle viidakkoseikkailulle suureen Amacayacun kansallispuistoon Amazonjoen pohjoispuolella.

Letician alueelle matkustetaan käytännössä aina lentäen, mutta mikäl haluat tutustua Kolumbian Amazoniaan hieman lähempänä maan suuria kaupunkeja, Guaviare-joen varrella sijaitsevaan San Jose Del Guaviaren satamakaupunkiin pääsee myös maanteitse – matka pääkaupunki Bogotásta etelään on kuitenkin hyvin pitkä. Täällä voit ihailla jokivarren sademetsien lisäksi muinaisia kalliomaalauksia Serranía La Lindosassa tai Cerro Azulissa, sekä Puerta de Oriónin upeaa luonnonkiviveistosta.

Brasilian Amazon

Amazonin alue Brasiliassa ei rajoitu pelkästään Amazonasin osavaltioon, joka jo se on kooltaan valtavan suuri, vaan myös Parán, Amapän, Roraiman, Acren, ja Rondonian, sekä osin Mato Grosson, Maranhaon ja Tocantinsin osavaltioihin. Suurin osa Amazonian alangosta onkin Brasiliassa. Välimatkat laajalla alueella ovat erittäin pitkiä, ja ellet varaa runsaasti aikaa jokilaivojen käyttöön, Brasilian Amazonin alueen sisällä matkustetaan yleensä käytännössä lentäen, mikä tekee matkailusta Brasilian Amazonilla melko hintavaa. Vesireittejä pitkin liikkuen matka esimerkiksi Manausista Amazonin suulla, Atlantin rannikon tuntumassa sijaitsevaan Belémiin kestää noin 5 vuorokautta.

Luontainen aloituspaikka Brasilian Amazonin alueeseen tutustumiseen on Amazonasin osavaltion pääkaupunki, Rio Negro-joen varrella sijaitseva Manaus, joka on noin 2,5 miljoonalla asukkaallaan myös Amazonian alueen suurin kaupunki. Manaus on myös tärkeä satama, josta lähtevät jokilaivat eri suuntiin Amazonjoen varrelle. Amazonin suurin sivujoki Rio Negro yhtyy Amazonin pääuomaan lähellä Manausia, jossa Rio Negron hapan, tumma vesi sekoittuu hiljalleen Amazonin sedimenttipitoiseen, ruskeaan veteen. Ennen kuin lähdet kohti Amazonin  viidakkoa, voit tutustua Manausissa esim. 1800-luvun kumibuumin aikana rakennettuun oopperataloon ja värikkääseen Mercado Municipal -kauppahalliin.

Manauksen suurkaupungin ulkopuolella todella koskematon sademetsä alkaa vasta noin 100km päässä kaupungista. Voit suunnata Manausista joko etelään, Amazonjoen eteläpuolella sijaitsevan, pienemmän Juma-joen varrelle, jossa on useita viidakkolodgeja, tai vaihtoehtoisesti länteen Rio Negron varrelle, jossa sijaitsee esimerkiksi Brasilian suurimpiin suojelualueisiin kuuluva Jaun kansallispuisto 220km päässä Manausista. Täällä osa sademetsästä on varzeaa eli tulvametsää, joka on osan vuodesta veden vallassa. Rio Negron ympäristössä on jokiveden happamuuden vuoksi vähemmän hyttysiä kuin muualla Amazoniassa, tosin siellä on tämän vuoksi myös nähtävillä vähemmän hyönteisiä syöviä lintuja ja muita eläimiä.

Toinen hyvä viidakkokohde syvemmällä Brasilian Amazonin alueella on Mamirauan suojelualue Tefén kaupungin luoteispuolella, jossa on kehitetty erilaisia ekomatkailuaktiviteetteja yhteistyössä aluetta asuttavien alkuperäiskansojen kanssa. Pääosin tulvametsistä ja kosteikoista koostuva Mamirauán alue on kuitenkin hyvin syrjäinen, eli sinne pääseminen vaatii enemmän aikaa ja rahaa kuin lähempänä Manausia oleville sademetsäalueille. Manausin lisäksi matkan Brasilian Amazonilla voi aloittaa myös esimerkiksi Belémin satamakaupungista, Parán osavaltion pääkaupungista, joka sijaitsee lähellä Amazon-joen suuta. Täältä voi matkustaa jokilaivalla syvemmälle Amazonjoen varrelle,Manausiin, Santaremiin tai Macapáan. Vaihtoehtoisesti Amazonin risteilyn jokilaivalla voi aloittaa Santarémista, joka sijaitsee Tapajós-joen rannalla Parán osavaltiossa, suunnilleen Manausin ja Belemin puolivälissä. Tänne on jokilaivalla Manausista noin 36 tunnin matka.

