Romania%20matka%20patikointi%20pyoraily%203

Euroopan hienoimmat patikointi- pyöräily- ja vaelluskohteet

13.7.2022

kirjoittanut: info mandalatravel

Takaisin

Minne aktiivilomalle Euroopassa?

Kotoinen Eurooppamme tarjoaa upeat puitteet aktiivilomailijalle: Euroopan mahtavat vuoristot Alpeilta Pyreneille, Keski-Euroopan Karpaateille, Italian Apenniineille, Sisilian tulivuorille ja Euroopan ja Aasian rajalle Kaukasusvuoristoon tekevät Euroopasta patikoijan ja vaeltajan paratiisin. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia Euroopan upeimpia kohteita vaellukseen ja patikointiin, mukaanlukien Euroopan vähemmän tunnetut vaelluskohteet, Etelä-Euroopan Italiasta ja Espanjasta aina Balkanin ja Kaukasuksen alueille, Karpaatteja ja Kappadokiaa sekä Euroopan hienoimpia pyöräilykohteita unohtamatta. Sopiva ajankohta aktiivilomailla Euroopassa on kohdealueesta riippuen kevät, (vuoristoissa) kesä, tai alkusyksy.

Euroopan upeimpia maisemia Pyreneillä

Espanjan ja Ranskan toisistaan erottava jylhä Pyreneiden vuoristo kohoaa yli 3400 metriin merenpinnasta. Pyreneet tarjoavat loistavat puitteet aktiiviloman vietolle: monipuoliset patikointi- ja vaellusreitit, kuvaukselliset maisemat, viehättävät pikkukylät, upea luonto, aurinkoinen sää, erinomaiset pyöräily- ja laskettelumahdollisuudet, herkullinen ruoka, sekä tietysti mahtavat lumihuippuiset vuoret tekevät Pyreneistä vetovoimaisen aktiivimatkakohteen ympäri vuoden.

Patikointi Pyreneillä on hieno tapa tutustua vuoriston huikeisiin maisemiin päiväretkillä kuvauksellisille jäätikköjärville, alppiniittyille ja vehreisiin laaksoihin. Patikointi- ja vaellusreitit Pyreneillä ovat hyvin kehittyneet, ja laaksojen kylät tarjoavat monipuoliset ja mukavat palvelut ulkoiluretkien jälkeen. Lisähaasteita kaipaaville Pyreneiden vuoristo tarjoaa myös pitkänmatkan vaellusreittejä Espanjassa, Ranskassa ja Andorrassa, lukuisia ilmavia kalliokiipeily- ja via ferrata-reittejä, sekä tietysti haastavia mutta palkitsevia pyöräilyetappeja.

 Andorran pikkuvaltio keskellä Pyreneiden vuoristoa on erinomainen tukikohta Pyreneiden aktiivilomalle. Matkailu Andorrassa on hyvin kehittynyttä, palvelutarjonta runsasta ja välimatkat lyhyitä. Euroopan vuoristoisin maa Espanja tarjoaa lisää mahdollisuuksia aktiivilomailuun Pyreneillä laadukkain ja edullisin palveluin. Katalonian alue Pyreneiden eteläpuolella tunnetaan maailmanlaajuisesti pyöräilyharrastajan mekkana.

Matkat Pyreneille Espanjaan ja Andorraan:  
Katalonian patikointimatka Espanjassa

Pyreneiden patikointimatka Andorrassa
Pyreneiden pyöräilymatka
Gironan pyöräilymatka Kataloniassa

Cerdanya

Balkanin alueen vuoristomaisemia ja rauhallisia rantoja

Balkanin niemimaa Kaakkois-Euroopassa on vähemmän tunnettu, mutta yhtä lailla loistava aktiivimatkailijan kohde Euroopassa. Balkanin alueen valtiot Albania, Bulgaria, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Bosnia-Hertsegovina ja Kroatia tarjoavat aktiivilomailijalle niin aurinkoiselta rannikolta nousevia jylhiä vuoristoja kuin myös hienoja kansallispuistoja vaellus-, patikointi-, ratsastus-  ja koskenlaskumahdollisuuksineen, hyvää ruokaa, historiallisia nähtävyyksiä ja edullista hintatasoa unohtamatta. Pitkänmatkan vaellusta etsiville soveltuva uusi Via Dinarica -vaellusreitti halkoo aluetta.

Aurinkoinen Albania on yksi Euroopan omintakeisimmista ja edullisimmista matkakohteista. Aktiivilomalla Albaniassa voit nauttia saman matkan aikana Adrianmeren kauniista hiekkarannoista, vaellusreiteistä jylhissä vuoristomaisemissa, mielenkiintoisesta historiasta, hyvästä ruuasta sekä rikkaasta kulttuuriperinteestä. Patikointi Albanian etelärannikolla on hyvä tapa tutustua alueen upeaan luontoon ja rikkaaseen historialliseen ja kulttuuriperintöön. Alueella on tarjolla myös pidempiä vaellusreittejä ja ratsastusvaelluksia.

Mustanmeren rantakohteistaan parhaiten tunnettu Bulgaria on itse asiassa historialtaan rikas ja maisemiltaan kaunis maa, joka pitää sisällään myös Balkanin alueen korkeimmat vuoret, tarjoten erinomaisia mahdollisuuksia vaellusmatkoille ja patikointiin Bulgarian Pirinin, Rilan ja Rhodopien vuoristoissa. Myös Bulgarian monituhatvuotinen kulttuuri, kauniit kansallispuistot ikimetsineen ja vuoristojärvineen, ikivanhat luostarit ja maailmanperintökohteet, sekä myös Eurooppan edullisimpiin kuuluva hintataso tekevät maasta houkuttelevan aktiivilomakohteen.

Balkanin aktiivimatkat:
Albanian patikointimatka

Bulgarian patikointimatka 

Bansko

Itäisen Keski-Euroopan upeat Karpaatit ja Tatravuoristo

Karpaattien vuoristo Romaniassa, Slovakiassa, Puolassa ja Ukrainassa on Euroopan suurimpiin kuuluva vuoristoalue. Karpaattien läntinen jatke Tatravuoret toimivat Puolan ja Slovakian luonnollisena rajana, kun taas itäiset Karpaatit erottavat Romaniaan kuuluvan Transilvanian alueen maan eteläisistä alangoista.

Upea Tatravuoristo on itse asiassa Skandien vuoriston jälkeen toiseksi lähinnä Suomea sijaitseva korkea vuoristo. Kuvaukselliset Tatravuoret ovat loistava ja hyvin kehittynyt kohde aktiivilomalle, tarjoten monipuolisia vaellus- ja patikointireittejä laadukkainen majoitus- ja hyvinvointipalveluineen ja vuoristomajaverkostoineen, sekä tietysti kauniita vuoristomaisemia ja kansallispuistoja koskemattomine luontoineen. Tatravuoret ovat myös suosittu talviurheilukohde, jossa hiihtohissit kuljettavat kesäisin patikoijia ja vaeltajia mukavasti ylävuoriston rinteille.

Romanian Karpaatit ja Transilvania tunnetaan kauniiden vuoristomaisemiensa lisäksi hyvinsäilyneistä keskiaikaisista kaupungeista ja idyllisestä maaseudustaan, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Patikointi- ja vaellusreitit Romanian Karpaateilla ovat vaikkapa Alppeihin verrattuna vielä vähän kehittynyttä, mikä tarkoittaa toki myös sitä, että vaellusreitit ovat ruuhkattomia ja palvelut edullisia. Vaellus, patikointi ja pyöräily Romanian Karpaateilla ovat loistava liikkumistapa mahtavissa vuoristomaisemissa, tutustuen samalla alueen hienoon historiaan ja kulttuuriin luostareineen ja linnoineen, viehättäviä maalaiskyliä ja perinteisiä ruokia unohtamatta. Haasteita kaipaaville pyöräilijöille Karpaatit tarjoavat esimerkiksi maailman kauneimman maantien halki korkean vuoriston ja 2042-metrissä sijaitsevan Transfagarasan -solan.

Matkat Slovakiaan ja Romaniaan:
Tatravuoriston patikointimatka Slovakiassa

Karpaattien patikointimatka Romaniassa
Romanian pyöräilymatka, Transfagarasan Pass

Bran

Aktiivilomat Italiassa, Alpeilta Sisiliaan

Historiallisista ja kulttuurikohteistaan, aurinkorannoista sekä ruokakulttuuristaan tunnettu Italia on Euroopan parhaimpia aktiivimatkakohteita. Italian upeat aktiivilomakohteet sisältävät niin mahtavat Alpit ja kuvaukselliset Dolomiitit sekä Cinque Terren jylhän rannikon pohjoisessa, Apenniinien vuoriston ja iki-ihanan Toscanan Keski-Italiassa, upean Amalfin rannikon ja klassisen Caprin saaren, Sisilian tulivuoret sekä kesyttämättömän Sardinian. Klassisten Italian kohteiden lisäksi myös vähemmän tunnetut Italian aktiivikohteet Cilenton rannikko Campanian alueella ja Salenton alue Apuliassa, Triesten rannikko Adrianmerellä sekä Sisilian vulkaaniset Liparisaaret tarjoavat unohtumattomat matkaelämykset Italiassa.