Amazon sammakko
Amazon heimo

Bolivian Amazonia

Andien vuoriston ja ylätasangon intiaanikulttuureista ja valtavasta Uyunin suola-altaasta parhaiten tunnetussa Boliviassakin on Amazonin sademetsää. Täällä osa Amazonian alankoalueesta on sademetsän sijaan ajoittain tulvivaa ruohostoaluetta, jota kutsutaan paikallisesti nimellä pampas. Bolivian Amazonin alueelle pääsee tutustumaan helpoiten Beni-joen varrella, lähellä Andien alarinteitä sijaitsevan Rurrenabaquen pikkukaupungin kautta. Sinne pääsee Bolivian pääkaupungista La Pazista myös maanteitse, joskin matka on hyvin pitkä. Rurrenabaquesta käsin pääset viidakkoretkille läheiseen Madidin kansallispuistoon tai bongaamaan villieläimiä pampas-alueille, jossa alueen rikas eläimistö on viidakkoalueita helpommin nähtävillä, samoin kuin Brasilian kuuluisammalla Pantanalin suoalueella. Andien vuoriston rinteiltä Amazonin trooppisiin sademetsiin ulottuva Madidin kansallispuisto on yksi maailman laajimmista suojelualueista ja Bolivian monimuotoisimmista seuduista. Kansallispuistossa elää yli 1 000 lintulajia, sekä mm. jaguaareja, silmälasikarhuja, harjasusia, jättiläissaukkoja, kapybaroja ja paljon muuta.

Syvemmällä Bolivian Amazonin alangolla, Beni- ja Madre de Dios -jokien yhtymäkohdassa sijaitseva, Bolivian Amazonin alueen pääkaupunkina tunnettu Riberalta on toinen hyvä paikka tutustua Amazonin sademetsäalueeseen Boliviassa. Täältä käsin voit esimerkiksi tehdä retkiä Aquicuanan suojelualueella kaupungin pohjoispuolella, jossa voit tutustua myös alueen perinteiseen lääketieteeseen, tai smaragdinvihreällä Tumichuquan juoluajärvellä kaupungin lounaispuolella.

Venezuelan Amazonia

Venezuelassa sijaitsevat maailman korkein vesiputous, Angelin putoukset, ja Etelä-Amerikan toiseksi pisin joki, Orinoco, jonka valuma-alueeseen kuuluu suuri osa Venezuelaa. Venezuelassakin sijaitsee Amazonas-niminen osavaltio, mutta paras paikka vierailla Amazonian sademetsässä Venezuelassa on kuitenkin maan eteläosassa, Bolívarin osavaltiossa, Guyanan ylängöllä sijaitseva Canaiman kansallispuisto, joka on listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Tämä yli 3 miljoonan hehtaarin alueelle ulottuva kansallispuisto on portti myös Angelin putouksille, sekä ylänköalueen eristyneille pöytävuorille eli tepuille. Angelin putoukset, Salto Ángel, jotka paikalliset intiaanikansat tuntevat nimillä Churun ​​Meru tai Parekupa-meru, ovat yksi Venezuelan tärkeimmistä luonnonnähtävyyksistä. Vesi putoaa täällä tepui-pöytävuoren tasaiselta huipulta huipulta 978 metriä alas viidakkoon. Canaiman kylään, josta lähtevät retket Angelin putousten juurelle, ei pääse maitse, vaan ainoastaan pienkoneella.

Miten ja milloin matkustaa Amazonille?

Alueen laajuuden ja eristyneisyyden vuoksi lentomatkailu on usein tehokkain tapa tutustua Amazonin alueeseen. Amazonin alueen suuremmat kaupungit, kuten Brasilian Manaus, Perun Iquitos ja Puerto Maldonado, ja Kolumbian Leticia ovat saavutettavissa reittilennoilla. Reittilentoja alueen sisällä on kuitenkin tarjolla melko niukasti, joten tilaus- tai yksityislennot pienkoneilla tarjoavat mukavan, joskin hintavan vaihtoehdon, jonka avulla pääset Amazonian syrjäisille alueille ja viidakkolodgeihin nopeasti ja mukavasti. Amazonin alueelle pääsee ja siellä on mahdollista liikkua paikoin myös maanteitse. Esimerkiksi Ecuadorin Amazoniaan päästäkseen ei tarvitse erikseen lentää, ellei ole matkustamassa jollekin alueen alkuperäiskansojen omistamista, eristyneimmistä lodgeista. Myös Perussa ja Boliviassa Amazonin alue on saavutettavissa maanteitse, mutta välimatkat ja matkustusajat siellä ovat huomattavasti Ecuadoria pidemmät. Amazonin alueen joet ovat perinteisiä ja parhaita kulkureittejä tiettömällä sademetsäalueella. Amazonin viidakkolodgeihin kuljetaankin usein veneellä, ja samoin luontoretkiä alueella on kätevää tehdä venekyydillä. Alueen suurimmilla joilla on mahdollista matkustaa jokilaivoilla, mikä on oiva tapa nähdä aluetta risteillen pitkin mahtavaa Amazonia.