Italian vaellukset, patikointimatkat ja pyöräilymatkat tarjoavat niin leppoisaa ulkoilua, kauniita maisemia, hyvää ruokaa kuin myös sopivasti haasteita niitä kaipaaville. Patikointi Italiassa tutustuttaa niin paikalliseen luontoon ja kulttuuriin kuin myös historiallisiin kohteisiin ja laadukkaaseen viini- ja ruokakulttuuriin. Eri tasoiset patikointireitit Italiassa vaihtelevat Amalfin ja Cinque Terren kallioisista rannikoista Toscanan viehättävään kukkulamaastoon.

Matkat Italiaan:
Amalfin patikointimatka

Cinque Terren patikointimatka
Toscanan patikointimatka
Cilenton patikointimatka Italiassa
Italian Liparisaaret patikointimatka 

Lipari

Vaellus Italian Alpeilla ja Via ferrata -vaellukset Dolomiiteilla ovat mahtava elämys kauniissa vuoristomaisemissa, vaihtelevine reitteineen, vuoristomajoineen ja laadukkaine palveluineen. Pyöräilykulttuuri Italiassa on hyvin kehittynyt, ja maa tarjoaa lukuisia upeita, eri tasoisia vaihtoehtoja pyörämatkailuun Toscanassa, Apulian rannikolla tai Abruzzon alueella Apenniinien vuoristossa, oli sitten kyseessä maantie- tai sorapyöräily. Myös kalliokiipeily Italiassa on suosittua mm. Triesten rannikolla.

Italian Dolomiitit ja Via Ferrata - vaellus
Salenton pyöräilymatka Italiassa
Toscanan pyöräilymatka italiassa
Abruzzon soratiet pyöräilymatka

Dolomiitit

Aktiivikohteita Euroopan rajoilla - Kaukasus ja Turkki

Euroopan ja Aasian rajalla kohoava mahtava Kaukasusvuoristo pitää sisällään Euroopan korkeimman huipun, Georgian ja Venäjän rajalla sijaitsevan Elbrusin. Eteläisen Kaukasuksen valtiot Georgia ja Armenia ovat vielä toistaiseksi vähemmän tunnettuja, mutta yhtä lailla loistavia aktiivimatkakohteita, jotka ovat pullollaan mielenkiintoista historiaa ja omintakeista kulttuuriperintöä, ikivanhoja luostareita ja maailmanperintökohteita, sekä tietysti upeita  vuoristomaisemia lumihuippuineen. Molemmat maat tunnetaan myös vieraanvaraisuudestaan ja edullisesta hintatasostaan.

Patikointi Armeniassa ja Georgiassa kuljettaa maaseudun rauhallisille poluille ylväiden vuoristomaisemien, mielenkiintoisen kulttuurikohteiden ja laadukkaan ruoan äärelle, paikallisia viinejä unohtamatta. Georgiassa voit nauttia myös Mustanmeren rannoista, ja talvikaudella Kaukasusvuoristossa voi myös lasketella. Ylä-Kaukasuksen vuoriston lisäksi vaellus Armeniassa ja Georgiassa on erinomaista esimerkiksi syrjäisellä ja eksoottisella Svanetin alueella tai pienempien vuorten halkomassa Borjomin kansallispuistossa.

Garni%20armenia

Myös Euroopan ja Aasian risteyskohdassa sijaitseva aurinkoinen ja edullinen Turkki tarjoaa ranta- ja kaupunkikohteiden lisäksi hienoja patikointi- ja vaellusmaastoja vain kivenheiton päässä Euroopan rajalta. Turkin laajat vuoristot, rannikot ja ylätasangot tarjoavat myös mahtavat mahdollisuudet pyöräilyyn ja vuorikiipeilyyn. Muinaisen Lyykian kauppareitit ja Taurusvuoristo Turkin etelärannikolla sekä ainutlaatuisista maisemistaan tunnettu Kappadokia ovat Turkin parhaita patikointikohteita. Aktiivimatkailuun Turkissa on loistavat puitteet, mukaanlukien alueen pitkä ja rikas historia, erinomainen ruoka ja edullinen hintataso.

Matkat Georgiaan, Armeniaan ja Turkkiin:

Georgian patikointimatka
Armenian patikointimatka

Kappadokian patikointimatka Turkissa

Kappadokia

Takaisin

Chat on WhatsApp