Amazonin alueen ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea. Vuodenaikoja on käytännössä kaksi: sadekausi ja kuiva kausi. Sade- ja kuivan kauden ajankohta vaihtelee eri puolilla valtavaa aluetta: Amazonin alueen pohjoisosissa sateisinta on Suomen kesäkaudella, kun taas eteläisessä Amazoniassa Suomen talvikaudella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö alueelle kannattaisi matkustaa sadekauden aikana, tai etteikö sademetsässä voisi sataa lähes päivittäin myös ”kuivalla” kaudella! Lämpötilat Amazonilla pysyttelevät yleensä noin +30 °C tuntumassa, mutta kuivalla kaudella ne voivat nousta alueen keskiosissa paikoin +40°C:een. Amazonin alueen läntisissä osissa, lähempänä Andeja sataa keskimäärin enemmän kuin alueen keskiosassa. Sadekauden aikana Amazonilla sataa käytännössä päivittäin iltapäivän päätteeksi, ja joskus myös rankemmin, jolloin Amazonian jokien ja järvien pinnat nousevat useita metrejä, ja osa metsäalueista tulvii. Manausissa ero joen korkeudessa kuivan ja sadekauden välillä voi olla lähes 20 metriä.

Amazonin alueella vierailu sadekaudella tarjoaa itse asiassa myös etuja: Sadekauden aikana metsien kasvit kukkivat rehevämmin, mikä tarkoittaa sitä, että ne myös houkuttelevat enemmän lintuja ja muita kukista ravintoa hakevia eläimiä näkyville. Lämpötilat ovat sadekaudella myös hieman kuivaa kautta viileämmät, mutta silti käytännössä hyvin lämpimät mihin tahansa vuodenaikaan Amazonille matkustitkaan. Toisin sanoen: paras aika matkustaa Amazonin alueelle on silloin, kun oma aikataulusi sen sallii. Alueen matkakohteissa on käytännössä aina mielenkiintoisia eläimiä nähtävänä. Säätiloja tärkeämpää matkasi onnistumiselle onkin se, että valitset matkakohteesi Amazonin alueella huolellisesti sen perusteella, mitä haluat matkallasi nähdä, ja varaat matkaan myös riittävästi aikaa.

Amazon apina
Amazon vene

Terveys, turvallisuus ja käytännön vinkkejä Amazonin matkalle

Matka kesyttömään viidakkoon voi kuulostaa lähtökohtaisesti vaaralliselta. Vaikka Amazonin alueella on myös runsaasti myrkyllisiä eläin- ja kasvilajeja, suurin vaara terveydellesi on sama kuin tropiikissa yleensäkin: taudit kuten malaria ja keltakuume. Hyttysten levittämää malariaa esiintyy alueen kaupungissa vain vähän, mutta viidakkoalueilla se on yleisempää. Amazonin alueelle pidemmäksi aikaa matkustaville suositellaan malarian estolääkityksen ja keltakuumerokotteen hankkimista ennen matkaa. Hyttysiltä suojautuminen hyttysverkoin, hyttysmyrkyllä sekä peittävällä, vaalealla vaatetuksella on hyvin tärkeää. Trooppisille hyönteisille tarkoitetut, DEET-pohjaiset hyttyskarkotteet toimivat Amazonin alueella parhaiten, ja niitä myös myydään Amazonin alueen kaupungeissa laajalti. Omat tärkeät tavarat ja paperit kannattaa pakata vedenpitävästi ja suosia hengittäviä puuvillaisia, sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Muista myös huolehtia nesteytyksestä kuumassa ilmanalassa ja suojautua auringolta! Myös taskulamppu on Amazonin viidakossa majoittuvalle erittäin hyödyllinen väline.

Amazonin alueen valtioissa on valitettavasti paljon köyhyyttä, joka aiheuttaa omia lieveilmiöitään. Valtavan laajalla alueella on myös paikkoja, joissa yleinen turvallisuustilanne on heikko esimerkiksi huumerikollisuuden vuoksi, ja joihin matkustamista kannattaa välttää. Amazonin alueella on turvallisuuden kannalta aina järkevintä matkustaa opastetuilla matkoilla ja ryhmän kanssa, tai vähintäänkin kysyä ohjeita ja suosituksia matkakohteista etukäteen luotettavavalta paikalliselta taholta. Alueen suosituimmissa kaupungeissa liikkuu ikävä kyllä myös paikallisia retkien tarjoajia, joilla ei ole ns. puhtaat jauhot pussissaan, ja siksi kannattaakin hoitaa Amazonin matkansa järjestelyt etukäteen ja huolella. Hintahaitari alueen majoituspaikoissa, kuljetuksissa ja retkissä on laaja, ja kuten muuallakin maailmassa, hinta myös yleensä korreloi laadun kanssa. Jos matkustat Amazonille kerran elämässäsi, on vain fiksua sijoittaa hieman ylimääräistä rahaa varmistaakseen itselleen upean ja ikimuistoisen matkakokemuksen.

Tutustu Mandala Travelin Etelä-Amerikan matkatarjontaan

Terveys- ja turvallisuusvinkkejä matkailijalle 

Lue lisää Mandalan blogissa:

Tambopata%20peru
Arat%20brasilia

Takaisin

Chat on WhatsApp